18. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 6. 2007

Palestinci jako laboratorní krysy

To, co se dalo dlouho očekávat se nyní stává děsivou realitou. Palestinci coby národ jsou separováni. Jedni v Gaze a druzí na Západním břehu Jordánu. Islámští radikálové z militantního hnutí Hamas dosáhli konečně svého -- podařilo se jim obsadit Gazu, zatímco Západní břeh je v rukou umírněného Fatahu. Musím přiznat, že ti kteří divákům zprostředkují takovéto zpravodajství jsou buď hluší a slepí, nebo -- což je horší - to myslí doopravdy vážně.

Chápu rozhořčení českého diváka, jemuž jsou ukazovány maskované a ozbrojené figury, kvílící sanitky a hektolitry krve, že si odplivne s tím, že by bylo asi nejlepší, aby se tam všichni navzájem podřezali. Takové je kouzlo celoplošných médií, nad nimiž jsem dávno udělal křížek. Médií, která si nezadají s těmi, existujícími v totalitních a represivních režimech.

V žádných komentářích ani stopa o tom, že Palestinci jsou separováni dlouhá desetiletí, žijí ve stínu nejdelší okupace současnosti, mnozí znají svou zem jen z vypravování prarodičů, kteří byli násilně vyhoštěni ze svých domovů izraelskou armádou a teroristickými skupinami. Miliony z nich jsou rozprášeny a nuceny žít v nedůstojných podmínkách uprchlických táborů v Libanonu, Sýrii, Jordánsku, Iráku a jinde. Šedesát let diaspory.

Přes tři a půl milionu z nich žije v "open air" vězení v Gaze, a na každým dnem menším Západním břehu a ve Východním Jeruzalémě, a milion "se těší" postavení občanů druhé kategorie v Izraeli.

Militantní Hamas je ochoten nebojkotovat plán Ligy arabských států z roku 2002 (znovu předložený před několika měsíci za ignorace médií) o vytvoření dvojstátí -- izraelského a palestinského státu na společné hranici s otevřeným Jeruzalémem. V Palestině, kde na rozdíl od USA, vyhrál Hamas v demokratických volbách. Dodržoval přes rok a půl příměří, jež bylo soustavně narušováno Izraelem. Hamas neuznává Izrael. Ano, kdo by uznával existenci agresivního souseda - aniž by plánoval další holokaust -- který systematicky likviduje národní identitu jiného etnika všemi prostředky. (Co jste si mysleli vy, kteří pamatujete horký rok 1968, o existenci Sovětského svazu?)

Fatah chce pokračovat v mírovém procesu. Co tento mírový proces ve skutečnosti znamená? Diktát US/izraelské nadvlády, jenž určuje veškeré restriktivní metody při "vytváření" samostatného palestinského státu na 22% historického území Palestiny.

Palestinci dnes žijí pod ekonomickými sankcemi kvůli projevu svobodné vůle při demokratických volbách, jsou vystaveni pravidelným vpádům izraelské armády, protěžování jedné politické frakce na úkor druhé, trpí alarmující chudobou postihující nejméně polovinu obyvatelstva (Gaza). Ilegální zeď, obkličující chudnoucí bantustany, aby je uzavřela do izolace a znemožnila fungování lokální ekonomiky, zamezuje volnému pohybu obyvatel, což nejednou vyústilo v tragédii, kdy se potřebným nedostalo včasné lékařské pomoci. Pravidelná demolice domů, uskutečňovaná izraelskými buldozery a tanky, neustálý zábor úrodné půdy atd. (Západní břeh).

Stoupenci Izraele však mají v pohotovosti argumenty. Je třeba zamezit vstupu sebevražedným atentátníkům do Izraele, jejich barbarským zločinům, již zabíjejí nevinné izraelské obyvatele. Ve skutečnosti jsou tyto odpovědí na neúnosné břemeno okupace, na stoupající represi proti Palestincům. Teroristické činy, jejichž četnost se výrazně projevila až v roce 2000 po vypuknutí druhé intifády, po třiceti letech klamů, lží a násilí ze strany Izraele a Spojených států a jejich osamocenému a trvalému bojkotu diplomatických jednání, jež byla prosazována mezinárodním společenství prostřednictvím OSN.

Sebevražedné atentáty považuji za nejhorší unikum, jež symbolizuje brutalitu okupace a utrpení izraelských civilistů. Radikalizace islámských fundamentalistů i v Iráku a Afghánistánu není iracionální podstatou těchto, jak rasističtí publicisté s oblibou tvrdí, ale míra útlaku vnější nepřátelské síly.

Když podrobíte laboratorní krysy "vědeckým" pokusům, tak je alespoň krmíte. Lidé, trpící pod neustálým psychickým tlakem, vystaveni ponižování a agresi, se nemohou chovat přirozeně; tedy nedivím se současným bratrovražedným bojům a destrukci toho, co zbylo z vnitřku. O to jde fanatickým sionistům a mocné izraelské lobby, aby byla špinavá práce vykonána obětmi, aby jejich ruce zůstaly čisté.

Palestinský prezident Abbás rozpustil vládu národní jednoty a jmenoval novou, servilní a loutkovou, takovou, která bude ochotna přistoupit na mírový proces, který ve skutečnosti znamená vraždu toho, co zbylo z palestinského národa.

                 
Obsah vydání       18. 6. 2007
18. 6. 2007 Lže český premiér v parlamentě pravidelněji?
18. 6. 2007 Kongres seškrtal rozpočet na základnu v Polsku, protože plánované rakety dosud nejsou k dispozici Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Antirakety v Polsku budou mít těžko jaderné hlavice Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Převládnou v Americe konzervativci, kteří chtějí vojenský útok proti Íránu?
18. 6. 2007 Sarkozyho pravice získala většinu, levice i nadále vzdoruje Josef  Brož
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
18. 6. 2007 Cipollovy zákony lidské stupidity Jiří  Drašnar
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
18. 6. 2007 Čekání na velkou změnu Oskar  Krejčí
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce
18. 6. 2007 O českém šklebu Věra  Říhová
18. 6. 2007 Netonální partitury? Milena  Fucimanová
17. 6. 2007 Sarkozy vyhrál francouzské volby, nikoliv však drtivou většinou
18. 6. 2007 Levicové otroctví Lukáš  Rázl
18. 6. 2007 Pravda a láska Boris  Cvek
18. 6. 2007 Palestinci jako laboratorní krysy Daniel  Veselý
18. 6. 2007 Bývalý prezident Chirac ztratil imunitu Simone  Radačičová
17. 6. 2007 Tučná koryta patří sebevědomým Václav  Dušek
18. 6. 2007 Kdo lhal komu nebo co se vlastně stalo, jestliže nikdo nelhal? aneb Topolánkova odpověď na otázku poslance Votavy Uwe  Ladwig
17. 6. 2007 Nová levicová strana v Německu je skutečností Richard  Seemann
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral
16. 6. 2007 Falklandy - Malvíny Michal J. Stolár, Martin  Stolár
16. 6. 2007 In memoriam Kurt Waldheim (1918 -- 2007) Richard  Seemann
16. 6. 2007 Deník Independent použil Blairův útok jako reklamu Jan  Čulík
15. 6. 2007 Houpy, houpy, kočka snědla kroupy... Věra  Říhová
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"