19. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 6. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V noci ze středy na čtvrtek provedli povstalci rozsáhlou operaci, jíž se účastnilo více než 1000 mužů a během níž získali na přechodnou dobu kontrolu nad celým tímto třetím největším iráckým městem. Obsadili také pět věznic a policejních stanic, kde osvobodili všechny vězně. Minometnými střelami byl zasažen dům guvernéra provincie Ninwa Chusrawa Kurána, který utekl. Zničena byla řada amerických obrněných a transportních vozidel a několik vojenských štábů. Vyhozen do vzduchu byl jeden z mostů a poškozeny silnice vedoucím do města s cílem znemožnit příjezd amerických posil. Po několika hodinách, během nichž byla celá plánovaná operace provedena, se povstalci stáhli na své obvyklé pozice.

Stoupenec Muqtady as-Sadra a bývalý tzv. ministr zdravotnictví Alí aš-Šamarí se prohlásil za politického uprchlíka a požádal o trvalý azyl ve Spojených státech. Stalo se tak poté, co mu několik zaměstnanců ministerstva, které označil za zkorumpované a vyhodil je z práce, vyhrožovali smrtí. Americký imigrační úřad mu přiznal nárok na dočasný azyl a činitel americké vlády jej minulý týden doprovodil na newyorské letiště.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 16. května 2007

Mahmúdíja

Město i se širokým okolím v oblasti jižně od Bagdádu bylo odříznuto od světa, přerušena byla veškerá komunikační spojení se světem a města i vesnice zaplavili američtí vojáci. Pozatýkali tu v pondělí přes 400 a v úterý 75 lidí ve snaze vynutit si propuštění tří vojáků, které v oblasti povstalci 12. května v boji zajali. Rozsáhlé pátrací akce se účastnilo 4 000 amerických vojáků, které doprovázely loutkové síly a ze vzduchu je kryla bojová letadla a vrtulníky. Na nebi se rovněž objevil značný počet amerických bezpilotních špionážních letounů. Výslechem zajatců sice Američané údajně získali nějaké „stopy“, nikoli však důkazy, které by je ke ztraceným vojákům dovedly. Zdá se, že nejprve byli drženi v zemědělské oblasti Uwajsat západně od Mahmúdíje. Je možné, že je povstalci na člunu odvezli do provincie Anbár. Rozhodně je však malá pravděpodobnost, že jsou dosud naživu, obyvatelé naopak soudí, že prohlubování blokády celé oblasti naopak jejich smrt urychlí, pokud k ní ještě nedošlo.

Jeden z předních mužů Latífíje šajch Abd an-Násir al-Džannabí oznámil, že při tamní razii zatkli Američané několik představitelů města a kmenových šajchů a odvezli je na svou základnu v představě, že tím povstalce donutí vojáky vydat. Představitelé americké armády přitom tvrdili, že povstalci, kteří vojáky zajali, patří k jejich kmenům, a proto „lidé těchto kmenů zaplatí za únos vojáků“, pokud nebudou s Američany spolupracovat.

Na dvorku domu jistého Chálida ad-Dulajmího v Mahmúdíji objevili vojáci stopy krve, okamžitě ho prohlásili za podezřelého a vyhlásili po něm pátrání.

Američané ve středu oznámili shrnutí získaných poznatků: zajetí tří vojáků bylo „předem plánováno“ a podílelo se na něm minimálně deset povstalců, přičemž šlo o součást „komplexního“ útoku, při němž povstalci použili několika druhů zbraní.

Mosul

Američtí vojáci během razie zastřelili 80letého, slepého a hluchého bývalého učitele, který je odmítl vpustit do svého domu se psy, které islámská víra považuje za nečisté.

Násiríja

Poté, co zdejší loutkoví představitelé zatkli předního velitele mahdistů a předali ho Američanům, propukly mezi loutkovými silami podporovanými Brigádami Badr na jedné a mahdisty za svítání boje a pokračovaly až do odpoledne. Srážky probíhaly hlavně v centru města a v okolí největší místní sunnitské mešity Fálih Baša as-Sa‘dún, která byla během nich poškozena. Zabito a zraněno bylo celkem 20 lidí. Mahdisté v boji získali kontrolu nejen nad městem, ale i nad většinou provincie Dhi Qar.

Ozbrojené akce

V Džable severně od Hillá zabila jednotka Islámské armády v 8:00 vyššího důstojníka loutkové armády.

Ve čtvrti Jarmúk na jihu Fallúdže zaútočili povstalci na hlídku loutkové armády, zapálili Humvee a zabili v něm čtyři vojáky. Zbytek hlídky obklíčený povstalci přivolal na pomoc americké síly, ale než dorazily, povstalci zmizeli. Američané mohli pouze posbírat raněné a odvézt je na svou blízkou základnu.

V 9:00 zastřelil ostřelovač v Díwáníji polského vojáka (už druhého během pouhých dvou dní), který s pěší hlídkou procházel čtvrtí Wahda.

V Mosulu došlo během odpoledne k několika ozbrojeným srážkám povstalců s loutkovou armádou a policií. Z několika čtvrtí se ozývala střelba a výbuchy, nad městem křižovaly americké vrtulníky. Ve snaze získat zpět kontrolu nad městem vyhlásilo k večeru vedení policie zákaz vycházení v celém městě.

Ostřelování

Jak oznámila rada ulamá, vypálil odboj devět minometných střel do bagdádské tzv. Zelené zóny. Z několika míst uvnitř této střežené oblasti bylo slyšet exploze, podle zdroje z řad loutkových bezpečnostních služeb byl zabit jeden Iráčan a šest dalších osob zraněno. Večer mluvčí americké ambasády uístěné v zóně přiznal zranění šesti lidí, odmítl však uvést podrobnosti a nepřiznal žádného mrtvého.

Bombové útoky

K explozi bomby došlo v 7:00 pod policejní hlídkou v Nadžafu. Výbuch, který je známkou bojů mezi šíitskými milicemi a hnutími, poškodil vozidlo, ale nezpůsobil žádné ztráty.

Dopoledne vybuchla bomba pod americkou hlídkou v Miqdádíji, informace o následcích exploze se však nepodařilo zjistit. Další bombu Američané ráno v centru města našli a zneškodnili ve stejné oblasti, kde byly dvě bomby nalezeny už předešlého dne.

Ve 12:15 zasáhla u technického institutu v Huwajdžá exploze bomby hlídku loutkových vojáků, nikoho však nezranila. Ve 14:30 vybuchla ve stejném místě další bomba, tentokrát poškodila vozidlo a zranila jednoho policistu.

Ve 14:50 ničil výbuch bomby na Dulu‘íjském mostě 97 km severně od Bagdádu americkou minolovku a zabil její posádku.

Pozdě večer došlo v Mosulu k sérii explozí deseti bomb a šesti aut. Šlo vesměs o útoky na policejní hlídky, podle zprávy policejního vedení provincie Ninwa při nich byli zabiti čtyři policisté a zraněno 40 civilistů.

Čtvrtek 17. května 2007

Fallúdža

Lékaři a ostatní zdravotní i administrativní personál fallúdžské nemocnice vyhlásili stávku na protest proti útokům policie tzv. Rady spásy provincie Anbár na nemocnici a její zaměstnance. Policie vpadla do nemocnice, kde bila lékaře a ostatní personál, vytloukla okna a dveře a zničila některá lůžka v sálech. Útok vysvětlila tvrzením, že lékaři a pomocný personál poskytují ošetření povstalcům.

Bagdád

Ve městě bylo za tento den nalezeno 30 mrtvých, většinou zastřelených.

Americká televizní společnost ABC oznámila, že v Bagdádu byli večer zabiti dva její zaměstnanci – kameraman Alá ad-Dín Azíz (33) a zvukař Sajf Lajth Júsuf (26). Jejich auto bylo při návratu z práce přepadeno ozbrojenci.

Mosul

V noci ze středy na čtvrtek provedli povstalci rozsáhlou operaci, jíž se účastnilo více než 1000 mužů a během níž získali na přechodnou dobu kontrolu nad celým tímto třetím největším iráckým městem. Obsadili také pět věznic a policejních stanic, kde osvobodili všechny vězně. Minometnými střelami byl zasažen dům guvernéra provincie Ninwa Chusrawa Kurána, který utekl zničena byla řada amerických obrněných a transportních vozidel a několik vojenských štábů. Vyhozen do vzduchu byl jeden z mostů a poškozeny silnice vedoucím do města s cílem znemožnit příjezd amerických posil. Po několika hodinách, během nichž byla celá plánovaná operace provedena, se povstalci stáhli na své obvyklé pozice.

Ozbrojené akce

Třetího polského vojáka zastřelil v 10:00 v Díwáníji povstalecký ostřelovač. Asi hodinu po poledni zabil výstřel ostřelovače ve čtvrti Wahda ještě loutkového vojáka.

V poušti nedaleko Azimu podnikli dopoledne povstalci útok na konvoj tří transportérů naložených betonovými zátarasy, zabili jejich řidiče a vozy zapálili.

Bombové útoky

Ve 2:00 odpálila Islámská armáda v Dudžajlu bombu pod americkým Humvee, které bylo úplně zničeno a jeho posádka zabita nebo zraněna.

Ve 13:00 zničila další bomba této organizace americké obrněné vozidlo v Mušáhadě a usmrtila celou posádku.

Organizace Džajš ar-rášidín oznámila, že její jednotka odpálila v jižním Bagdádu bombu pod americkým vojenským vozidlem, které zneškodnila.

V Hítu zničila bomba večer Humvee americké hlídky.

Pátek 18. května 2007

Bagdád

Policie oznámila, že na různých částech města nalezla v průběhu dne 25 těl, většinou svázaných a poznamenaných mučením, které předcházelo smrti.

Hít

Při prohledávání okrsku Džam‘íja v centru města sebrali Američané s loutkovými poskoky 20 místních lidí, vesměs s obviněním, že jde o účastníky ozbrojených útoků proti nim.

Sámarrá

Ve zdejší nemocnici zemřelo následkem nedostatku léků a elektřiny, jejíž přívod do města Američané v rámci blokády zcela přerušili deset lidí, z toho sedm malých dětí. Nadále není dovoleno vycházet na ulice, není tekoucí voda, do města je zakázáno dopravit potraviny.

Mahmúdíja

Pátrání po třech zajatých amerických vojácích pokračovalo zatýkáním obyvatel dalších vesnic kolem Mahmúdíje. Vojáci si dveře domů otvírali granáty, ničili zavlažovací kanály a vodovodní potrubí.

U sunnitské mešity Sádiqa al-Amina ve čtvrti Askarí, obsazené před několika měsíci šíitskými milicemi, kteří si z ní zřídili mučicí středisko, nalezli američtí a loutkoví vojáci masový hrob sunnitů unesených a povražděných mahdisty. Těla obětí byla vykopána a vojáky odvezena na neznámé místo.

Sebevražedné útoky

V Musajjibu najel fidá‘í do policejního kontrolního stanoviště, kde tři osoby zabil a čtyři zranil. Podle policejního zdroje mělo jít většinou o policisty.

Další fidá‘í najel odpoledne ve fallúdžské čtvrti Dubbat do americké kolony. Mohutná exploze roztrhala na kusy Humvee a zabila pravděpodobně pět vojáků.

Ozbrojené akce

Jeden z oddílů Islámské armády zaútočil v 8:00 na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Uwajridži u Júsufíje. Tři gardisté byli při útoku zabiti.

V centru Ba‘qúby zaútočili povstalci ráno na americkou základnu v obsazené třípatrové budově, kolem níž se rozpoutal boj, obyvatelé slyšely tanky a hvízdání střel. Američané museli nakonec povolat na pomoc vrtulník, který šest povstalců zabil nebo zranil. O ztrátách druhé strany nebylo možno získat žádné informace.

Ostřelování

Raketa Grad vypálená Skupinami džihádu zasáhla v 18:00 americkou základnu u hadíthské hráze.

Dvě rakety Sannab vypálené Islámskou armádou zasáhly ve 22:00 americký štáb v Tikrítu.

Bombové útoky

Jižně od Bagdádu explodovala ráno mina pod vozidlem americké hlídky, která v provincii Bábil pátrala po třech zajatých Američanech. Ve vozidle byli tři vojáci zabiti a čtvrtý zraněn.

V 10:00 zasáhl výbuch bomby v Uwajridži u Júsufíje vozidlo sil Magháwir, zničil je a dva vojáky v něm zabil.

Pozdě večer došlo v bagdádské čtvrti Salam k explozi auta u policejní stanice, při níž byly dvě osoby zabity a sedm zraněno.

Ve 23:20 odpálila jednotka Skupin iráckého džihádu 30 km západně od Bagdádu bombu pod zásobovacím kamionem americké armády, jenž po výbuchu shořel.

Sobota 19. května 2007

Bagdád

Vůdce strany SIIC Abd al-Azíz al-Hakím odcestoval do USA, kde se má podrobit vyšetření v texaském středisku léčby rakoviny.

Provincie Dijála

V Chálisu našla policie těla 21 osob, mezi nimi i novináře Muhammada al-Azzawího, který pracoval pro legální irácké televizní stanice sunnitských politických stran zapojených do politického procesu v zemi. Minulý měsíc byl v Ba‘qúbě unesen neznámými muži.

Dalších 15 lidí zabili „neznámí“ ozbrojenci v policejních uniformách ve vesnici Karalus. Ozbrojenci do vesnice vtrhli, nařídili obyvatelům vyjít z domů, oddělili muže od žen a dětí a muže postříleli.

Podobný osud stihl obyvatele vesnice Hámid Táqí u Mandalí blízko íránské hranice. I tady oddělili ozbrojenci muže od žen a pak postříleli 15 mužů a jednu ženu.

V rámci inspekce bezpečnostních sil v provincii navštívil oblast Buhrízu Ahmad Šalabí. Do města dorazil ve velké koloně obklopen houfem strážců. Celá kolona se přesto stala terčem minometných střel a současně byla obklíčena povstalci. Nebýt rychlého zásahu amerických sil a jejich vrtulníků, nebyl by unikl ani Šalabí, ani žádný člen jeho doprovodu.

Mahmúdíja

Podle nepotvrzených zpráv byla ve městě nalezena těla dvou ze tří unesených amerických vojáků s uřezanými hlavami. Američané nabízeli za jakoukoli informaci o kterémkoli z nich 200 000 dolarů.

Díwáníja

Tři týdny trvající srážky mezi šíitskými milicemi přerostly ve městě v otevřenou válku. Na ulicích docházelo ke srážkám mezi mahdisty na jedné a policií složenou převážně z badristů na druhé straně a jejich obětmi byla i řada civilistů. Nemocnice převzala jen během soboty sedm mrtvých policistů a dva civilisty a dále 15 zraněných, mezi nimiž byly tři ženy a tři děti. Během celých tří týdnů byly ve městě desítky mrtvých a sto lidí bylo uvězněno.

K dalším srážkám došlo večer. Mezitím oznámil člen městské rady, že mahdisté souhlasili s uzavřením příměří, které má trvat měsíc a umožnit školním dětem uzavření školního roku a vykonání výročních zkoušek.

Ostřelování

Dopoledne došlo ke dvěma minometným útokům na britskou základnu na letišti v Basře. Podle tvrzení britského mluvčího nezpůsobil ani jeden žádné škody.

Minometná střela dopadla v Bagdádu na dům tzv. viceministra průmyslu Sámího al-A‘rádžího stojící nedaleko budovy tzv. ministerstva zahraničí a zabila jednoho ze strážců.

V Júsúfíji zasáhly dvě minometné střely ráže 82 mm americkou základnu.

Bombové útoky

Za svítání zapálil výbuch bomby v Díwáníji Humvee americké hlídky. Informace o osudu jeho posádky nebylo možno zjistit.

Oddíl povstalců z Islámské armády nastražil u Latífíje čtyři bomby na Američany pátrající po třech zmizelých amerických vojácích. Jejich exploze pak v 7:00 šest vojáků zabily a čtyři zranily.

V Miqdádíji vyhodili povstalci do vzduchu dům, který právě prohledávali američtí vojáci v rámci pátrání po povstaleckém ostřelovači. Podle svědků bylo několik vojáků zabito a další zraněni. Okolí trosek pak uzavřela obrněná vozidla a ze vzduchu je střežily svazky vrtulníků.

Při výbuchu auta v Jarmúku na západě Bagdádu byl na kontrolním stanovišti zabit jeden a zraněni čtyři loutkoví vojáci, dva z nich těžce. Vážné škody exploze způsobila i na jejich vozidlech.

Exploze silné bomby zničila u vesnice Chasafa nedaleko Hadíthy jeden ze tří tanků americké hlídky. Podle svědků byla síla výbuchu taková, že posádka tanku musela být zabita nebo přinejmenším těžce zraněna.

Ve 20:00 zneškodnila v Mosulu bomba americkou minolovku a zranila členy její posádky.

Američané přiznali za tento den smrt šesti svých vojáků a zranění tří dalších při třech explozích bomb v Bagdádu a v provincii Dijála, dále jednoho vojáka v Bagdádu a dalšího v provincii Anbár, kteří zemřeli při útocích povstalců.

Neděle 20. května 2007

Fallúdža

Americké síly zaútočily na město a nedalekou Karmu. V Karmě vyhodily do vzduchu dům a zabily osm lidí, další čtyři žijící v sousedství zatkly s tím, že jde o příslušníky al-Qá‘idy. V dalších dvou vesnicích jihovýchodně od Fallúdže zatkli Američané dalších 30 lidí, z nichž 16 rovněž obvinili z příslušnosti k al-Qá‘idě.

Bagdád

Ve 2:00 zatkly síly tzv. ministerstva vnitra na ulici Hajfa tři ženy a 10 mladých mužů.

Ráno uzavřely americké a loutkové síly čtvrť Ámil v jihozápadním okrsku Bajjá, v níž předtím celou noc prohledávaly domy a pátraly po ukrytých zbraních.

Ozbrojené akce

V noci ze soboty na neděli přepadli povstalci na silnici z Kirkúku do Bajdží americkou hlídku a zranili jejího velitele.

Ostřelování

Jak oznámila Islámská armáda, vypálila jedna z jejích jednotek dvě rakety Grad, které ve 20:00 dopadly do bagdádské tzv. Zelené zóny.

Bombové útoky

V 8:00zneškodnila v Awdžá 180 km severně od Bagdádu americké vozidlo a zabila nebo zranila jeho posádku.

Ráno zasáhl výbuch bomby 30 km severozápadně od Kirkúku policejní hlídku, poškodil vozidlo, zranil jednoho muže a způsobil požár větve v ropovodu.

Američané přiznali, že výbuch bomby na západě Bagdádu zabil šest jejich vojáků a iráckého tlumočníka.

Večer došlo v Mosulu k explozi bomby u kontrolního stanoviště loutkové armády, při níž byl jeden voják zabit a čtyři zraněni.

Jižní Korea oznámila smrt svého vojáka

Jihokorejské ministerstvo obrany oznámilo, že jeden jeho voják byl nalezen mrtev v holičské provozovně na jedné z jejich základen v Iráku. Podle oznámení nic nenaznačovalo, že by k jeho smrti došlo při střetu s povstalci; vojákova zbraň ležela vedle něho.

Jihokorejský vojenský kontingent je po USA a Velké Británii největší. Tamní režim ohlásil jeho snížení od dubna 2007 z 2 300 na 1 20 mužů, na nátlak USA byl však plný počet v Iráku ponechán do konce tohoto roku.

Tálabání se hodlá zbavit nadváhy

Tzv. prezident Talabání odletěl z letiště Sulajmáníja do Spojených států, kde má podstoupit „lékařské testy“, které mu mají pomoci zbavit se nadváhy. Předpokládá se, že zůstane v USA několik týdnů. Před několika týdny byl Tálabání hospitalizován v jordánském Ammánu pro potíže způsobené údajně stresem. Jeho odlet do USA byl oznámen pouze den poté, co vůdce strany SIIC Abd al-Azíz al-Hakím odletěl do Texasu, aby se tam jako těžký kuřák podrobil vyšetření v souvislosti s rakovinou plic. Podle QudsPress odcestoval Hakím do USA na přímé pozvání prezidenta Bushe.

Pondělí 21. května 2007

Bagdád – Ba‘qúba

V Bagdádu a Ba‘qúbě bylo v průběhu dne nalezeno 49 mrtvých obětí sektářského násilí.

Sindžár

Ve vesnici Šajch Chadar nedaleko Sindžáru v severním Iráku zastřelili Američané omylem čtyři příslušníky 3. divize loutkové armády, členy náboženské skupiny jazídovců.

Ozbrojené akce

V mosulské čtvrti Núr zaútočila skupina povstalců na policejní hlídku; mluvčí policie však neuvedl žádné podrobnosti útoku.

Ostřelování

Minometná střela zasáhla budovu tzv. parlamentu v bagdádské přísně střežené tzv. Zelené zóně. Dopadla na střechu nad kanceláří předsedy parlamentu Mahmúda al-Mašhadáního a budovu „lehce“ poškodila. Protože parlament nezasedal, byl v budově jen pomocný personál, mezi nímž však nedošlo k žádným zraněním.

Dvě minometné střely ráže 120 mm vypálené organizací Džajš ar-rášidín zasáhly americkou základnu v Júsufíji.

Bombové útoky

Kolem 4:00 zasáhla bomba v Hasj 3 km jižně od Fallúdže americkou hlídku, zničila Humvee a vojáky v něm zabila nebo zranila. Ve zdejší škole si Američané zřídili ležení a vyučování zakázali.

Bomba instalovaná Skupinami iráckého džihádu zničila v Bajdží v 5:40 vozidlo americké hlídky a usmrtila vojáky v něm.

O deset minut později zničila v západním Bagdádu u čtvrti Chadra bomba téže organizace pickup loutkové armády a zabila celou posádku a v 6:20 nedaleko odtud další bomba americké Humvee.

V 7:00 zasáhla v Mahávílu exploze bomby policejní hlídku, zranila dva policisty a dva náhodné chodce a poškodila policejní vozidlo.

Výbuch bomby v bagdádské čtvrti Adl zničil Humvee hlídky loutkových vojáků, tři z nich usmrtil a dva zranil.

Úterý 22. května 2007

Provincie Anbár

Američané doprovázení jako vždy domácími přisluhovači provedli rozsáhlé razie ve městech Ána, Rawa a Kubajsá a vesnicích kolem nich na horním toku Eufratu. Podle policejního zdroje se akce zúčastnilo přes 400 amerických a 500 loutkových vojáků. Při razii bylo zatčeno 157 osob, většinou důstojníků rozpuštěné irácké armády, bezpečnostních a zpravodajských služeb. Ze zdravotních důvodů později Američané 23 zajatců propustili, zbývajících 134 nadále zadrželi.

Bagdád

Na fakultu Íbn al-Hajthama v A‘zamíji, která je součástí Bagdádské univerzity, dopadly čtyři minometné střely, zabily pět studentů a dalších 25 zranily.

Po městě bylo nalezeno 33 mrtvol, většinou svázaných a poznamenaných mučením. Bylo mezi nimi i tělo 18leté sunnitské studentky Ilaf Muhammad Umar unesené v pondělí při návratu z lékařské fakulty domů ozbrojenci patřícími pravděpodobně k mahdistům, kteří ji vtáhli do auta patřícího silám Magháwir. Mrtvá byla nalezena v okrsku Baladíjat, dříve obydleném Palestinci, nyní baště mahdistické milice.

Vůdce strany SIIC Abd al-Azíz al-Hakím se po dva dny podroboval lékařským vyšetřením v USA a poté před několika dny odletěl do Teheránu, kde má podstoupit operaci, při níž mu bude s kouskem plic vyoperován nádor. Teheránští lékaři předpokládají, že má dobré předpoklady pro vyléčení.

Provincie Sulajmáníja

Ráno došlo na irácko-íránské hranici k boji mezi příslušníky Vlasteneckého svazu Kurdistánu a íránskými ozbrojenými silami. Ty měly podle oznámení kurdské strany ráno ostřelovat z minometů vesnice a osady v oblasti Hadždž Umrán. Ostřelování přineslo mrtvé a zraněné, jejich počty však nebyly oznámeny. Jak uvedla agentura QudsPress, nešlo o první íránskou akci tohoto druhu.

Sebevražedný útok

V Durá jižně od Bagdádu najel fidá‘í do policejní hlídky, jednoho policistu usmrtil a tři zranil.

Ozbrojené akce

Ve fallúdžské čtvrti Džumhúríja zabil povstalecký ostřelovač amerického vojáka. Ostatní vojáci pak sebrali tři lidi v okolních domech a obvinili je z napomáhání střelci.

Američané přiznali, že dva příslušníci jejich námořní pěchoty byli zabiti při bojové operaci v provincii Anbár, dva byli přitom zraněni a další čtyři vojáci zahynuli při akcích na různých místech Iráku.

Ostřelování

Jednotka Islámské armády zasáhla raketou S5K štáb sil tzv. ministerstva vnitra v Džurf as-Sachr.

Bombové útoky

Ráno zničila bomba instalovaná na silnici u Hadíthy vyhrazené pro přepravu ropy americké Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku.

Na bagdádském náměstí Majsalún zasáhla bomba policejní hlídku, usmrtila jejího velitele a tři policisty zranila.

V provincii Anbár zabila podle amerického oznámení bomba dva příslušníky americké armády. Bez jakéhokoli dalšího upřesnění přiznali Američané smrt jednoho a zranění dvou vojáků výbuchem miny v Iráku.

Středa 23. května 2007

Ramádí

Představitelé americké armády se sešli s 19 novináři a korespondenty místních, arabských i mezinárodních médií působícími ve městě na rozšířeném zasedání, na němž jim předali novinářské průkazy vydané americkou armádou. Současně požadovali, aby všichni informovali o událostech v souladu s oznámeními americké armády. Americký kapitán novináře varoval před “koordinací“ s iráckým odbojem, jinými slovy před zprávami, které by mohly být považovány za přímé podněcování k „terorismu“.

Fallúdža

Organizace Islámský stát Irák vydala prohlášení, v němž odmítla jakoukoli spojitost s vraždami, k nimž v poslední době ve městě dochází, a jejich oběťmi jsou hlavně lékaři, bývalí armádní důstojníci a duchovní z řad salafistů, súfíjských mystiků a členů Muslimského bratrstva. Z páchání těchto zločinů prohlášení obvinilo Američany vytvořenou tzv. Radu spásy provincie Anbár a její policii.

Bagdád

Podle zprávy rady ulamá byla většina ze 30 mrtvých, nalezených během dne v různých částech hlavního města, svázaná s pytli na hlavách. Všechny oběti byly předány soudnímu lékařství k identifikaci.

Musajjib

Policie nalezla zřejmě těla tří amerických vojáků zajatých u Mahmúdíje povstalci 12. května. Mrtvoly v amerických uniformách ležely na břehu Eufratu. Byly předány americkým silám, které celou oblast kolem nálezu uzavřely.

Basra

Podle informovaných zdrojů v Basře dostaly tamní šíitské eskadry smrti z Teheránu seznamy osob, které mají být zavražděny. Údajně je na nich uvedeno více než sto jmen a rozkazy k atentátům již byly příslušným organizacím, které tyto eskadry mají, vydány. Kromě mahdistů jde o Brigády Badr, Hnutí 15 Ša‘banu, Hnutí pomsty Alláhovy a milice dalších šíitských stran, jejichž eskadry prošly v posledních několika měsících výcvikem v Íránu. Jejich první obětí se stal bývalý člen sunnitské rady nadací, jehož auto zastavili šíitští ozbrojenci zinscenovanou dopravní nehodou a unesli ho; jeho tělo bylo o něco později objeveno.

Ozbrojené akce

Za svítání zaútočili povstalci na policejní kontrolní stanoviště v Musajjibu, kde zranili jednoho policistu.

Ve 14:00 usmrtil ostřelovač Islámské armády v Latífíji příslušníka tzv. národní gardy.

Američané přiznali ztrátu dvou vojáků, k níž došlo v boji s povstalci v provincii Anbár.

Bombové útoky

Organizace Džajš ar-rášidín oznámila, že jedna z jejích jednotek odpálila v Júsufíji bombu pod americkým Humvee, které zneškodnila.

V 21:20 odpálila jednotka Skupin iráckého džihádu v západní části Bagdádu bombu pod americkým transportním vozidlem, v němž bylo zabito několik vojáků.

V noci došlo na hlavní ulici Sámarrá k výbuchu bomby pod policejní hlídkou. Exploze zničila vozidlo, usmrtila pět policistů a poškodila několik okolních budov. Ve městě byl v úterý po výbuchu bomby pod americkou hlídkou vyhlášen zákaz vycházení.

Čtvrtek 24. května 2007

Fallúdža

Během pohřbu Ahmada Zuwajda, jednoho z vůdců kmenové aliance zaměřené proti al-Qá‘idě a synovce šajcha Abd ar-Razzaqa al-Isáwího na sobě jeden ze smutečních hostů odpálil vestu s výbušninou, usmrtil 37 lidí a více než stovku dalších zranil.

Bagdád

Tentokrát bylo na několika místech města objeveno celkem 22 mrtvých svázaných těl, která byla předána soudnímu lékařství k identifikaci.

Kirkúk

Neznámí ozbrojenci odpálili za svítání západně od města bombu pod velkou větví ropovodu. Strážci ropovodu v té době spali. Zdroj z americké společnosti Oil of the North přiznal, že oheň se sice podařilo dostat pod kontrolu, oprava ropovodu však bude trvat několik týdnů.

Ozbrojené akce

Na falešném kontrolním stanovišti na severu Bagdádu zastavili ozbrojenci mikrobus a zabili v něm 11 lidí. Mezi jejich těla pak vhodili bombu, kterou odpálili ve chvíli, kdy na místo dorazila policejní hlídka. Výbuch zabil dvě osoby a zranil čtyři, většinou policisty.

V okrsku Rusafá v centru Bagdádu zaútočili povstalci na kolonu aut americké ambasády doprovázenou vojáky. Ti přivolali na pomoc vrtulníky, které začaly útočníky ostřelovat. Mezi vojáky ani mezi pasažéry aut nedošlo údajně k žádným zraněním.

V západní části Bagdádu byl během boje s povstalci zabit jeden americký voják výbuchem miny a dva vojáci byli zraněni; zabit byl rovněž jejich tlumočník.

Bombové útoky

V západním Bagdádu vyhodili povstalci do vzduchu most spojující čtvrti Chadra a Džam‘íja a částečně ho zničili.

Jižně od Túz Churmátú zasáhl výbuch bomby kolonu Táliba al-Bajjatího, správce tamní oblasti Sulajmán Bajk. Při explozi bylo šest Bajjatího strážců zabito a on sám se čtyřmi dalšími zraněn. V Sulajmán Bajku žije turkmenský kmen Bajját, jehož příslušníky jsou jak sunnité, tak šíité. Zdejší vládní zaměstnanci jsou častými terči povstaleckých útoků.

V provincii Saláh ad-dín usmrtil výbuch bomby jednoho a zranil druhého Američana.

Bomba Skupin iráckého džihádu zničila v bagdádské Ghazalíji americký kamion naložený betonovými zátarasy.

Mina téže organizace zničila v 9:10 u Ána americké transportní vozidlo plné vojáků.

Jak oznámila americká armáda, dva její vojáky zabila bomba „východně od Bagdádu“.

Pátek 25. května 2007

Bagdád

Podle zprávy rady ulamá provedli mahdisté ve čtvrti Ámil západním Bagdádu od pondělí 21. května operaci, jež měla být odvetou za explozi auta, která je v této čtvrti zasáhla. V rámci několikadenní operace unesli asi 20 zdejších mladíků, které pak v pátek slavnostně za skandování sektářských hesel a hrozeb obyvatelům vyhlazením popravili.

Ozbrojené akce

Oddíl odbojové organizace Ansar al-Islam s názvem Kurdské brigády organizace al-Qá‘ida zaútočil ve 2:00 v Bašdaru asi 170 km severně od Sulajmáníje na pozice kurdských pešmergů. Guvernér Bašdaru Husajn Ahmad Husajn oznámil, že v boji byl jeden z pešmergů zraněn. Počátkem května vyslala vláda tzv. Kurdistánu do oblasti v blízkosti íránských hranic asi tisíc pešmergů, aby tu čelili rostoucím aktivitám Ansar al-Islam a zmíněných Kurdských brigád.

V 9:00usmrtil v Mušáhadě ostřelovač Islámské armády amerického vojáka.

V 19:00 zaútočil oddíl Islámské armády v Madá‘inu na kontrolní stanoviště sil Magháwir. V nastalém boji bylo stanoviště zničeno a všichni vojáci pobiti.

Američané přiznali, že v Bagdádu byl v boji s povstalci zabit jeden z jejich vojáků. Kromě toho uvedli, že další voják zemřel „při nebojovém incidentu“ v provincii Anbár.

Ostřelování

Jedna z jednotek Džajš ar-rášidín vypálila tři minometné střely ráže 82 mm na americký štáb v Júsufíji.

Bombové útoky

Ve 12:15 zasáhla bomba Skupin iráckého džihádu nedaleko Fallúdže americkou minolovku a zničila ji i s posádkou.

V 18:30 zabil výbuch bomby v provincii Dijála amerického vojáka. Jeho smrt přiznala sama americká armáda, aniž přesněji uvedla, kde v provincii o rozloze 138.501 čtverečních kilometrů k tomu došlo.

Sobota 26. května 2007

Bagdád

Před jeho domem ve čtvrti Tubdží v Madínat as-Sadr zastřelili večer mahdisté Palestince Džaláma Ahmada Abd al-Háfize.

Večer zasáhl americký nálet okrsek Dawanim na jihozápadě města, kde zabil 20 lidí včetně žen a dětí a desítky dalších zranil. Americké síly spolu s loutkovými tu kromě toho sebraly více než 40 obyvatel. Při razii se jim postavili se zbraněmi v rukou ozbrojení muži a během boje bylo zničeno pět aut loutkových sil.

Miqdádíja

Šíitské milice spolu s loutkovou armádou vpadly večer do vesnic Dawlab, Attafíja a Džaff ležících východně od Miqdádíje. Vesničané se jim postavili na odpor a došlo k boji, v němž útočníci zapálili řadu domů; informace o rozsahu škod a případných ztrát však nebyly k dispozici.

Ozbrojené akce

V Tádží severně od Bagdádu byl v boji s povstalci zabit jeden americký voják a tři další zraněni.

Ostřelování

Po poledni zasáhlo bagdádskou tzv. Zelenou zónu nejméně osm minometných střel. Některé z nich dopadly blízko americké ambasády, v jejíž blízkosti stoupal k nebi kouř, nad zónu vzlétly americké vrtulníky a pokoušely se vypátrat útočníky. Mluvčí loutkového režimu přiznal existenci útoku, odmítl však jako vždy uvést jakékoli bližší podrobnosti.

Organizace Džajš ar-rášidín oznámila, že několik jejích raket zasáhlo štáb americké výzvědné služby na bagdádském mezinárodním letišti.

Bombové útoky

V bagdádské čtvrti Rajj zabil výbuch bomby tři členy policejní hlídky, šest zranil a poškodil jedno hlídkové vozidlo.

V 16:00 zničila v Dudžajlu bomba americké Humvee a zabila jeho posádku.

Bomba Islámské armády zapálila ve 22:00 na dálnici v Latífíji kamion se zásobami pro americkou armádu a zabila jeho řidiče.

V provincii Saláh ad-dín podle přiznání amerického velení zabil výbuch bomby tři americké vojáky a dva zranil.

Bývalý ministr zdravotnictví hledá azyl v USA

Stoupenec Muqtady as-Sadra a bývalý tzv. ministr zdravotnictví Alí aš-Šamarí se prohlásil za politického uprchlíka a požádal o trvalý azyl ve Spojených státech. Stalo se tak poté, co mu několik zaměstnanců ministerstva, které označil za zkorumpované a vyhodil je z práce, vyhrožovali smrtí. Americký imigrační úřad mu přiznal nárok na dočasný azyl a činitel americké vlády jej minulý týden doprovodil na newyorské letiště. Šamarí byl jedním ze šesti ministrů Sadrova hnutí, kteří 16. dubna z vlády vystoupili na protest proti ostatním šíitským stranám, které ve vládě převažují.

Neděle 27. května 2007

Bagdád

Před jeho domem v Džadídě zastřelili mahdisté Chalíla az-Zahháwího, jednoho z nejznámějších kaligrafů islámského světa a sunnitu.

Podle informovaného zdroje vytvořili mahdisté nové ozbrojené formace s názvem „Divize pro konání spravedlnosti a bránění zlu“, což mají být ve skutečnosti pouze přejmenované eskadry smrti

Ve městě bylo nalezeno dalších 20 mrtvých zmučených těl. Čtyři mrtví Arabové byli nalezeni také v Kirkúku.

Nadžaf

Mluvčí mahdistického hnutí Saláh al-Ubajdí oznámil, že Muqtada as-Sadr se sešel ve svém nadžafském domě s veliteli hnutí na tříhodinovém jednání, týkajícím se návratu na politickou scénu „v nové formě a s novým přístupem“.

Ozbrojené akce, únosy

V ranních hodinách unesli povstalci v uniformách loutkových sil na falešném kontrolním stanovišti jihovýchodně od Miqdádíje policejního plukovníka Abd as-Salama Rašída Jahjá.

Odpoledne zřídili povstalci další falešné kontrolní stanoviště na silnici mezi Tikrítem a Sámarrá, kde postupně zajali 40 osob z řad civilistů i vojáků. Šlo převážně o členy kmenů Džabbúr Šamar, které se podílely na vytvoření tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín.

V Durá jižně od Bagdádu bylo nalezeno 12 příslušníků loutkové armády, usmrcených výstřely do hlavy.

V provincii Anbár byl podle zprávy americké armády zabit jeden americký voják v boji s povstalci.

Ostřelování

V 11:00 dopadly tři minometné střely ráže 82 mm vypálené Islámskou armádou na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Madá‘inu.

Džajš ar-rášidín oznámila, že tři její střely zasáhly americký štáb v Júsufíji.

Ve 23:00 zničily Skupiny iráckého džihádu naváděnou střelou S5K u Jathribu americkou minolovku, v níž zahynula celá posádka.

Bombové útoky

V 10:00 zasáhla v Mušáhadě bomba americké Humvee, zničila je, zabila jednoho vojáka a dva zranila.

Ve 12:00 zničila v Madá‘inu bomba Humvee americké hlídky, které i s vojáky v něm roztrhala na kusy.

V Huwajdžá asi 200 km severně od Bagdádu zničila bomba Humvee americké hlídky a zabila nebo zranila jeho posádku. Ve 21:00 explodovala jihozápadně od Huwajdžá bomba pod hlídkou loutkové armády a zranila tři vojáky.

Američané přiznali smrt jednoho a zranění dvou vojáků a jejich tlumočníka jižně od Bagdádu.

Pondělí 28. května 2007

Hadítha

V noci na pondělí vtrhli američtí vojáci do nedalekého Barwaná, kde zahájili velkou razii. Poté, co u domu Hadždže Chajrího Abdalláha pod vojáky vybuchla mina, dva vojáky zabila a dva zranila, vpadli další vojáci do jeho domu a postříleli všechny, kdo tam byli - Abdalláha, jeho ženu a dvě vnoučata. Pak zapálili dům i auto v garáži a nakonec sebrali asi 20 lidí, kteří byli svědky jejich řádění v Abdalláhově domě.

Fallúdža

V průběhu května bylo na ulicích a náměstích v různých čtvrtích města nalezeno celkem 100 mrtvých obětí sektářského násilí.

Bagdád

Podle oznámení rady ulamá odpálily „kriminální elementy“ krátce po poledni auto u mešity Abd al-Kádira al-Kajláního s cílem podnítit další sektářské násilí. Počet obětí dosáhl 24 mrtvých a 90 zraněných, poškozeny byly základy minaretu, část vlastní budovy a okolní zeď, zničena byla řada aut. Hrobku šajcha a vyznavače súfismu z 12. století navštěvují každoročně tisíce muslimů z celého světa.

V Durá pokračoval třetím dnem zákaz použití veškerých motorových vozidel a hlavní ulice byly nadále uzavřeny. Podle zdroje z bezpečnostních služeb vyhlásili Američané tato opatření po útoku povstalců, při němž byla zničena dvě americká vozidla a vojáci v nich zabiti nebo zraněni. Řada lidí byla kromě toho pro účast na ozbrojených útocích zatčena.

Loutkové bezpečnostní síly zatkly 45letou Egypťanku Amal Muhammad Sa‘id a tři z jejích dětí. Její manžel Ahmad Abdaláh byl zatčen už před měsícem pro údajné členství v al-Qá‘idě. Rodina žila v Iráku od roku 1980 a provozovala v centru Bagdádu restauraci. Režim údajně rozhodl o deportaci celé rodiny do Egypta.

Pozdě večer unesli mahdisté ve čtvrti Šula Palestince žijícího v Iráku Hadždže Tahsína Ahmada Najífa (45) a jeho syna Ahmada (22), studenta inženýrství, a vyzvali jejich příbuzné k zaplacení značné sumy výkupného. Po oznámení, že tak velkou sumu nejsou příbuzní schopni dát dohromady jim oznámili, že si tedy mohou vzít zpátky jejich mrtvoly. Oba unesení byli skutečně v úterý ráno nalezeni mrtví před svým domem v nedaleké Ghazalíji. Tahsín Najíf, jenž měl jordánské občanství, poslal už před časem celou rodinu do Jordánska, sám zůstal v Bagdádu proto, aby syn mohl dokončit akademický rok.

Miqdádíja

Šíitští ozbrojenci v doprovodu loutkových vojáků vpadli v neděli do vesnice Attafíja u Miqdádíje a řádily tam až do pondělního odpoledne. Rodiny vesničanů vyhnali, přes 50 jejich domů spálili a nakonec zapálili i zdejší sunnitskou mešitu. Její imám šajch Námis al-Katím byl už před nějakým časem zavražděn.

Džurf as-sachr

Ráno nalezli příslušníci loutkové armády v polích severně od města (40 km jihozápadně od Bagdádu) tělo muže v americké vojenské uniformě, zabitého dvěma výstřely do hlavy a čtyřmi do hrudi.

Ozbrojené akce

Britské velení přiznalo, že za svítání došlo k útoku povstalců na štáb britských sil v Habíbíji v centru Basry a na další štáb spolu s policejním štábem na mezinárodním letišti západně od města. Podle oznámení nicméně žádný z útoků nezpůsobil škody ani ztráty.

V 8:00 zabili příslušníci Islámské armády v Madá‘inu dva příslušníky ozbrojených šíitských milic.

V Hillá zranili ráno povstalci těžce jednoho příslušníka Brigády Škorpion loutkové armády.

Ve vesnici Hudždžadž 30 km severně od Tíkrítu zabili povstalci čtyři synovce a současně bodygardy Hamada Sálima al-Hasana, velitele policie tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín

V bagdádské čtvrti Fadl zastřelili povstalci tři příslušníky loutkové policie a sedm dalších zranili.

Organizace Irácké skupiny džihádu oznámily, že ve 23:00 přepadla jedna z jejich jednotek v Abú Ghurajb automobil Opel s pěti kolaboranty, dva z nich zabila a ostatní zranila, auto bylo při útoku zapáleno. Kromě toho byli přibližně ve stejných místech na falešném kontrolním stanovišti zabiti další čtyři kolaboranti.

Američané přiznali dva vojáky zabité iráckými povstalci.

V provincii Anbár byl mimoto podle oznámení rodiny v sobotu 26. května zabit 26letý seržant americké námořní pěchoty. Rodina se tuto skutečnost dověděla v pondělí 28. května patrně od jeho druhů, aniž dosud obdržela oficiální oznámení synovy smrti od armády.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

V prostoru mezi Ba‘qúbou a Miqdádíjí 85 km severovýchodně od Bagdádu byl sestřelen americký vrtulník Kiowa, jehož oba piloty usmrtila střela povstalců. Na místo, kam se stroj zřítil, vyrazila okamžitě americká jednotka rychlého zásahu, jež však cestou narazila na silnici na bombu. V prvním zničeném vozidle bylo pět vojáků zabito, je druhém byl zabit jeden a tři zraněni. Od počátku roku bylo už sestřeleno nejméně 15 amerických vrtulníků, z nichž dva patřily bezpečnostním společnostem.

V 10:00 zasáhla Islámská armáda dvě minometnými střelami ráže 120 mm základnu sil Magháwir v Salmán Páku 35 km jihovýchodně od Bagdádu.

Ve 14:00 dopadly dvě rakety Grad této organizace do Bagdádské tzv. Zelené zóny.

Džajš ar-rášidín vypálila čtyři rakety na americkou leteckou základnu Bakr (Anaconda) v Baládu.

Bombové útoky

Exploze bomby zneškodnila v Kirkúku americké vojenské vozidlo, v němž usmrtila nejméně jednoho a zranila tři vojáky. Další bomba zasáhla ve městě odpoledne auto z kolony plukovníka Táhá Saláh ad-dína, velitele policejní stanice Qawríja a zranila pět jeho strážců.

V poledne zasáhla bomba v Mosulu policejní hlídku, poškodila vozidlo a zranila jednoho policistu.

Američané přiznali, že bomba zabila jednoho jejich vojáka v západním Bagdádu a druhého v provincii Dijála.

Úterý 29. května 2007

Bagdád

Asi 40 ozbrojenců v uniformách sil Magháwir tzv. ministerstva vnitra uzavřelo v Bagdádu okolí třípatrové budovy ministerstva financí a pak vpadli dovnitř. Podle údajů očité svědkyně je vedl muž v uniformě majora a po vpádu do budovy se lidí vyptávali: „Kde jsou cizinci? Kde jsou cizinci?“. Podle prvních zpráv unesli čtyři německé odborníky; později britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že šlo o únos pěti Britů, mezi nimiž byli čtyři žoldáci, zaměstnanci kanadské bezpečnostní služby. Pátý unesený měl však být německý počítačový odborník, patrně zaměstnanec americké poradenské firmy.

Dalších 30 těl neznámých osob, většinou svázaných a se známkami mučení, bylo nalezeno na několika místech města.

Ostřelování

V 19:00 vypálily Skupiny iráckého džihádu čtyři minometné střely ráže 60 mm na velitelské stanoviště tzv. národní gardy na bagdádské ulici Amal aš-Šá‘bí.

Krátce po nočních modlitbách dopadlo sedm minometných střel na sunnitskou mešitu Abú Bakra as-Siddiqa v bagdádské čtvrti Ámil. Výbuch zabil tři a zranil devět lidí.

Bombové útoky

V poledne otřásla silná exploze autobusu naloženého trhavinou policejní stanicí u bagdádského náměstí Tajrán, kde usmrtila 22 a zranila 58 lidí.

Večer zasáhla v Madá‘inu bomba hlídku sil Magháwir, poškodila vozidlo a zranila čtyři vojáky.

Středa 30. května 2007

Hít

Od 6:00 do 21:00 byl ve městě vyhlášen zákaz vycházení; Američané kromě toho uzavřeli jediný most spojující obě části města, přerušili dodávky vody a elektřiny a omezili poskytování lékařské pomoci. Rada ulamá oznámila, že ve městě probíhají boje mezi městskou policií, policií tzv. Rady spásy provincie Anbár a americkými silami a místní lidí se bojí, že se stanou obětí těchto rozporů.

Už v neděli 27. května prohledali Američané řadu domů v okrsku Qannán 2 km západně od města, o den dříve zatkli při razii v Kubajsá 18 km jižně od Hítu čtyři lidi. Ve středu razie pokračovaly přímo ve městě i v okolí. Kromě toho Američané zatkli hítského velitele policie brigádního generála Hámida Ibráhíma Džazzá spolu s 15 důstojníky policie a všechny obvinili ze spolupráce s iráckým odbojem. „Bezepečnost“ ve městě se tím dostala do rukou individuí, mezi nimiž jsou i zločinci.

Americké síly určily jeden z místních kmenů, aby vytvořil místní policii, další kmen má mít na starost síly rychlého zásahu a příslušníci třetího mají vytvořit loutkovou armádu. Obyvatelé města se však obávají, že účelem tohoto dělení je poštvat kmeny proti sobě a vyvolat ve městě další nepokoje.

Bagdád

V okrscích Bajjá, Sajjidíja a ve čtvrti Ámil si ráno mahdisté postavili falešná kontrolní stanoviště a podle osobních dokladů pak vybírali sunnity a zadrželi je.

Nedaleko továrny v Uwajridži jižně od Bagdádu bylo nalezeno 12 těl zdejších dělníků, které unesli mahdisté. Po rodinách unesených požadovali výkupné, své zajatce však potom umučili a zabili. Dalších 11 těl obyvatel čtvrti Fadl, které v pondělí unesli mahdisté rovněž na falešném kontrolním stanovišti, také krutým způsobem umučených, převzalo bagdádské soudní lékařství. Zbývající tři ze 14 unesených nebyli zatím nalezeni.

Ozbrojené akce

Při ranním útoku povstalců na policejní hlídku byli v mosulském okrsku Sukkar zraněni dva policisté.

Ostřelování

Při dopadu minometné střely na soudní budovu ve Fallúdže bylo dopoledne zabito pět lidí a 20 zraněno. Další střela dopadla v tutéž dobu na obytné domy ve čtvrti Ba‘th, kde zabila jednoho civilistu a zranila tři členy jedné rodiny.

V 19:00 dopadly tři minometné střely vypálené Skupinami iráckého džihádu na velitelské stanoviště tzv. národní gardy nedaleko bagdádského letiště Faris, kde několik vojáků usmrtily a další zranily.

Bombové útoky

V poledne zranila exploze auta v Mosulu dva policisty a zničila jejich hlídkové vozidlo.

Čtvrtek 31. května 2007

Loutkový režim zakázal vstup občanů ostatních arabských zemí do Iráku

Bagdádská vláda vydala nařízení, podle něhož mohou do Iráku vstoupit Arabové z jiných zemí pouze tehdy, dostanou-li k tomu zvláštní povolení iráckého tzv. ministerstva vnitra. Zákaz oznámil na tiskové konferenci tzv. generální ředitel pasových záležitostí, občanství a povolení k pobytu generálmajor Jásín Táhir al-Jásirí.

Fallúdža

Uprostřed zástupu zájemců o práci u loutkové policie se ve městě odpálil sebevražedný fidá‘í, jenž přitom zabil nejméně 20 a zranil dalších 20 lidí.

Ozbrojené akce

V mosulské čtvrti Sukkar přepadli povstalci policejní hlídku, zabili jednoho a zranili druhého policistu.

Další policejní hlídka se stala terčem útoku v bagdádské čtvrti Džihád, kde byl jeden policista zabit a dva zraněni. Na další bombu narazila odpoledne v Baladíjatu na východě Bagdádu americká hlídka; tady se její ztráty nepodařilo zjistit, protože vojáci okamžitě okolí výbuchu uzavřeli.

V Ba‘qúbě zasáhli povstalci ručním granátem večer americkou hlídku, která odpověděla střelbou kolem sebe, jež zranila nejméně 15 civilistů.

Bombové útoky

V Tal Afáru usmrtil výbuch bomby kapitána policie, zranil dalšího policistu a poškodil jejich hlídkové vozidlo.

Policejní hlídku zasáhla bomba také ve čtvrti Qáhira na severovýchodě Mosulu, kde zranila čtyři policisty.

Organizace Džajš ar-rášidín oznámila, že bombou zneškodnila ve Fallúdže americké Humvee.

V bagdádském okrsku Karradá poškodila odpoledne exploze bomby hlídkové vozidlo sil Magháwir a zranila tři jejich příslušníky. Další bomba zničila v 19:00 robot na hledání bomb, zabila čtyři loutkové vojáky a několik dalších zranila.

Ve 20:00 zničily dvě bomby Skupin iráckého džihádu na Ghazalíjském mostě v západním Bagdádu americké Humvee a jeho posádku zabily nebo zranily.

Američané přiznali ztrátu dvou vojáků,způsobených explozemi bomb a smrt třetího vojáka, k níž údajně došlo „bez souvislosti s boji“.

<

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       19. 6. 2007
19. 6. 2007 Česká republika podporuje právo Íránu na jadernou energii
19. 6. 2007 Reuters: Írán tvrdí, že Rusko nepovolí Americe, aby použila radaru v Ázerbajdžánu
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím
19. 6. 2007 Seriál Fabiana Golga o "korupci v deníku Metro" Jan  Čulík
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
19. 6. 2007 Naše pořady byly nevyvážené, usoudila interní analýza společnosti BBC
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus
19. 6. 2007 Přeháňka Jana  Štroblová
19. 6. 2007 "Omyly, hlouposti a vyložené nesmysly" v Britských listech
19. 6. 2007 Diskurs banalizace - novinařina jako věštění z křišťálové koule Mirek  Vodrážka
19. 6. 2007 Dojem z přednášky profesora Migranjana Zdeněk  Vopat
19. 6. 2007 Osobní kariéra versus veřejný zájem, ohýbání práva a chlap "bez gulí" Zdeněk  Jemelík
19. 6. 2007 Kubice, Štětina, Čunek, aneb čeho se ještě musíme dožít? Stanislav  Křeček
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
19. 6. 2007 Souvětí nad Diogenem Pavel  Kopecký
18. 6. 2007 Lže český premiér v parlamentě pravidelněji?
18. 6. 2007 Kongres seškrtal rozpočet na základnu v Polsku, protože plánované rakety dosud nejsou k dispozici Karel  Dolejší
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007
18. 6. 2007 Sarkozyho pravice získala většinu, levice i nadále vzdoruje Josef  Brož
18. 6. 2007 Čekání na velkou změnu Oskar  Krejčí
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
18. 6. 2007 Cipollovy zákony lidské stupidity Jiří  Drašnar
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Převládnou v Americe konzervativci, kteří chtějí vojenský útok proti Íránu?
17. 6. 2007 Tučná koryta patří sebevědomým Václav  Dušek
18. 6. 2007 Levicové otroctví Lukáš  Rázl
18. 6. 2007 Pravda a láska Boris  Cvek
18. 6. 2007 Antirakety v Polsku budou mít těžko jaderné hlavice Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Palestinci jako laboratorní krysy Daniel  Veselý
18. 6. 2007 O českém šklebu Věra  Říhová
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba