23. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 1. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Od sobotního pohřbu navštívily hrob Saddáma Husajna ve vesnici Awdžá již tisíce lidí. Denně k němu proudí další stovky z různých iráckých provincií, a to nejen sunnité. Přicházeli i šíitští vlastenci, odpůrci americké okupace a íránských hegemonistických plánů. Všichni přicházejí pěšky, protože v celém městě platí zákaz pohybu motorových vozidel. Další desítky se pokoušejí do města dostat, ale místní loutkoví představitelé je vracejí zpět ve snaze omezovat počet smutečních hostů "z bezpečnostních důvodů". Pobouření poutníci skandovali hesla proti americké okupaci a loutkovému režimu. Podle zprávy QudsPress je hrob umístěn v prosté místnosti sousedící s velkým slavnostním sálem, který Saddám Husajn vybudoval před 20 lety.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pondělí 1. ledna 2007

Tisíce lidí směřují k hrobu Saddáma Husajna

Od sobotního pohřbu navštívily hrob Saddáma Husajna ve vesnici Awdžá již tisíce lidí. Denně k němu proudí další stovky z různých iráckých provincií, a to nejen sunnité. Přicházeli i šíitští vlastenci, odpůrci americké okupace a íránských hegemonistických plánů. Všichni přicházejí pěšky, protože v celém městě platí zákaz pohybu motorových vozidel. Další desítky se pokoušejí do města dostat, ale místní loutkoví představitelé je vracejí zpět ve snaze omezovat počet smutečních hostů "z bezpečnostních důvodů". Pobouření poutníci skandovali hesla proti americké okupaci a loutkovému režimu. Podle zprávy QudsPress je hrob umístěn v prosté místnosti sousedící s velkým slavnostním sálem, který Saddám Husajn vybudoval před 20 lety.

Proti popravě Saddáma Husajna pokračovaly navzdory svátku Íd al-adhá po celé zemi třetím dnem protesty tisíců lidí. K velkým demonstracím došlo v Dawru, Sámarrá a Dulu`íji. V Sámarrá zranila kulka vypálená demonstranty amerického vojáka a okupanti se v odpověď na to pokusili protestní pochod rozehnat střelbou do vzduchu.

Karma

Odpoledne ostřelovali povstalci minometnými střelami pozice amerických vojáků na okraji města. Ti se o dvě hodiny později pokusili do Karmy proniknout, ale ztratili jedno Humvee, jehož posádka byla zraněna, proto se znovu stáhli do původního ležení a město vyklidili.

Ozbrojené akce odboje

V Júsufíji zaútočili povstalci na falešné kontrolní stanoviště mahdistů, pět jich zabili a zmocnili se zbraní a auta.

Večer přepadli povstalci ve fallúdžské průmyslové zóně tábor loutkové armády. Došlo k více než hodinovému boji, ale vzhledem k nočnímu zákazu vycházení nebylo možno zjistit jeho detaily.

Sestřelení vrtulníku

U Qá`imu nedaleko syrské hranice zasáhli pozdě večer povstalci raketou země-vzduch americký vrtulník, jenž se ještě ve vzduchu roztrhl na kusy. Podle informací v něm mělo být nejméně 20 amerických vojáků; zda některý z nich pád přežil, se nedalo zjistit, protože americké síly uzavřely rozsáhlou oblast kolem místa pádu.

Bombové útoky

Asi v 10:00 došlo na mostě v Durá k silné explozi bomby pod americkou hlídkou, jež zcela zničila Humvee a zabila nebo zranila celou jeho posádku.

Za poledne zasáhl výbuch bomby na silnici jižně od Hillá americkou hlídku, zničil Humvee, zabil tři vojáky a dva zranil.

Exploze bomby v Isháqí poškodila americkou minolovku, v níž zabila nejméně jednoho a zranila dva vojáky.

Úterý 2. ledna 2007

Sebevražedný útok

Ve čtvrti Fallahát na západě Fallúdže narazil fidá`í do kontrolního stanoviště loutkových vojáků, zřízeného před několika dny. Exploze jeho automobilu zabila nejméně 13 vojáků a aspoň pět dalších zranila. Stanoviště bylo pak zrušeno.

Ozbrojené akce

V Ba`qúbě ráno povstalci při útoku na kolonu projíždějící městem zastřelili velitele badristů Alího Madžída Salbúcha a jeho dva bratry, kteří mu dělali tělesné strážce.

Ve čtvrti Ámil na jihozápadě Bagdádu zaútočila skupina povstalců na oddíl mahdistů. Během půlhodinové srážky byli tři mahdisté zabiti a několik dalších zraněno.

Na ulici Hajfa v centru hlavního města zastřelili povstalci dva velitele badristů. V okrsku Fadl zaútočili na auto s pešmergy a dva zastřelili.

Při útoku na americkou hlídku zničili povstalci v Ramádí jedno Humvee, v něm zabili dva vojáky a třetího těžce zranili.

V 16:30 přepadli povstalci ležení tzv. národní gardy, zřízené v několika zkonfiskovaných domech ve fallúdžské čtvrti Risála. Útok trval asi čtvrt hodiny, povstalci poté ustoupili, aniž utrpěli vlastní škody. O rozsahu škod a ztrát způsobených v ležení nebyly informace.

V Tárimíji večer usmrtil ostřelovač dva americké vojáky na kontrolním stanovišti.

Ostřelování

Ráno zasáhly tři minometné střely ráže 120 mm tábor amerických a loutkových sil v Ána, odkud byly slyšet neobvykle silné exploze.

Šest minometných střel ráže 82 mm dopadlo krátce po západu slunce na americkou základnu v centru Fallúdže.

Bombové útoky

V Júsufíji ráno zasáhla bomba americkou hlídku a zapálila Humvee, které shořelo i s tříčlennou posádkou.

Další hlídka narazila na bombu v Tikrítu. V těžce poškozením tanku Abrams byli zraněni tři vojáci.

Také v Saqlawíji najela ráno americká hlídka na bombu, která zneškodnila jedno Humvee, zabila v něm dva vojáky a třetího zranila.

V bagdádském okrsku Báb aš-Šajch zničily dvě bomby instalované blízko sebe dva policejní automobily GMC. V jednom z nich seděl velitel tamní policejní stanice a doprovázelo jej devět policistů. Zpráva neuvádí rozsah policejních ztrát.

Kolem poledne najela v bagdádské Ridwáníji na bombu americká hlídka, jejíž Humvee bylo zničeno a vojáci v něm zabiti nebo zraněni. Odpoledne zničila exploze další bomby v Ridwáníji Nissan hlídky tzv. národní gardy, tři gardisty v něm zabila a dva zranila.

Americkou hlídku zasáhla bomba v A`zamíji na severu Bagdádu; ve zneškodněném Humvee byl nejméně jeden voják usmrcen a další zraněni.

Odpoledne došlo také k explozi bomby pod policejní hlídkou v Durá. V úplně zničeném hlídkovém vozidle byl jeden policista usmrcen a tři zraněni.

V Rawě výbuch bomby těžce poškodil Humvee z americké kolony a zabil nebo zranil vojáky v něm.

Americký list Christian Science Monitor citoval zdroj z americké armády, podle něhož dochází v Iráku měsíčně k tisíci bombových útoků, což je čtyřnásobek proti roku 2004.

Středa 3. ledna 2007

Šíité z Dudžajlu odmaskovali lži Američanů a loutkové vlády v procesu se Saddámem

3. ledna 2007 přibyla do vsi Awdžá u Tikrítu, kde je pochován Saddám Husajn, delegace šíitů z Dudžajlu (Saddám Husajn byl odsouzen a popraven za masakr 148 lidí v Dudžajlu). Příchozí nesli prapor s nápisem "Pocta lidí z Dudžajlu statečnému mučedníkovi Saddámu Husajnovi". Jeden ze členů dudžajlské delegace, šajch Mahmúd al-Fatláh řekl pro Mafkarat al-Islam: "Spousta lidí ve městě chtěla vypovídat u soudu, ale sektářská vláda jim v tom zabránila. Všichni, které Saddám popravil, byli členy strany Da`wa a íránské zpravodajské služby. Každý ví, že v tomto případě Saddám nezabil žádného civilistu. Doufali jsme, že připustí alespoň jednoho skutečného svědka z Dudžajlu, ale -- přísahám Bohu i lidem -- že všichni (svědkové) byli z Nadžafu a Karbaly a někteří z nich byli Íránci."

Na závěr položil Fatláh otázku: "A co 4 000 dudžajlských, které za poslední rok zabili okupanti a sektářská vláda? Po tom, co tam v červenci povstalci zabili amerického generála, bylo 50 obyvatel zabito a dalších 77 odvedeno do vězení." Vyzval pak k podpoře iráckého odboje a k zastavení perské invaze do Iráku.

Pozn. překl.: Strana Da'wa -- celým názvem Hizb ad-da'wa al-islámíja (Strana islámské výzvy) je irácká islamistická šíitská strana. Za irácko-íránské války podporovala i s pomocí teroristických akcí Írán, v současném Iráku patří k jedné z nejmocnějších, jejím členem je současný "premiér" Málikí i jeho předchůdce Dža'farí.

Ba`qúba

Ulice města zaplnili znova demonstranti protestující proti popravě Saddáma Husajna a požadující odplatu americkým silám i jejich domácím přisluhovačům -- zvláště když k popravě došlo v první den svátku Íd ad-adhá. Předchozího dne protestovalo podobně asi 500 obyvatel okrsku Hibhib na západě města.

Ozbrojené akce

V 9:00 se v centru Ramádí ve čtvrti Mal`ab povstalci střetli s americkou hlídkou a během asi půlhodinového boje jí způsobili ztráty a těžce poškodili Humvee.

Při bleskovém útoku povstalců na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy bylo v bagdádském Jarmúku zničeno Humvee a zabiti tři gardisté.

Kolem poledne zaútočil oddíl povstalců raketami, kulomety a bombami na americkou kolonu obrněných vozidel a tanků, doprovázenou vrtulníky a projíždějící centrem Dulu`íje. Policie potvrdila, že Američané utrpěli materiální i lidské ztráty, odmítla je však blíže specifikovat. Americké síly uzavřely přístupové cesty k městu a zahájily jeho blokádu.

Při útoku na policejní hlídku zranili povstalci v Miqdádíji tři policisty.

Na jihovýchodě Bagdádu zaútočili povstalci RPG a kulomety na sídlo sil Magháwir. Protože na místo později dorazily sanitky, lze přepokládat, že několik příslušníků sil bylo přinejmenším zraněno.

Východně od Ramádí přepadla skupina povstalců na hlavní silnici hlídku tzv. národní gardy. Zajali dva gardisty, odvedli je do polí a tam podřezali.

Těsně před půlnocí zaútočili povstalci na hlídku americké námořní pěchoty projíždějící vesnicí Sad`a u Qá`imu. Z dálky bylo vidět tři americká hořící vozidla, přičemž boj dále pokračoval.

Ostřelování

Ráno vypálili povstalci deset minometných střel ráže 82 mm na společný tábor amerických a loutkových sil v Madá`inu. Dvě střely zasáhly hradbu kolem tábora, ostatních osm jeho střed.

Večer dopadly dvě minometné střely do bagdádské tzv. Zelené zóny.

Dvě střely ráže 82 mm dopadly pozdě večer na americký štáb v Haqláníji u Hadíthy. Po ohlušujících explozích se nad objektem objevily plameny.

Bombové útoky

Ráno došlo ve městě Ána k výbuchu bomby pod americkou hlídkou, po němž jedno Humvee úplně shořelo a vojáci v něm byli zabiti nebo zraněni.

U mostu Šumajt jihozápadně od Kirkúku zasáhl výbuch bomby hlídku loutkových sil a zabil jednoho a zranil tři vojáky, jejichž Nissan poškodil.

Čtvrtek 4. ledna 2007

Karma

Za svítání se americkým vojákům v doprovodu vrtulníků podařilo dostat do okrsku Rawfa a sebrat tam 12 obyvatel, které obvinili z podílu na akcích povstalců. Přitom vyrabovali jejich domy a zničili zařízení. Město nicméně přes tyto občasné americké výpady stále zůstává v rukou povstalců.

Ramádí

Rovněž za úsvitu vtrhli Američané asi ve 20 Humveech pod ochranou bojových vrtulníků do okrsku Thilá, kde sebrali přes 20 místních lidí, hodili jim na hlavy černé pytle, nastrkali je do vozidel a odvezli neznámo kam.

Bagdád

Časně ráno uzavřeli američtí vojáci spolu s kolaboranty sunitskou A`zamíji. Z vozidel rozestavěných po ulicích nařídili obyvatelům zůstat doma a celou čtvrť odřízli od ostatního světa.

Večer zasáhlo nejméně deset minometných střel obytné čtvrti v Durá, těžce poškodily několik domů a zranily jejich obyvatele. Podle svědků byly střely vypáleny z okrsku Abú Dušajr na jihu Bagdádu mahdistickou milicí.

Iskandaríja

V rámci razie prohledali američtí vojáci doprovázení "Brigádou Škorpion" složenou z iráckých pomahačů domy v okrsku Thaj a zatkli imáma místní sunnitské mešity Ádila al-Džannabího spolu s dalšími 15 lidmi.

Město je už více než měsíc uzavřeno americkými a loutkovými silami, přerušeny jsou dodávky vody a elektřiny.

Ozbrojené akce

Krátce po poledni došlo na hlavní ulici v centru Fallúdže k asi 10minutovému střetu povstalců s americkou kolonou. Jeho výsledek se nepodařilo zjistit. Američané po přestřelce asi na hodinu celou oblast uzavřeli a teprve pak odjeli, což naznačuje, že potřebovali čas k likvidaci škod.

Ostřelování

Devět minometných střel ráže 82 mm dopadlo ráno na americký konzulát v hotelu Bábil v Hillá. Sloupy kouře nad hotelem naznačovaly přesnost zásahu, přesnější informace však nebyly k dispozici.

Odpoledne vypálili povstalci dvě minometní střely ráže 120 mm na americkou základnu Simak v centru Fallúdže.

Bombové útoky

V talafárské čtvrti Qádisíja odpálili povstalci nálože položené kolem domu, který prohledávala skupina policistů. Dva z policistů výbuch usmrtil, třetího vážně zranil.

Večer zasáhl výbuch bomby ve Fallúdže hlídku tzv. Irácké národní gardy v několika Humveech, dvě zničil a zabil či zranil několik kolaborantů.

Atentát

Skupina povstalců zaútočila odpoledne v Mosulu na auto policejního ředitele plukovníka Mazahima Júnuse Hasana. Po převozu do nemocnice na následky vážných zranění plukovník zemřel, zabit byl také jeho řidič.

Pátek 5. ledna 2007

Bagdád

Po pátečních modlitbách prohledali američtí vojáci sunnitskou mešitu ar-Rahmán v okrsku Chadra na západní straně města. Sebrali přitom 12 věřících vycházejících z mešity, a předali je silám Magháwir, jež je při akci doprovázely. Místní obyvatelé se shromáždili do průvodu a vyšli směrem ke kontrolnímu stanovišti v Ámiríji žádat propuštění zadržených lidí.

V Ghazálíji odpoledne Američané z neznámých důvodů vyhodili do vzduchu dva domy, aniž předem varovali okolní obyvatele. Výbuch značně poškodil tři sousední domy a v řadě dalších vyrazil okna.

Sebevražedné útoky

Do kontrolního stanoviště loutkových vojáků v Chálisu najel fidá`í. Exploze jeho auta zranila pět vojáků.

Východně od Ramádí přijel pozdě večer fidá`í ke kontrolnímu stanovišti amerických vojáků. Když se kolem něho shromáždili mariňáci, aby prohledali auto a zkontrolovali doklady, odpálil se, usmrtil čtyři okupanty a nejméně pět dalších zranil. Zničil také jedno Humvee. Vzápětí po výbuchu zastavilo opodál stanoviště auto, jehož řidič chtěl skutečně jen projet, ale vojáci ho zastřelili a celé stanoviště pak uzavřeli.

Ozbrojené akce

Za svítání přepadli povstalci ve dvou automobilech kontrolní stanoviště loutkové armády severně od Dulu`íje a v krátkém boji zabili čtyři a zranili dva vojáky.

Na východě Ramádí ráno zabil ostřelovač amerického vojáka stojícího před autem.

Kolem 22:00 zničili povstalci v boji s americkými vojáky ve Fallúdže dvě americká vozidla a zabili či zranili jejich posádky.

Bombové útoky

Ve fallúdžské čtvrti Šurta ráno bomba zcela zničila americký tank Abrams. Podle svědků se žádnému z vojáků nepodařilo z hořícího vozidla dostat.

Ranní výbuch bomby v Kirkúku těžce poškodil policejní hlídkové vozidlo a zranil dva policisty.

Večer zničila bomba v Mahmúdíji jedno z Humvee americké hlídky, v němž uhořeli čtyři příslušníci námořní pěchoty. Exploze rovněž rozbila okna v okolních domech, přičemž byly lehce zraněny dvě děti.

Únos

Policie v Basře oznámila, že ve městě byl unesen americký civilista spolu se dvěma iráckými tlumočníky, kteří přijeli civilním autem z provincie Majsán.

Před časem se organizace Sarája al-Furqán přihlásila k odpovědnosti za únos čtyř Američanů a Rakušana, k němuž došlo 17. listopadu rovněž v Basře. Výměnou za ně žádala propuštění iráckých vězňů z amerických věznic. 3. ledna uvedla TV al-Arabíja video, podle něhož je těchto pět rukojmích živo a zdrávo.

Sobota 6. ledna 2007

Bagdád

Za rozbřesku vtrhli američtí vojáci v doprovodu loutkových sil do Ámiríje, obstoupili mešitu Mulukí a po skončení ranních modliteb vpadli dovnitř, prohledali prostor vyhrazený ženám, umývárny a další prostory. Zatkli jednoho ze strážců nešity a zabavili veškeré zbraně, které stráž na základě povolení užívala. Věřící odmítli z mešity pustit a po tři hodiny je drželi uvnitř.

Agentura QudsPress s odvoláním na zdroj blízký Sadrovu hnutí oznámila, že nejméně deset mahdistických velitelů opustilo Irák a odcestovalo do Íránu, Sýrie, Libanonu a Egypta, a další vysoce postavení činitelé Mahdího armády změnili bydliště a usadili se v domech, patřících dříve sunnitům, kteří byli vyhnáni, případně zavražděni. Podle zdroje se tak stalo po rozšíření zpráv, že okupační síly a loutkový režim chystají proti mahdistům vojenské operace. Irácký politický komentátor Hasan al-Álawí sdělil pro TV al-Džazíra, že došlo k dohodě mezi americkým prezidentem Bushem a různými iráckými kolaborantskými stranami, jak sunnitskými, tak šíitskými, podle níž sunnitské strany slíbily zachovat po popravě Saddáma Husajna klid výměnou za to, že dojde k zásahu proti eskadrám smrti, především proti těm, jež patří k Mahdího armádě.

Ozbrojené akce

V ramádském okrsku Mal`ab zasáhl výbuch bomby skupinu příslušníků americké námořní pěchoty a tři usmrtil. Povstalci pak z úkrytů začali ostřelovat ostatní vojáky, přičemž jich nejméně pět zranili a zničili Humvee. Boj ukončil až přílet amerických vrtulníků.

Bombové útoky

Asi v 7:00 narazil ve Fallúdže americká hlídka na bombu, která zničila Humvee a zabila nebo zranila vojáky v něm.

V Kirkúku zasáhla exploze bomby policejní hlídku, poškodila její vozidlo a zranila dva policisty.

Rovněž v Bagdádu se terčem bomby stala policejní hlídka na ulici Siná`a. V poškozeném vozidle byl jeden policista zraněn.

V centru Hadíthy zničila bomba Humvee americké hlídky a zabila nebo zranila jeho posádku.

Pokus o atentát

V centru Bagdádu ráno vybuchlo odstavené auto ve chvíli, kdy kolem něho projížděla kolona šéfa bagdádské policie, generálmajora Alího al-Jásirího. Exploze poškodila několik aut, zranila dva policisty a civilistu; generálmajor útok přežil.

Neděle 7. ledna 2007

Okupanti v Ramádí postříleli rodinu jedoucí v autě

Odpoledne ostřelovali američtí vojáci ve čtvrti Iskán civilní auto a zabili v něm pětičlennou rodinu -- muže, jeho manželku a tři děti. Ve střelbě pokračovali, i když už viděli, že jde o civilní vozidlo, z něhož se ozývá křik a pláč dětí. Podle lékařského zdroje nešlo o bezhlavou palbu jako v jiných podobných případech, ale o záměrný čin, při němž vojáci mířili na hlavy pasažérů.

Qá`im

Během noci až do časného rána prohledávaly americké síly ve městě domy, přičemž zatkly desítky lidí. Záminkou k razii se stal poslední útok povstalců na americkou kolonu v nedaleké vesnici Sa`da.

Dulu`íja

Odpovědí amerických sil na páteční útok povstalců na jejich kontrolní stanoviště byly razie, během nichž bylo v průmyslové zóně města v neděli zajištěno 25 lidí. V celém městě byl přitom vyhlášen zákaz vycházení.

Obyvatelé Sámarrá odsuzují Málikího jako íránského agenta

Obyvatelé města se ohradili proti tvrzení premiéra Málikího, že podporují terorismus. Odmítli také Málikího tvrzení, že spáchali 22. února 2006 útok na šíitskou mešitu s tím, že jde o dílo íránských agentů, kterým Málikího režim umožnil přístup do země a zničení svatyně, aby se tak mohly rozpoutat sektářské spory vedoucí k rozdělení země. Mimoto Málikího obvinili z toho, že dovoluje stoupencům Íránu získávat stále větší vliv na jihovýchodě země. Své rozhořčení hodlali dát demonstrativně najevo, a proto Američané vyhlásili ve městě zákaz vycházení, nařídili zavřít obchody a donutili obyvatele zůstat v uzavřených domech.

Odpoledne pak zatkli několik novinářů, kteří informovali média o zdejších demonstracích na protest proti vraždě Saddáma Husajna. Mezi zatčenými byl zpravodaj agentury AP a jeho kolega z TV al-Šarqíja. Kromě toho byly zatčeny desítky dalších lidí, kteří se demonstrací účastnili.

Útoky ostřelovačů

V mosulské čtvrti Intisár na levém břehu Tigridu zabil ostřelovač amerického vojáka. Ostatní vojáci se ho pokoušeli přivést k životu, a když se jim to nezdařilo, začali hystericky střílet do vzduchu a kolem sebe.

Také v centru Tal Afáru usmrtil ostřelovač vojáka z americké hlídky. Ostatní vojáci v panice naskákali do aut a ujeli.

Smrtelný výstřel ostřelovače zasáhl rovněž loutkového policistu střežícího úřad pošt a telekomunikací ve Fallúdže.

Ostřelování

Kolem poledne dopadly čtyři minometné střely ráže 120 mm na společnou základnu amerických a loutkových sil v Madá`inu. Exploze způsobené zásahy byly ze základny slyšitelné na velkou vzdálenost, nad objektem se objevily také sloupy kouře.

Ráno zasáhly tři rakety Kaťuša americkou leteckou základnu Anaconda u Jathribu, patřící mezi největší základny v Iráku.

Bombové útoky

Na východní straně Ána zasáhl časně ráno výbuch bomby americkou hlídku, úplně zničil Humvee a vojáky v něm zabil nebo zranil.

V sámarrské čtvrti Mu`tasim vybuchla bomba pod americkou hlídkou, úplně zničila jedno z Humvee a členy jeho posádky usmrtila nebo zranila.

Také v Rúmmáně u Qá`imu zasáhla bomba americkou hlídku, zneškodnila Humvee, dva vojáky usmrtila a dva zranila, jednoho těžce.

Dopoledne zasáhl v Mosulu americkou kolonu výbuch bomby, který poškodil velký transportér s naloženým Humvee. Přitom byl jeden voják zabit a dva zraněni.

Pokus o atentát

Na silnici severně od Hillá ostřelovali povstalci z jedoucího auta kolonu člena loutkového provinčního shromáždění provincie Bábil Abd ar-Razzáqa Mahdího an-Nasráwího. Značně poškodili jeho auto a Nasráwího zranili.

Američané zakázali vojákům používat mobily opatřené kamerami

Saúdskoarabský deník ar-Rijád oznámil, že americké velení vydalo rozkaz zakazující americkým vojákům včetně velitelů používat mobilní telefony vybavené kamerami v bojích, ve věznicích a během výslechů zatčených osob na amerických základnách. Podle deníku má opatření zabránit tomu, aby se na veřejnost napříště dostala nahrávka podobná videozáznamu Saddámovy popravy. Na internetu se v poslední době objevovalo stále více videonahrávek, pořízených americkými vojáky, takže se Pentagon začal obávat ztráty kontroly nad informacemi, týkajícími se situace v okupovaném Iráku.

Deník kromě toho přinesl zprávu, že na jaře dojde k velké rotaci amerických vojáků v Iráku, odcházejících 40 000 nahradí cestou přes Kuvajt stejný nový počet.

Pondělí 8. ledna 2007

Hít

Ve snaze zabránit povstalcům v útocích na vojáky zničili Američané časně ráno pomocí stavebních strojů veškerou kanalizaci ve městě, když do všech vstupních šachet nalili stovky tun cementu. Byli totiž přesvědčeni, že povstalci právě v tomto systému ukrývají zbraně a využívají ho k instalování bomb. Prozatím dosáhli toho, že v případě dešťů ohrozí město zátopy, protože voda nebude mít kudy odtékat.

.

Ramádí

Američané provedli razii v okrsku Thilá, již druhou v rozmezí pouhých čtyř dnů. Sebrali tu 22 lidí, které prohlásili za "podezřelé z příslušnosti k ozbrojeným skupinám", mezi nimiž byl i otec se třemi syny.

Sebevražedné útoky

Odpoledne najel na mezinárodní dálnici severně od Ramádí fidá`í do kolony policie tzv. Rady spásy provincie Anbár, šest loutkových policistů usmrtil a nejméně 11 zranil.

Kolem 19:00 narazil na téže dálnici u vesnice Bú Alí Džásim další fidá`í do americké hlídky, zničil Humvee a usmrtil tři vojáky v něm.

Fallúdža

V noci na pondělí se povstalcům podařilo vklouznout do tábora tzv. národní gardy, kde zabili dva gardisty. Dopoledne se na hlavní ulici u nového mostu povstalci střetli se zásobovacím konvojem gardistů doprovázeným dvěma americkými Humvee, zničili přinejmenším jedno auto s nákladem potravin a vody a zranili jeho posádku. Večer povstalci přepadli americký štáb ve čtvrti Dubbat na východě města, kde došlo asi k půlhodinovému boji. Protože jde o oblast přísně střeženou, nepodařilo se zjistit podrobnější informace. O něco poději se povstalci znovu střetli s gardisty, tentokrát ve čtvrti Risála a nejméně šest z nich zabili či zranili.

Ozbrojené útoky

V Rutbě se povstalci ráno zmocnili konvoje 12 nákladních vozů, vezoucích z Jordánska stavební materiál pro Ammára al-Hakíma, syna vůdce strany SCIRI, a léčiva pro Alího al-Adíba, činitele strany Da`wa. Řidiče vozů zajali, ale později propustili, léky byly ihned předány místním nemocnicím. Mafkarat al-Islam k události poznamenal, že přestavitelé loutkového režimu za blahovolného přihlížení loutkové vlády pro své osobní obohacení ve velkém obchodují se zbožím z Jordánska, Íránu a Turecka.

Při útoku povstalců na americkou hlídku bylo v centru Mosulu poškozeno Humvee a zraněni dva vojáci. Ve východomosulské čtvrti Zuhúr přepadli povstalci policejní kontrolní stanoviště a zranili dva policisty. Americké i loutkové síly posílily své jednotky ve městě ve snaze získat nad ním opět kontrolu.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Zujúna explodovala dopoledne bomba pod vozidlem sil Magháwir. Výbuch auto těžce poškodil, dva vojáky usmrtil a čtyři zranil.

Ve fallúdžské průmyslové zóně zasáhl výbuch auta, odstaveného se zvednutou kapotou jako by mělo poruchu, hlídku tzv. národní gardy. Zničil dvě hlídková vozidla, zabil pět a zranil dva gardisty; poškodil také dva nedaleké obchody.

Odpoledne zasáhla v Tal Afáru exploze auta americkou hlídku, těžce poškodila její Humvee a nejméně dva vojáky usmrtila; další byli podle líčení svědků zraněni.

V Isháqí najela odpoledne americká hlídka na bombu, jež zneškodnila minolovku a usmrtila celou její posádku.

Další americkou hlídku zasáhl večer výbuch bomby v Dudžajlu, značně poškodil Humvee a zranil minimálně dva vojáky.

Úterý 9. ledna 2007

Bagdád

V rámci "nového bezpečnostního plánu" byly po městě postaveny betonové zátarasy, uzavírající ulice, nad celým městem neustále přelétaly v malé výšce svazky bojových vrtulníků a ulice se zaplnily americkými vojáky a loutkovými silami -- armádou, policií, silami tzv. ministerstva vnitra i kurdskými pešmergy.

Kirkúk

Za úsvitu provedly americké a loutkové síly ve čtvrti Kibrít v západní části města razii, při níž sebraly deset osob, obviněných jako obvykle z účasti na útocích proti nim.

Mosul

Američtí vojáci dopodrobna prohledali policejní stanici Karáma a poté policejní velitelství provincie Ninwa v okrsku Dawwása. Zatkli přitom plukovníka Zuhr ad-Dína A`tíju, velitele stanice Karáma. Důvod zatčení nebyl zatím znám.

Ozbrojené akce

Kolem půlnoci přepadla skupina povstalců v centru Bagdádu americkou hlídku, zneškodnili dvě Humvee, zabili nebo zranili několik vojáků a vzápětí nato zmizeli. Podle svědků byl útok tak překvapivý, že Američané vůbec nestačili zareagovat. Ráno se terčem povstaleckého útoku stala americká hlídka v Ghazálíji, kde shořelo jedno Humvee a jeho posádka byla usmrcena nebo zraněna. V Durá povstalci dopoledne zaútočili na kolonu tzv. národní gardy. Části kolony se podařilo ujet, dvě obrněná vozidla však byla zničena a jejich posádky -- nejméně sedm mužů - zabity. Kolem 17:00 přepadl oddíl 15 - 25 povstalců kontrolní stanoviště sil Magháwir v okrsku Jarmúk, kde zabili sedm kolaborantů včetně kapitána a čtyři zranili.

Boje probíhaly na bagdádské ulici Hajfa, kde podle mluvčích loutkového režimu a západních médií bylo zabito pět desítek povstalců, ve skutečnosti však šlo o sedm místních sunnitů, kteří se postavili na obranu svých příbytků, a další mrtví pocházeli z řad mahdistů. Ti ani nebyli zabiti přímo na ulici Hajfa, ale poblíž kavárny Bajrútí u mešity Buratha, smutně proslulé jako centrum a mučírna šíitských milic. Kromě toho tu bylo zničeno pět amerických Humvee a jejich posádky zabity či zraněny.

Ve východní části Ramádí zastřelil dopoledne ostřelovač příslušníka americké námořní pěchoty na kontrolním stanovišti. Ostatní vojáci začali hrůzou a hněvem nad smrtí kamaráda křičet a pak stanoviště uzavřeli.

Další příslušník námořní pěchoty se stal terčem ostřelovače ve Ámiríjat al-Fallúdža, kde pěší hlídka procházela obytnou čtvrtí.

Ve Fallúdže došlo pozdě večer k boji mezi povstalci a okupačními vojáky.

Ostřelování

Dvě rakety Kaťuša dopoledne zasáhly mahdistický štáb v severním Bagdádu, vážně poškodily budovu a podle příjezdu řady ambulancí zabily nebo zranily značný počet mahdistů.

Pět minometných střel ráže 82 mm dopadlo odpoledne na štáb amerických a loutkových sil v Júsufíji.

Bombové útoky

Jižně od Bajdží zasáhla ráno silná bomba americkou hlídku, jejíž Humvee roztrhala včetně čtyřčlenné posádky na kusy.

Také v Ramádí narazila americká hlídka poblíž svého vojenského štábu na bombu, která zničila Humvee, dva příslušníky námořní pěchoty usmrtila a dva zranila.

Středa 10. ledna 2007

Fallúdža

Časně ráno obklopily americké tanky a další vozidla čtvrti Sisak a Džawlan na severu města. Vojáci důkladně prohledali domy, sebrali 30 lidí a odvedli je na svou základnu ve městě.

Bagdád

Palestinci žijící v Iráku vyzvali organizaci Hamás, aby zaujala postoj k masakrům páchaných na nich iráckými šíitskými milicemi. Stalo se tak na smutečním obřadu za 30letého Ahmada Ma`laha, zavražděného přede dvěma dny v bagdádském okrsku Baládíjat.

Balád Rúz -- provincie Dijála

V noci na středu ostřelovala americká letadla v rámci pátrání po povstalcích vesnice v okolí města Balád Rúz. Zasáhla však jen obytné domy s civilisty a sedm z nich -- včetně žen a dětí -- zabila.

Od pátku 5. ledna probíhaly ve městě boje povstalců s americkými silami, v nichž bylo do středy zničeno nejméně 20 Humvee, zabito nebo zraněno 90 amerických a loutkových vojáků a americký vrtulník Chinook poškozen a donucen přistát.

Povstalci během prosince a prvních dní ledna také získali kontrolu nad celou provincií, kontrolují přístupy do ní, a v jejích městech lze jen stěží narazit na ulicích na loutkového vojáka či policistu nebo na Američana.

Kirkúk

Za úsvitu bylo ve vesnici Šamsíja nedaleko Kirkúku zatčeno při razii deset obyvatel obviněných z příslušnosti k iráckému odboji, a odvedeno neznámo kam.

Ozbrojené akce

V Haswě 33 km jižně od Bagdádu zastřelil dopoledne ostřelovač dva vojáky sil Magháwir na kontrolním stanovišti; ostatní vojáci stanoviště uzavřeli a zmizeli.

Na hlavní silnici z Chálisu do Ba`qúby zaútočilo asi 50 povstalců na oddíl policejních sil. Útok byl největší za několik posledních týdnů, bylo při něm asi 20 policistů zabito a 20 zraněno; na straně povstalců došlo pouze k několika zraněním.

V Sámarrá přepadli povstalci hlídku tzv. národní gardy, během přestřelky tři gardisty zabili, čtvrtého zranili a sami bez úhony zmizeli.

Na dálnici vedoucí z Bagdádu směrem na Hillá zasáhl ostřelovač vojáka sil Magháwir stojícího na střeše vozidla ve vojenské koloně.

V Durá zaútočili povstalci na americkou kolonu, zneškodnili jedno a vážně poškodili druhé Humvee, zabili přitom dva a zranili tři vojáky, jednoho těžce. V boji padl rovněž jeden z povstalců.

V poledne přepadli povstalci policejní kontrolní stanoviště u mostu Sarráfa v centru Bagdádu. Během 10 minut čtyři policisty zabili a dva zranili.

Ostřelování

Ráno zasáhlo pět minometných střel ráže 120 mm americký tábor v Saqlawíji u Fallúdže.

Pozdě večer se stal terčem asi 40 minut trvajícího ostřelování štáb pešmergů v levobřežní části Mosulu. Po ukončení palby explodovala pod jedním z odjíždějících pešmergských vozidel bomba, zničila je a zabila čtyři ozbrojence.

Večer vypálil odboj čtyři minometné střely na štáb mahdistů na východní straně Bagdádu, kde po zásazích zůstalo několik mrtvých a zraněných ozbrojenců.

Bombové útoky

V Júsufíji 30 km jihozápadně od Bagdádu zničila dopoledne bomba americké Humvee a zabila nebo zranila všechny vojáky v něm.

Další Humvee z americké kolony bylo explozí zničeno na mezinárodní dálnici nedaleko Hillá a jeho posádka rovněž zemřela nebo byla zraněna.

V centru Dudžajlu 55 km severně od Bagdádu vybuchla bomba pod policejní hlídkou, poškodila vozidlo a zranila policistu.

V Bagdádské A`zamíji narazila na bombu americká hlídka. Výbuch zapálil jedno Humvee a zabil dva vojáky. Další tři utrpěli popáleniny.

V poledne zničila u Karmy bomba americké Humvee a zabila či zranila jeho posádku.

Čtvrtek 11. ledna 2007

Fallúdža

V noci vpadli američtí a loutkoví vojáci do čtvrti Džawlan a začali se pomocí granátů dobývat do domů spících lidí. Sebrali asi 50 lidí, vesměs studentů střední školy a všechny prohlásili za "hledané osoby". Nacpali je do svých obrněných vozidel a odvezli na základnu východně od města.

Okupanti verbují udavače z řad sadristů

Podle zprávy důvěryhodného zdroje začali Američané získávat agenty - udavače z řad stoupenců Muqtady as-Sadra. Údajně už získali jistý počet mahdistů z osob, zadržených při raziích v Madínat as-Sadr, kteří jsou za peníze ochotni jim podávat zprávy. Američané mají přitom zájem především o informace, týkající se skladů zbraní.

Zdroj dále uvedl, že mahdisté popravili čtyři členy brigády Šahíd al-imám as-Sadrí, o nichž zjistili, že podali Američanům informace, na jejichž základě se podařilo zajmout Abú Mutajjima as-Sadrího, jehož Američané obviňují, že vedl jednu z eskader smrti.

Mahmúdíja

Oddíly kolaborantů za doprovodu amerických bojových vrtulníků zahájily v souvislosti s novým americkým "bezpečnostním plánem" přesun z jižního Iráku do Bagdádu. Desítky vozidel patřících magháwiristickým brigádám Škorpion, Husajn a Karrár projely během noci Mahmúdíjí, v níž byla během jejich přesunu přijata rozsáhlá bezpečnostní opatření.

Irbíl

Američtí vojáci vtrhli ve 3:00 do objektu íránské mise, zatkli pět zaměstnanců, sebrali počítače, dokumenty a další majetek konzulátu.

Ozbrojené akce

V Halábíse u Fallúdže zaútočili ráno povstalci na ležení tzv. národní gardy, zničili je, zabili osm a zranili čtyři gardisty, aniž sami utrpěli nějaké ztráty.

V Rabí`i severozápadně od Mosulu u syrské hranice zastřelili povstalci ředitele tamní organizace mezinárodní dopravy Házima Rasna.

Ostřelování

Ve Fallúdže podnikli povstalci útok na dům v průmyslové zóně, na jehož střeše americká námořní pěchota umístila ostřelovače. Z odpalovacího zařízení ukrytého v autě brazilské výroby vypálili čtyři rakety Grad, které velkou část domu zničily a usmrtily tři Američany.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm dopadly ráno na štáb loutkových sil v Chálidíji.

Bombové útoky

Severně od Hadíthy zneškodnil dopoledne výbuch bomby Humvee americké hlídky a zabil nebo zranil vojáky v něm. V Hadíthě je už téměř po dva měsíce zakázán veškerý pouliční provoz.

Nedaleko Rawy na silnici z Ána zničila bomba americké Humvee a zabila či zranila celou jeho posádku.

Odpoledne explodovaly v Hitu pod americkou kolonou současně dvě bomby položené v malé vzdálenosti od sebe. Zničily jedno Humvee, v němž uhořeli čtyři příslušníci námořní pěchoty, a zneškodnily druhé vozidlo, jemuž shořely všechny čtyři pneumatiky.

Rusko požaduje zajištění bezpečnosti své diplomatické mise v Bagdádu

Velvyslanectví Ruské federace v Bagdádu se ve středu večer stalo dvakrát terčem palby, která nikoho nezranila ani nezabila, ale způsobila jisté materiální škody. Ruské ministerstvo zahraničí v Moskvě vyzvalo ve čtvrtek velvyslance USA a Iráku, aby okamžitě učinili kroky k zajištění bezpečnosti ruské diplomatické mise a zabránili opakování podobných útoků. Americkému velvyslanci bylo přitom sděleno, že Spojené státy jsou za tuto bezpečnost přímo zodpovědné.

Mluvčí ruské dumy ve čtvrtek kromě toho oznámil, že "Rusko nikdy nepodporovalo vojenskou přítomnost v Iráku a nevítá plány na rozšíření vojenského kontingentu" podle rozhodnutí amerického prezidenta Bushe.

Pátek 12. ledna 2007

Bagdád

Za úsvitu prohledali američtí vojáci domy sunnitů v okrscích Ámiríja a Adl a uvěznili 32 lidí ve věku 17-50 let. Obyvatele prohledávaných domů zastrašovali okupanti policejními psy, zabírali v nich majetek a kradli peníze a zlato.

Po městě se rozmístily další okupační síly, americká vozidla zaujala pozice na koncích ulic vedoucích do převážně sunnitských částí. Vojáci spolu se silami Magháwir zřídili uprostřed ulic kontrolní stanoviště.

Ba`qúba

Ráno proběhla v okrsku Hibhib východně od města další razie, při níž američtí vojáci v doprovodu tzv. národní gardy uvěznili nejméně 30 lidí pod záminkou, že jsou příslušníky odboje. Všichni zatčení byli odvezeni neznámo kam. Kolaboranti přitom jako vždy ničili zařízení domů, bili děti a na ženy pokřikovali neslušná slova.

Sebevražedný útok

V Chálidíji se 12letý Safá Husajn přiblížil k příslušníkům americké námořní pěchoty. Protože šlo o chlapce, vojáci nepojali žádné podezření a nechali ho přijít do blízkosti, chlapec však měl na zádech připevněnu nálož, kterou odpálil. Exploze zabila jeho a jednoho z vojáků. Chlapcovo tělo sebrali Američané a odmítali je vydat rodině.

Ozbrojené akce

V Hítu zaútočili povstalci současně na tři americké pozice -- dvě kontrolní stanoviště a tábor na severovýchodě města. Podle policejního zdroje bylo při nich zabito či zraněno celkem 11 amerických vojáků a padli čtyři povstalci; jejich smrt však zdroj z řad iráckého odboje nepotvrdil.

Ostřelování

Odpoledne zasáhla raketa Grad, vypálená z podomácku vyrobeného odpalovacího zařízení, americkou hlídku čtyř Humvee v centru Ramádí. Zasáhla třetí z řady vozidel, zcela je zničila a tři vojáky v něm usmrtila.

Bombové útoky

Ráno zasáhla v Mosulu exploze bomby americkou hlídku, zničila vozidlo, v němž usmrtila jednoho a zranila druhého vojáka.

V 9:15 vybuchla bomba pod pěší americkou hlídkou v centru Sámarrá, zabila příslušníka námořní pěchoty a tři zranila. Podle policejního zdroje přišel jeden ze zraněných o nohu.

Sobota 13. ledna 2007

Bagdád

Američtí vojáci dopoledne uzavřeli Durá a vyzvali obyvatele, aby do nedělního rána odevzdali veškeré zbraně, jinak budou uvězněni.

V obchodním centru Šurjá, v němž dříve obchodovali vedle sebe sunnité a šíité, než byli sunnitští obchodníci vypuzeni nebo povražděni, vypukl kolem poledne oheň, jenž se navzdory snahám hasičů stále šířil. Podle informace Mafkarat al-Islam šlo o žhářství; zda došlo ke ztrátám na životech, nebylo známo.

Kolem 18:00 usmrtil ostřelovač v Bagdádu velitele mahdistů známého jako Abú Sadždžád, pověřeného vedením mahdistických komunikací a propagandy.

Kirkúk

Sčítání obyvatel města ukázalo, že z celkového počtu 840 000 tvoří největší část -- 47 % - sunnitští Arabové, po nich 35 % Kurdové; šíité a Turkmeni dohromady představují 18 %. Toto na ropu bohaté město se od roku 2003 snaží získat kurdští separatisté a připojit je k tzv. "autonomnímu Kurdistánu".

Irbíl

Podle informace zdroje z kurdské separatistické strany byl mezi pěti Íránci, které Američané zatkli 11. ledna na zdejším íránském konzulátu, také plukovník Fáris al-Hasaní z íránských Revolučních gard. K americké razii na konzulátu došlo šest hodin po jeho příjezdu do Irbílu.

Ozbrojené akce

Příslušník americké námořní pěchoty, který stál se skupinou dalších vojáků ve čtvrti Tahrír v centru Ba`qúby, náhle padl na zem. Ostatní se ho snažili oživit, ale bez úspěchu, takže nakonec vložili tělo do obvyklého černého pytle. Podle místních lidí musel být zasažen ostřelovačem; policejní zdroj však tvrdil, že voják nebyl obětí "nepřátelského" incidentu.

Před 17:00 přepadli povstalci ze dvou stran kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Bagdádu. Během 10 minut zničili stanoviště včetně tří vozidel, zabili devět gardistů a zanechali po sobě hořící trosky.

Ostřelování

Dvě rakety Grad vypálené organizací Ansar as-sunna dopadly na americkou základnu v západním Bagdádu.

Kolem 17:00 zasáhly čtyři rakety americký konzulát v Hillá.

Bombové útoky

U čerpací stanice kontrolované mahdisty v bagdádské čtvrti Adl zabila exploze auta 11 a zranila 10 osob. Stanice se přede několika měsíci stala baštou mahdistů, k níž se sunnité neodvažovali přijíždět z obav, že budou uneseni nebo zabiti.

Na bagdádské ulici Ruwwád zabila bomba tři americké vojáky a čtvrtého zranila.

Neděle 14. ledna 2007

Fallúdža

Čínská agentura Xinhua oznámila, že v Ámiríjat al-Fallúdža vzal časně ráno na policejní stanici příslušník americké námořní pěchoty pistoli policistovi a se slovy, že je mu smutno a cítí se bídně si vpálil kulku do hlavy. Američané pak několik hodin dotyčného policistu vyšetřovali, ale nakonec ho propustili. Na stanici přiletěly tři vrtulníky, z nichž jeden mrtvého vojáka odvezl.

Ve snaze omezit útoky povstalců uzavřeli Američané křižovatku před jedním z vjezdů do města u Sadd al-Fallúdža, čímž donutili všechna auta i pěší používat přístupu přes kontrolní stanoviště v Halábíse, kde tím pádem vznikla obrovská dopravní zácpa. Chování kolaborantů na tomto stanovišti označil jeden z procházejících za "extrémně zlé". Sadd al-Fallúdža byla v posledních dnech místem četných útoků proti okupantům.

Hadítha

Podle zprávy očitých svědků z vesnice Subhání východně od Hadíthy odvezla kolona tří obřích transportérů náklad zničených amerických bojových vozidel na hřbitov těchto vraků nedaleko Hítu. Projížděli přitom městy a vesnicemi tak, aby fotografové nemohli pořídit žádné snímky jako doklad rostoucích amerických ztrát.

Abú Ghurajb

Krátce po poledni uzavřeli američtí vojáci Abú Ghurajb s vesnicemi Zawbí, Sámilát a Hamdáníja. V ulicích se objevilo plno amerických vojáků, takže obyvatelé předpokládali, že se chystá razie a zatýkání.

Bagdád

Tzv. ministerstvo obrany propustilo 34 důstojníků loutkové armády, kteří se zúčastnili vzpomínkových bohoslužeb za Saddáma Husajna ve Fallúdže, Tikrítu a Kirkúku. Důstojníci v hodnostech od poručíka po plukovníka účast přiznali s tvrzením, že tím chtěli otupit ostří zášti lidu proti loutkovým představitelům, ale ministerstvo jejich omluvu prohlásilo za nepřesvědčivou.

Tikrít

K hrobu Saddáma Husajna ve vesnici Awdžá nadále každý den přicházejí zástupy lidí, recitací veršů z Koránu i jinak uctívají jeho památku. Jsou mezi nimi i šíité, kteří přicházejí tajně, protože se bojí, že by je po návratu domů mohla stihnout smrt z rukou šíitských eskader smrti. Hrob je zakryt vlajkami Iráku a Palestiny, neboť bývalý prezident se vždy stavěl na stranu Palestinců proti tzv. "Izraeli".

Fotografie hrobu lze shlédnout na: www.islammemo.cc/article1.aspx?id=28320

Ozbrojené akce

V bagdádském okrsku Furát přepadli členové kmene Dulajm kontrolní stanoviště loutkové armády, zabili všech osm přítomných vojáků a zmocnili se jejich výzbroje.

Povstalci přepadli kontrolní stanoviště na bagdádské ulici Muhammada al-Qásima, kde zabili majora loutkové armády a další čtyři vojáky.

V Durá zastřelil ostřelovač příslušníka americké námořní pěchoty stojícího na střeše budovy.

Hozený ruční granát zranil ve čtvrti Mansúr v centrálním Bagdádu dva příslušníky námořní pěchoty.

Ostřelování

Za svítání zasáhlo pět raket Grad americkou základnu jižně od Bagdádu.

Pět minometných střel dopadlo v bagdádském okrsku Qana na budovu soudu, který vydává rozsudky smrti nad zajatými povstalci. Zabito či zraněno bylo několik zaměstnanců soudu.

Minometná střela, která dopadla blízko jednoho z bagdádských mahdistických štábů, zabila nebo zranila čtyři mahdisty a civilistu.

Odpoledne vypálili povstalci sedm minometných střel na policejní stanici v Habbáníji. Tři střely však zasáhly sousední dům, kde zabily jednoho a zranily čtyři civilisty. Na stanici byl usmrcen jeden policista.

Bombové útoky

V západobagdádské Ámiríji došlo ke čtyřem bombovým explozím pod americkými silami a jedné pod oddílem loutkové armády. Zemřel při nich jeden americký voják, zraněno bylo šest dalších Američanů a pět loutkových vojáků. Kolem poledne zasáhl výbuch bomby americkou hlídku v bagdádské čtvrti Qáhira, zničil vozidlo a zabil jeho posádku. V okrsku Sálich zničila bomba vozidlo loutkové armády a usmrtila čtyři vojáky včetně kapitána. V Ghazálíji narazila v 16:00 na minu americká pěší hlídka, z níž byl jeden voják zabit a další zraněn. V okrsku Báb aš-Šarqí v centru Bagdádu explodovala ráno bomba ukrytá v zavazadle v úřadovně sadrovců a zabila nebo zranila devět z nich.

V Mahmúdíji explodoval automobil vedle americké kolony. Výbuch zasáhl auto s iráckou poznávací značkou, zařazené v koloně, a zničil je.

Ve Fallúdže zasáhla bomba hlídku loutkových vojáků, tři zabila a dva zranila.

Sunnité chtějí bojkotovat íránské zboží

Sunnitské mešity v Bagdádu a v dalších provinciích zahájily rozsáhlou kampaň vyzývající k bojkotu íránského zboží. Jeho hlasatelé dali obchodníkům 15 dní nato, aby ze svých obchodů odstranili veškeré íránské výrobky a vrátili je dodavatelům. Již zakoupené zboží má být veřejně spáleno na ulicích.

Loutkový režim údajně dovoz tohoto zboží podporoval na úkor dovozu z arabských zemí, např. Egypta nebo Sýrie, ve snaze provázat iráckou ekonomiku s íránskou.

Na obchodech v sunnitských částech Bagdádu se objevily nápisy: "Neprodáváme íránské zboží"; šíitské milice reagovaly útokem na některé z nich a čtyři obchody v Džadídě zapálili.

Pondělí 15. ledna 2007

Bagdád

V noci zahájily americké a loutkové síly pod ochranou amerických letadel razii v Durá jižně od Bagdádu, která trvala až do ranních hodin. Nebylo zatím známo, zda byl někdo zatčen. Lidé tentokrát během razie mohli vycházet ze svých domů a volně se pohybovat.

Zástupci Sadrova hnutí převzali těla 80 mahdistů, zabitých v bojích na bagdádských ulicích během posledních dvou dnů, aby je dali pohřbít v posvátním městě Karbalá.

Mafkarat al-Islam oznámil, že zástupci Mahdího armády a Brigád Badr jednali o vytvoření šíitské "Bagdádské osvobozenecké armády", která by měla obsadit Bagdád a vyhnat sunnitské obyvatele. Velení této armádě má být v rukou tří mužů: Dhú Núna Husajna al-Bahádilího za Sadrovo hnutí (jde o bývalého vojáka někdejší irácké armády), Dža`fara Alího as-Sukkára z Brigád Badr a Šahída az-Zubajdího, synovce bývalého ministra vnitra Bajána Báqira Súlagha az-Zubajdího. Armádu má tvořit 40 000 ozbrojenců z řad mahdistů a badristů. K vytvoření armády došlo s požehnáním šíitských duchovních autorit Alího as-Sístáního a Bašíra an-Nadžafího. Štáb armády má sídlit v severní části Bagdádu a jejím prvním cílem má být obsazení ulice Hajfa a čtvrtí Sálich, Hurríja, Džihád, Ámil, Ghazálíja, Šula a Sajjidíja. Armáda je vybavena nejnovějšími zbraněmi íránské výroby a je také Íránci plně kontrolována.

Tzv. ministerstvo obrany propustilo pro neuposlechnutí rozkazu velitele pluku loutkové armády plukovníka Sabáha Abbáse al-Kannáního. Plukovník se v pondělí 8. ledna odmítl se svým plukem přemístit do Karmy u Fallúdže s tím, že útvar není na boj s povstalci připraven a šlo by o čirou sebevraždu. Na jeho místo byl jmenován plukovník Fádil as-Sa`ídí, který v úterý s plukem na místo určení vyrazil.

Awdžá

V sousedství hrobu Saddáma Husajna byly po večerních modlitbách podle rozhodnutí duchovních a příbuzných pohřbeny ostatky dalších dvou popravených osob -- Barzána at-Tikrítího a Awwáda Hamáda al-Bandara as-Sa`dúna. Jejich těla dopravil do Awdžá konvoj 10 policejních vozů a čtyř amerických Humvee, v němž přijel loutkový guvernér provincie Saláh ad-Dín Hamád al-Qajsí, jeho zástupce Abdalláh Džabbárá a šajch kmene Bú Násir Alí an-Nidá. Šajch v rozhovoru pro Mafkarat al-Islam prohlásil, že obě těla jim byla předána na americké základně v Bagdádu.

V Tikrítu a Awdžá američtí vojáci zakázali veškeré pořizování fotografií. Na tělech byly jasně viditelné známky posmrtných úderů, na Barzáního těle a tváři byly mj. krvavé otisky bot. Pohřbu se zúčastnily stovky místních lidí, zaznívaly výkřiky odsuzující loutkový šíitský režim. Jeden z účastníků poznamenal: "Arabský beduín bude žít 40 let a nezapomene pomstít zločin." A dodal: "Pro tento zločin neexistuje odpuštění."

Balád Rúz

Loutkové síly doprovázené americkými vojáky zatkly ve městě během razie 50 místních mužů a mladíků, které Američané označili za podezřelé z páchání útoků na okupační a loutkové síly.

Mahmúdíja

V nočních hodinách zahájili kolaboranti razii v obytné čtvrti Sajjid Abdalláh, kde zajali 92 "podezřelých" lidí.

Sebevražedné útoky

Ve čtvrti Džamí`a v západní části Bagdádu najel odpoledne fidá`í autem do kontrolního stanoviště tzv. národní gardy a odpálil nálož v autě, čímž usmrtil tři gardisty a další tři zranil, dva z nich těžce.

V Kirkúku najel fidá`í do sídla separatistické Kurdské demokratické strany, kde se odpálil v těsné blízkosti hlídky tzv. národní gardy. Výbuch těžce poškodil objekt, zničil Humvee, zabil dva a zranil další dva gardisty. Dva gardisté byli usmrceni a dva zraněni.

Ozbrojené akce

Ráno přepadli povstalci u Miqdádíje ležení loutkové armády, zabili tu tři vojáky a dva zranili.

V Madá`inu zaútočili povstalci po poledni na hlídku sil Magháwir a v půlhodinové srážce čtyři její členy zabili.

Před 17:00 se v bagdádském okrsku Jarmúk střetli povstalci s okupačními vojáky a loutkovými silami. Zapálili vozidlo loutkových sil a pokračovali v palbě na Američany, kteří byli nuceni přivolat na pomoc vrtulníky.

Ve Fallúdže došlo pozdě večer k útoku povstalců na americký tábor na okraji čtvrti Džaghifí. Během 30 minut v něm způsobili značné materiální škody a pak se stáhli; informace o lidských ztrátách okupačních sil nebyly dostupné.

Ostřelování

V 8:00 dopadlo sedm minometných střel ráže 82 mm na americkou základnu Warrár západně od Ramádí.

Dvě rakety Kaťuša zasáhly společnou americko-iráckou základnu v centru Hítu.

Pět minometných střel ráže 120 mm dopadlo na štáb tzv. národní gardy v Karmě u Fallúdže.

Na silnici ze Saqlawíje do Fallúdže dopadlo odpoledne několik minometných střel ráže 82 mm na kontrolní stanoviště amerických a loutkových sil na okraji Fallúdže. Po útoku bylo stanoviště uzavřeno.

Krátce před 17:00 vypálili povstalci čtyři rakety Kaťuša na bagdádské mezinárodní letiště, kde je velká americká letecká základna, ale také nejdůležitější americký vězeňský tábor v Iráku.

Kolem 19:00 zasáhly dvě rakety Kaťuša americkou základnu východně od Fallúdže.

Bombové útoky

Na jihovýchodě Bagdádu v Rustamíji usmrtil v 9:00 výbuch bomby tři policisty, dva zranil a zničil jejich vozidlo.

Výbuch bomby v centru Hadíthy zničil Humvee americké hlídky, dva vojáky v něm zabil a zbývající dva zranil. Střelba dalších vojáků zranila dva náhodné chodce.

V Chálidíji narazila dopoledne na bombu americká kolona, z níž bylo těžce poškozeno transportní vozidlo Zeal, v němž byli nejméně tři vojáci zabiti a čtyři zraněni.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby v Mušáhadě hlídku americké námořní pěchoty a usmrtil čtyři vojáky. Exploze byla tak silná, že jednoho z nich vymrštila do výšky několika metrů. Nedaleko odtud explodovala druhá bomba, zasáhla konvoj vozů se zásobami pro americké síly, zničila cisternu a zabila jejího řidiče.

Atentát

V centru Sámarrá zahájili povstalci z jedoucího auta palbu na neoznačený automobil, v němž cestoval nadporučík loutkové policie a usmrtili ho.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       23. 1. 2007
23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu
23. 1. 2007 Setrvačnost Bílého domu Oskar  Krejčí
23. 1. 2007 Tony Blair odstoupí, pokud bude proti některému jeho poradci zahájeno trestní stíhání
23. 1. 2007 Šéfredaktor deníku Daily Mail obvinil BBC z "kulturního marxismu"
23. 1. 2007 Michael  Marčák
23. 1. 2007 Pod raketovým cedníkem Česko a Polsko jedno jsou Milan  Daniel
22. 1. 2007 No to je bomba, jak funguje Policie ČR... Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Čerešňa Lubomír  Feldek
22. 1. 2007 Vážení členové strany Zelených! Petr  Uhl
22. 1. 2007 Petr Uhl vystoupil ze Strany zelených Milan  Daniel
23. 1. 2007 Důvěra: čí, komu, k čemu ? Egon T. Lánský
23. 1. 2007 Na Slovensku horko
22. 1. 2007 Prodi chce očistit televizi RAI od politických i komečních vlivů - ví proč Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Kde jsou dnes mladí technici a přírodovědci? Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Americké radary na českém území? Byznys s hloupostí. Luboš  Wišniewski
22. 1. 2007 Guardian: Češi schválili stavbu základny pro amerického "Syna Hvězdných válek"
22. 1. 2007 Osvícený despotismus Alexandra Vondry Bohumil  Kartous
22. 1. 2007 Pohrdání demokracií Tomáš  Stýblo
22. 1. 2007 Na Američany oživený závod ve zbrojení ekonomicky doplatí Česká republika
22. 1. 2007 Objektivní informace formou tištěného letáku?
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
23. 1. 2007 Eko-energie, rozpor slov a činů této vlády Petr  Petržílek
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
22. 1. 2007 Iluze liberální spravedlnosti Milan  Valach
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
20. 1. 2007 Raketová základna v ČR a Britské listy formou celostátního letáku?
20. 1. 2007 Melčák a Pohanka: Stejný projev idiocie, jaký ČSSD projevila při volbě Klause prezidentem Jiří  Jírovec
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
24. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006   
20. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006   
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006   
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006   
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006