7. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 6. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Abú Umar al-Baghdádí vyzval v poselství ke čtvrtému výročí okupace své stoupence, aby nebojovali s těmi, kdo "mají odlišný názor", především s příslušníky ostatních odbojových organizací. V audionahrávce zaslané na internet varoval, že iráčtí mudžáhidové nesmí připustit rozdělení svých řad. Upozornil, že rozpory mezi al-Qá'idou a Brigádami Revoluce 1920 vyvolala strana, která se zapojila do Američany řízeného politického procesu (čímž mínil Islámskou stranu Iráku) a prohlásil, že jde o dílo Satanovo. Vyzval odbojové skupiny, aby zachovávaly jednotu, neboť to, co je jim společné, je silnější než to, co je rozděluje. Zatímco po pádu Bagdádu bylo v Iráku jen několik málo mudžáhidů, nyní jsou jich tisíce a jejich strach z americké námořní pěchoty zmizel.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pondělí 16. dubna 2007

Nedozírné následky okupace

Rada ulamá zveřejnila výsledky šetření, podle nichž denně v Iráku ovdoví sto žen a ze 400 dětí se stanou sirotci. Průzkum provedl profesor sociologie dr. Adnán Jásín Mustafá. Současná realita je poznamenána naprostým nedostatkem pocitu bezpečí, rozbití iráckých rodin, růstu rozvodovosti, šíření korupce, útoků na veřejný majetek, vzrůstem počtu krádeží, ozbrojených loupeží a znásilnění. Podle dr. Mustafy se od roku 2003 staly vdovy ze 560 000 žen. Zatímco počet rozvodů stoupl za tuto dobu o 200 procent, počet sňatků se snížil na polovinu.

Amnesty International den před jednáním mezinárodní konference o iráckých uprchlících v Ženevě varovala před novou humanitární krizí v arabském regionu, pokud tamní vlády nepřijmou naléhavá opatření na pomoc milionům iráckých uprchlíků. V současné době už žijí v Sýrii a Jordánsku více než 2 miliony uprchlíků, pro něž je třeba zajistit potraviny, přístřeší a zdravotní péči, a současně je třeba počítat s přílivem dalších.

Bagdád

Ve 2:30 začali Američané prohledávat Madínat as-Sadr. Z prohledávaných částí byla čas od času slyšet střelba, která utichla až kolem 15:30, kdy vojáci tento okrsek opustili.

Díwáníja

Američtí vojáci spolu s loutkovými silami prohledali ráno čtvrti Furát a Hakím, kde podle svého vyjádření pátrali po ozbrojencích a nelegálně držených zbraních. Oznámili zatčení řady podezřelých a zajištění velkého množství zbraní.

Basra

Do ulic města vyšli demonstranti požadující rezignaci místního guvernéra Muhammada Musbiha al-Wá‘ilího, příslušníka strany Fádila. Demonstrace šíitů, svolaná stranou SCIRI, začala ráno u Velké mešity v centru města, její účastníci pochodovali k budově provinční správy

Ozbrojené akce

Americká armáda oznámila, že při operaci severovýchodně od Ramádí se její vojáci stali terčem střelby ze dvou budov a palbu opětovali. V objektech pak byli nalezeni tři příslušníci loutkové policie mrtví a čtvrtý zraněný. Kromě toho Američané přiznali smrt tří příslušníků své námořní pěchoty v  provincii Anbár.

Jeden z oddílů Islámské armády zaútočil v 11:00 ve Fallúdže na americkou hlídku, zneškodnil Humvee a zranil tři vojáky. Kromě toho našla policie ve městě šest mrtvých policistů.

V Hadaru jižně od Mosulu přepadli povstalci kontrolní stanoviště loutkových vojáků; podle přiznání majora loutkové armády 13 vojáků zabili a čtyři zranili.

V Mosulu nalezla policie šest mrtvých, mezi nimi jednoho policistu.

Ostřelování

Čtyři minometné střely dopadly za svítání na díwáníjský „Camp Echo“.

Islámská armáda zasáhla v 11:00 čtyřmi střelami ráže 60 mm americkou základnu ve Fallúdže.

Američané přiznali, že při minometném ostřelování jejich sil v Bagdádu byl jeden voják zabit a zraněni další dva a tlumočník.

Bombové útoky

V noci dostala policie v Kirkúku zprávu, že v Chadře asi 6 km jižně od města byl nalezen neznámý předmět. Hlídka našla na místě bombu, která krátce nato explodovala a jednoho policistu zranila. Ráno došlo přímo ve městě k explozi bomby pod policejní hlídkou, jejíž vozidlo bylo poškozeno, ke zraněním však nedošlo.

Jedna z povstaleckých jednotek Islámské armády odpálila v 11:00 v Huwajdžá bombu pod americkým Humvee. Výbuch je zcela zničil a usmrtil dva vojáky v něm.

Exploze auta stojícího u vchodu do policejní stanice v Bagdádu zabila tři a zranila šest osob.

Na západním okraji Kútu směrem k tamní hrázi došlo k explozi asi 10kilogramové podomácku vyrobené bomby u obytného komplexu. Výbuch poškodil osobní auta a rozbil několik oken, nikoho však nezranil.

V noci zasáhla na dálnici u Hillá bomba hlídku loutkové armády, poškodila vozidlo a zranila jednoho vojáka.

Úterý 17. dubna 2007

Vůdce al-Qá‘idy zakázal boje s ostatními odbojovými organizacemi

Abú Umar al-Baghdádí vyzval v poselství ke čtvrtému výročí okupace své stoupence, aby nebojovali s těmi, kdo „mají odlišný názor“, především s příslušníky ostatních odbojových organizací. V audionahrávce zaslané na internet varoval, že iráčtí mudžáhidové nesmí připustit rozdělení svých řad. Upozornil, že rozpory mezi al-Qá’idou a Brigádami Revoluce 1920 vyvolala strana, která se zapojila do Američany řízeného politického procesu (čímž mínil Islámskou stranu Iráku) a prohlásil, že jde o dílo Satanovo. Vyzval odbojové skupiny, aby zachovávaly jednotu, neboť to, co je jim společné, je silnější než to, co je rozděluje. Zatímco po pádu Bagdádu bylo v Iráku jen několik málo mudžáhidů, nyní jsou jich tisíce a jejich strach z americké námořní pěchoty zmizel.

Organizace Islámská armáda ústy svého mluvčího Ibráhíma aš-Šamarího ve vysílání TV al-Džazíra toto prohlášení uvítala.

Odbojové skupiny na jihu Iráku se sjednocují

Patnáct povstaleckých skupin, sunnitských i šíitských, operujících na jihu a ve středu Iráku, vydalo prohlášení, že se sjednotily pod společným označením Lidová fronta iráckého odboje ke společnému boji proti okupantům.

Karma

Američané oznámili, že v Karmě zajali šest osob podezřelých ze spolupráce s iráckou al-Qá‘idou.

Bagdád

Odpoledne přepadly skupiny povstalců dvě sídla kolaborantské Islámské strany Iráku v Ghazálíji a Ámiríji. Vyhnaly z budov strážce, zajali je a objekty pak obložili trhavinami a odpálili. Exploze poškodily i budovy přilehlé a zranily několik obyvatel.

Islámský stát Irák vydal prohlášení, že popravil 20 příslušníků sil tzv. ministerstva vnitra zajatých severovýchodně od Bagdádu, protože vypršelo ultimátum dané loutkové vládě, v němž ISI za jejich osvobození požadoval propuštění vězněných žen.

Američané zadrželi íránského ambasadora

Američtí vojáci zadrželi íránského vyslance, cestujícího z Bagdádu do Nadžafu a dopravili ho na svůj konzulát v Hillá, kde ho dvě hodiny drželi, než mu dovolili pokračovat v cestě.

Suwajrá

Loutkové bezpečnostní síly oznámily, že se americké a irácké síly při razii v okrsku Samra střetly s povstalci. Rada ulamá však oznámila, že Američané a jejich přisluhovači zabili 25 lidí, které pak prohlásili za ozbrojence.

Ostřelování

V 15:00 dopadlo na americkou základnu „Camp Echo“ v Díwáníji 13 raket Kaťuša a minometných střel.

V 16:00 dopadlo devět minometných střel ráže 82 mm na soustředění loutkových vojáků v bagdádském okrsku Ma‘álif.

Bombové útoky

V bagdádské Ridwáníji zničila bomba americké Humvee a usmrtila jeho posádku.

Středa 18. dubna 2007

Karma

Na vesnici u Karmy zaútočil ráno americký letoun s odůvodněním, že v tamních domech jsou skladiště zbraní. Zabil přitom pět vesničanů a čtyři zranil. Při následné razii bylo kromě toho 26 lidí zatčeno.

Bagdád

Za poledne najel fidá‘í autem do policejní hlídky v průmyslovém okrsku Awajrídž, zabil dva policisty a tři zranil. Poškozeno bylo několik okolních domů.

Na ulicích města bylo nalezeno 25 pohozených těl patřících se vší pravděpodobností sunnitům.

Ke třem explozím došlo ve čtvrtích Karradá, Šurdžá a Madínat as-Sadr, zabito bylo nejméně 30 a zraněno přes 50 dalších civilistů.

Američané přiznali ztrátu tří vojáků v Bagdádu a zranění dalšího.

Ba‘qúba

V Hibhibu jižně od města ostřelovali neznámí ozbrojenci za poledne auto se dvěma civilisty, řidiče zabili a druhého pasažéra zranili.

Huwajdžá

V poledne byly ve městě nalezeny mrtvoly tří mužů unesených před dvěma dny.

Díwáníja

Americké síly za svítání potřetí bombardovaly dvě vesnice u Díwáníje, poškodily řadu domů a donutily obyvatele k útěku.

Ve městě samotném prohledali okupanti čtvrti Iskán a Nasídž, odkud odvlekli 40 „podezřelých“.

Policie mezitím našla ve čtvrti Wahda tělo policisty, který byl unesen před třemi dny.

Na ulici Sálim zničila dopoledne exploze bomby americký tank Abrams a zabila jeho posádku. Vojáci pak prohledali celé okolí a zatkli řadu dalších lidí.

Basra

U domů zástupce předsedy provinční vládní rady Násifa al-Ibádího a jednoho ze členů této rady Chaz‘ala as-Sa‘ídího došlo k explozím. V prvním případě zničila bomba část Ibádího domu a zapálila jeho auto. Druhá bomba poškodila Sa‘ídího dům. Lidské ztráty ohlášeny nebyly. Útoky jsou součástí boje o vládu nad městem mezi šíitskými stranami Fádila, SCIRI a Sadrovým hutím.

Ozbrojené akce

Za úsvitu přepadli povstalci štáb loutkové armády a policie v talafárském okrsku Hasan Köy. V přestřelce byl zraněn jeden voják a jeden policista.

V 8:00 usmrtil ostřelovač v bagdádském okrsku Samra příslušníka tzv. národní gardy stojícího na kontrolním stanovišti.

V 9:00 usmrtil ostřelovač Islámské armády na kontrolním stanovišti v Madá‘inu jednoho policistu.

Po poledni přepadli povstalci v Mahmúdíji policejní hlídku, poškodili hlídkové vozidlo a v něm dva policisty usmrtili a dva zranili.

V 17:00 zničili příslušníci Islámské armády dvěma protitankovými granáty v Huwajdžá americké Humvee.

Ostřelování

Jak oznámila Islámská armáda, zasáhly v 10:30 tři minometné střely ráže 82 mm tábor tzv. národní gardy v Madá‘inu.

Dopoledne dopadlo nejméně pět střel do ležení loutkové armády v Chálisu.

Tři střely dopadly dopoledne u dálnice v bagdádské čtvrti Ámil.

Ve 13:00 vypálila Islámská armáda tři střely ráže 82 mm na soustředění loutkových sil v okrsku  Sab al-Búr na severozápadě Bagdádu. V poledne dopadlo 13 střel stejné ráže na loutkovou armádu v bagdádském okrsku Raj .

Asi ve 14:00 zasáhly tři rakety S5K základnu amerických sil a tzv. Irácké národní gardy v Tádží.

Bombové útoky

V 8:00 odpálili povstalci z Islámské armády jižně od Kútu na silnici do Bagdádu bombu pod pickupem sil Magháwir. Ve zcela zničeném vozidle zahynuli čtyři kolaboranti.

V 11:00 zničila bomba v Mušáhadě americké Humvee a usmrtila celou jeho posádku.

Ve 12:00 zasáhla bomba v Udwáníji jižně od Bagdádu americké Humvee, zcela je zničila a usmrtila čtyři vojáky.

Pokusy o atentát

V 8:30 se stal v centru Kirkúku terčem palby soudce, jeden z jeho strážců byl zraněn, soudce sám unikl nezraněn.

Ve městě Qajjára na jihovýchodě provincie Ninwa na sobě odpálil fidá‘í vestu s výbušninou v blízkosti kolony brigádního generála Alího Aty Mallúa, velitele místní policie. Podle oznámení policie bylo při výbuchu zraněno sedm civilistů; o ztrátách v řadách policie nebylo oznámeno nic.

Čtvrtek 19. dubna 2007

Pokus o umlčení Mafkarat al-Islam

Minulý týden uzavřela vláda Saúdské Arábie webovou stránku Islammemo.cc (Mafkarat al-Islam) a zatkla jejího moderátora Sojana Alhadžírího. Důvody tohoto postupu nebyly zveřejněny, podle dostupných informací k tomu však došlo na žádost irácké loutkové vlády.

Mafkarat al-Islam vykonal za uplynulá léta fantastickou práci pravdivým informováním o událostech v okupovaném Iráku a odhalováním zločinů okupantů a domácích zrádců proti civilistům. Byla důležitým zdrojem informací i pro další média.

Americký ministr „obrany“ v okupovaném Iráku

Na překvapivou návštěvu Iráku přiletěl z Tel Avivu americký ministr obrany Robert Gates. V Bagdádu přesedl do vrtulníku a se silnou eskortou zamířil do Fallúdže, kde se setkal s americkými vojenskými veliteli a jejich místními slouhy. V Bagdádu jednal o novém bezpečnostním plánu, vstupujícím už do třetího měsíce.

Bagdád

Za svítání zasáhlo několik minometných střel obytnou čtvrť Zafaráníja a zabilo dívku a dva muže a zranilo šestileté dítě.

Exploze auta řízeného sebevražedným útočníkem v převážně šíitském okrsku Karradá zabila nejméně deset a zranila 21 lidí. Mezi mrtvými byli dva loutkoví vojáci.

Na území Bagdádu bylo za tento den nalezeno 15 těl obětí mučených a usmrcených střelnou ranou do hlavy.

Násiríja

Nedaleko města objevila policie hrob s pozůstatky 49 osob pocházejících z provincií Karbalá, Dhí Qár a Majsán. Těla byla za asistence zvláštního výboru k tomu určeného dopravena k pohřbení do Karbaly.

Basra

Britští vojáci ráno prohledali starou část města a oznámili, že v jednom opuštěném domě našli různé druhy kulometů a kaťuše. Během pokračující razie zatkli několik „podezřelých“. Městská správa, ovládaná členy strany Fádila, před nějakým časem oznámila přerušení styků s Brity a vyslovila se proti svévolnému britskému zatýkání.

Ozbrojené akce

Ostřelovač Islámské armády usmrtil v 10:00 v Mušáhadě dva kolaboranty z pěší hlídky tzv. národní gardy.

K prudkému boji mezi mudžáhidy a kolaboranty došlo dopoledne ve fallúdžské čtvrti Džawlan, po příchodu amerických okupantů se mudžáhidové stáhli.

Při útoku povstalců na policejní hlídku byl v Ba‘qúbě jeden policista zabit a pět zraněno.

Britské ministerstvo obrany oznámilo, že během dne byli v Iráku zabiti dva britští vojáci.

Ostřelování

Během noci a čtvrtečního rána ostřelovali povstalci britské základny na baserském letišti, v prezidentském paláci a v Šu‘ajbě.

V 10:00 zasáhly čtyři minometné střely soustředění loutkových sil v okrsku Mu‘tasim na jihu Bagdádu. Raketa S5K dopadla na americké síly v Ridwáníji.

Tři kaťuše dopadly v 10:30 na tábor tzv. národní gardy v Azímu 90 km severně od Bagdádu.

V 18:00 zasáhly čtyři střely ráže 120 mm vypálené Islámskou armádou soustředění loutkových vojáků na jihu Bagdádu.

V 19:00 vypálili členové téže organizace čtyři střely ráže 82 mm na americký štáb v okrsku Mašrú na jihu Bagdádu.

V noci zasáhlo několik raket americkou operační základnu v Mahmúdíji. Americká armáda přiznala, že při útoku byl zabit jeden příslušník její námořní pěchoty a další dva byli zraněni.

Bombové útoky

V 7:30 došlo na hlavní ulici bagdádské čtvrti Bunúk k výbuchu, jenž značně poškodil místní obchody a zranil jednoho civilistu. Na severu Bagdádu zneškodnila bomba americké Humvee.

Za poledne najela na bombu americká hlídka v Miqdádíji. Výbuch zneškodnil obrněné vozidlo a několik vojáků zranil.

Po poledni zasáhla bomba americkou hlídku na západě Mosulu. Podle policie nebyly informace o rozsahu amerických ztrát, zraněno však mělo být 11 civilistů.

V Tádží u Bagdádu zničila bomba americké vozidlo a usmrtila jeho posádku.

Pátek 20. dubna 2007

Hillá

Pozdě večer zastřelili američtí vojáci učitele Turkího Abd ar-Rasúla, který vyšel ze svého domu ležícího poblíž okupační základny.

Mosul

Ve výcvikovém zařízení Hammám al-Alíl jihozápadně od Mosulu se přiotrávilo 130 příslušníků loutkové armády. 70 z nich se samo dostavilo do nemocnice, ostatní tam dopravily sanitky. Přesná příčina otravy nebyla známa, policie pouze tvrdila, že nedáno nakupovali povstalci na tržišti velké množství jedu.

Sebevražedné útoky

Po poledni najel v Saqlawíji 17 km severně od Fallúdže fidá‘í autem do policejní stanice, zabil osm a zranil sedm osob. Podle oficiální zprávy loutkového režimu byli mezi zabitými tři policisté. Ostatní ztráty údajně představovali civilisté, kteří se ve chvíli útoku pohybovali po blízkém tržišti.

Večer najel u mostu na dálnici v Saqlawíji další fidá‘í do amerického kontrolního stanoviště. Američané oznámili, že při útoku došlo ke zranění osmi vojáků.

Ozbrojené akce

Ráno zastřelil ostřelovač Islámské armády v Mušáhadě amerického vojáka.

V 11:00 usmrtil další ostřelovač Islámské armády gardistu stojícího na kontrolním stanovišti v Mahmúdíji.

V 19:00 unesli ozbrojenci u mostu č. 23 nedaleko Latífíje čtyři vyšetřovatele provincie Nadžaf, jejich šedé auto BMW nalezla policie na okraji silnice opuštěné.

Kolem půlnoci zaútočili povstalci v Hillá na bydliště dvou příslušníků loutkové Brigády Škorpion, oba domy poškodili a zranili tři lidi.

Bombové útoky

V Díwáníji zasáhl výbuch bomby hlídku polských okupačních vojáků, jednoho z nich zabil a čtyři lehce zranil. Ve 22:00 zasáhla ve čtvrti Nahda další bomba americkou hlídku, zapálila Humvee, usmrtila jeho posádku a poškodila další vozidlo.

Ke dvěma podezřelým explozím došlo k večeru v Iskandaríji. První bomba zasáhla obytný dům ve čtvrti Askarí, poškodila jej a zranila dvě osoby; druhá nezpůsobila žádné škody ani ztráty vyjma okenních tabulek, které se vysypaly v okolních domech.

V 18:00 zničila exploze bomby v Salmán Páku transportní vozidlo tzv. národní gardy a usmrtila čtyři vojáky.

Ve stejnou dobu výbuch bomby v centru Bagdádu zničil celé Humvee a zabil čtyři vojáky.

Ve 20:00 zasáhl na dálnici v Latífíji výbuch bomby pickup tzv. národní gardy, kompletně jej zničil a zabil tři gardisty. O hodinu později zneškodnil výbuch bomby na téže dálnici americké Humvee a zranil jeho posádku.

Sobota 21. dubna 2007

Fallúdža

Povstalci ve dvou autech zaútočili odpoledne ve čtvrti Džawlan na dům Abd al-Amíra al-Džumajlího, hlavy městské loutkové vládní rady, a zastřelili ho.

Šlo už o čtvrtého Američany dosazeného nejvyššího úředníka města; jeho předchůdci, Kamál at-Tikrítí, Abdalláh al-Isáwí a Abbás ad-Dabbás skončili stejně jako on.

Bagdád

Američané přiznali, že při útoku povstalců na jejich základnu západně od Bagdádu byl zabit jeden příslušník námořní pěchoty a dva další byli zraněni.

Díwáníja

Američané v doprovodu loutkových sil prohledali dům výkonného ředitele místní úřadovny Muqtady as-Sadra, šajcha Abd al-Azíma Muhammada. Dveře domu vyrazili odpálením nálože, jeho vnitřní zařízení zničili a zabavili počítač.

Ozbrojené akce

Islámská armáda oznámila, že v 10:00 zaútočila jedna její jednotka na kontrolní stanoviště sil Magháwir v Durá, kde byli tři kolaboranti zabiti a dva zraněni.

Ve 12:00 usmrtil jeden z ostřelovačů Islámské armády v Mahmúdíji gardistu stojícího na kontrolním stanovišti. Ve 13:00 zabil ostřelovač téže organizace v Mušáhadě amerického vojáka a v 15:00 dalšího gardistu.

Islámská armáda kromě toho oznámila, že skupina jejích bojovníků zaútočila ve 20:00 v Madá‘inu na loutkové síly a tři vojáky zabila.

Ostřelování

Za svítání dopadlo pět kaťuší na britský konzulát v Basře. Při ostřelování britské základny v prezidentském paláci u Basry bylo šest Britů zraněno; jeden z nich později na svá zranění zemřel.

Další kaťuša ráno zasáhla americký „Camp Echo“ v Díwáníji.

V Miqdádíji dopadly tři minometné střely na sídlo místního úřadu ve čtvrti Wadžíhíja.

Organizace Džajš ar-Rášidín zasáhla několika raketami Grad sídlo americké zpravodajské služby v budově bývalé mezinárodní banky v Bagdádu.

Nejméně čtyři minometné střely dopadly odpoledne do bagdádské tzv. Zelené zóny.

Bombové útoky

Ve 3:00 zneškodnila bomba v Mušáhadě 25 km severně od Bagdádu americké vojenské vozidlo a zranila jeho posádku.

V 8:00 bylo při explozi bomby v severovýchodním Mosulu zneškodněno vozidlo tzv. národní gardy a jeho posádka zraněna.

V Miqdádíji 85 km severovýchodně od Bagdádu ráno vybuchla bomba pod americkou hlídkou a zneškodnila Humvee.

V díwáníjské čtvrti Iskán zapálila bomba vozidlo americké hlídky.

Organizace Džajš ar-Rášidín odpálila v Durá bombu pod americkým Humvee. Výbuch roztrhal vozidlo na kusy a usmrtil celou posádku.

V poledne zasáhl výbuch bomby na dálnici v Latífíji pickup sil Magháwir, zničil jej a zabil dva vojáky.

Odpoledne explodovala na dálnici v Iskandaríji bomba, zasáhla auto s civilisty, z nichž jednoho zabila a druhého zranila.

V bagdádském okrsku Baládíjat zasáhla bomba americkou hlídku a zranila dva vojáky. Další bomba zneškodnila americké Humvee v Ridwáníji a usmrtila jeho posádku.

V 16:00 došlo k výbuchu bomby pod americkým Humvee nedaleko Mosulu. Vozidlo bylo úplně zničeno a tři vojáci usmrceni.

Ve 23:00 zasáhla v Azímu bomba americké Humvee, zneškodnila je a zranila posádku.

Američané přiznali za tento den smrt jednoho svého vojáka z hlídky, kterou bomba zasáhla asi 15 km jihozápadně od Bagdádu.

Neděle 22. dubna 2007

Fallúdža

V obytných domech na jihovýchodě města provedli američtí vojáci razii, při níž zabili jednoho civilistu a 19 lidí zatkli. Vojáky doprovázely vrtulníky, které ostřelovaly raketami některé domy, o nichž Američané tvrdili, že v nich byly sklady zbraní.

Bagdád

Ráno zaútočili dva fidá‘íové s auty na policejní stanici v západobagdádské čtvrti Bajjá. Zatímco jeden najel přímo do budovy, druhý narazil do betonového zátarasu kolem objektu. Exploze usmrtily pět policistů a osm civilistů a zranily dalších 46 policistů a 36 civilistů.

Ve čtvrti Sálich v centru města unesla skupina ozbrojenců v policejních uniformách a policejních autech 12 civilistů, prodavačů ryb v Sálihíji.

Při odpolední explozi auta v Sajjidíji bylo sedm lidí zabito a 45 zraněno.

Dalších 11 mrtvých, umučených šíitskými eskadrami smrti, dopravila policie do márnice soudního lékařství.

Za sobotu a neděli přiznali Američané ztrátu šesti vojáků zabitých při útocích povstalců a explozích bomb v Bagdádu a jeho okolí. Dalších deset vojáků bylo při těchto akcích zraněno.

Mosul

Skupina ozbrojenců zahájila palbu na autobus se zaměstnanci textilního mlýna na jihovýchodě Mosulu. Zabila 21 lidí, kteří byli identifikováni jako členové jazídovské komunity.

Díwáníja

V poledne prohledali američtí vojáci zdejší úřadovnu proamerických šíitských Brigád Badr. Podle zprávy QudsPress tu zabavili zbraně, dokumenty a kartotéky, aniž poskytli vysvětlení svého vpádu.

Provádění amerického plánu pro město je od počátku poznamenáno srážkami amerických sil jak s badristy, tak s příslušníky Mahdího armády.

Basra

Při útoku povstalců na kolonu Abú Mudžáhida al-Málikího, předsedu „Výboru pro debaathifikaci“ a zástupce velitele iráckého Hizballáhu, byl zabit jeden ze strážců, Málikí sám s dalším strážcem utrpěli zranění.

Vůdce iráckého Hizballáhu Karím Mahúd byl po okupaci Iráku členem prozatímní vládní rady.

Ozbrojené akce

V 10:00 zabil ostřelovač v Latífíji příslušníka sil Magháwir stojícího na pickupu.

Ve 12:00 usmrtil ostřelovač Islámské armády v Mušáhadě amerického vojáka.

Britské okupační síly oznámily, že v Basře bylo šest jejich vojáků zraněno „nepřímou palbou“.

Naváděná střela vypálená Islámskou armádou zasáhla v Tádží americké Humvee, zničila je a usmrtila všechny vojáky v něm.

Ostřelování

Mluvčí britské armády oznámil, že povstalci během dne dvakrát ostřelovali základnu na letišti v Basře.

Ve 12:30 vypálila Islámská armáda tři minometné střely na kontrolní stanoviště amerických vojáků v Jathribu 70 km severně od Bagdádu. O půl hodiny později dopadlo sedm střel ráže 60 mm, vypálených stejnou organizací, na americkou základnu „Camp Anaconda“ v Jathribu.

Americkou základnu Simak ve Fallúdže zasáhla série minometných střel.

V 19:30 dopadla kaťuša na americký „Camp Echo“ v Díwáníji, jímž otřáslo několik explozí. Podle svědků raketa způsobila hmotné škody a požár, který se podařilo uhasit až po půldruhé hodině.

Minometné střely, jež během dne dopadly do bagdádských čtvrtí Abú Dušajr, Sajjidíja a Ámil, usmrtily dva civilisty a dalších 11 utrpělo zranění.

Bombové útoky

Ráno došlo u Nu‘máníje na silnici vedoucí k americké základně k explozi bomby pod americkou kolonou, z níž bylo zničeno těžké vozidlo pro dopravu vojenské techniky a několik vojáků bylo zraněno. Základna byla před časem zřízena z továrny na výrobu stavebního materiálu.

Jak oznámila Islámská armáda, v 8:00 zničil výbuch bomby v Tárimíji americkou minolovku.

V Dawru u Tikrítu zasáhl výbuch jedné bomby americkou hlídku a druhý hlídku loutkových vojáků. O ztrátách při prvním výbuchu nebyly k dispozici informace, ve druhém případě byl zraněn jeden voják.

V 10:30 zasáhly dva protitankové granáty americké Humvee v Tikrítu a vojáky v něm zabily nebo zranily.

V poledne zničil výbuch bomby na dálnici v Latífíji pickup tzv. pořádkových sil a usmrtil všechny vojáky v něm.

Oddíl Islámské armády odpálil v Ramádí bombu pod americkým Humvee, které celé shořelo a jeho posádka zahynula.

V Jathribu zničila exploze bomby Humvee americké hlídky a zabila nebo zranila všechny členy posádky.

Pondělí 23. dubna 2007

Loutkový režim přestal od Íránu vyžadovat vyplacení reparací za škody způsobené osmiletou válkou

Vyslanec loutkového iráckého režimu u OSN Hamíd al-Bájjatí stáhl veškeré dokumenty, které bývalý režim předložil jako důkazy íránských útoků na irácké pohraniční pozice ještě před zahájením války v září 1980. Současně stáhl dokumenty dokazující, že Írán porušil v roce 1982 příměří a že popravoval irácké válečné zajatce, přičemž na popravách se podílely Brigády Badr (jichž je Bájjatí nyní sám členem).

Stažení důkazů značně ztíží pozici Iráku vůči íránským nárokům na reparace. Prvním, kdo už před časem požadoval, aby to byl Irák, kdo vyplatí reparace Íránu, byl Abd al-Azíz al-Hakím, vůdce strany SCIRI, jejímž ozbrojeným křídlem jsou Brigády Badr. Nyní také Bájjatí pro íránský tisk vyslovil názor, že Irák je povinen platit reparace.

Zprávu přinesla irácká webová stránka Akhbaruna.com, jež zároveň uvedla, že jméno Hamída al-Bajjatího je vlastně pseudonym, jeho pravé jméno je Ádil Isfahání – což je jméno íránské.

Fallúdža

Ve čtvrti Džubajl našla ráno policie tělo, na němž byly patrny stejné známky mučení jako na jiných obětech šíitských milic, nalézaných v Bagdádu.

Bagdád

Poblíž íránského vyslanectví došlo k výbuchu dvou bomb, při němž byla jedna osoba usmrcena a šest zraněno. K útoku se přihlásila organizace Ansar as-sunna.

Tisíce obyvatel A‘zamíje vyšly do ulic protestovat proti stavbě zdi, která je má odříznout od okolního světa. Podle Američanů i loutkového režimu jde o „dočasné opatření“, jež má zabránit útokům povstalců.

Saúdskoarabský deník al-Watan přinesl zprávu, že v období od 15. března do 16. dubna bylo v Bagdádu a Mosulu zabito devět iráckých univerzitních profesorů.

Hillá

Šéf zdejší policie generálmajor Qajs al-Ma‘múrí se stal terčem pokusu o atentát. Při průjezdu vesnicí Dabla jižně od Hillá jeho kolona najela na bombu. Výbuch poškodil jedno z aut, údajně však nikoho nezranil. Druhou bombu ve stejných místech bezpečnostní síly našly a zneškodnily.

Kahla

V provincii Majsán odhalily bezpečnostní síly síť obchodníků a překupníků drog. Ve městě Kahla ležícím nedaleko íránské hranice se podařilo zatknout osobu, jež přiznala podloudný obchod s drogami v pilulkách a současně udala další lidi, obchodující s narkotikem thariaca (tiryag), kterého měli převzít postupně 70, 80 a 90 kg.

Zprávu přinesla na své stránce rada ulamá spolu s konstatováním, že před americkou invazí bylo pašování a překupnictví drog v Iráku neznámé, protože za ně hrozily vysoké tresty. Drogy se prudce rozšířily až pod americkou nadvládou, mj. díky nedostatečné kontrole hranic; největší množství drog přitom přichází do Iráku z Íránu.

Sebevražedné útoky

V restauraci Jasmín v okrsku Karradat Marjam nedaleko bagdádské tzv. Zelené zóny na sobě muž odpálil výbušninu, zabil šest lidí, 14 zranil a poškodil objekt restaurace.

V severní části Mosulu najel fidá‘í do sídla kolaborantské Kurdské demokratické strany, zabil deset lidí a dvacet dalších zranil.

Americká armáda přiznala, že v provincii Dijála najel fidá‘í do kontrolního stanoviště nedaleko americké základny, zabil devět a zranil 20 amerických vojáků. Po explozi zasáhli povstalci střelbou cisternu stojící na stanovišti, která explodovala a zranila další vojáky.

Na tržišti v blízkosti restaurace na kilometru 5 u Ramádí najeli dva sebevražední útočníci do policejní hlídky. Výbuch usmrtil 20 a zranil 38 lidí. Mezi oběťmi bylo sedm policistů, ale i ženy a děti. Ampliony mešit vyzývaly obyvatele k darování krve pro civilní oběti.

Ozbrojené akce

V 6:00 přepadli povstalci kontrolní stanoviště loutkové policie na dálnici směřující z Bagdádu do Hillá, zabili jednoho a zranili druhého policistu.

V Džurf as-Sachr 40 km jižně od Bagdádu zastřelili povstalci amerického vojáka.

Jak oznámila Islámská armáda, jeden z jejích oddílů zaútočil v 18:00 v Madá‘inu na kontrolní stanoviště loutkové armády, kde dva kolaboranty zabil a šest zranil.

Britská armáda přiznala ztrátu jednoho vojáka, jenž byl zabit v Basře na pravidelné hlídce.

Ve fallúdžské čtvrti Askarí zaútočili odpoledne povstalci na policejní hlídku; během 15minutového boje byl zraněn jeden policista a padl jeden z povstalců.

Ostřelování

Časně ráno dopadlo několik minometných střel na britskou základnu na letišti v Basře.

V 10:00 dopadly tři minometné střely vypálené Islámskou armádou na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Udwáníji na jihu Bagdádu.

Ve 13:00 ostřelovali povstalci z minometů americkou základnu ve Fallúdže, z níž se ozývaly silné exploze.

V 17:00 zasáhly dvě rakety Kaťuša vypálené Islámskou armádou americký štáb v Baládu.

Ve 21:00 dopadly tři minometné střely ráže 82 mm na americkou základnu na mosulském letišti.

Bombové útoky

V Dawru na jihozápadě Mosulu byl explozí bomby zraněn jeden člen policejní hlídky.

V Ba‘qúbě zabil výbuch bomby na policejní stanici devět policistů a těžce zranil velitele.

V poledne zasáhla bomba v Madá‘inu pickup sil Magháwir.

Ve 13:00 zneškodnila bomba v Azímu americkou minolovku a zranila její posádku.

Ve stejnou dobu zničila v Dudžajlu bomba americký kamion s vojenským vybavením, který beze zbytku shořel. Ve 20:00 zničila ve městě další bomba americké Humvee.

20 km severně od Násiríje explodovala v noci bomba u australské vojenské kolony a zranila tři australské vojáky. Podle svědků výbuch těžce poškodil tank a zranil také dva irácké tlumočníky.

V Díwáníji zasáhla ve 22:00 bomba americkou hlídku, poškodila vozidlo a patrně i zranila několik vojáků.

Úterý 24. dubna 2007

Pracovníkům Mafkarat al-Islam se podařilo obnovit činnost a začali znovu informovat o událostech v okupovaném Iráku.

Bagdád

Američtí vojáci a příslušníci tzv. Irácké národní gardy zatkli imámy dvou mešit v Ámiríji, šajcha Husajna Umajra Abda a šajcha Aqíla Rahíma Fáliha. Jednu z mešit přitom uzavřeli a až na další tam zakázali konat bohoslužby.

Nedaleko íránské ambasády explodovala krátce po sobě dvě auta, jejichž exploze zabily čtyři lidi a nejméně čtyři další zranily. Způsobily rovněž škody na budově vyslanectví i na okolních domech.

Kolem 11:00 vpadly šíitské milice doprovázené silami Magháwir do několika čtvrtí v Durá, ale místní lidé se jim postavili na odpor a zahnali je.

V A‘zamíji pokračovala stavba zdi, oddělující tuto čtvrť od ostatního Bagdádu, přestože Američané oznámili, že stavbu zastavují. Povstalci zaútočili na dělníky na stavbě pracující, zranili čtyři Asiaty a zničili americký jeřáb.

Druhým dnem ostřelovali Američané raketami a minometnými střelami čtvrť Furát. Zničili řadu domů a zabili či zranili desítky civilistů. Čtvrť je kromě toho zablokována loutkovými silami, které znemožňují přísun potravin do čtvrti s tím, že všichni její obyvatelé jsou „teroristé“.

Za posledních 24 hodin našla policie na několika místech celkem 15 mrtvol, jako vždy svázaných a ztýraných.

Ba‘qúba

Za svítání uzavřely okupační síly město a všechny přístupové cesty k němu, přerušily veškeré telefonní spojení pevné i mobilní sítě a ve čtvrti Tahrír na jihu města, kde leží jejich základna, vyhlásily zákaz vycházení. Do čtvrti pak vtrhli ozbrojenci v uniformách loutkové armády, zabili tu šest lidí a 15 zranili. Opatření byla odvetou ze sebevražedný útok předchozího dne, při němž fidá‘í najel nedaleko města do amerických vojáků a 20 z nich zabil.

Sindžár

Mosulská policie oznámila, že ozbrojení muži zabili bratra a bratrance jazídovské dívky, kterou její rodina nedaleko Sindžáru ubila poté, co přestoupila na islám. Ozbrojenci je oba vytáhli z aut a zastřelili. Podle místních svědků byli oba muži mezi těmi, kdo dívku ukamenovali.

Během minulého týdne několik odbojových organizací přísahalo pomstu za dívčinu smrt, ale americké síly a jejich kurdští slouhové neustále dům její rodiny střeží.

Suwajrá

Během noční razie zastřelili američtí vojáci a jejich přisluhovači v Kásu severně od Suwajrá 35 lidí. Podle Američanů šlo vesměs o ozbrojence, u nichž bylo zajištěno velké množství zbraní a munice.

Nadžaf

Kolegium šíitských duchovních představitelů (hawza) rozhodlo o zboření staré nadžafské sunnitské mešity Amra ibn al-Áse, aby na jejím místě mohl být postaven hotel pro íránské a jiné šíitské poutníky přicházející navštívit svaté město. Mešita je už tři roky uzavřená, protože sunnitské rodiny žijící do té doby v nadžafském starém městě donutil teror šíitských milic k útěku.

Basra

QudsPress přinesla zprávu svých pozorovatelů, že v jižní části Iráku dochází ke stále rostoucímu počtu útoků na okupační síly. Od začátku dubna už bylo zabito 11 britských vojáků a řada dalších byla zraněna. Přibývá i útoků na okupační síly jiných zemí, např. Austrálie a Polska. Tyto útoky nijak nesouvisejí s aktivitami šíitských politických stran, především SCIRI a Sadrova hnutí. Jak pro agenturu uvedl členy rady ulamá v Basře šajch Ibráhím al-Hasan, jsou dílem iráckého odboje, jehož příslušníci pocházejí z různých vrstev. Šajch upozornil, jak loutkový režim překroutil incident, k němuž došlo 28. ledna v Zarce: „Předstírali, že tam byla teroristická skupina, ale to nebyli teroristé, byli to jen členové arabského kmene, který povstal proti okupantům a proti politice loutkové vlády.“

Ze zprávy vyplývá, že k útokům, např. raketovým, na britské základny, dochází denně. Protože je provádějí hlavně sunnité, reagují Britové četnými „bezpečnostními operacemi“ v sunnitských okrscích.

Ozbrojené akce

K prudkému střetu mezi povstalci a americkou námořní pěchotou došlo na mostě Hadžlán v Hadíthě. Povstalci na vojáky zaútočili ze dvou stran, městem otřáslo několik silných explozí a na pomoc sevřeným Američanům přiletěly vrtulníky; boj trval ještě v době odesílání zprávy.

Američané přiznali smrt jednoho svého vojáka v Iráku, k níž však údajně došlo při nehodě, nikoli v boji.

Ostřelování

V 11:00 vypálila Islámská armáda pět minometných střel ráže 60 mm na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Madá‘inu.

Povstalecká organizace Naqšbandí Taríqa oznámila, že muži a ženy jedné z jejích jednotek vypálili ve 12:12 raketu Kaťuša na americký štáb v Bagdádu.

Odpoledne dopadly dvě minometné střely do bagdádské tzv. Zelené zóny. Několik střel dopadlo také v okolí Dijálského mostu na jihu města, kde poškodily několik domů, zabily čtyři lidi a deset zranily.

Bombové útoky

V 7:00 zasáhla v Abú Ghurajb bomba pěší americkou hlídku, zabila tři a zranila dva vojáky. Vojáci mířili do čtvrti Zajtún, kde měli zatýkat věřící odcházející z modliteb, útok je však přinutil vrátit se na základnu v Munajsiru.

V 8:00 zneškodnila bomba v Samře americké Humvee a zranila jeho posádku.

V 8:30 zničila bomba v Jathribu americkou minolovku a zabila celou posádku.

O půl hodiny později najelo na bombu v Tikrítu americké Humvee, výbuch je zničil a rovněž usmrtil celou posádku.

Na východě Bagdádu najela na bombu americká hlídka. Výbuch zasáhl minolovku, která shořela; členové její posádky utrpěli přinejmenším zranění, nic bližšího se však nepodařilo zjistit. V Sajjidíji zasáhla bomba další americko-iráckou hlídku a zabila nebo zranila nejméně devět Američanů.

Kolem 12:00 zničila exploze bomby v bagdádské Zafaráníji policejní pickup a zabila tři policisty.

Krátce po poledni explodovalo ve Fallúdže auto stojící před restaurací v centru města, zranilo dva civilisty a restauraci značně poškodilo. Protože hostům restaurace připadal automobil podezřelý, všichni ji stihli před explozí opustit. Odpoledne došlo k výbuchu bomby na východě Fallúdže, kde bylo zničeno policejní hlídkové vozidlo, zabito pět a zraněni dva policisté.

V 18:00 zničila bomba na dálnici v Latífíji Humvee tzv. národní gardy a usmrtila jeho posádku.

Ve 22:00 došlo v Hítu k explozi bomby pod americkou kolonou, bylo zničeno jedno vozidlo, tři vojáci usmrceni a čtvrtý zraněn. Američané nato uzavřeli část města, prohledali domy a sebrali 11 místních lidí.

Přibližně v tutéž dobu zneškodnila bomba na dálnici u Latífíje americké Humvee a zranila jeho posádku.

Středa 25. dubna 2007

Tanaf

Palestinský uprchlický tábor v zemi nikoho mezi Irákem a Sýrií ráno zasáhl požár, který zničil několik stanů. Podle svědků vznikl od plynové bomby na vaření. Mezi uprchlíky vyvolal zděšení a zmatek, na pomoc byli povoláni hasiči, kteří se ale do tábora dostali až za dvě hodiny. Několik lidí se při požáru přiotrávilo kouřem.

Přede dvěma dny zasáhla tento tábor prudká písečná bouře.

Hít

Odpoledne dorazily do města početné okupační síly, vyhlásily zákaz vycházení, pohybu veškerých vozidel i pěších, a uzavřely všechny obchody a tržiště. Krátce poté se na ulicích některých čtvrtí objevili povstalci a zřejmě se schylovalo ke střetnutí.

Bagdád

Na několika místech bylo tohoto dne nalezeno celkem 19 mrtvých, jako vždy svázaných a se stopami mučení na těle. Všichni byli dopraveni k identifikaci do márnice soudního lékařství.

Při rozsáhlé razii v A‘zamíji zatkli Američané a jejich přisluhovači několik duchovních a politických vůdců.

Ba‘qúba

Na následky zranění, způsobených při bombovém útoku na policejní stanici, zemřel velitel ba‘qúbské policie a současně velitel mahdistické milice Safá at-Ta‘mímí. V odpoledních hodinách byl pohřben ve svém bydlišti Tamájimě.

Mahmúdíja – Latífíja

Obě města Američané ráno uzavřeli, vyhlásili zákaz vycházení a začali je dům od domu prohledávat. Podle informace šajcha Ahmada Karíma Muchtára z Mahmúdíje bylo během razie zajištěno 90 civilistů, vesměs sunnitů, ve věku od 16 do 65 let.

Basra

Dopoledne došlo k útoku ozbrojenců na sídlo místního zástupce tzv. ministerstva vnitra, který se spolu s vedením tzv. pohotovostních sil usadil v objektu policejního velitelství. Centrem města se rozléhala střelba; jaké byly její následky, nebylo do konce dne oznámeno.

Sebevražedný útok

V Balád Rúzu vstoupil do objektu policejní stanice sebevražedný útočník a odpálil na sobě nálož. Podle policejní zprávy zabila exploze devět a zranila 16 lidí.

Ozbrojené akce

V 9:00 zasáhla bomba americkou hlídku v centru Tikrítu, zničila jedno z obrněných vozidel, zabila jednoho příslušníka námořní pěchoty a tři zranila, jednoho smrtelně.

V 10:00 zasáhl oddíl Islámské armády dvěma protitankovými granáty v Azímu americké Humvee, zničil je a zranil všechny vojáky v něm.

Při útoku skupiny povstalců na vozidlo loutkové armády byli zraněni dva vojáci ze základny Damúk u Kútu.

Ostřelování

Šest minometných střel ráže 60 mm zasáhlo v 10:00 policejní kontrolní stanoviště v Durá u Bagdádu.

Ve 13:00 dopadly tři kaťuše do ležení amerických vojáků a tzv. národní gardy v Tádží.

V 15:00 zasáhly tři minometné střely ráže 120 mm soustředění loutkové armády na severozápadě Bagdádu.

Bombové útoky

V Karmě u Fallúdže ráno bomba zasáhla americké Humvee, dva vojáky v něm zabila a dva těžce zranila. Američané odvetou za útok pak zatkli osm civilistů.

Organizace Džajš ar-rášidín oznámila, že v Durá odpálila bombu pod vozidlem americké hlídky, jež vozidlo zničila a všechny členy posádky zranila.

V 17:00 zneškodnil výbuch bomby na východě Mosulu vozidlo tzv. národní gardy a zranil jeho posádku.

Rumuni stahují část svých vojáků

Rumunsko zahájilo stahování stovky svých vojáků rozmístěných v Basře. Bukurešť však oficiálně oznámila, že zbývající část kontingentu (celkem 600 vojáků) zůstane nadále v jižním Iráku, kde jsou podřízeni britskému velení.

Čtvrtek 26. dubna 2007

Ramádí

Plukovník Taríq ad-Dulajmí tvrdil tisku, že se jim podařilo vypudit z většiny čtvrtí příslušníky al-Qá‘idy a obsadit 90% města; město prý kontrolují na zemi příslušníci místních kmenů, zatímco americké vrtulníky je kontrolují ze vzduchu.

V rozporu s tím sdělili obyvatelé údajně „obsazených“ čtvrtí korespondentovi Mafkarat al-Islam, že boje mezi povstalci a kolaboranty pokračovaly celou noc a povstalci nadále útočí na kontrolní stanoviště a soustředění loutkových vojáků.

Američané přiznali, že v provincii Anbár ztratili za tento den tři příslušníky námořní pěchoty.

První sunnitské ghetto v Bagdádu téměř dokončeno

Američané z 80 procent dokončili stavbu zdi kolem celé sunnitské A‘zamíje. Podle svědectví jejich obyvatel pracovali vojáci a dělníci na její stavbě 12 hodin denně, aby byla co nejdříve dokončena. V hradbě bude jediná brána, kterou budou moci obyvatelé čtvrti procházet mezi 6:30 do 21:00; v nočních hodinách bude čtvrť zcela nedostupná. Místní lidé hodlají tento průchod nazvat „křižovatka Rafahu“ na připomínku podobné zdi obklopující Palestince v „Izraeli“. Už v pátek začali okupanti snímat obyvatelům čtvrti otisky prstů a snímky očních rohovek, aby jim mohli vydat speciální průkazy. Bez takového průkazu se nikdo do čtvrti nedostane. Proti všem těmto opatřením protestovaly v ulicích tisíce a‘zamíjských obyvatel. Podle zpráv západních médií byla stavba po námitkách loutkové vlády zastavena, ve skutečnosti naopak velmi rychle pokračovala.

Dulu‘íja

Město bylo druhým dnem odříznuto od světa a život v něm podstatně omezen. Přerušeny byly veškeré dodávky vody a elektřiny, veškerá spojení, po střechách vysokých domů byli rozmístěni ostřelovači, kteří pálili po každém, kdo se okusil vyjít z domu. Jak sdělil šajch kmene Džabbúr, zabili tak šest civilistů, mezi nimi ženu a dítě. Kromě toho Američané zatkli ve velké mešitě řadu věřících a zaměstnance pošty, o nichž tvrdili, že pomáhají odboji. Přes všechna opatření byli ve čtvrti Sadda zabiti američtí 4 mariňáci.

Tikrít

Neznámí ozbrojenci vtrhli v poledne do domu ženy a dcery Hášima Hasana al-Madžída, bratra Alího Hasana al-Madžída (zvaného okupanty „Chemický Alí“) a obě ženy zabili.

Kurdská sekta jazídovců žádá okupanty o ochranu

Duchovní vůdce sekty jazídovců Asil Malkání požádal americké síly o ochranu poté, co bylo více než 30 členů sekty zabito ozbrojenci v odvetu za ukamenování dívky, která přestoupila na islám. Přes 40 jazídovských rodin opustilo po této události svá obydlí v severním Iráku a uprchlo do Sýrie. Malkání vyslovil díky loutkovému prezidentu Tálabánímu, který sektě přislíbil ochranu, a vyzval Američany, aby se ve vesnici Ba‘šiga usadili a členy sekty chránili. V roce 1993 navštívil Saddám Husajn jazídovskou vesnici, v níž přes 430 lidí přijalo islám. Po americké invazi projevil jazídovcům zvláštní přízeň protektor Bremer stavbou modliteben a dalšími výhodami, které je měly naladit proamericky a proti islámu. Většina z asi 70 000 jazídovců žije v severoirácké provincii Ninwa.

Napětí mezi šíitskými frakcemi v Basře trvá

Po událostech předchozího dne panovalo ve městě napětí, vyvolané dalším zhoršením vztahů mezi šíitskou stranou Fádila a mahdisty, kteří usilují o odstranění fádilovce Wá‘ilího z funkce guvernéra města.

V amerických lágrech v Iráku je na 19 000 vězňů

Americké velení přiznalo, že ve věznici v Camp Bucca u Basry zemřel jeden z vězňů. Jak uvedla ke zprávě rada ulamá, v amerických věznicích v zemi je více než 19 tisíc vězňů. Během minulého roku v nich desítky vězňů zemřely následkem mučení americkými vojáky.

Sebevražedný útok v Chálisu zabil 9 kolaborantů

V Chálisu najel fidá‘í do kontrolního stanoviště loutkové armády, zabil devět kolaborantů a zranil dalších 15 lidí, mezi nimi i několik civilistů.

Ozbrojené akce

Organizace Ansar as-sunna oznámila, že její členové zasáhli ve 23:40 podomácku vyrobeným granátem v mosulské čtvrti Furúq americké Humvee, zneškodnili je a zabili nebo zranili jeho posádku. Krátce nato ostřelovali americkou hlídku a zabili několik dalších vojáků.

Bombové útoky

Kolem 2:00 zasáhla ve Fallúdže exploze miny americké vozidlo a tři Američané uhořeli.

V Zammáru asi 45 km severozápadně od Mosulu explodovala dvě auta u sídla kurdských pešmergů a podle oficiálního sdělení zabila nejméně tři lidi a zranila 13 dalších.

Kolem 14:00 explodovala bomba na tržišti v šíitské oblasti v centru Bagdádu a zabila 12 lidí.

Pátek 27. dubna 2007

Fallúdža

Skupina ozbrojených mužů zastřelila ve čtvrti Dubbat člena Islámské strany Iráku Chálida Muhammada Awwáda al-Muhammadího. Islámská strana vznikla krátce po okupaci, posloužila jako „zástupce sunnitské komunity“ už v okupanty instalované prozatímní „vládní radě“ a od té doby stále kolaboruje s okupačními silami.

Hít

Záhy po poledni najel fidá‘í s míchačkou betonu, v níž byla uložena bomba, do domu velitele místní loutkové policie Hamída Ibráhíma al-Džazzáa ve čtvrti Madaní. Při útoku bylo zabito 19 a zraněno 39 osob, mezi mrtvými byl i Džazzáův bratr, minimálně jeden z jeho příbuzných a řada strážců. Zničen byl velitelův dům a čtyři domy v sousedství. Džazzá sám podle policie nebyl v té chvíli v domě; podle jiných zpráv však ve skutečnosti doma byl a jeho osud zůstával neznám.

Krátce po útoku uzavřely okupační síly město, vydaly zákaz veškerého pohybu i pro pěší a potom zatkly minimálně 50 mladých mužů, povětšinou pravidelných návštěvníků mešit a stoupenců salafismu. Kromě toho pátraly po arabských bojovnících, kteří se měli ukrývat v domech místních lidí a kteří údajně útok na Džazzáův dům spáchali.

Stavba dalšího ghetta v Bagdádu

Americké síly zahájily stavbu další zdi, tentokrát kolem čtvrti Ámiríja. Na stavbě pracují desítky dělníků za pomoci těžké techniky. Krátce před zahájením této stavby prohledali vojáci celou Ámiríji a při razii odvlekli 42 lidí, mezi nimi i vůdce místní komunity a dva nejznámější imámy, aby tak zabránili protestům proti stavbě. Oznámili současně, že podobné zdi uzavřou ještě další části města, které budou pod stálým dohledem amerických sil.

Na několika místech Bagdádu objevila policie během dne celkem 26 těl, z nichž některá patřila studentům a státním zaměstnancům.

Útoky proti jazídovcům v Mosulu

Ráno přepadli neznámí ozbrojenci čtyři hotely, v nichž pracují jazídovci a sedm jich zastřelili. Jiní ozbrojenci vpadli v noci do místní konzervárny a zabili tam tři jazídovce, na jejichž mrtvolách zanechali lístky s verši z Koránu a hrozbou, že Boží pomsta si je najde všude.

Rukojmí v americkém lágru oslavil 80. narozeniny

Ve věznici Bucca oslavil Hadždž Muhammad Abdalláh al-Džabbúrí své 80. narozeniny. Jeho rodina informovala při té příležitosti iráckou organizaci lidských práv v Bagdádu o tom, že starý muž je ve věznici držen již dva roky jako rukojmí, protože okupanti chtějí přinutit jeho syna, aby se jim vydal do rukou. Proto také zmrazili Džabbúrímu veškeré finanční zdroje a nechali ho zcela bez prostředků. Jak uvedl jeho bratr, značně se mu zhoršilo během těchto dvou let zdraví: „Ostatní vězňové mu musejí pomáhat se umýt a obstarávat veškerou hygienu, protože je od zatčení vážně nemocen.“

Ozbrojené akce

V Miqdádíji zaútočili večer povstalci na dům člena loutkových bezpečnostních sil, zřejmě však nezpůsobili žádné ztráty.

Raketa Taríq zasáhla americkou základnu v bývalém jezdeckém klubu v Ámiríji na západě Bagdádu.

Ve čtvrti Wahda v Díwáníji se povstalci střetli s hlídkou amerických a loutkových vojáků. Při střetu byl zabit jeden místní muž a tři další zraněni.

Ostřelování

Za svítání se terčem minometné palby stala britská základna v prezidentském paláci v Basře. Podle oznámení britského mluvčího nedošlo k žádným škodám.

V 7:00 zasáhla raketa Kaťuša bývalou celnici v Qá‘imu, obsazenou americkou armádou. Američané zřejmě kromě škod utrpěli i ztráty, protože několik jejich vojáků krátce po útoku převážel vrtulník do americké polní nemocnice.

Tři minometné střely ráže 82 mm zasáhly v 10:00 štáb sil Magháwir v Salmán Páku.

Bombové útoky

V 7:00 zničil v Mosulu výbuch bomby americké Humvee a usmrtil jeho posádku.

Na kontrolním stanovišti loutkové armády u Tal Afáru došlo k explozi auta, jež podle policie zabila a zranila desítky lidí. Podle jiných zdrojů byl útok namířen na loutkovou armádu a ztráty pocházely z jejích řad.

V bagdádské Sajjidíji zasáhla bomba policejní hlídku a jednoho policistu zranila.

Sobota 28. dubna 2007

Provincie Anbár

Američané začali ráno rozšiřovat po celé Fallúdže, Ramádí a dalších městech včetně tržišť a škol letáky, vyzývající jejich obyvatele, aby se za sliby vysokých platů, studijních výhod a ochrany rodin přidali k loutkové armádě. Nad vesnicemi provincie Anbár shazovaly stejné letáky americké vrtulníky.

Abú Ghurajb

Během posledních tří dnů se do města uchýlila řada sunnitů prchajících z Bagdádu a dalších míst před sektářským násilím. Za posledních 48 hodin sem přišlo 51 rodin, 11 z nich z Basry, kde jim šíité zabrali domy a vyhnali je. Rodiny podle předsedy místní správy Hammáda az-Zawbí‘ího původně mířily do Fallúdže, ale okupanti jim znemožnili se tam dostat a donutili je vrátit se do Abú Ghurajb a zůstat tam. Vedení města se snaží pro uprchlíky najít lepší bydlení, aby nemuseli zůstávat ve stanech, místní lidé jim poskytli jídlo a oblečení.

Bagdád

Za svítání zatkli američtí okupanti během razie v Madínat as-Sadr sedm lidí podezřelých z pašování výbušnin z Íránu.

Na náměstí před čerpací stanicí ve čtvrti Ámil bylo ráno nalezeno tělo 70letého šajcha Háfize Ajjúba al-Hajjálího, kterého přede dvěma dny unesly síly Magháwir. Šajch byl považován za jednoho z nejvýznamnějších sunnitských duchovních učenců v Bagdádu, získal doktorát káhirské univerzity al-Azhar a měl též licenci muftího.

V Ámiríji zatkli příslušníci tzv. národní gardy 85letého nevyléčitelně nemocného Sajjida Adnána Džarwána al-Kubajsího.

Loutková Irácká národní garda zatkla v A‘zamíji odpoledne asi 40 lidí. Kolaboranti vpadli na tržiště u mešity Rawí, kde zbili a sebrali skupinu mladíků a potom rozbíjeli skla výkladních skříní a auta. Zastavili také auto, v němž seděl syn s matkou, chlapce zatkli a když se matka pokusila zasáhnout, zbili ji, zlomili jí nohu a pak ji hodili na zem.

Před 23:00 začali američtí vojáci prohledávat sunnitskou čtvrť Fadl, zatímco jejich vrtulníky ostřelovaly raketami některé domy.

Za pátek a sobotu přiznali Američané v Iráku ztrátu devíti vojáků, z nichž pět zemřelo v pátek v provincii Anbár a tři v sobotu při bombovém útoku na jihovýchodě Bagdádu.

Dulu‘íja

Okupační síly vpadly dopoledne do domu šajcha Sabáha Dhijába al-Džabbúrího v centru města a zajali ho spolu s jeho synovcem Jásirem Mutlaqem. Šlo již o druhé zatčení tohoto vůdce místního kmene a došlo k němu navzdory tomu, že se šajch zotavoval ze zranění, která mu nedávno způsobili neznámí ozbrojenci.

Miqdádíja

Ráno ostřelovaly americké vrtulníky vesnice Sansal a Hambás ležící severně od Miqdádíje, kde prý zdržovali „členové al-Qá’idy“. Informace o následcích náletu nebyly k dispozici.

Karbalá

Při explozi auta, k níž došlo blízko hrobky imáma Abbáse, zemřelo podle lékařských zdrojů 55 lidí a dalších 70 bylo zraněno. Podle svědků došlo k výbuchu v ulici plné obchodů a restaurací, kde se pohybovaly davy lidí.

Sebevražedný útok

Fídá‘í s nákladním autem najel ve 13:15 v Chálisu do kontrolního stanoviště loutkové armády, zabil jednoho a zranil dalšího vojáka a jednoho civilistu. Kromě toho výbuch poškodil několik aut čekajících před stanovištěm.

Ozbrojené akce

V 8:00 zabil ostřelovač příslušníka americké námořní pěchoty ve Fallúdže. Američané pak zatkli čtyři místní muže.

Další ostřelovač usmrtil v 10:00 v Salmán Páku policistu stojícího u policejní stanice a dalšího zranil.

Rovněž v Sámarrá usmrtil povstalecký ostřelovač policistu. V odpověď na to byl večer ve městě vydán zákaz vycházení.

Ostřelování

Několik kaťuší a minometných střel dopadlo na největší americkou bagdádskou základnu v Ridwáníji, kde vyvolaly požár a druhotné exploze munice.

Minometná střela, jež dopadla do bagdádského šíitského okrsku Bajjá, zabila tři civilisty, deset dalších zranila a poškodila několik domů. Několik střel dopadlo poblíž hrobky Abú Hanífy an-Nu‘mána v bagdádské A‘zamíji, kde zabily jednoho civilistu a čtyři zranily.

Bombové útoky

V 1:00 zničil výbuch bomby v Mušáhadě americké Humvee a usmrtil celou jeho posádku.

Islámská armáda sdělila, že na dálnici v Júsufíji zasáhla bomba v 10:00 americké Humvee, vyřadila je z provozu a zranila jeho posádku.

V poledne došlo k výbuchu bomby v bagdádském šíitském okrsku Kázimíja, jenž usmrtil jednu osobu a tři zranil.

Kolem 17:00 zasáhl výbuch bomby v A‘zamíji americkou vojenskou kolonu, jedno z vozidel zapálil, zabil tři členy jeho posádky a čtvrtého zranil.

Neděle 29. dubna 2007

Fallúdža

V 6:00 zasáhl americký letoun raketou opuštěný dům v Ámiríjat al-Fallúdža, zabil přitom dva náhodné chodce a čtyři další zranil.

V Annázu východně od Fallúdže prohledali ráno okupanti řadu domů. V jednom z nich na ně zaútočili povstalci. Podle svědectví místních lidí Američané sedm povstalců zabili a dva zranili, řadu dalších lidí označili za podezřelé a odvlekli je s sebou.

Šajch Dárí odsoudil americké zdi v Bagdádu

Generální tajemník Rady muslimských ulamá šajch Hárith Sulajmán ad-Dárí napsal dopis Arabskému národnímu kongresu v bahrajnské Manámě, v němž označil zeď, kterou Američané budují kolem A‘zamíje za důkaz nezdaru okupačního „nového bezpečnostního plánu“ pro Bagdád: „Sunnitští obyvatelé A‘zamíje a šíitští obyvatelé Kázimíje demonstrovali proti zdi. To je důkaz, že náš lid je jednotný a odmítá být z jakýchkoli důvodů rozdělován.“

Iráčtí kolaboranti zakázali sunnitům vstup do Nadžafu a Karbaly

Irácký šíitský loutkový režim vydal nařízení, jímž se od tohoto dne sunnitským Arabům zakazuje vstup do provincií Nadžaf a Karbalá. Záminkou k tomuto opatření se stala exploze auta v Karbale, při níž bylo v sobotu zabito 55 lidí. Podle sunnitského šajcha Umara Abd al-Karíma nejde o nové opatření, zákaz byl ve skutečnosti uplatňován už dlouho, byť neměl oficiální formu. Podobné opatření platí v severoiráckých kurdských provinciích, kam je zakázán vstup všem sunnitským Arabům s výjimkou obchodníků a lékařů.

Ozbrojené akce

V Sámarrá přepadli povstalci kolonu 15 cisteren s naftou směřující z Bajdží do provincie Anbár, všechny vozy zapálili a jejich řidiče unesli.

Britové přiznali, že jeden jejich voják byl zastřelen během pravidelné hlídky ve čtvrti Ašar v Basře. O něco později přiznali smrt dalšího vojáka z této hlídky na následky zranění.

Ostřelování

Šest minometných střel dopadlo v 6:00 na díwáníjský „Camp Echo“. Podle oficiálního mluvčího tam způsobily hmotné škody.

Čtyři střely dopadly na americkou základnu Ghazlání v centru Mosulu.

Organizace al-Qá‘ida v Zemi dvou řek oznámila, že v provincii Anbár sestřelila americký vrtulník Black Hawk.

Bombové útoky

Ráno zneškodnila bomba v Habbáníji vozidlo americké hlídky a lehce zranila jednoho vojáka.

Kolem poledne zasáhl ve vesnici Chafádžíja jižně od Hadíthy výbuch dvou bomb americkou kolonu. První poškodila jedno vozidlo, druhá zasáhla transportní vozidlo a všech šest příslušníků námořní pěchoty v něm usmrtila. Vojáci oblast útoku na tři hodiny uzavřeli a odstranili veškeré stopy s výjimkou drobných nesmytých skvrn krve a drobných kousků zničeného vozidla. Později přiletěly nad blízká pole americké vrtulníky a shazovaly hořící disky, které zapálily úrodu.

V Rabí‘i asi 90 km severozápadně od Mosulu explodovalo auto u velitelského stanoviště loutkové armády. Podle policie nezpůsobil výbuch žádné škody.

V Dulu‘íji zapálila bomba americké vozidlo a zabila nebo zranila jeho čtyřčlennou posádku.

Ve východní části Bagdádu zasáhla bomba americkou hlídku, zabila tři vojáky a jejich iráckého tlumočníka.

V Huwajdžá najela ve 21:30 na bombu americká hlídka. Ve zničeném Humvee zahynula celá posádka.

Ve 22:00 zasáhla bomba na dálnici v Júsufíji americké Humvee, úplně je zničila a usmrtila celou posádku.

Pondělí 30. dubna 2007

Hadítha

Vlna razií ve městě se od rozbřesku zaměřila především na mladé muže. Američtí vojáci se psy vpadali do domů ve čtvrtích Šurta a Dubbat a do sousední Haqláníje, rozbíjeli dveře, kradli peníze a šperky a terorizovali ženy a děti.

Fallúdža

Američané uzavřeli všech sedm vstupů do města a zahájili razie, protože se dovnitř údajně dostal vysoký velitel al-Qá‘idy. Přitom zatýkali místní mladé muže.

Neznámí ozbrojenci (zřejmě wahhábovci) zastřelili místního súfijského šajcha Ahmada al-Qádirího. Pak rozlili v súfijské takíji benzín a zničili budovu i s vnitřním zařízením a knihovnou. Před místními lidmi pak tento čin ospravedlňovali tím, že se šajch údajně odklonil od toho, co prohlásili za pravý islám.

Šíitští kolaboranti uzavřeli nemocnici v A’zamíji a zmasakrovali její pacienty

Američtí okupanti v doprovodu svých iráckých přisluhovačů vpadli do Nu’mánovy nemocnice ve zdí obehnané A‘zamíji a vyhnali všechny pacienty. Po střechách nemocnice a okolních budov přitom rozmístili své ostřelovače. Dr. Ahmad Mahmúd oznámil TV al-Džazíra, že při razii iráčtí kolaboranti, z nichž většina je současně členy šíitských milic, 95 pacientů zatkli a 82 z nich pak postříleli. Pouze na oddělení intenzivní péče zůstali tři pacienti, protože jejich stav byl takový, že s nimi nebylo možno hýbat. Dr. Mahmúd dodal, že nemocnice byla uzavřena na rozkaz sadristy ovládaného loutkového ministerstva zdravotnictví. Inspektor tohoto ministerstva mezitím v telefonickém rozhovoru jako důvod uzavření uvedl, že sunnitská čtvrť „si nemocnici nezaslouží“.

Po uzavření nemocnice došlo v poledne u a‘zamíjského mostu spojujícího tuto čtvrť s Atífíjí k boji mezi místními ozbrojenými muži a kolaboranty. Ti zabili pět místních mladíků a zatkli přes 40 mužů.

Šíitský teror v Ba‘qúbě

Podle zprávy Mafkarat al-Islam opustila město řada sunnitských imámů a duchovních, protože několik z nich už šíitští ozbrojenci zavraždili. Dr. Muhammad al-Bájjatrí ze sunnitské nadace potvrdil, že během několika posledních dní bylo ve městě zabito sedm duchovních, proto se další rozhodli opustit město a někteří i zemi. V pátek se v žádné sunnitské mešitě nekonaly modlitby. Loutkový Málikího režim kromě toho zakázal vyzývat v pátečních kázáních k jakékoli podpoře odboje, v případě neuposlechnutí pohrozil sedmi lety vězení za „teroristickou činnost“.

Chális

Na šíitském pohřbu na sobě odpálil jeden z účastníků vestu s výbušninou, přičemž zabil 32 lidí a zranil asi 60 dalších.

Sámarrá

Okupační a loutkoví vojáci sebrali při razii ve městě deset lidí, které prohlásili za členy irácké al-Qá‘idy.

Jazídovci se omluvili za vraždu dívky, která přijala islám

Vůdce irácké jazídovské komunity Sajrawán Numa se na demonstraci v Mosulu muslimům oficiálně omluvil za zabití dívky, která přijala islám a kterou pak její rodina ve městě Ba‘šiqa před několika týdny zabila. Numa prohlásil: „Odsuzujeme tento zločin a omlouváme se všem muslimům světa za zabití dívky tímto barbarským způsobem. Muslimové se musí snažit pochopit, že se omlouváme a litujeme její smrti, neboť ačkoli byla naší dcerou, potom co přijala islám, se stala dcerou muslimů; to, co se stalo, byl zločin a my jsme se dohodli s vládou na potrestání všech těch, kdo se podíleli na jejím ukamenování.“ Vyzval pak islámské duchovní, aby zabránili pokusům o odvetné zabíjení jazídovců.

Demonstrace více než tisíce jazídovců požadovala před policejními stanicemi a před sídlem Kurdské demokratické strany potrestání těch, kdo se na zločinu podíleli a současně žádala ochranu pro zbytek komunity. Numa se pokusil vstoupit do několika mešit, ale sunnitští duchovní ho odmítli vpustit a žádali naopak pro jazídovce další tresty, protože podle jejich mínění byla omluva určena spíše proamerickým Kurdům než celé muslimské komunitě.

Basra

V noci na pondělí zabil výbuch auta v okrsku Hajjáníja, který je baštou sadrovců, minimálně pět lidí a 15 dalších zranil. Po výbuchu sebrala policie a šíitské milice několik sunnitů včetně muezzina mešity ze sousedního okrsku Džám‘ija. Podle nepotvrzených zpráv je milice téže noci zabily.

Ozbrojené akce

Ve 13:30 zaútočilo více než 40 povstalců na západě Fallúdže na americké síly směřující po dálnici do Saqlawíje. Akce trvala asi hodinu, bylo v ní poškozeno několik amerických vozidel a zraněno několik vojáků. Přivolané americké vrtulníky se snažily ostřelováním boj zastavit; z dálky bylo na místě vidět oheň, ale nebylo možno určit, zda jde o hořící usedlost nebo americké vozidlo.

Odpoledne se v Ba‘qúbě střetli povstalci s americkými vojáky. Střelba pokračovala ještě ve chvíli, kdy o ní korespondent Mafkarat al-Islam odesílal zprávu.

Ostřelování

Za svítání dopadla série minometných střel na americký „Camp Delta“ 4 km západně od Kútu.

Bombové útoky

Výbuch auta zabil ráno na jihozápadě Mosulu dva loutkové policisty a třetího vážně zranil.

Uprostřed Ba‘qúby explodovala ráno bomba při průjezdu americké hlídky, zranila však dva civilisty v autě jedoucím za hlídkou.

Dopoledne otřáslo Bagdádem několik explozí, které měly na svědomí desítky lidí. V Hárithíji v centru města výbuch dvou aut zabil či zranil 21 lidí včetně několika loutkových policistů. Další auto zasáhlo o hodinu později ve čtvrti Džihád hlídku sil Magháwir, sedm kolaborantů zabilo a zranilo devět civilistů. V Zafaráníji na jihozápadě Bagdádu vybuchla bomba u hloučku civilistů, pět jich usmrtila a tři zranila.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       7. 6. 2007
7. 6. 2007 Putin Bushovi: Použijte radaru v Ázerbajdžánu
7. 6. 2007 G8 se dohodla o tom, jak bojovat proti globálnímu oteplování
7. 6. 2007 Konec protokolu z Kjóta
7. 6. 2007 Bush odjel, a co bude dál? Ivo  Šebestík
7. 6. 2007 V zámku a podzámčí... a reforma financí Vít  Klíma
7. 6. 2007 Otázky Bushovi nebyly součástí programu Vladislav  Černík
7. 6. 2007 Michael  Marčák
7. 6. 2007 Jak se Bush v Praze nakláněl přes stůl a proč
7. 6. 2007 Ach, ti novináři! Eduard  Vacek
7. 6. 2007 Přátelství a spojenectví musí být oboustranně rovnou záležitostí Zdeňka  Ullmannová
7. 6. 2007 Jan Čulík a Ostraváci, aneb jak se můžeme poučit z toho, že každý má své oči, svou socializaci a jen svou paměť? Uwe  Ladwig
7. 6. 2007 Úloha Spojených států amerických ve světových dějinách Daniel  Veselý
7. 6. 2007 Rozdíl mezi ženskou a feministickou politikou Mirek  Vodrážka
7. 6. 2007 Cesta do Bergen Belsenu v autě polního rabína Alexandra  Štefanová
6. 6. 2007 Gordon Brown a Jiří Paroubek aneb technologie moci jako český fenomén Bohuslav  Binka
7. 6. 2007 Alternativa? Reformy podle Sobotky, Dolejše a Tlustého
7. 6. 2007 Hlava plná zpravodajství Štěpán  Kotrba
7. 6. 2007 Gusenbauerův dopis Topolánkovi dorazil do Prahy Richard  Seemann
7. 6. 2007 Jak jsme se učili marxismus Jiřina  Šiklová
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech
6. 6. 2007 Fričová konečně v České televizi
6. 6. 2007 Janeček nejspíš dostal za pět minut dvanáct rozum Štěpán  Kotrba
6. 6. 2007 Canny
5. 6. 2007 Nejúčinnější zbraní v boji proti extremismu nejsou kulky ani bomby - nýbrž univerzální přitažlivost svobody George W. Bush
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
6. 6. 2007 Jak jsem si byl poslechnout argumenty druhé strany a skončil na policii
6. 6. 2007 New York Times: Bushova pražská tiskovka před umlčeným tiskem
6. 6. 2007 Palba do vlastních řad Pavel  Zoch
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006