18. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 6. 2007

O českém šklebu

Vzhledem k tomu, že se mne někteří ptají, jak takový český škleb vypadá, se pokusím ho popsat, ale omlouvám se, pokud se mi to srozumitelně nepovede, nejsem na to odborník.

Poprvé jsem se s tímto šklebem setkala u jednoho udavače za socialismu. Věděli jsme, že nás udává, a on věděl, že my to víme. Také věděl, že jsme proti jeho udavačství naprosto bezmocní. Šklebil se nám do očí a my jsme s tím nemohli dělat nic jiného, nežli si ho nevšímat a vyhýbat se mu. Jeden děda mi v té době říkal, že takový škleb měli lidé, kteří chodili udávat gestapu.

Od té doby jsem takový škleb, protože to není klasický úsměv, viděla mnohokrát. Zejména na některých funkcionářích, kteří si byli jistí svou mocí a naší bezmocností. Také u lidí, kteří nám lžou do očí, vědí, že my víme, že je to lež, ale také vědí, že to nemůžeme nijak dokázat. U lidí, kteří nás podvedli a jsou si jistí, že nevíme, jak se bránit nebo jak ten podvod prokázat. Pasou se pak nad naší bezmocností a nad naším vztekem. Rozmnožil se krátce po revoluci u lidí, kteří zneužívali porevolučního chaosu a nově přijatých zákonů.

Na nějaký čas se tento český škleb vytratil z tváří lidí a já nejsem schopná zjistit skutečné příčiny. Je možné, že se ze společnosti vytratila naprostá bezmocnost, neboť se lidé začali protiprávnosti bránit. Myslím si, že ta doba nastala s prvními žalobami u Evropského soudu, najednou naši lidé zjistili, že nejsou proti státní moci tak úplně bezmocní, a lidé, kteří si do té doby byli naprosto jistí svou neomezenou mocí, svůj arogantní úsměv ztratili. Ale nejsem si s pravdivostí tohoto názoru jistá, možná svou roli hrála i televize se svými pořady typu Občanské džudo a podobně.

První známky návratu českého šklebu jsem zaznamenala po loňských volbách. Upřímně řečeno, všimla jsem si ho poprvé u pana Langra z ODS. Ten ho umí dokonale. Pokud to umí někdo popsat, udělejte to. Pak se objevil na tváři některých lidí, ale ještě byl takový krátký a nesmělý. V letošním roce se český škleb nějak podezřele množí a jeho důraznost i délka narůstá.

S panem profesorem (o kterém jsem se zmínila minule) jsme se shodli na tom, že na člověka, který takový škleb vykouzlí, si okamžitě začneme dávat pozor, tak nějak preventivně a instinktivně. Pan profesor si tohoto šklebu povšiml na některých studentech.

Pokud se trochu zamyslíte, možná si vzpomenete, že jste ten škleb už určitě někde viděli také, třeba u nějakého úředníka, na kterého jste si stěžovali a proti němuž se cítíte bezmocní a on si toho je vědom. Já jsem ho viděla naposledy u dědečka jednoho zmláceného dítěte.

To mě opravdu naštvalo, protože jediné, co jsem v tu chvíli cítila, byla bezmocnost nad tím, jak nás bravurně podvedl. A on si byl svého vítězství a té mé momentální bezmocnosti vědom.

Také jsem ten škleb viděla na jednom obchodním zástupci (nebudu firmu jmenovat), který podvedl svého zákazníka a pásl se na jeho bezradnosti a momentální bezmocnosti. Také jsem ho zahlédla na jedné prodavačce, ale s tou jsem si snadno poradila, úsměv ji přešel, jakmile zjistila, že si její obchodní praktiky líbit nenechám.

Popsat ten škleb opravdu neumím, jedna moje známá říká, že se dotyčný směje jako Hurvínek, ale není to přesné. I když, na druhou stranu, to hurvínkovské "Chachá" mi při pohledu na šklebícího se člověka někdy zní v uších. Já se spíš přikláním k přirovnání, že se dotyčný šklebí jako kočka na myš, kterou se chystá sežrat. Nevím, jestli ten škleb umí lidé vykouzlit i jinde, protože já jsem v zahraničí nikdy nebyla.

Pokud někdo ten přiblblý arogantní škleb zná i odjinud, napište mi o tom. Protože v Čechách se proti blbcům s mocí v ruce velmi těžko bojuje a rozpoznat takového člověka podle šklebu je pro nás důležité. Možná, že bychom pak společně dokázali vymyslet nějakou účinnou obranu a naučit se jí. Udělejme to dříve, nežli se nám zbytek demokracie někam vytratí a nám zbude zase jenom ten bezmocný vztek.

                 
Obsah vydání       18. 6. 2007
18. 6. 2007 Lže český premiér v parlamentě pravidelněji?
18. 6. 2007 Kongres seškrtal rozpočet na základnu v Polsku, protože plánované rakety dosud nejsou k dispozici Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Antirakety v Polsku budou mít těžko jaderné hlavice Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Převládnou v Americe konzervativci, kteří chtějí vojenský útok proti Íránu?
18. 6. 2007 Sarkozyho pravice získala většinu, levice i nadále vzdoruje Josef  Brož
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
18. 6. 2007 Cipollovy zákony lidské stupidity Jiří  Drašnar
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
18. 6. 2007 Čekání na velkou změnu Oskar  Krejčí
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce
18. 6. 2007 O českém šklebu Věra  Říhová
18. 6. 2007 Netonální partitury? Milena  Fucimanová
17. 6. 2007 Sarkozy vyhrál francouzské volby, nikoliv však drtivou většinou
18. 6. 2007 Levicové otroctví Lukáš  Rázl
18. 6. 2007 Pravda a láska Boris  Cvek
18. 6. 2007 Palestinci jako laboratorní krysy Daniel  Veselý
18. 6. 2007 Bývalý prezident Chirac ztratil imunitu Simone  Radačičová
17. 6. 2007 Tučná koryta patří sebevědomým Václav  Dušek
18. 6. 2007 Kdo lhal komu nebo co se vlastně stalo, jestliže nikdo nelhal? aneb Topolánkova odpověď na otázku poslance Votavy Uwe  Ladwig
17. 6. 2007 Nová levicová strana v Německu je skutečností Richard  Seemann
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral
16. 6. 2007 Falklandy - Malvíny Michal J. Stolár, Martin  Stolár
16. 6. 2007 In memoriam Kurt Waldheim (1918 -- 2007) Richard  Seemann
16. 6. 2007 Deník Independent použil Blairův útok jako reklamu Jan  Čulík
15. 6. 2007 Houpy, houpy, kočka snědla kroupy... Věra  Říhová
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"