30. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 6. 2003

Co je to být opravdu hippy

O hipících se říká, že to jsou děti, které nikdy nedospěly. A tak na Den dětí vám dáváme k úvaze pár otázek a životních postojů, abyste poznali, zda i ve vás zbyl kousíček toho věčného dítěte, nebo už ne... Zkuste být hippy alespoň jeden den - tak jako autor tohoto textu:

Je to zvláštní myslet teď na tebe, která jsi odešla bez korzetů & bez očí, jak tak kráčím po slunném dláždění Greenwich Village dole na Manhattanu, jasné zimní poledne, a já byl celou noc vzhůru, mluvil jsem, mluvil, četl jsem nahlas kaddish a poslouchal blues slepého Raye Charlese vyřvávaná na gramofonu
rytmus ten rytmus - a po třech letech vzpomínka na tebe - A četl jsem nahlas poslední Adónidovy triumfální sloky - plakal jsem při pomyšlení, jak trpíme

A že Smrt je ten lék, o němž všichni pěvci sní a zpívají, na který vzpomínají, který prorokují jako v Hebrejské Hymně nebo v Buddhistické knize odpovědí - a má vlastní fantazie zvadlého listu - za svítání - Ve snu jsem prošel celým minulým životem. Tvůj čas - a můj, ubíhající stále rychleji k Apokalypse,
k okamžiku konce - květině hořící za Dne - a co přijde potom,
ohlížel jsem se zpátky na samu mysl, která viděla Americké město vzdálený záblesk a velký sen o Mně nebo o Číně nebo o tobě a přízračném Rusku, nebo o zválené posteli, která nikdy neexistovala
jako báseň v temnotě - uniklá zpátky do Zapomenutí

Už není co říct a nad čím plakat kromě těch Bytostí ve Snu, chycených do pasti tím, že Sen zmizel, které vzdychají, skučí s ním, kupují a prodávají cáry přízraků, zbožňují se navzájem, zbožňují Boha, který je v tom všem obsažen - je to touha nebo nevyhnutelnost? - pokud to trvá, Vize nebo něco víc?

Allen Ginsberg: Kaddish za Naomi Ginsbergovou

Co je to být opravdu hippy


Muzika
Líbi se ti šedesátá léta ? Beatles, Doors, Janis Joplin, Gratefull Dead, Jefferson Airplane atd.atd. Tak to je fajn. Určitě nebudeš o moc míň hipík, pokud se ti líbi jakákoli dobrá muzika, která Ti něco říká a dává. A pokud se Ti líbi Marlyn Manson nebo Sex Pistols - no problem. Prostě máš jenom trošku širší rozhled než ostatní, co znaji zpaměti leda tak hitparádu Eso.

Názory
Čím se liší názory hipíka od názorů ostaních ? Pokud bys chtěl/a být opravdu hippy, věř že bude líp a že zítra zase vyjde sluníčko. Hippie je člověk, který netrpí obvyklýmy předsudky ostatních. Vše dělá tak aby to dělalo radost nejen jemu ale i všem kolem něj, kdo bude ochotný radost příjmat. Heslo hippies je "Do you own thing" tzn. dělej si svoje, pokud tím neomezuješ druhého. Jenže tohle určit onu míru není snadné. Hippies mají rádi všechno, co je nové a lepší. Ale není tím myšlen nový model auta, ale spíš písnička nebo kytka. V šedesátých letech se to projevovalo volnou láskou, drogami a spoustou z toho vzniklý muziky, básní, knih, představení .... I když upozorňuju, že volná láska, stejně jako drogy není pro každého. Obojí by se mělo zkusit, až na to budeš dostatčně zralý/á. Kupříkladu já teprve ve 23 letch dosáhl pocitu, že bych už mohl zkusit LSD. Naproti tomu některé moje experimenty s volnou láskou mě teď po letech hodně mrzí, protože i když si člověk říká co chce, srdíčko nebo svědomí nepřekecá.
Šel/šla by sis dát hamburgra nebo zmrzlinu do McDonaldu a nebo ne? A dovedl/a bys vysvětlit proč tak či onak ? Hippies měli vždycky odpor ke všemu co bylo produktem "doby". V Americe kůli tomu skončla velmi slibně se rozvíjejcí móda papírového oblečení, tady by možná stačilo se nějak zbavit TV Nova, nebo uctívání kultu "našeho" supermarketu ...

Ekologie
Hippies se snažili žít v souladu s přírodou, pomáhat ji a chránit. Zakládali zemědělské komunity a věřili, že by tak mohlo žít celé lidstvo. O tom, že to jde, se přesvědčíš, pokud navštívíš Rainbow. Ochrana přirody je samozřejmý důsledek filozofie "Žij a nech žít".

Filozofie a náboženství
Být hippy znamená být otevřený vesmíru, přirodě a Bohu, ať už si pod tím či oním představuješ cokoliv. Krásně shrnuté to najdeš v Dezideratě, kde je popsáno, jak správně žít. Život a filozofie hippies je podobná životu prvních křesťanů, takže můžeš potkat spoustu hippy lidiček, kteří jsou křesťané. Na druhou stranu - hippies hodně vyznávají indická náboženství a filozofie, protože podávají odpovědi na otázky, které člověka napadají, když začne samostatně myslet směrem dopředu. Třeba já bych se označil za hodně špatně praktikujícího hinduistu ;-) Stejně tak může být pro hipíka zjímavá víra a zvyky indiánů nebo Kyselinová církev Timothyho Learyho.

Móda
Oblékání je vnějším vyjádřením názoru na aktuální módu a úroveň oděvního průmyslu. Korálky jsou tu jak pro krásu, tak možná také proto, že dotyčný ví, co znamenají.
Korálky, přívěšky, talismany, dlouhý háro, zvonáče, kristusky, batika a holá kůže. To vše je hippies vlastní, a jenom to potvrzuje, že šaty dělaj člověka. Jemože - může se stát, že to zrovna nebude mít na sobě. Dívej se však vždycky člověku do očí, protože z očí korálky a batika sundat nejdou. Podívej se na něj a když se laskavě usměje, tak je hippy.

Zvyklosti
Specialitkou hippies jsou happeningy. To je o tom, že se dělá zábava, která má nějaký účel, může neco říct. Rádi se schází se svoji květinovou rodinou. Rádi si povídají a poslouchají. A jsou to schopni spáchat kdykoliv a kdekoliv.

Přátelé a nepřátelé
Tady by se toho dalo napsat moc. Hipíky mají radi zase jenom lidi, kteří jsou alespň trošku hippy. Takže anarchisti, punkáči, ekologičtí nadšensci, indiáni šermíři a vůbec všichni pohodvý lidičky, co je jich míň než všech ostatních. A kdo nás nemá rád, jsou fašisti, debilové a sqéři-komerčáci. Fašisti, protože je to součástí jejich tradic. Debilové, protože jsou blbí a sqéři, protože bezostyšně unikáme z jejich přesně linkovaných sítí známé značky a vysoké ceny.

Záliby
Touha nebýt na světě zbytečně, většinou tlačí k tomu, že neposedí, ale místo toho pořád něco připravují, hrají, vyrábějí, píšou. Když ale zrovna ne, tak stopují křížem krážem světem i vesmírem a zase milujou a žijí naplno.

Politika
I když se říká, že je lepší šlápnout do hovna, než do politiky, stejně se tomu městský hipík nevyhne. Stejně tak, jako se v letch šedesátých protestovalo proti válce ve Vietnamu, i dnes je na světě dost zla a špatností, že podepsat se proti tomu anebo pokojně vyjádřit svůj neshouhlas by měl každý, kdo jen může.

Drogy
Spousta lidí má předsudek, že každý hipík je automaticky i feťák. Pravý opak je však pravdou - feťák už není hippie. Je mi to moc líto, ale tihle lidičky mají trošku jiný svět, kousek vedle toho našeho, jen s tím rozdílem, že už se jim do něj přes závislost nedostane tolik lásky a sluníčka. Každý by měl vědět, co snese a může. Pokud to neví, neměl by riskovat. Já kupříkladu vím, že joint mi neuškodí. Pak jsem ještě zkusil párkrát houbičky, ale tím pro mě všechny lákadla končí. Taky je mi moc líto, když vidím, jak ganja nebo LSD poklesnou v očích požívajících na uroveň cigaret. Tím ztratí velkou většinu toho, co by nám mohly dát.

Zdroj: Hippy.cz >

                 
Obsah vydání       30. 5. 2003
30. 5. 2003 Po vstupu do EU na tom nebude ČR finančně hůř než nyní Martin  Myant
30. 5. 2003 ČR: Net deficit with the EU is practically inconceivable Martin  Myant
29. 5. 2003 První kruh pekla: o vzdělaných lidech, kteří "nerozliší Strausse" Jan  Čulík
30. 5. 2003 Sarin a mučení zajatců v Iráku
30. 5. 2003 Chystáte se rozvracet republiku? Eduard  Vacek
30. 5. 2003 Blair: Útok proti Iráku byl "definující událostí" 21. století...
29. 5. 2003 George Orwell o válce: české vydání jeho klasického díla Jiří  Lněnička
29. 5. 2003 Íránský básník si zašil rty, oči a uši
1. 6. 2003 Co je to být opravdu hippy
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv v USA
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv v Rusku
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv na Slovensku
29. 5. 2003 Nešetřený případ smrti na policejní stanici: oprávněná mezinárodní kritika
28. 5. 2003 Amnesty International kritizuje českou vládu a smrt Roma v Brně
28. 5. 2003 Amnesty International: Utrpení, o něž se nikdo nezajímá
28. 5. 2003 Fleet Sheet: Chce se Cyril Svoboda stát komisařem EU, a proto útočí na Kavana? Jan  Čulík
28. 5. 2003 Neodolatelné kouzlo závisti Zdeněk  Jemelík
29. 5. 2003 Američané jsou přesvědčeni, že Írán skrývá šéfy al Kajdy
28. 5. 2003 Jak být zahraničním reportérem v diktaturách
29. 5. 2003 Al Džazíra propustila svého ředitele
29. 5. 2003 Rumsfeld: "Zbraně hromadného ničení budou nalezeny, pokud tam ještě jsou..."
29. 5. 2003 Robin Cook: Saddám žádné zbraně neměl. Této válce jsme se mohli vyhnout
28. 5. 2003 Pád Ameriky: Rozhovor s Emmanuelem Toddem
28. 5. 2003 Letní dialog mezi vědou a uměním na Hluboké
25. 5. 2003 Dobrou zprávu já přináším vám Dominik Joe Pantůček
26. 5. 2003 Chcete mít obsah BL na své stránce?
31. 5. 2003 Hospodaření OSBL za květen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2003 Summit G8: bohatí hodují za astronomické částky   
1. 6. 2003 Bývalá britská ministryně: "Blair nás ohledně Iráku podvedl"   
1. 6. 2003 Drzost policie, která nezná mezí, podivné okolnosti a nebezpečný šašek Štěpán  Kotrba
1. 6. 2003 Co je to být opravdu hippy   
31. 5. 2003 Spolek Šalamoun Klausovi: Je důležité v ČR udělovat milosti   
31. 5. 2003 Město Praha zamlžuje příčiny zaplavení metra Petr  Šafránek
30. 5. 2003 Sarin a mučení zajatců v Iráku   
30. 5. 2003 Chystáte se rozvracet republiku? Eduard  Vacek
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv v USA   
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv v Rusku   
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv na Slovensku   
30. 5. 2003 Blair: Útok proti Iráku byl "definující událostí" 21. století...   
30. 5. 2003 ČR: Net deficit with the EU is practically inconceivable Martin  Myant
30. 5. 2003 Po vstupu do EU na tom nebude ČR finančně hůř než nyní Martin  Myant
29. 5. 2003 První kruh pekla: o vzdělaných lidech, kteří "nerozliší Strausse" Jan  Čulík