16. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 7. 2007

Transparency International: Obelhala obecně prospěšná společnost finanční ředitelství?

Kauza netransparetnosti Transparency International má další pokračování. Britské listy se zeptaly ministerstva financí, z jakých podkladů vychází tvrzení ministra Kalouska, že není možno udělit Transparency International Česká republika o.p.s. pokutu 1,4 miliónu Kč za pozdě a špatně vyúčtovanou dotaci na pořádání protikorupční konference v roce 2001.

Oficiální odpověď tiskového mluvčího MF ČR Ondřeje Jakoba nás vyděsila. Koho dezinformovalo Transparency Internatinal více - auditory při výběrovém řízení a následném auditu a nebo orgány státu? Přestože jsem deklarovali veřejně, že vydáme i stanovisko Transparency, nikdo nám doposud vysvětlení, které by prokazatelným způsobem zprůhlednilo jak konverzi o.s. na o.p.s. a nejasné vyúčtování státních příspěvků, tak i následné výkazy vůči státu, nezaslal. Zděšené mlčení organizace, která jinak vekohubě přes spřátelené novináře deklaruje nesmiřitelný boj proti korupci u druhých, tak nejspíše ukazuje, že ne vše z vlastního hnízda lze bez obav z následného fianančního i trestního postihu zveřejnit.

9. 7. 2007 Transparency International: problém zůstává - kde zůstala transparence? ZDE

9. 7. 2007 Transparency International: korupce přes státní rozpočet? ZDE
4. 7. 2007 Transparency International: přiznání ztěžuje zapírání ZDE
3. 7. 2007 Transparency International: tajný etický kodex ZDE
2. 7. 2007 Kolem Transparency International netransparentno ZDE
6. 4. 2007 Na netransparentní Transparency International podáno trestní oznámení ZDE

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

V žádné veřejně přístupné výroční zprávě a auditorské zprávě Transparency International - Česká republika o.p.s. není přechod na jinou právní formu, jeho důvody a způsob, zmíněn. Etický kodex mezinárodní centrály Transparency International však přikazuje všem národním pobočkám jednat transparentně, když objednávají placenou práci, a budou používat transparentních tenderových procedur, jako minimální etické standardy. Globální úsilí TI o zvyšování etických standardů vládních činitelů, podnikatelů a dalších jednotlivců nesmí být kompromitováno etickými poklesky jednotlivců, kteří zastupují TI či některou z jejich národních poboček. Je tomu tak i v případě české pobočky? Ta si sama dala do vínku povinnost o své činnosti podávat  přesné a včasné zprávy  všem zainteresovaným stranám. K smíchu...

V roce 1992 stála současná ředitelka TI-ČR o.p.s. při založení nadace Open Society Fund maďarského emigranta, amerického spekulačního investora, miliardáře George Sorose. Stála tak při rozdělování milionů do českého "neziskového" sektoru s politickými vlivovými ambicemi. Struktury, která se projevila jako poměrně úspěšná součást americké nátlakové public diplomacy při organizování řady "barevných" revolucí. Dnes už nezjistíte, kolik a na co dal ten který sponzor a za jakých podmínek. Nezjistíte to ani u Transparency International ČR. Nezjistíte, komu a za co částky společnost vyplatila. A že jich není málo.... Přitom je Transparency International ČR finacována z peněz cizích ambasád - O ÚKOLECH, KTERÉ TYTO PENÍZE PROVÁZEJÍ, LZE JEDINĚ SPEKULOVAT. Své finance neodkryla česká pobočka Trasparency dodnes. A mlčí i nadále.

výroční zpráva a auditorská zpráva Transparency International - Česká republika o.p.s. za rok 2006 ARCHIV BL

výroční zpráva a auditorská zpráva Transparency International - Česká republika o.p.s. za rok 2005 ARCHIV BL
etický kodex Transparency.org - conflict interest - v angličtině ZDE
etický kodex Transparency International - Česká republika o.p.s. ZDE

Transparency International - Česká republika o.p.s. však učinilo veřejnou poptávku jako svérázné výběrové řízení na auditora. V tomto dokumentu se praví, že

Informace o Společnosti

Společnost byla založena na základě rozhodnutí občanského sdružení Transparency International a vznikla zápisem do obchodního rejstříku dne 11. února 2005.  Ke dni 1. září 2005 byla na společnost převedena příslušná aktiva a závazky občanského sdružení TIC - Transparency International, které tímto zaniklo a Společnost se stala jeho právním nástupcem. 

 Společnost vede účetnictví dle zákona o účetnictví a vyhlášky č. 504/2002  a bude mít k 1. říjnu 2005 osm stálých zaměstnanců. Společnost má kanceláře na adrese 180 00 Praha 8, Chlumčanského 5. Vedení účetnictví je zajišťováno externě firmou FIRO (fyzická osoba).

Do předání aktiv a závazků občanského sdružení Společnost nevykonávala žádné provozní činnosti. V současné době společnost realizuje 9 projektů. Jako orientační údaj uvádíme, že občanské sdružení mělo za rok 2004 deset grantových smluv, 250 přijatých a 10 vydaných faktur, cca 400 interních dokladů včetně pokladny, 50 smluv o dílo a 30 dohod o provedení práce, počet faktur přijatých za období od převzetí aktiv a závazků občanského sdružení do konce roku 2005 odhadujeme na 230 a počet faktur vydaných na 30.

Dle stávajícího rozpočtu předpokládáme, že výnosy v běžném období budou činit 9,5 mil. Kč (převážně dary a sponzorské příspěvky) a náklady 9 mil. Kč. Další informace o poslání a činnosti Společnosti lze nalézt na www.transparency.cz, kde jsou též k dispozici dostupné informace o občanském sdružení, které bylo předchůdcem Společnosti, včetně jeho výroční zprávy za rok 2004. ...

Originál dokumentu VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY ARCHIV BL

zdroj ZDE

Otázali jsme se na základě tohoto dokumentu ministerstva financí, proč je ministr Kalousek v domnění, že nemůže TI-ČR pokutovat. Ministerstvu trvala odpověď poněkud déle, než by se dalo čekat, kdyby to věděli...

From: Štěpán Kotrba [mailto:stepan@kotrba.cz]
Sent: Tuesday, July 03, 2007 2:18 PM
To: Jakob Ondřej
Subject: dotaz k Transparency

Z jakých podkladů vychází právní názor ministra, že není možné udělit pokutu Transparency International - Česká republika o.p.s. za činnost její právní předchůdkyně TIC - Transparency International o.s.? Prosím o zaslání kopií těchto podkladů.

Podle informací BL byla ke dni 1. září 2005 na Transparency International - Česká republika o.p.s. převedena příslušná aktiva a závazky občanského sdružení TIC - Transparency International, které tímto zaniklo a Transparency International - Česká republika o.p.s. se stala jeho právním nástupcem. Slova "převedení aktiv i závazků" znamená dle našeho názoru všechna aktiva a všechny závazky.

Odpověď Ondřeje Jakoba přišla až 10. 7. 2007 po urgenci. Kdo čeká, ten se dočká.

Datum: Tue, 10 Jul 2007 15:00:53 +0200 [10.07.2007 15:00 CEST]
Od: Jakob Ondřej
Komu: Štěpán Kotrba
Předmět: RE: dotaz k Transparency

Zasílám odpověď. O. Jakob

Žádné podklady k tomu nemáme. Má je finanční úřad, který je získal v rámci daňového řízení a tudíž je nemůže volně poskytovat. Vzhledem k tomu, že  kontrolovaný subjekt je a byl občanským sdružením , pak pro ukončení jeho činnosti stačí rozhodnutí valné hromady o rozpuštění a dle zákona není třeba souhlasného stanoviska /tzn. výmazu/ Ministerstva vnitra. Alespoň  toto je názor daňové správy tj. FÚ i FŘ .  Pokud se prokáže , že původní občanské sdružení stejného jména  zaniklo bez právního nástupce  a  následně vznikl nový právní subjekt , není možné novému subjektu předepsat odvod za chyby původního příjemce dotace.

Jakými informacemi tedy disponuje finanční ředitelství? Jakými informacemi disponuje ministerstvo financí i minisyterstvo vnitra? A jakými informacemi disponuje protikorupční policie , která šetří trestní oznámení Bohumila Vejtasy, týkající se právě onoho počátku - špatně vyúčované vládní dotace, která se změnila za podivných okolností na dar?

Britské listy stále neví: obelhala obecně prospěšná společnost finanční ředitelství či veřejnost? A česká pobočka Transparency International stále mlčí. Neplní svou deklarovanou povinnost o své činnosti podávat  přesné a včasné zprávy . Je to přece obecně prospěšná společnost. A instituce státu nedokáží pracovat tak, aby nad jinou pochybnsot hájily veřejný zájem.

Související informace

Štěpán Kotrba: European Union Monitoring and Advocacy Program - Sorosovi lobbisté o stavu televize ZDE

Štěpán Kotrba: Schwarzenberg, Amnesty International i Člověk v tísni: Čím se mažou, tím také smrdí... ZDE

18. 12. 2006 Milan Valach: Nevládní organizace -- směs korupce a manipulace? ZD

4. 11. 2006 Štěpán Kotrba: Kdy začne Transparency International vyšetřovat Langera? ZDE
27. 9. 2006 Stanislav Křeček: "Zpráva" Transparency International? Nebrat! ZDE
22. 9. 2006 Milan Berka: Transparency International: pod povrchem špína ZDE
18. 9. 2006 Štěpán Kotrba: Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí ZDE
14. 3. 2006 Štěpán Kotrba: Duhové peníze ZDE
26. 10. 2005 Karel Dolejší: Je ukazatel "průměrná míra neefektivity", použitý ve výzkumu Transparency International, transparentní? ZDE
                 
Obsah vydání       16. 7. 2007
16. 7. 2007 Byla proto odsouzena Jana  Maříková
16. 7. 2007 Ludvík Vaculík: Jsou témata, o nichž bych se do Lidovek neodvážil napsat Ludvík  Vaculík
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
16. 7. 2007 Transparency International: Obelhala obecně prospěšná společnost finanční ředitelství? Štěpán  Kotrba
16. 7. 2007 Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti Jiří  Zajíc
16. 7. 2007 Oslava etického policajtství Bohumil  Kartous
16. 7. 2007 Správná věta z nesprávných úst Štěpán  Kotrba
16. 7. 2007 Mediální kultura v Čechách a v Británii Jan  Čulík
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
16. 7. 2007 Spíše české než britské listy Jan  Rovenský
16. 7. 2007 Co dělal Karel Koecher v Prognostickém ústavu?
16. 7. 2007 Jakou vypovídací hodnotu má propaganda vašich soudruhů? Miroslav  Šuta
16. 7. 2007 Stále stejný problém "toho druhého" Jan  Čulík
16. 7. 2007 Odhalena operace Brother Sam Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Operation Brother Sam exposed Fabiano  Golgo
15. 7. 2007 Proč Rusko ustoupilo od Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě Pavel  Barák
16. 7. 2007 Americký radar útoky spíš způsobí Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Made to prevent attacks, the U.S. radar may actually cause them Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 ČT -- opět bulvár Milan  Valach
16. 7. 2007 Referendum ohledně radaru je naprostý nesmysl
16. 7. 2007 Made in Norway, radar a USA Pavel  Kučera
16. 7. 2007 Útěk politiků od politické odpovědnosti? Dagmar  Seibertová
16. 7. 2007 Žádní zdraví v psychiatrických léčebnách nejsou Ivan  David
13. 7. 2007 Nelidské zacházení v policii a vězeňství: nekonečný příběh?
13. 7. 2007 CPT: Zdraví lidé jsou nuceni zůstávat v psychiatrických léčebnách
14. 7. 2007 Rusko zrušilo svou účast na významné mezinárodní vojenské dohodě
14. 7. 2007 BBC: Svět se musí naučit žít s tvrdší ruskou zahraniční politikou
16. 7. 2007 Osoby a osobnosti Pavel  Kopecký
16. 7. 2007 Dvě stě let od míru, který změnil mapu Evropy Richard  Seemann
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Magnát Conrad Black shledán vinným
13. 7. 2007 Propaganda profesionálních lhářů Miroslav  Šuta
12. 7. 2007 Máme kádrovat autory? Jan  Čulík
13. 7. 2007 Britské listy a morální evaluace autorů Jan  Čulík
13. 7. 2007 Klid v České televizi Michal  Rusek
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
13. 7. 2007 Kterak se Dvořáková Anděla do špinavé politiky zapletla - dala všanc i své dobré jméno Zdeněk  Bárta
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007