11. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 1. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V noci podnikl odboj rozsáhlý útok na americkou základnu v Siníji u Bajdží - Mosul. Zásahy RPG a dalších zbraní způsobily na základně požár, který několik hodin osvětloval noční nebe a vyvolával druhotné exploze minučních skladišť. Na základnu přiletěly svazky amerických vrtulníků, které krátce po přistání znovu vzlétaly a odvážely vojáky prchající před ohněm, a pravděpodobně i mrtvé a zraněné. K útoku se přihlásily Brigády Revoluce 1920. Američané se jako obvykle o útoku vůbec nezmínili, ač šlo údajně o nejrozsáhlejší akci od likvidace americké základny Falcon v Bagdádu v říjnu 2006.

Ramádí - Několik amerických vojenských vozidel obklíčilo dům korespondenta agentury Reuters Ammára ad-Dulajmího ve čtvrti Bú Alwán. Dům prohledali a vyrabovali, korespondenta zatkli, zabavili mu veškeré pracovní materiály včetně kamery a odvezli jej na svou základnu Warrár.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 16. prosince 2006

Fallúdža

V noci zasáhlo americké letadlo obytný dům na západním předměstí Fallúdže, zcela jej zničilo a usmrtilo v něm dvě osoby. Tři další lidé, z toho dvě děti, byli zraněni.

Bagdád

Odpoledne zaútočili mahdisté podporovaní silami Magháwir na převážně sunnitskou čtvrť Furát na západní straně hlavního města. Obyvatelé čtvrti se jim postavili na odpor, sedm z nich bylo zabito a řada dalších zraněna

K útoku došlo ve chvíli, kdy v Bagdádu současně probíhal z iniciativy loutkové vlády tzv. kongres národního umíření. Podle zprávy QudsPress se hnutí Muqtady as-Sadra rozhodlo jednání opustit proto, že do jednání zasahovali Američané a že k němu byli přizváni také zástupci strany Baath

Ozbrojené akce odboje

Ráno zaútočil oddíl povstalců na tábor loutkové armády ve čtvrti Džaghifi na východě Fallúdže. Po raketovém útoku došlo k přímému půlhodinovému střetu, během něhož se z tábora ozývaly exploze. K bojům s americkými vojáky docházelo na různých místech města po celý den.

Kolem poledne zasáhla americkou hlídku v centru Fallúdže bomba. Když její výbuch poškodil Humvee a zastavil hlídku; následovala asi půlhodinová přestřelka, po níž vojáci na několik hodin okolní oblast uzavřeli, aby mohli odvézt mrtvé a zraněné.

Kolem poledne zastřelil ostřelovač loutkového vojáka stojícího na kontrolním stanovišti nedaleko mešity al-Halím v Latífíji. Vojáci pak stanoviště uzavřeli a všechna auta v okolí zuřivě prohledávali.

V Qá`imu zabil kolem 13:00 ostřelovač vojáka z americké pěší hlídky.

Při večerním útoku povstalců na americkou hlídku byl ve fallúdžské čtvrti Mu`allimín jeden Američan zabit a dva zraněni. Zbytek hlídky střelbou po okolí usmrtil dva civilisty.

Ostřelování vojenských cílů

Čtyři minometné střely ráže 60 mm ráno dopadly na štáb loutkové armády v Ámiríjat al-Fallúdža. V poledne zasáhlo pět minometných střel ráže 82 mm americkou základnu Simak v centru Fallúdže.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm dopadly dopoledne na americko-iráckou základnu v centru města Ána. Celé dvě hodiny po útoku prohledávaly americké vrtulníky okolí základny, ale žádného útočníka nenašly.

Poté, co mezinárodní letiště v Basře zasáhla ráno raketa Kaťuša, byl provoz na něm na několik hodin přerušen a obnoven až po 16:00. Letiště slouží pro lety do Bagdádu a Irbílu, dále do Egypta, Sýrie a Spojených arabských emirátů.

Ve 22:00 zasáhly tři minometné střely ráže 120 mm štáb tzv. národní gardy ve fallúdžském hotelu Salám.

Pozdě večer dopadly tři minometné střely ráže 82 mm na americký konzulát v turistickém hotelu Bábil v Hillá; čtvrtá střela dopadla do zahrady u hotelu. Kromě toho zasáhly dvě střely ráže 120 mm americkou základnu na severu města.

Bombové útoky

Asi v 7:30 najela na bombu americká hlídka v Hadíthě. Ve zničeném vozidle byli všichni vojáci zabiti nebo zraněni.

Ráno zničil výbuch bomby v Júsufíji americké Humvee a zabil nebo zranil celou jeho posádku.

V Ramádí zničila ranní exploze bomby policejní hlídkové vozidlo, jednoho policistu zabila a tři zranila, jednoho z nich těžce.

Za poledne zničila bomba Humvee tzv. Irácké národní gardy v Dawru, ležícím 150 km severně od Bagdádu a zranila v něm tři vojáky, jednoho těžce.

Asi v 18:00 zničila exploze bomby v Hadíthě vozidlo americké hlídky, v němž byli dva vojáci zabiti a tři těžce popáleni.

V 19:00 najela na bombu policejní hlídka v Jarmúku na západě Bagdádu. Ve značně poškozeném vozidle byli dva policisté zraněni.

Další bomba v noci zasáhla americkou hlídku v bagdádském okrsku Dawr Hajj an-Naft a vyřadila z provozu Humvee.

Neděle 17. prosince 2006

Husajba

Mafkarat al-Islam oznámil, že povstalci převzali před třemi dny plnou kontrolu nad městem, zatímco Američané se po týdnu jejich prudkých útoků zcela stáhli z města a jeho okolí. Odstraněny byly všechny betonové zátarasy, zničen americký štáb a domy, které Američané používali ke sledování a ostřelování.

Bagdád

Kolem poledne přijeli šíitští ozbrojenci v uniformách sil Magháwir v autech ministerstva vnitra k budově Iráckého červeného půlměsíce na náměstí Andalús a unesli asi 30 sunnitů. Záhy po únosu bylo propuštěno šest unesených, vesměs starších osob, zaměstnaných v budově jako vrátní. Z ostatních 24 unesených bylo 21 zaměstnanců organizace, tři zbývající přišli do úřadu žádat o pomoc.

Basra

Neznámí ozbrojenci zastřelili z jedoucího policejního auta v okrsku Aššar při přecházení mostu přes Šatt al-Arab šajcha Muhsina Abdalláha at-Tamímího, předního člena kmene Tamím. Ozbrojení muži kmene bezprostředně nato vpadli do sídla mahdistů v okrsku Šatt al-Arab a obvinili je z vraždy.

Ozbrojené akce

V časných ranních hodinách zaútočili povstalci na policejní kontrolní stanoviště v Musajjibu. Při útoku byl zraněn jeden policista a poškozeno stanoviště.

V Fallúdže bylo při ranním útoku na americkou hlídku zničeno jedno vozidlo. Kolem 7:00 zasáhl na východě města ostřelovač hlídku tzv. národní gardy a jednoho gardistu usmrtil.

V centru Madá`inu se ráno střetli povstalci s hlídkou tzv. Vlčí brigády. V ostrém boji zabili nebo zranili 13 jejích mužů.

V bagdádském Jarmúku si ráno sunnité zřídili falešné kontrolní stanoviště, chytili na něm jednoho mahdistu a na místě ho zastřelili.

Při útoku na policejní hlídku byl v Mosulu jeden policista zraněn a poškozeno hlídkové vozidlo.

Ostřelování

Minometná střela ráže 82 mm, která v Baládu dopadla vedle policejní hlídky, zranila tři z policistů.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby v bagdádské čtvrti Džamí`a poškodil Nissan tzv. národní gardy a zranil dva gardisty, jednoho těžce.

Na severovýchodě Mosulu poškodil výbuch bomby americké Humvee a zranil dva vojáky.

Asi v 19:00 zničila exploze bomby na jihu Bagdádu Humvee americké hlídky a zabila nebo zranila celou jeho posádku.

Pondělí 18. prosince 2006

Ramádí

Ráno odvezli Američané na třech obřích transportérech šest svých zcela zničených Humvee a jiných vojenských vozidel z města směrem na severozápad k Baghdádí, kde je "hřbitov" podobných vraků. Poslední týden došlo ve městě k řadě povstaleckých útoků, při nichž byla vozidla zničena.

Fallúdža

Početný oddíl americké námořní pěchoty uzavřel Nu`ajmíji v jižní části města a prohledával tamní domy. Při razii bylo zajištěno více než 30 obyvatel.

Podobně v Saqlawíji nedaleko Fallúdže prohledali američtí vojáci okrsek Bú Šadžál, sebrali přes 30 obyvatel a odvedli je pryč.

Bagdád

Kolem 4:00 vtrhly americké a loutkové síly do sunnitské mešity Abú Bakra as-Siddíqa ve čtvrti Ámil, rozbily okna a dveře, poničily exempláře Koránu, znesvětili modlitební sál, ukradli telefony a zbraně, na něž měla stráž mešity řádná povolení. Šest strážců útočníci odvlekli s sebou.

Terčem minometného ostřelování se ráno stala sunnitská A`zamíja a o něco později Hurríja v západní části města, rovněž obývaná převážně sunnity.

Sámarrá

Bez uvedení důvodů vyhlásili Američané ve městě od svítání zákaz vycházení. Po městě se rozmístil značný počet amerických sil, ve východní části města navíc i loutková armáda.

Madá`in

Mahdisté doprovázení příslušníky tzv. Vlčí brigády unesli skupinu mladých sunnitů, kteří nehodlali uposlechnout jejich pokynu a nechtěli opustit své domy. Odvedli je do mešity Salmána al-Fárisího, kterou zabrali, a tam před svědky všechny postříleli.

Ozbrojené akce

V Mosulu ráno povstalci zastřelili člena loutkové provinční rady provincie Ninwa, 78letého Chajriho Muhammada Alího ad-Dabbágha.

V Tal Afáru usmrtil ráno ostřelovač člena americké pěší hlídky. Američané uzavřeli celou oblast a zatkli 32 obyvatel. 17 z nich o něco později propustili, zbývajících 15 ale odvedli na svou základnu západně od města.

V Bagdádu zastřelil ostřelovač jednoho a zranil dalšího loutkového policistu z hlídky na náměstí Wathba.

Ve Fallúdže bylo při útoku na americkou hlídku ve čtvrti Šuhadá zničeno Humvee a zabiti dva Američané. Následovala 15minutová přestřelka, která nezpůsobila povstalcům žádné škody, ale zasáhla 20letou dívku, jež po převozu do nemocnice zemřela.

Ostřelování

Americký štáb v Saqlawíji, ležící asi 15 km severozápadně od Fallúdže, zasáhla ráno salva minometných střel ráže 82 mm.

Bombové útoky

Ráno najela na bombu v západním Bagdádu americká hlídka, z níž bylo zcela zničeno jedno Humvee a zabita či zraněna jeho posádka.

Na ulici Siná`a poškodila ráno bomba vážně policejní hlídkové vozidlo a zranila tři policisty.

Na jihovýchodě Bagdádu v Džurf an-Naddáf zabil výbuch bomby jednoho a zranil tři vojáky z americké hlídky a zničil jejich Humvee.

V centru Fallúdže bomba vážně poškodila obrněné americké vozidlo Bradley a zranila několik okupačních vojáků v něm.

Ve čtvrti Mu`allimín v Hítu zasáhl výbuch bomby americkou hlídku, která pak střelbou kolem sebe zabila dvě ženy. Třetí žena utrpěla při střelbě infarkt a zemřela krátce poté.

Atentát

Exploze bomby zasáhla v 8:00 v Bagdádu auto s generálním ředitelem plánování na tzv. ministerstvu elektrárenství a operačním ředitelem téhož ministerstva. Oba vysocí úředníci utrpěli několik zranění a byli dopraveni do nemocnice.

Úterý 19. prosince 2006

Hít

Krátce po půlnoci začali američtí vojáci prohledávat okrsek Dawwára a pátrat po povstalcích. S použitím trhavin a granátů si přitom otvírali dveře domů. Jeden z granátů zabil šajcha Džamíla Chajriho Ubajda (40), imáma tamní mešity. Vojáci pak ještě zatkli tři šajchovy bratry a odvedli je do svého štábu na místním nádraží.

Karma

Ve městě ležícím severně od Fallúdže prohledávali američtí vojáci domy pod záminkou pátrání po povstalcích a zatkli přitom 12 osob. Mezitím příslušníci tzv. Irácké národní gardy, kteří je doprovázeli, kradli v prohledávaných domech mobilní telefony a peníze, což je podle vyjádření místních lidí jejich "obvyklý způsob".

Ramádí

Několik amerických vojenských vozidel obklíčilo dům korespondenta agentury Reuters Ammára ad-Dulajmího ve čtvrti Bú Alwán. Dům prohledali a vyrabovali, korespondenta zatkli, zabavili mu veškeré pracovní materiály včetně kamery a odvezli jej na svou základnu Warrár.

Bagdád

Poté, co američtí vojáci prohledali v noci na úterý domy v Sajjidíji a zatkli několik lidí, vpadli do domu, kde byly jen dvě ženy. Pět vojáků je začalo tlouct a strhali z nich veškerý oděv. Křik žen a volání o pomoc byly slyšet přes tři ulice.

Neznámí muži v uniformách sil Magháwir v autech loutkového ministerstva vnitra zastavili auto převážející peníze na výplaty pracovníků loutkového ministerstva průmyslu, sebrali 1 205 miliard iráckých dinárů (přes 700 tisíc dolarů) a zmizeli s nimi.

Po městě bylo nalezeno třináct těl sunnitů pohozených na hromadách odpadků. Sedm z nich patřilo lidem, uneseným v pondělí při přepadení úřadovny Červeného půlměsíce. Mezi dalšími byla 39letá žena a její dvě děti, zavražděné v jejich domě v Zafaráníji.

Síníja

Po dvaceti dnech blokády Síníje u Bajdží a zákazu vycházení uvolnily americké síly na týden východní cestu z města. Uvolnění bylo výsledkem jednání mezi americkým velitelem města a kmenovými vůdci o ukončení blokády, zastavení náletů a propuštění místních lidí z amerického vězení výměnou za vydání těla amerického vojáka, zabitého ve městě.

Basra

Během noci na úterý se město, dosud oproti jiným částem země relativně klidné, neustále otřásalo explozemi minometných střel a raket Kaťuša, nad městem létaly britské vrtulníky. Přímo ve městě zaútočili povstalci na dvě britské kolony; k dalším útokům došlo i v nejbližším okolí města.

Ozbrojené akce

V Ghazálíji na západě Bagdádu podnikli ráno povstalci bleskový útok na americkou kolonu a během deseti minut ji zasypali minometnými střelami a palbou z kulometů. Podle svědků byla zničena dvě Humvee; o rozsahu dalších ztrátách se nepodařilo získat informace. Při devíti ostřelovačských útocích bylo v Bagdádu zabito sedm amerických vojáků.

Na mezinárodní dálnici u Hillá zasáhl ostřelovač jednoho z příslušníků sil Magháwir sedících v pickupu a usmrtil ho; druhého vojáka zranil.

Ve fallúdžské čtvrti Andalús odpoledne zaútočila skupina povstalců ručními granáty na policejní hlídku.

Ostřelování

Odpoledne dopadly dvě minometné střely ráže 82 mm na mahdistický štáb v jižní části Bagdádu, kde zabily nebo zranily nejméně deset ozbrojenců.

Kolem 13:00 dopadly tři minometné střely ráže 82 mm na kontrolní stanoviště amerických a loutkových vojáků v Ána a těžce je poškodily.

V bagdádském okrsku Karach zasáhlo americké či kolaborantské terče sedm raket Kaťuša a osm minometných střel; v okrsku Rusafá to bylo dokonce 32 minometných střel a raket Grad.

V Hítu zasáhla série minometných střel ráže 60 a 82 mm policejní stanici, její budovu těžce poškodila a zabila jednoho policistu.

Kolem 20:00 dopadlo deset minometných střel ráže 82 mm na štáb sil Magháwir v Madá`inu.

Asi ve 22:00 zasáhly dvě rakety Kaťuša americkou základnu Simak v centru Fallúdže.

Bombové útoky

Na severu Kirkúku najela na bombu policejní hlídka, jejíž vozidlo bylo poškozeno a tři policisté v něm zraněni.

Na východě Mosulu zasáhla bomba americkou hlídku, zneškodnila Humvee a zranila dva vojáky.

Další americká hlídka najela na bombu u Sámarrá; výbuch tu zneškodnil Humvee a tři vojáky zranil.

V 7:45 narazila na bombu v jižní části Bagdádu americká kolona sedmi Humvee. Její výbuch tři vojáky usmrtil a čtvrtému utrhl nohu. Ten pak vytáhl pistoli a střelil se do hlavy.

Kolem poledne zasáhl výbuch tří bomb na jihu Bagdádu skupinu mahdistů a řadu z nich usmrtil nebo zranil. Výbuch další bomby na dálnici v Ghazálíji zničil americké Humvee; v hořícím vozidle zahynula celá posádka. V okrsku Karach došlo během dne k devíti explozím bomb, určených americkým vojákům, a k pěti dalším v Rusafá.

Za poledne najela na bombu také americká kolona na východě Ramádí. Silný výbuch zničil transportní vozidlo a usmrtil osm vojáků, jejichž těla spolu s kusy vozidla vyhodil do vzduchu.

Nedaleko Baghdádí zničila bomba Humvee americké hlídky, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby americkou hlídku projíždějící Latífíjí, zničil Humvee a zabil nebo zranil celou posádku.

Středa 20. prosince 2006

Bagdád

Krátce po poledni zastřelili v okrsku Sálich neznámí ozbrojenci proděkana právnické fakulty univerzity Mustansiríja dr. Muntazira Muhammada al-Hamdáního a profesora téže fakulty dr. Sálího Džásama spolu s jejich dvěma strážci.

Sebevražedné útoky

V bagdádské Džadíríji najel fidá`í s autem do kontrolního stanoviště sil Magháwir a usmrtil 45 jejich příslušníků včetně osmi důstojníků.

Večer najel další sebevražedný útočník na jihozápadě Kirkúku do kontrolního stanoviště loutkové armády, kde zabil jednoho a zranil čtyři vojáky, z toho tři těžce.

Ozbrojené akce

V Hawídži usmrtil ráno ostřelovač amerického vojáka ve chvíli, kdy hlídka zastavila a vojáci vystoupili z vozidla.

V Tikrítu zabil ráno další ostřelovač člena pěší hlídky tzv. národní gardy; ostatní vojáci v hlídce pak divoce a hystericky stříleli do vzduchu.

Na kontrolním stanovišti v bagdádském okrsku Zujúna ostřelovač zabil příslušníka sil Magháwir.

Kolem poledne podnikl oddíl povstalců v západním Bagdádu prudký útok na hlídku sil Magháwir, zapálil jedno její vozidlo, zabil dva a zranil tři vojáky. V A`zamíji došlo k podobnému útoku na hlídku tzv. národní gardy, při němž bylo 13 kolaborantů usmrceno; jejich těla ležela na ulici ještě půldruhé hodiny po útoku.

K velkému střetu Iráčanů a okupantů došlo v Ramádí. Američanům se díky letecké podpoře podařilo obsadit střed města a rozmístit své ostřelovače na střechách vysokých budov a na střeše hotelu Ištar, největšího hotelu ve městě. Ti pak zastřelili čtyři civilisty, z toho dvě děti, a dalších devět podle sdělení městské hlavní nemocnice zranili. Odpoledne zničili povstalci při útoku na americkou hlídku jedno Humvee, v němž podle svědků zaživa uhořeli nejméně tři vojáci. Americká armáda přiznala, že v bojích v Ramádí ztratila během dne dva vojáky a šest dalších bylo zraněno.

V Ána podnikli povstalci rozsáhlý útok na společný americko-irácký štáb a těžce poškodili pozorovatelnu na střeše budovy. Donutili tak Američany k boji, v němž jim zničili jedno Humvee, zabili jednoho a zranili dva vojáky.

Ostřelování

Zasvítání otřáslo Fallúdžou krátce po sobě pět explozí, způsobených minometnými střelami vypálenými na ležení loutkové armády ve čtvrti Džawlan. Zničily několik domů, které loutková armáda zabrala.

Kolem 15:00 se terčem několika minometných střel stala americká základna Simak ve Fallúdže.

Čtyři minometné střely ráže 120 mm zasáhly štáb amerických sil v Hawídži jihozápadně od Kirkúku.

Kolem poledne dopadly dvě rakety Kaťuša na mahdistický štáb v Baládu. Podle svědků způsobily značné škody a "četné" ztráty.

V bagdádské Ghazálíji zničila minometná střela americké vozidlo.

Dvě rakety Grad dopadly v 16:00 na mahdistický štáb v severním Bagdádu. Kromě značných materiálních škod bylo zabito a zraněno nejméně šest mahdistů.

Terčem tří minometných střel ráže 82 mm se stala odpoledne policejní stanice v Saqlawíji.

Bombové útoky

Jižně od Kirkúku na silnici do Tikrítu zneškodnil výbuch bomby Humvee loutkových sil a usmrtil dva loutkové vojáky. Další dva utrpěli zranění, jeden z nich těžké.

Pozdě večer najela v Tárimíji asi 30 km severně od Bagdádu na bombu americká kolona, z níž bylo zneškodněno Humvee a zabiti nebo zraněni členové jeho posádky.

V bagdádské převážně sunnitské A`zamíji usmrtil výbuch zaparkovaného auta čtyři osoby a dalších sedm zranil. Místní lidé připisovali odpovědnost za tento útok mahdistům nebo badristům.

Výbuch dalšího auta v bagdádském okrsku Sálich zasáhl hlídku amerických vojáků a sil Magháwir, zabil čtyři americké a šest loutkových vojáků a další tři Američany zranil. Zcela zničeno bylo vozidlo sil Magháwir. Při dalších dvou explozích aut, namířených proti policejním hlídkám, bylo v Bagdádu zabito sedm policistů a 18 zraněno.

Na silnici k bagdádskému mezinárodnímu letišti zasáhla exploze bomby kolonu pancéřovaných automobilů, používaných americkou zpravodajskou službou, která se vracela na americkou základnu. Jeden automobil zcela zničila a zabila či zranila celou jeho posádku.

Výbuch bomby ukryté ve staré pneumatice v noci zasáhl ve fallúdžské čtvrti Dubbat americkou hlídku. Shořelo při něm jedno vozidlo, v němž zůstali dva vojáci.

Atentáty

Asi v 17:30 zastřelili povstalci brigádního generála loutkové armády Imáda Džásima nedaleko jeho domu v bagdádské Ghazálíji.

Oddíl povstalců zahájil večer v Tikrítu palbu na podplukovníka loutkové policie Ahmada Chálida Sáliha, člena policejního velení provincie Saláh ad-Dín, který se vracel do svého domu ve čtvrti Qádisíja. Podplukovník byl na místě mrtev.

Čtvrtek 21. prosince 2006

Ramádí: okupanti boří celou čtvrť, aby z ní vybudovali základnu

Američané nařídili obyvatelům čtvrti Thilá v centru města, aby do 24 hodin opustili své domy, protože ze čtvrti bude zřízena další americká základna a domy budou buldozery srovnány se zemí. Čtvrť byla místem častých útoků na americké síly; již tři dny byla uzavřena a střežena vojáky rozmístěnými po střechách. Večer tu američtí ostřelovači dva civilisty zastřelili.

Bagdád

Na mostě Sarrafíja u mešity Burathá zřídili mahdisté falešné kontrolní stanoviště. Asi 15-20 mužů v policejních uniformách pak kontrolovalo doklady procházejících osob, přičemž zadrželi asi 20 sunnitů i s auty a odvedli je neznámo kam.

Američané se bojí všeho

Americká hlídka v Hítu zastřelila bez jakéhokoli varování 20letého Muthannu Abd al-Karíma al-Hanbalího, protože vystoupil ze svého auta s nákladem v černém pytli v náručí. Pytel skrýval jeho osobní počítač.

Sebevražedné útoky

V Karmě u Fallúdže byl při sebevražedném útoku zničen americký tábor s řadou vozidel. Zabit nebo zraněn byl větší počet vojáků, který se ale nepodařilo blíže specifikovat.

V náborovém středisku loutkové policie na sobě dopoledne ve východním Bagdádu odpálil fidá`í ve frontě zájemců vestu s výbušninou. Exploze usmrtila osm zájemců a dva policisty, dalších 15 osob zranila.

Ozbrojené akce

Asi v 7:00 zaútočila skupina povstalců na tábor loutkové armády ve Fallúdže. Během půlhodinového boje pak byli zabiti čtyři vojáci, z toho dva ostřelovači, a padl jeden z povstalců. Toto ležení, zřízené ve více než deseti domech zabraných jejich majitelům, je častým terčem útoků.

V Ramádí povstalci přepadli americký štáb v zabrané školní budově. Způsobili škody na budově a podařilo se jim zlikvidovat tři z amerických ostřelovačů, které boj vylákal z úkrytů na střeše. Terčem útoku se stal i americký štáb v bývalém imigračním středisku v centru města a při útoku na americkou hlídku byl zničen tank Abrams, v němž několik vojáků uhořelo a další utrpěli popáleniny.

V Miqdádíji byli neznámými ozbrojenci z jedoucího auta zastřeleni dva z tělesných strážců viceguvernéra provincie Dijála, jedoucí v jiném autě. Útočníci pak beze stop zmizeli.

V Ghazálíji na západě Bagdádu nedaleko kontrolního stanoviště podnikli povstalci rozsáhlý útok na konvoj šesti kamionů se zásobami pro okupační vojáky a skupinu aut s cizími zaměstnanci bezpečnostní společnosti. Podařilo se jim jej zasáhnout a jeho větší část včetně nákladu zlikvidovat.

Ve fallúdžské průmyslové zóně přepadli povstalci tábor tzv. národní gardy. Podle informátora způsobili loutkovým silám značné ztráty, odmítl je však blíže specifikovat.

Ostřelování

Šest minometných střel ráže 60 mm zasáhlo dopoledne tábor tzv. národní gardy v Madá`inu asi 25 km jihovýchodně od Bagdádu.

Bombové útoky

Kolem 8:00 zasáhl v mosulské čtvrti Intisár výbuch bomby americkou hlídku.

Asi ve 22:00 explodovala na východě Hítu mina pod americkou hlídkou a zcela zničila obrněné vozidlo.

Pokus o atentát

Kolem 11:30 explodovala bomba pod autem policejního šéfa kirkúckého okrsku Adála plukovníka Adnána Muhammada, zranila však místo něho dva tělesné strážce.

Pátek 22. prosince 2006

Fallúdža

Kolem 9:00 zahájili američtí vojáci nedaleko mešity Firdaws zcela bezdůvodně palbu na auto Chálida Muhammada al-Džumajlího, které se blížilo k jejich hlídce, a usmrtili ho.

Pozdě v noci zahájili američtí vojáci se psy v doprovodu několika vojenských vozidel a tří vrtulníků Apache razii ve čtvrti Šuhadá na jihu města. Sebrali pět lidí, mezi nimi tři bratry, a o všech prohlásili, že jde o hledané povstalce. V prohledávaných domech po nich jako obvykle zůstala spoušť.

Ramádí

Američané se psy prohledali okrsek Nassaf na východě města a s odůvodněním, že v této oblasti došlo k útoku na americkou kolonu, zatkli nejméně 15 lidí, většinou mladých mužů. Někteří z nich se v americkém vězení ocitli už před několika týdny a právě nedávno z něho byli propuštěni.

Bagdád

Jako obvykle byl i tento pátek vyhlášen od 11:00 do 16:00 zákaz vycházení. Přesto právě v tuto dobu došlo po městě k 10 explozím bomb.

Ve městě bylo během dne nalezeno 24 těl sunnitů, unesených šíitskými eskadrami smrti.

Podle informovaného zdroje z řad šíitské strany Fádila, působící v Madínat as-Sadr, opustily po prudkých útocích iráckého odboje v posledních dvou týdnech Irák desítky členů šíitských milic a utekly do Libanonu a Sýrie.

Ba`qúba

Při náletu amerického letadla na vesnici Mafraq Uthmán u Ba`qúby zahynulo kolem 19:00 třicet vesničanů a nejméně 50 dalších bylo zraněno. Většinu obětí tvořily ženy a děti. Americké síly oznámily, že vesnice byla úkrytem povstalců. Rozhlasové stanice loutkového režimu se o barbarském útoku nezmínily ani slovem.

Kirkúk

V noci vtrhli američtí vojáci v doprovodu policie do vesnice Rašad asi 30 km jižně od Kirkúku. Zatkli tam tři muže označené kolaboranty jako povstalce. Podle ostatních vesničanů však šlo o obyčejné lidi bez jakéhokoli spojení s odbojem.

Sebevražedné útoky

Asi v 8:00 najel na jihovýchodě Bagdádu fidá`í do kolony devíti amerických obrněných vozidel, jedno zničil a druhé zneškodnil. Při útoku zahynulo sedm příslušníků námořní pěchoty.

Při dalším podobném útoku byla v Abú Ghurajb zničena dvě Humvee a transportní vozidlo Zeal americké armády. Posádky vozidel zahynuly.

Ozbrojené akce

V bagdádské čtvrti Mansúr usmrtil ostřelovač jednoho amerického vojáka a druhého zranil. Zraněný byl odvezen do americké vojenské nemocnice ve střežené tzv. Zelené zóně.

K neobvyklé události došlo dopoledne v bagdádské Ámiríji: policejní pes Ahmada Qásima napadl americkou hlídku procházející před Qásimovým domem a pokousal dva Američany, pak byl zastřelen. Okupanti pak sebrali Qásima a obvinili ho, že na ně psa poštval.

Severně od Sámarrá zastřelili večer povstalci jednoho policistu.

Ostřelování

Na bagdádské ulici Asl zničila ráno silná minometná střela povstalců transportní vozidlo americké armády, v němž osm vojáků zabila a zranila. Americké posily pak při prohledávání okolí zatkli několik majitelů domů.

Tři minometné střely zasáhly mešitu Burathá, sídlo šíitského imáma a současně vůdce sektářské šíitské milice Džalála as-Saghíra, který je údajně íránským občanem. Další minometná střela odpoledne dopadla na štáb sil Magháwir v okrsku Šurta al-Chámisa.

Nad Dulu`íjí sestřelili večer povstalci malý americký špionážní letoun, který se v plamenech zřítil k zemi. Povstalci si pospíšili na místo pádu, sebrali kusy letounu a zmizeli.

Bombové útoky

V 10:20 otřásla silná exploze okrskem Fallahát na severu Bagdádu. Bomba tu zabila jednoho a zranila dva americké vojáky. Další exploze zasáhla dopoledne v Ghazálíji americkou pěší hlídku, z níž bylo čtyři nebo pět vojáků zabito a zraněno. Další dvě bomby zasáhly americké síly v okrscích Zafaráníja a Ma`arid al-Bajjá, kde se však nepodařilo zjistit rozsah následků.

Dopoledne zničila exploze bomby v oblasti Wádí al-mawt (Údolí smrti) severně od Dulu`íje policejní hlídkové vozidlo a zranila v něm kapitána a řadového policistu.

V Sámarrá došlo dopoledne v výbuchu bomby u domu Ahmada Alího al-Jásína, bratra člena tamní městské rady As`ada Alího al-Jásína a poslance loutkového parlamentu Abd al-Karíma Alího al-Jásína. Výbuch usmrtil Ahmada Alího al-Jásína, který i s rodinou právě vycházel z domu, a jeho ženu. Čtyři z jejich dětí byly zraněny, dům byl vážně poškozen a několik okolních domů rovněž.

Sobota 23. prosince 2006

Irácký režim zveřejnil statistiku šíitských obětí sektářského násilí v zemi

Irácký loutkový režim vydal oficiální statistiku sektářského násilí, podle níž bylo od 22. února do 27. prosince v Bagdádu usmrceno 3 207 šíitských civilistů a 12 343 ozbrojenců z řad Mahdího armády, Brigád Badr, iráckého Hizballáhu a milic stran Da`wa a Fádila.

Čísla týkající se zmařených sunnitských životů statistika neuvedla. Vůdce odbojové organizace Džajš al-islámí šajch Abú Ahmad al-Džannabí k tomu pro Mafkarat al-Islam poznamenal, že v Iráku bylo asi 150 000 mahdistů, z nichž se většina zdržovala v Bagdádu, především v Madínat as-Sadr. Prohlásil, že irácký odboj se co nejvíce snaží šetřit životy žen a dětí a snaží se útočit jen na ozbrojence, kteří přepadají sunnity a stali se tím oporou okupantů.

Fallúdža

Večer američtí vojáci doprovázení loutkovými silami při razii zjišťovali lidi, kteří sledovali vysílání zakázané televizní stanice Zahra, která krátce předtím vysílala zpravodajství iráckého odboje a jeho nový videozáznam. Jak uvedli obyvatelé čtvrti Nazal, vojáci vtrhli do domu Kámila Ahmada Hammádího a zastihli jeho rodinu při sledování tohoto vysílání. Okamžitě televizor rozmlátili a hlavu rodiny zatkli. K podobné situaci došlo v dalším domě s tím rozdílem, že majitele nezatkli a spokojili se rozbitím televizoru i rozhlasového přijímače. Když se jeden člen rodiny anglicky amerického vojáka zeptal, proč zničili televizor, ten odpověděl, že je TV az-Zahra podněcuje k násilí. Na následující otázku, týkající se svobody názoru a projevu reagoval Američan tím, že tazatele udeřil do obličeje.

Místní lidé se už naučili dávat pozor a televizní kanál přepínat, jakmile se okupanti přiblíží. Ti proto vynalezli novou fintu -- jeden se přikrade se k hlavnímu přívodu elektřiny a vypne ho. Ostatní bleskově vpadnou do domu, přívod proudu se pak opět zapne, televizor se znovu rozsvítí a ukáže se, který program běží v televizi. Pokud je to stanice Zahra, vojáci televizor ihned zničí a hlavu rodiny zbijí.

Bagdád

V převážně sunitské Ghazálíji vpadli Američané do domu iráckého křesťana Tahsina Chidra, granáty rozbili okna a dveře a zničili vnitřní vybavení domu. Výbuchy byly přitom tak silné, že přivodili jednomu ze sousedů infarkt, na nějž krátce nato zemřel, protože vojáci znemožnili jeho přepravu do nemocnice. Pak zatkli Tahsina Chidra a jeho dva syny, Rámího a Muhammada. Třetího syna Rajjána uvnitř domu před očima rodiny zastřelili. Tahsina Chidra obvinili z příslušnosti k iráckému odboji.

Ve stejném okrsku stříleli američtí vojáci na dálnici bez varování a bezdůvodně po autu Ford, v němž zabili řidiče a dvě z jeho dětí.

Těla tří studentek univerzity Mustansiríja, unesených před pěti dny mahdistickými ozbrojenci, byla nalezena. Mahdisté sice kontaktovali jejich rodiny a požadovali výkupné, za něž slibovali dívky propustit, ale místo dalšího jednání je pak znásilnili a zavraždili

Latífíja

Skupina mužů v uniformách loutkové armády, pravděpodobně členové šíitských milic, zaútočila večer na jižní část města. Obyvatelé se jim postavili na odpor a útočníky zahnali. Americká letadla pak zaútočila na dům jednoho z místních lidí, který sehrál při obraně hlavní úlohu, zabila tři členy jeho rodiny a čtyři další zranila, mezi nimi ženu a dvě děti.

Sebevražedný útok

V ramádském okrsku Bú Ithá najel fidá`í s autem do skupiny loutkových policistů tzv. Rady spásy provincie Anbár, čtyři z nich zabil a pět zranil, většinou těžce. Zničeno bylo také několik jejich vozidel.

Ozbrojené akce

V Dawru asi 150 km severně od Bagdádu zastřelili povstalci dopoledne jednoho loutkového vojáka.

Příslušníka americké námořní pěchoty zabil ostřelovač v bagdádském okrsku Mansúr.

Další ostřelovač usmrtil ve fallúdžské čtvrti Džawlan amerického vojáka stojící na Humvee. Americké síly pak na tři hodiny vydaly zákaz vycházení, jejich pátrání po střelci ale zůstalo bez výsledku.

Také v Ámiríjat al-Fallúdža usmrtil ostřelovač amerického vojáka z pěší hlídky.

K asi půlhodinovému boji mezi povstalci a americkou hlídkou došlo odpoledne v Ána blízko hlavní nemocnice v centru města.

Ostřelování

V 7:00 dopadla série minometných střel ráže 82 mm na americký štáb v tamní policejní stanici.

Kolem 8:00 zasáhly tři rakety Kaťuša americkou základnu Warrár západně od Ramádí.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm zasáhly dopoledne štáb mahdistů v Ghazálíji na západě Bagdádu u mešity Zajnab.

V Tádží dopadlo sedm raket Grad na americký štáb.

Odpoledne v Karmě severně od Fallúdže vypálili povstalci pět minometných střel ráže 120 mm na ležení amerických a loutkových vojáků.

Série minometných střel ráže 82 mm dopadla odpoledne na společný americko-irácký štáb v Hítu.

Bombové útoky

Ve čtvrti Wahda na východě Mosulu zasáhly během několika minut po sobě dvě bomby americkou hlídku. Podle očitých svědků bylo při prvním výbuchu poškozeno Humvee a zraněni členové jeho posádky. Ke druhé explozi došlo ve chvíli, kdy se kolem poškozeného vozidla shlukli ostatní vojáci, ta nejméně tři z nich usmrtila a šest zranila.

Auto zaparkované poblíž kontrolního stanoviště policistů a mahdistů v bagdádské Zafaráníji vzbudilo podezření policistů. Když se ozbrojenci kolem auta shromáždili, aby je prozkoumali, povstalci nálož v autě dálkově odpálili a výbuch usmrtil nejméně deset šíitů a řadu dalších zranil. Další auto explodovalo v bagdádském Chán Bání Sa`d vedle kolony loutkové armády a zabilo nebo zranilo 17 vojáků včetně poručíka a majora. Celkem vybuchlo v Bagdádu během dne 11 bomb, dvě z nich byly určeny Američanům. Jedna z nich poškodila obří tank, druhá zranila jednoho vojáka.

Na polní silnici v severozápadním Bagdádu explodovala bomba ukrytá ve vyřazeném zemědělském stroji, který míjela americká kolona. Zničila jedno Humvee a zneškodnila druhé, přičemž zabila a zranila devět vojáků.

Americká pěší hlídka narazila na bombu v bagdádské Ridwáníji; neméně tři její členové byli zabiti a několik dalších zraněno. V okrsku Mansúr zničila odpoledne bomba hlídkové vozidlo tzv. národní gardy, tři gardisty usmrtila a čtvrtého těžce zranila.

Výbuch silné bomby zničil v Ramádí americký tank Abrams a zabil dva členy jeho posádky.

Neděle 24. prosince 2006

Chálidíja

Vojáci z americké kolony projíždějící ráno městem začali bez varování střílet na jedoucí civilní auto, zabili jeho řidiče a postřelili ostatních pět pasažérů. Někteří byli zraněni těžce.

Bagdád

Při ranní razii v okrsku Jarmúk zatkli Američané nejméně 20 místních mužů a mladíků.

V Ghazálíji prohledali američtí vojáci dům muže podezřelého z podpory iráckého odboje. Když ho nenašli doma, strčili jeho ženu do jednoho ze svých transportních vozidel a odvezli ji jako rukojmí na svou základnu v naději, že se jim její manžel vzdá. Zatčení ženy vyvolalo v Bagdádu demonstrace, požadující propuštění její i dalších žen, držených v amerických věznicích.

Latífíja

Americké bombardéry F-16 zaútočily ráno na domy v okrscích Džannábat a Mahámida pod záminkou, že se tam ukrývají "hledané osoby". Při náletu přišlo o život 11civilistů a řada dalších byla zraněna; většinou šlo o ženy a děti.

Sebevražedný útok

V 8:30 na sobě v Miqdádíji odpálil fidá`í odpálil vestu s výbušninou uprostřed shluku policistů, šest z nich zabil a 26 dalších zranil.

Ozbrojené akce

Ráno zastřelili povstalci v bagdádském okrsku Bajjá velitele mahdistické milice. V centru Bagdádu usmrtil ostřelovač loutkového vojáka na kontrolním stanovišti ve čtvrti Džamí`a. Vojáci pak stanoviště úplně uzavřeli. Na dálnici na severu Bagdádu došlo k útoku na kontrolní stanoviště loutkové armády, kde povstalci zapálili jedno vozidlo.

Asi v 10:00 usmrtil výbuch ručního granátu v Basře aktivistu Brigád Badr.

V Džurf as-Sachr asi 40 km jižně od Bagdádu přepadli povstalci dopoledne policejní kontrolní stanoviště a zranili tři policisty.

V bagdádské Ghazálíji přepadli povstalci americkou kolonu a během půlhodiny zneškodnili dvě Humvee a zranili několik vojáků.

Při útoku povstalců na kontrolní stanoviště loutkové armády v bagdádském okrsku Mansúr bylo zničeno jedno vozidlo, zabit jeden a zraněni dva vojáci.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 120 mm dopadlo večer do ležení americké armády v zabrané policejní stanici v Karmě u Fallúdže.

Čtyři střely ráže 60 mm vypálili povstalci na americký štáb v Ámiríjat al-Fallúdža.

Tři rakety Kaťuša zasáhly rovněž večer americkou základnu na jihu Bagdádu.

Bombové útoky

Kolem 8:00 zničil výbuch auta poblíž jednoho z bagdádských mostů Humvee americké hlídky, zabil tři a zranil pět dalších Američanů. Než vojáci místo výbuchu uzavřeli, dopadly mezi ně ještě čtyři minometné střely a způsobily další blíže neurčené ztráty. O hodinu později došlo k výbuchu bomby v Ámiríji, kde byl zabit jeden Američan a tři zraněni. V Džadídě dopoledne exploze bomby těžce poškodila Humvee, v němž zabila jednoho a zranila dva Američany. Kolem poledne zabila bomba v A`zamíji jednoho člena americké hlídky a dva zranila, jednoho těžce. Asi ve 14:00 zneškodnila exploze bomby v okrsku Hárithíja v centru Bagdádu vozidlo další americké hlídky a zabila nebo zranila všechny vojáky v něm.

V Chánaqínu blízko íránské hranice zasáhl výbuch bomby hlídku loutkové armády, zabil čtyři vojáky a nejméně 16 dalších zranil, většinou těžce. Podle některých zpráv zaútočili na hlídku po výbuchu povstalci přímo a k uvedeným ztrátám došlo během půlhodinové bitvy.

Hlídkový Nissan tzv. národní gardy zničil výbuch bomby v centru Hadíthy; jeho posádka byla zabita nebo zraněna.

Pondělí 25. prosince 2006

Bagdád

Kolem poledne vpadla tzv. národní garda do Ghazálíje, ale místní lidé se jí postavili na odpor. Boj mezi nimi po půlhodině ukončily americké hlídky a letouny, které okrsek uzavřely a vojáci začali prohledávat domy, na něž předtím gardisté útočili. Rozsah ztrát se nepodařilo zjistit.

Bajdží

Bez zjevného důvodu tu zastřelili američtí vojáci chladnokrevně muže stojícího ve dveřích svého domu. V neděli byli v rámci razie ve městě čtyři muži zatčeni jako "hledané osoby".

Umm Qasr

Z amerického vězeňského tábora ležícího asi 80 km jižně od Basry, se podařilo uprchnout dvěma vězňům. Pátrání okupačních vojáků po nich zůstalo bezvýsledné.

Zdejší věznice patří k největším americkým lágrům v Iráku. V současné době je v ní přes 20 000 vězňů.

Basra: britští okupanti zaútočili na šíitskou mučírnu

Britské tanky, obrněná vozidla, vrtulníky a bojová letadla zaútočily za svítání na budovu policejního ředitelství. Při střetu s policejními silami tvořenými šíity zabili Britové sedm loutkových policistů a osvobodili 178 osob, většinou sunnitů, držených na stanici v zajetí.

Podle britského mluvčího šlo o reakci na zpravodajské informace, podle nichž využívaly policejního objektu šíitské milice k mučení a vraždění. Britové tu zabavili značné množství munice a minometných střel. Celý objekt byl po vyklizení vyhozen do vzduchu a zničen.

Většinu vězňů, kteří prošli tímto objektem, tvořili sunnité, jejichž zatýkání bylo součástí šíitského plánu na "vyčištění" oblasti. Jednou z posledních obětí byl Muhammad Sámir, student náboženské školy Hasana al-Basrího, jehož tělo bylo rodině vydáno v neděli spolu se zákazem fotografování a uspořádání pohřebního obřadu.

Ozbrojené akce

V Baládu dopoledne zaútočil oddíl povstalců na spojenou americko-iráckou hlídku a během 20minutové přestřelky zabil dva americké a tři loutkové vojáky a dalšího Američana zranil.

Kontrolní stanoviště tzv. národní gardy a mahdistů se stalo kolem poledne terčem útoku povstalců v centru Bagdádu. Dva ozbrojenci byli zabiti a čtyři další zraněni. Ve východním Bagdádu povstalci krátce po poledni zastřelili tři badristy.

V Ba`qúbě povstalci ve dvou automobilech přepadli kontrolní stanoviště loutkové policie, zabili dva policisty, dva zranili a poškodili jedno vozidlo.

Ostřelování

V 9:00 dopadlo pět minometných střel ráže 120 mm společnou základnu amerických a loutkových sil v Hawídži.

Šest stejných střel vypálili povstalci na americký štáb v bagdádské Kázimíji, odkud bylo po jejich výbuších slyšet ještě druhotné exploze zasažené munice.

Další čtyři silné střely způsobily exploze na americké základně v Saqlawíji.

Čtyři střely ráže 82 mm dopadly odpoledne na štáb Mahdího armády v Mahmúdíji, z větší části objekt zničily a zabily nebo zranily nejméně deset ozbrojenců.

Tři střely této ráže zasáhly před polednem štáb mahdistů v Tádží.

Raketa Kaťuša dopoledne dopadla na americkou základnu Sukkáníja v Durá.

V noci vypálili povstalci čtyři minometné střely na americkou základnu u Iskandaríje.

Bombové útoky

Kolem 7:00 zasáhl výbuch bomby hlídku loutkové armády v centru Haqláníje, zcela zničil jedno vojenské vozidlo a těžce poškodil druhé. Zabiti při tom byli tři vojáci a zraněni rovněž tři. Obě města, Haqláníja i Hadítha, jsou již asi měsíc uzavřena a je v nich vyhlášen zákaz pohybu.

V Durá ráno exploze bomby zcela zničila hlídkové vozidlo sil Magháwir a zabila v něm čtyři vojáky.

Severně od Hillá zničila exploze bomby Humvee americké hlídky, jednoho z vojáků usmrtila a tři zranila.

Pokus o atentát

Na hlavní ulici Tal Afáru explodovala bomba pod kolonou šéfa místní policie, brigádního generála Sabáha Hammádího. Usmrtila jednoho z jeho strážců a dalšího zranila, jedno auto v koloně poškodila; Hammádí sám unikl nezraněn.

Úterý 26. prosince 2006

Bagdád

Strana Baath vydala prohlášení, v němž varovala Spojené státy před provedením popravy Saddáma Husajna. Pokud k ní dojde, nijak to irácký odboj neoslabí, počet útoků proti veškerým okupačním silám a jejich přisluhovačům naopak vzroste a přiblíží se dny rozhodujícího střetnutí.

Hadítha

Obyvatelé města vyhlásili tento den dnem občanské neposlušnosti na protest proti blokádě města a zákazu vycházení, který Američané vyhlásili v Hadíthě a blízkých obcích Barwána a Haqláníja už před 45 dny. Nepracovalo se nikde včetně vládních úřadů, uzavřeny zůstaly i školy.

Sebevražedný útok

Uprostřed skupiny loutkových policistů tzv. Rady spásy provincie Anbár na kontrolním stanovišti u univerzity v Ramádí na sobě odpálil fidá`í vestu s výbušninou. Zabil nebo zranil deset policistů a zničil dvě z jejich vozidel.

Ozbrojené akce

Ostřelovač ráno v Sámarrá zastřelil jednoho vojáka z hlídky sil Magháwir. Přivolané posily po něm usilovně, leč bez výsledku, pátraly.

V Durá usmrtil podobným způsobem ostřelovač člena pěší hlídky tzv. národní gardy.

Skupina povstalců přepadla v poledne policejní stanici v centru Bajdží. Po krátkém boji se stáhli, zanechali však na místě auto naložené výbušninou, které pak explodovalo a zranilo čtyři policisty a několik civilistů.

Na západě Bagdádu zajali sunnitští povstalci na falešném kontrolním stanovišti ve čtvrti Ámil jednoho mahdistu, jehož po výslechu zastřelili.

V Madá`inu podnikli sunnité překvapivý útok na ležení sil Magháwir, zabili a zranili několik vojáků, zmocnili se zásoby zbraní a zmizeli stejně náhle, jak se objevili.

Za poledne přepadlo asi 15 povstalců ve Fallúdže kolonu loutkové národní gardy, již nejprve zastavila exploze bomby. V přímém útoku zapálili Humvee a zabili čtyři gardisty.

V 16:00 přepadl oddíl povstalců americký tábor ve čtvrti Askarí na severovýchodě Fallúdže, zasáhl budovu a vyvolal více než půlhodinovou bitvu.

Ostřelování

Za svítání dopadlo devět minometných střel ráže 120 mm na americký štáb v Durá.

Tři silné rakety zasáhly základnu americké námořní pěchoty u dálnice v bagdádském okrsku Sálich.

Série minometných střel ráže 82 mm ráno zasáhla základnu kurdských pešmergů v mosulské čtvrti Tanak.

Tři rakety S5K zasáhly štáb mahdistů v bagdádském okrsku Sáb al-Búr, poškodily budovu a zabily nebo zranily nejméně osm mahdistů.

Bombové útoky

Asi v 8:00 zasáhla bomba policejní hlídku na bagdádském náměstí Chuláníja. Když se na místo dostavila další hlídka a sanitky, explodovaly další dvě bomby, a ke čtyřem zabitým policistům přibyli další čtyři zranění. Zraněn byl také řidič sanitky.

V Bagdádu během dne explodovalo celkem pět aut a přes 20 bomb. Při třech útocích na americké hlídky bylo zabito sedm amerických vojáků, dva byli zraněni a zničeno nejméně jedno Humvee. Po jednom útoku vojáci prohledali několik okolních domů, kde po sobě zanechali spoušť a sebrali 20 lidí.

Na dálnici severně od Hillá exploze bomby silně poškodila Humvee z americké kolony a zranila v něm tři vojáky.

Na hlavní ulici Chálisu exploze bomby úplně zničila Humvee tzv. národní gardy, zabila dva a zranila tři vojáky.

Na jižním okraji Haqláníje narazila americká hlídka na bombu, která zničila jedno Humvee, zabila tři vojáky a čtvrtého těžce zranila.

Kolem 23:00 zničil výbuch bomby v jihozápadním Bagdádu hlídkové vozidlo sil Magháwir a zabil v něm čtyři kolaboranty.

Středa 27. prosince 2006

Latífíja

Za svítání zatkli Američané doprovázení loutkovými gardisty při rozsáhlé razii 30 místních civilistů.

Basra

Po britském útoku na policejní ředitelství pokračují ve městě útoky na okupační síly. Britský konzulát zasáhly v noci dvě rakety a časně ráno jedna další raketa. Bomba explodovala u britského štábu v hotelu Šatt al-Arab, kde byli dva vojáci zraněni.

Brigádní generál Alí Ibráhím oznámil, že loutková irácká armáda přerušila s Brity ve městě veškerou spolupráci.

Ozbrojené akce

V severozápadním Bagdádu usmrtil výstřel ostřelovače vojáka v táboře tzv. národní gardy. Na týž tábor později zaútočil oddíl povstalců a zabil dva další kolaboranty.

V bagdádském okrsku Sajjidíja zahájili povstalci ze dvou jedoucích aut palbu na policejní hlídku, zastřelili dva policisty a třetího postřelili.

V Qá`imu zastřelil ostřelovač amerického vojáka na střeše policejní stanice obsazené Američany.

Také v Karmě u Fallúdže zasáhl smrtelný výstřel ostřelovače vojáka z hlídky loutkové armády. Jeho druhové pak panickou střelbou kolem sebe zranili šest lidí, jednoho těžce.

Ve Fallúdže krátce před polednem zaútočil oddíl nejméně devíti povstalců s raketami a středními zbraněmi na americkou základnu Simak v centru města.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 120 mm dopadly odpoledne na štáb amerických a loutkových sil v Ána.

Čtyři střely ráže 82 mm zasáhly na východním okraji Fallúdže kontrolní stanoviště amerických a loutkových vojáků. Exploze byly do dálky slyšitelné a stanoviště bylo uzavřeno.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby v bagdádském okrsku Ghálibíja zničila Humvee tzv. národní gardy a zabila nebo zranila všechny členy jeho posádky.

Na dálnici severně od Fallúdže bomba poškodila Humvee americké hlídky a usmrtila tři vojáky.

V Karmě u Fallúdže narazila na bombu společná americko-irácká hlídka. Exploze zničila transportní vozidlo loutkové armády plné vojáků, takže jejich ztráty musely být značné, i když se nepodařilo zjistit přesný počet.

V 10:00 najela severně od Haqláníje policejní hlídka na bombu, jež úplně zničila její vozidlo, zabila tři policisty a čtvrtého těžce zranila.

Za poledne vybuchla v Qá`imu bomba pod americkou hlídkou, zničila celé Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku.

V bagdádském okrsku Husajníja zasáhl výbuch zaparkovaného auta americkou kolonu, zničil jedno vozidlo a usmrtil jeho posádku, potvrdila to oficiálně i policie. Další auto explodovalo na východě Bagdádu vedle hlídky sil Magháwir, zabilo sedm vojáků a jednoho civilistu a zranilo dalších sedm vojáků a šest civilistů. Kromě toho došlo v hlavním městě ke 13 bombovým útokům, při nichž mj. zemřeli tři Američané a asi osm bylo zraněno.

Čtvrtek 28. prosince 2006

Surové řádění okupantů v Ramádí

Američtí vojáci se stále znovu snaží ve městě polapit povstalce. Když se jim při razii nepodařilo žádného najít, sebrali na tržišti a v okolních domech mladé muže, vyhnali jich asi 50 na ulici, surově jim svázali ruce za zády a pak jim pažbami pušek zlámali ruce. Nakonec jim rozmačkali prsty na rukou a nechali je na ulici. Mezi oběťmi jejich zvůle byli jak vysokoškolští studenti, tak vládní zaměstnanci a profesoři.

Ozbrojené akce

V západní části Bagdádu usmrtil ostřelovač dva příslušníky sil Magháwir, střežící svůj tábor u silnice k mezinárodnímu letišti.

V Chálidíji zabil ostřelovač dva americké vojáky na strážní věži. Okupanti propadli zuřivosti, prohledali domy v okolí, vyrabovali je, zničili většinu jejich vybavení a majetku jejich obyvatel, nikoho však kupodivu nezatkli.

Na falešném kontrolním stanovišti v bagdádském okrsku Jarmúk chytili povstalci čtyři velitele mahdistické milice a zastřelili je.

Ostřelování

Čtyři silné minometné střely ráže 120 mm zasáhly ráno americkou základnu Simak ve Fallúdže.

Kolem 22:00 dopadlo šest střel ráže 82 mm na americkou základnu zřízenou v nádražním objektu u čtvrti Džawlan.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby pod hlídkou sil Magháwir zničila v západním Bagdádu dvě hlídková vozidla, zabila jednoho a těžce zranila čtyři další členy hlídky.

V západní části Fallúdže ráno bomba zničila Humvee americké hlídky a zabila či zranila všechny vojáky v něm.

Kolem poledne došlo k výbuchu bomby na severní straně Bagdádu, byl zcela zničen Nissan hlídky tzv. národní gardy, tři vojáky v něm zahynuli a tři byli zraněni, jeden z nich těžce.

V poledne narazila v centru Hawídže na bombu policejní hlídka, jejíž vozidlo výbuch značně poškodil a tři policisty zranil, jednoho těžce.

V Hadíthě poškodil polední výbuch bomby tank Abrams z americké kolony.

Hlídka tzv. národní gardy se spolu s přivolanými ženisty snažila v Mosulu zneškodnit nalezenou bombu, ta však explodovala a nejméně šest z nich zabila či zranila.

Odpoledne došlo ve Fallúdže k explozi auta, kolem něhož projížděla americká kolona. Zničeno bylo Humvee a čtyři vojáci v něm usmrceni, protože silný výbuch roztrhal vozidlo i s nimi na kusy.

Na východní straně Ramádí zničila bomba americké transportní vozidlo Zeal, v němž byli nejméně čtyři Američané zabiti a zbývající zraněni, většinou smrtelně.

V Ba`qúbě zničila dálkově odpálená nálož vozidlo americké námořní pěchoty a zabila čtyři vojáky.

Na fallúdžské ulici Tharthar zničil večer výbuch bomby Humvee americké hlídky. Svědkům se nepodařilo zjistit přesný rozsah amerických ztrát, podle síly výbuchu však musel být značný.

Pátek 29. prosince 2006

Tal Afár

Oddíl povstalců přepadl zdejší úřadovnu zástupce ájatolláha Alího as-Sístáního, kterou tu loutková vláda zřídila po obsazení města Američany jako jeden z prostředků kontroly nad ním. Povstalci úřadovnu obsadili, umístili do ní nálože a objekt vyhodili do vzduchu i s ájatolláhovým zástupcem Husajnem al-Afarím a jeho sedmi pomocníky.

Ozbrojené akce

Ve fallúdžské čtvrti Jarmúk se povstalci střetli s americkými vojáky, zapálili jedno jejich vozidlo a zranili dva vojáky.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

Pět silných minometných střel ráže 120 mm dopadlo dopoledne na americkou základnu v Rustamíji na východě Bagdádu.

Jihozápadně od Mahmúdíje v okrsku Súq Hamád sestřelili povstalci před 19:00 americký vrtulník, který létal v malé výšce nad městem. Stroj spadl na zem a Američané vydali v celém okolí zákaz vycházení a hledali trosky s posádkou.

Kolem 19:00 zasáhly čtyři rakety Kaťuša americkou leteckou základnu (Camp Anaconda) u Jathribu.

Bombový útok

Na polní silnici severně od Hillá zasáhla ráno bomba hlídku loutkové armády, poškodila její vozidlo a zabila tři vojáky v něm.

Sobota 30. prosince 2006

Slouhové USA zavraždili iráckého prezidenta Saddáma Husajna

Krátce po 6:00 agentura Reuters oznámila, že Saddám Husajn byl před malou chvílí popraven. Představitelé loutkového režimu se dohodli se šíitskými duchovními autoritami, že popravu je možno provést ještě před zahájením svátku Íd al-adhá.

Irácká organizace Mi`mar dopoledne oznámila, že získala zprávy, podle nichž k vraždě došlo na základě amerického požadavku odstranit Husajna ještě před koncem roku 2006.

Podle zdroje z tzv. ministerstva spravedlnosti byla poprava povedena za přítomnosti Abd al-Azíze al-Hakíma, vůdce kolaborantské strany SCIRI, členů loutkové vlády a pracovníků americké ambasády v Bagdádu. Informované zdroje z loutkového parlamentu doplnily tuto zprávu sdělením, že členové vlády v čele s Abd al-Azízem al-Hakímem prezidenta Saddáma Husajna napadli a plivali na něho, když vystupoval k šibenici. Odsouzenec na jejich útoky reagoval slovy: "Perské nicky! Bůh zatratí vás i vaše pány!"

Reakcí na šířící se zprávu o popravě byla řada povstaleckých útoků na okupační síly i na kolaboranty, k nimž došlo v provinciích Basra, Saláh ad-Dín, Dijála, Anbár, Ta`mím (Kirkúk), Ninwa (Mosul), Dhí Qár, Wásit, Qádisíja a Bagdád.

Vedení strany Baath ve svém prohlášení tvrdí, že prvními, kdo smrt Saddáma Husajna oslavili, byli "safíjovský zločinec Alí Chameneí a jeho bezbožný spojenec ,izraelský` premiér spolu se zločincem Bushem".

Prohlášení vydala na své webové stránce i Lidová fronta pro osvobození Palestiny. Označila v něm popravu za vraždu a "hanebný komplot vůdce zla Bushe, jeho fašistické administrativy a jeho lokajů v regionu". Pozdravila statečný irácký odboj a vyzvala jej k dalšímu zintenzivnění útoků proti okupantům. Irácký lid vyzvala k jednotě a k vytrvalému úsilí o znovuzískání nezávislosti. Kromě toho vydala ještě další prohlášení, jímž vyzvala irácký odboj, aby udělal vše pro zastavení sektářských rozbrojů.

Popravu Saddáma Husajna odsoudilo rovněž ozbrojené křídlo palestinského hnutí Fatáh, Brigády mučedníků od al-Aqsá, jako "politickou vraždu všech, kdo stojí na straně Palestinců a jako útok na všechny Araby a muslimy", za nímž stojí americko-izraelští okupanti. Palestince vyzvaly k vyhlášení státního smutku.

"Znamením hanby na čele všech arabských prezidentů, kteří se zaprodali Americe" nazvaly popravu palestinské Výbory lidového odporu.

Fallúdža - Saqlawíja

Fallúdža se po zprávě o popravě Saddáma Husajna ponořila do smutku. Veškeré obchody zůstaly uzavřeny, lidé si navzájem blahopřáli ke svátku Íd se zarmoucenými tvářemi, shromáždili se k modlitbám, doma však žádné oslavy nechystali. Všichni prohlašovali, že Bůh zakázal v tyto sváteční dny prolévání krve a jestliže loutkový režim schválně popravu na tento svátek načasoval, ukázal tím své pohrdání iráckým lidem.

V Saqlawíji ležící 15 km severozápadně od Fallúdže proběhla ráno mohutná demonstrace na protest proti popravě Saddáma Husajna. Zúčastnili se jí muži od nejstarších až po chlapce, kteří prošli středem města s transparenty, jejichž hesla odsuzovala loutkovou vládu a americké okupanty. Nesli též velký portrét popraveného, jenž je od nynějška označován jako mučedník.

Balád Rúz - Buhríz

Města v oblasti asi 40 km východně od Ba`qúby, se v první den svátku Íd al-adhá stala dějištěm rozsáhlé razie. Američtí vojáci spolu s příslušníky loutkové armády vnikali do domů, útočili na jejich obyvatele a zatýkali. Zatýkání prováděli loutkoví vojáci, a to na základě osobních dokladů; odváděni byli výhradně sunnité.

Habbáníja

Razie proběhla v noci také v Habbáníji asi 90 km západně od Bagdádu. Tady bylo zajištěno asi 30 osob. V jejich domech vojáci ničili vybavení a obyvatele uráželi a napadali.

Ozbrojené akce

Kolem poledne zapálili povstalci při útoku na americkou kolonu čtyři vojenská vozidla. Z místa boje bylo slyšet výbuchy a na pomoc byly přivolány další americké síly i kolaboranti. Ve čtvrti Zahra na jihozápadě Mosulu usmrtil ostřelovač vojáka z americké pěší hlídky a druhého vojáka zranil.

V Karmě povstalci zapálili hlavní policejní stanici a zničili soudní budovu. Poté došlo k boji mezi nimi a okupanty. Bojovalo se na několika místech města a byly tam rozmístěny velké počty příslušníků americké námořní pěchoty.

Odpoledne a večer došlo ve Fallúdže ke dvěma útokům na tzv. Iráckou národní gardu. Při útoku na její ležení ve čtvrti Askarí byli zabiti tři gardisté; při útoku na kontrolní stanoviště v Halábíse 2 km jihozápadně odtud zemřeli dva vojáci.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

Za úsvitu dopadly tři rakety Grad na americký štáb v Hítu.

Kolem 6:00 sestřelili povstalci nad Husajbou u Qá`imu střelou země-vzduch SAM-1 americký vrtulník Black Hawk, jenž se roztrhl na kusy, které spadly do zahrad. Posádka vrtulníku zahynula.

Na americkou základnu Simak v centru Fallúdže dopadly v noci čtyři minometné střely.

Bombový útok

Jižně od Latífíje zasáhla ráno bomba americkou hlídku, zničila její Humvee, zabila dva a zranila tři vojáky.

Neděle 31. prosince 2006

Ramádí

Ranní demonstrace asi 600 lidí v ulicích města odsoudila popravu Saddáma Husajna a volala po odplatě vůči loutkovému režimu.

Fallúdža -- Karma

Po prudkých bojích, které se v sobotu rozpoutaly v Karmě po zprávě o popravě Saddáma Husajna, převzali povstalci město pod svou kontrolu a Američany vytlačili. V noci zaútočili i na americký tábor mimo město, kam se vojáci stáhli, a střetli se s nimi ve dvouhodinové bitvě.

Obyvatelé Fallúdže vyslovili žádost, aby hlavní třída jejich města byla přejmenována na Ulici mučedníka Saddáma. Tato ulice vede k americké základně Simak, jež je častým terčem povstaleckých útoků.

Odpoledne provedli Američané v západní části Fallúdže další z razií, při níž sebrali asi 30 lidí.

Ostatky Saddáma Husajna přepraveny do Awdžá a pohřbeny

Tělo popraveného Saddáma Husajna bylo v sobotu letecky přepraveno do Tikrítu a předáno vůdci jeho kmene Bú Násir Alímu an-Nidovi a loutkovému guvernérovi provincie Saláh ad-Dín Muhammadu al-Qajsímu za přítomnosti člena šíitské politické koalice a poradce loutkového režimu pro národní bezpečnost Abd al-Karíma al-Anazího.

Alí an-Nidá v neděli ráno oznámil, že tělo Saddáma Husajna bylo ve 4:00 uloženo k odpočinku na rodinném pozemku ve vesnici Awdžá u Tikrítu. Pohřbu se zúčastnilo několik stovek místních lidí za bdělého dohledu kordonu amerických vojáků. Kondolence přijímali členové rodiny v Awdžá, kam přicházely vzdát mrtvému poslední poctu hloučky lidí z celé země.

Vykonání pohřebních obřadů pod rouškou tmy před rozedněním bylo vynuceno nátlakem amerických a loutkových představitelů na starší kmene. Jak oznámila TV al-Džazíra, americké síly v doprovodu domácích poskoků dopravily tělo do Awdžá ve 3:00 a pistolemi přiloženými k spánkům šajchů je donutili okamžitě obřad provést. Členové rodiny se obávali, že v případě neuposlechnutí Američané splní svou hrozbu a vydají tělo kolaborantům a premiéru Málikímu, aby je zneuctili. Celou vesnici také vojáci kontrolovali a během pohřbu uzavřeli všechny přístupové cesty k ní.

Dulu`íja

Stovky místních mužů a mladíků vyšly do ulic, aby rozhořčeně protestovaly proti popravě Saddáma Husajna a provolávali hesla proti sektářům a křižákům, kteří ho zavraždili. V průvodu nesli symbolickou rakev, kterou po příchodu na městský hřbitov po vykonání modliteb pohřbili.

Mosul

Loutková policie doprovázená americkými vojáky zatkla při razii na jihozápadě města tři osoby, údajně "hledané z bezpečnostních důvodů".

Sebevražedný útok

V Tárimíji najel fidá`í automobilem do americké kolony, z níž zasáhl plně obsazené transportní vozidlo. Exploze byla tak silná, že je roztrhala na kusy, nejméně deset vojáků usmrtila a několik zbývajících těžce zranila.

Ozbrojené akce

V Hawídži přepadli povstalci ráno kontrolní stanoviště loutkové armády, zastřelili tři vojáky a dva další zranili, jednoho těžce.

Odpoledne usmrtil v Hawídži ostřelovač jednoho ze skupiny amerických vojáků, kteří vystoupili z vozidel. Několikahodinové pátrání po něm nepřineslo žádný výsledek.

V noci podnikl odboj rozsáhlý útok na americkou základnu v Siníji u Bajdží. Zásahy RPG a dalších zbraní způsobily na základně požár, který několik hodin osvětloval noční nebe a vyvolával druhotné exploze minučních skladišť. Na základnu přiletěly svazky amerických vrtulníků, které krátce po přistání znovu vzlétaly a odvážely vojáky prchající před ohněm, a pravděpodobně i mrtvé a zraněné. K útoku se přihlásily Brigády Revoluce 1920. Američané se jako obvykle o útoku vůbec nezmínili, ač šlo údajně o nejrozsáhlejší akci od likvidace americké základny Falcon v Bagdádu v říjnu 2006.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 120 mm zasáhly asi v 7:30 americký štáb v Saqlawíji. Další čtyři střely dopadly na americkou základnu Simak uprostřed Fallúdže.

Šest minometných střel ráže 82 mm vypálili ráno povstalci na americký štáb v Abú Ghurajb. Ty podle sdělení policejního zdroje poškodily objekt a způsobily ztráty mezi vojáky.

Tři střely téže ráže zasáhly dopoledne štáb Mahdího armády v Baládu, kde po nich zůstaly značné materiální škody a značný počet zabitých či zraněných mahdistů.

Za poledne dopadly dvě rakety Kaťuša na mahdistický štáb v bagdádském okrsku Šurta ar-Rabí`a, poškodily jej a zabily nejméně deset šíitských ozbrojenců.

Večer zasáhlo pět raket S5K americkou základnu v Tádží. Večer povstalci útok zopakovali, základnu zasáhly další čtyři rakety, na základně došlo k požáru a začaly se ozývat výbuchy zasažené munice.

Bombový útok

U Salmán Páku zasáhla dopoledne bomba kolonu několika cisteren a nákladních vozů se zásobami pro síly Magháwir, zničila jednu cisternu a doprovodné auto, zabila dva a zranila tři vojáky.

Atentát

Při raketovém útoku na štáb Brigád Badr v bagdádské Džadíríji byl zabit ředitel úřadu strany SCIRI, jejímž ozbrojeným křídlem brigády jsou, Thá`ir al-Hasaní. Rakety na objekt dopadly ve chvíli, kdy badristé oslavovali popravu Saddáma Husajna a zabily ještě osm dalších badristů. Několik dalších bylo se zraněními dopraveno do Ibn Sínovy nemocnice, umístěné v tzv. Zelené zóně a kontrolované okupačními vojáky.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       11. 1. 2007
11. 1. 2007 Britští konzervativci budou požadovat snížení emisí uhlíku o 80 procent
11. 1. 2007 Evropská unie plánuje "novou průmyslovou revoluci"
11. 1. 2007 Václav Havel: O kom je vlastně jeho příběh? Pavel  Černý
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
11. 1. 2007 Nomádi ve městě Sandra  Wain
11. 1. 2007 Všechny zvony světa Václav  Dušek
11. 1. 2007 Nezadržateľná pohroma? Vladimír  Olej ml.
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
11. 1. 2007 Krvavé omalovánky Josef  Mikovec
11. 1. 2007 Globálny etický konsenzus je možný Eduard  Chmelár
11. 1. 2007 Úvod do patafyziky Josef  Kroutvor
11. 1. 2007 Azbuka na ústupe Peter  Stupavský
11. 1. 2007 Kuchtová na půl cesty od jádra
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Nedělejte reklamu ČSSD
11. 1. 2007 Nechutné a tragické
11. 1. 2007 Nejsem tunelář
11. 1. 2007 ČSSD: Nejhorší šmíra
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006
10. 1. 2007 Jeden příklad za všechny Ladislav  Žák
10. 1. 2007 Rozhovor: Briti veria vlastným mýtom Tomáš  Mrva
10. 1. 2007 Když svádí Bůh Petra  Hudcová
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Rybičky Václava Moravce Bohumil  Kartous
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
24. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006   
20. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006   
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006   
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006   
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006   
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006