2. 6. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 6. 2003

Drzost policie, která nezná mezí, podivné okolnosti a nebezpečný šašek

Trestní oznámení za hanobení skupiny obyvatel, jemuž čelí moderátorka Sedmičky na Nově Jana Bobošíková, podala podle Bobošíkové "údajná příznivkyně KDU-ČSL" také na poslance Ivana Langra (ODS), Miloslav Ransdorfa (KSČM) a Miroslava Grebeníčka (KSČM). Šestihodinový policejní výslech, zakončený podle slov Bobošíkové varováním, aby nemedializovala vyšetřování, jinak podá policejní vyšetřovatel návrh na předběžné opatření, které jí znemožní přístup na obrazovku, nelze nazvat jinak, nežli jako šikanu a zastrašování. Bobošíková byla vyslýchána, že prý v pořadu Sedmička tvrdila, že se KDU-ČSL spojuje se sudetoněmeckým landsmanšaftem, nebo že připravuje restituce církevního majetku. "Dostávala jsem otázky typu, jak jste to tvrzení myslela, proč jste podávala takto formulovanou otázku," popsala výslech Jana Bobošíková. Policie chce v jejich výsleších i nadále pokračovat...

Mezinárodní lidskoprávní organizace požadují už léta od České republiky, aby zrušila zákony, umožňující trestní stíhání tzv. "verbálních" trestných činu, včetně difamace, které mohou vést k omezování svobody slova. Viz toto prohlášení Helsinského výboru amerického Kongresu, ZDE. Nynější případ Jany Bobošíkové je důkazem, že jejich varování bylo opodstatněné.

Vyvolání výslechu inscenovaným trestním oznámením pak zavání zpravodajskou nátlakovou akcí, ne-li přímo provokací. Stejně jako podivné a podivně nekonkrétní informace o skartaci písemností, vypuštěné z ministerstva zahraničí a následně medializované lidoveckým ministrem Cyrilem Svobodou.

Nedávno prosákla do médií nezdařená provokace na stejného muže - výlet několika velmi podivných mladíků a jejich přítelkyň na Srí Lanku soukromým tryskáčem. Prý jménem Jana Kavana. Jeden z těchto mladíků se předtím pohyboval na poslaneckém klubu Unie svobody, stejně jako na volebním štábu pražské ODS či předtím v Lidovém domě. Ještě měsíc po svém návratu z výletu na Srí Lanku ho nekontaktoval žádný policista, nebyl mu odebrán pas, neskončil ve vyšetřovací vazbě. Přitom škoda, kterou způsobil, dosáhla částky miliónu korun. První výslechy jeho společníků nastaly až po několika měsících. S nijakým výsledkem.

Přitom ti lidé nebyli vůbec blázni (sociopaty osobně nepovažuji za psychicky narušené...), jak se někdo snažil namluvit médiím, ale pečlivě připravení, vysoce inteligentní a chladně kalkulující jedinci se značnými logicko analytickými a kombinačními schopnostmi... Celá akce, které se aktivně účastnili i podivní "honorární" diplomaté, jim nevyšla jen díky změně na postu jednoho vojenského a leteckého přidělence, jehož nástupce se nechoval s rutinní nevšímavostí, ale dodržel úřední postup.

Spadla klec, v opačném případě jsme se dozvěděli, jak si generální tajemník OSN Kavan létá do teplých krajů na účet daňových poplatníků... Na zahraniční cestě nebyli tito mládenci poprvé a pravděpodobně někteří vládní i opoziční poslanci a asistenti přinejmenším jednomu z nich vděčí za nejednu krásnou a lacinou dovolenou v exotických zemích... Které byly - byť jen částečně - na účet Sněmovny, vlády či jiných státních úřadů? Které byly se slevou, kterou nelze vysvětlit jinak, než jako korupci? V případě této skupiny "podivných mladíků", provozujících "cestovní kancelář Parlament" a utahující korupční síť neoprávněných a přitom čerpaných výhod, trvalo od podání trestního oznámení kanceláří Jana Kavana do jejich čistě formálních výslechů obvodním oddělením policie v Praze několik měsíců.

Výslech Bobošíkové provedla policie "téměř okamžitě" - trestní oznámení bylo podáno loni 4. června, rozšířeno bylo v prosinci 2002! Není to přinejmenším příznačné? Není. Je to přízračné. Stejně jako mlčení a lhostejnost ministerstva vnitra, BIS, vojenské kontrarozvědky a dalších tajných služeb ve věci výletu na Srí Lanku.

A jak lze nazvat "kupčení s licencemi", které provozuje nová Rada pro rozhlasové a televizní vysílání - nejnověji po úspěšné likvidaci Železného a zastrašení majitelů televize NOVA zpochybňujícími výroky na adresu televize PRIMA? Mluvčí RRTV Pavel Barák zpochybnil i způsob, jakým stanice licenci získala. "Je otázka, zda její udělení proběhlo v souladu se zákonem," řekl. Žádost televize Prima o prodloužení licence zpochybňuje i ministr kultury Pavel Dostál, stejně jako předtím nepřímo vyhrožoval možností odejmout licenci televizi NOVA na základě jím připravovaného návrhu. Dopracovat ho má v nejbližších dnech... Předseda Parlamentu Zaorálek si pár měsíců předtím pouze zval "na konzultace" nejen radní, ale i pracovníky televize. Žabař...

Před více než dvěma lety jsem varoval ve expertní zprávě Radu Českého rozhlasu před zrušením analogového vysílání po zavedení digitálních multiplexů s poukazem na neblahé následky v případě, že se k moci dostane nedemokratická vláda, která bude chtít upevnit monopol na šíření informací. Krystalku si vyrobit je jednoduché, vyrobit doma digitální přijímač je nemožné... Námitka byla vzata vážně. Před více než rokem Britské listy ve svých analýzách varovaly před "plíživou normalizací", a to nejen médií. Snahy Špidlovy 101členné vlády jsou stále zřejmější a nesou pečeť přesně cílené, koordinované a časově harmonizované plánovitosti amerického střihu. Přípravu nedemokratické budoucnosti - a to nejen v rámci boje proti terorismu.

Začalo to změnami vyhlášek a zákonů, rozšiřující možnosti policie a tajných služeb prakticky bez přímé kontroly provádět monitorování telekomunikačního provozu, včetně záznamu pohybu mobilních telefonů, masivní monitorování internetu a pokusy o legislativní omezení vysílání zvuku a obrazu na něm. Provádějí se nedokumentované, nepovolené a tím pádem nezákonné odposlechy - a to pravděpodobně i poslanců, státních úředníků i ministrů. Stěžují si i poslanci vládní strany, mají strach. Osoby, které jsou se státem ve při, jsou navštěvovány zpravodajskými důstojníky.

Pokračování "normalizace" měly zajistit i změny zákonů, zužující možnosti občana vstupovat do správního řízení a napadat protizákonný postup orgánů státu a veřejné správy. Stejně jako pokus o omezení shromažďovacího práva odpovědností svolavatele za všechny účastníky a jeho následnopu kriminalizací. Přitom policie používala civilních provokatérů, z nichž někteří se v davu dopouštěli násilných trestných činů. I nyní navštěvují demonstrace příslušníci speciálních útvarů policie a monitorují účastníky. Pokračuje jejich vytrvalá nezákonná perlustrace.

Policejní kameramani natáčejí i řečníky na shromážděních parlamentních stran. Fízlové se mezitím potloukají v davu pod tribunou... Mezitím se vláda pokusila nepřímo omezit nezávislost soudcům navrhovanou reformou justice...

Další na řadě pak byly soudní spory politiků o ochranu osobnosti i s karikaturisty. "Nezávislé" soudy spory pro jistotu rozhodovaly ve prospěch politiků. Tak rozhodl soud i spor "erotického" ministra Březiny. Pokračuje kriminalizace vlastníků televizí i jejich pracovníků. Mezitím se omezují či šikanují některá tisková média a s posvěcením "nezávislého" antimonopolního úřadu se legalizuje monopol na distribuci tisku. Následkem čehož může mít kdokoliv, kdo by chtěl distibuovat na tomto monopolu (MAFRA, ECONOMIA, RINGIER-BORGIS) nezávislý tisk ztíženou pozici na trhu, ne-li přímo znemožněnou distribuci.

Aktivisté lidskoprávních organizací jsou při své práci osočováni policisty a zastrašováni, někdy i fyzicky napadáni. Jejich výtkami a stížnostmi se nikdo nezabývá, soudní spory s neofašisty a násilnickými hooligan's se vlečou. Kvalita inspekce ministerstva vnitra je pověstná, téměř všechny stížnosti odkládá jako nedůvodné. Pravomoci Úřadu na ochranu osobních údajů jsou nedostatečné - neumožňují kontrolu státněbezpečnostních databází. Morální kvality ombudsmana nezaručují jeho nestrannost, neboť je v mnoha otázkách, týkající se své minulosti, vydíratelný.

"Zločiny slova" - pomluva a extenzivní výklad práv na "ochranu osobnosti" se staly způsobem, jak úspěšně paralyzovat práci sdělovacích prostředků a normalizovat je do krotkého "sdělovače", přebírajícího tisková prohlášení a články politiků. Namísto toho, aby tyto relikty jakešovského socialismu zmizely z trestního zákoníku, rozpevelily se i do dalších právních norem..

Nesmyslná bezpečnostní opatření z doby ohrožení "teroristy - kamarády Muhamara Atty" pokračují, městem se stále procházejí vojáci speciálních jednotek v polních (!) maskovacích uniformách označeni páskou "policie" a se samopaly. Někdy i s ostřelovačskými puškami. Zvykáme si...

Zvykají si i novináři, někteří dokonce dílčím normalizačním krokům nadšeně aplaudují, jiné bagatelizují. Nabízí se historická paralela s Emanuelem Vajtauerem...

Na jaký režim tak postupně vláda, řízená podivně introvertním sociálně demokratickým premiérem, který si tak rád pročítá protokoly tajné služby s odposlechy, občany připravuje? Cílovým stavem může být pouze populisticky autoritativní režim s prvky policejně-vojenské diktatury. Této zemi vážně hrozí pinochetovská budoucnost.

Auguste, vítej...

                 
Obsah vydání       2. 6. 2003
2. 6. 2003 Jana Bobošíková: "V této společnosti začíná převládat atmosféra strachu" Jan  Čulík
2. 6. 2003 Helsinský výbor amerického Kongresu znovu žádal zrušení českých zákonů o difamaci
2. 6. 2003 Top Czech journalist harassed by police Jan  Čulík
31. 5. 2003 Město Praha zamlžuje příčiny zaplavení metra Petr  Šafránek
2. 6. 2003 Tisková konference primátora Béma a dalších zastupitelů k výsledkům šetření příčin zatopení metra
1. 6. 2003 Drzost policie, která nezná mezí, podivné okolnosti a nebezpečný šašek Štěpán  Kotrba
2. 6. 2003 Orchestr hluchého dirigenta opustil přecitlivělý sólista Josef  Trnka
1. 6. 2003 Summit G8: bohatí hodují za astronomické částky
2. 6. 2003 Komisař EU: Pokud se Češi nepřipraví na vstup, přijdou o množství peněz
30. 5. 2003 Po vstupu do EU na tom nebude ČR finančně hůř než nyní Martin  Myant
2. 6. 2003 Thriller v televizi BBC Jan  Čulík
2. 6. 2003 Irák zaplaven tříštivými bombami
1. 6. 2003 Bývalá britská ministryně: "Blair nás ohledně Iráku podvedl"
1. 6. 2003 Životopisec Saddáma Husajna: útok na Irák byl oprávněný
2. 6. 2003 Za úniky chloru ze Spolany nebude nikdo potrestán Štěpán  Kotrba
31. 5. 2003 Straw a Powell: "Výzvědné informace o Iráku nebyly spolehlivé"
30. 5. 2003 Sarin a mučení zajatců v Iráku
2. 6. 2003 Kryje antimonopolní úřad monopol PNS ? Poslanci požadují změnu tiskového zákona
31. 5. 2003 Marihuana v ČR: Legalizace nebo prozatím jen dekriminalizace? Štěpán  Kotrba
2. 6. 2003 Marihuana legální v kanadském Ontariu Bushka  Bryndová
31. 5. 2003 Spolek Šalamoun Klausovi: Je důležité v ČR udělovat milosti
29. 5. 2003 George Orwell o válce: české vydání jeho klasického díla Jiří  Lněnička
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
2. 6. 2003 Děti se nerodí: místo příčin řešíme následky Michal  Rusek
25. 5. 2003 Dobrou zprávu já přináším vám Dominik Joe Pantůček
26. 5. 2003 Chcete mít obsah BL na své stránce?
5. 2. 2003 Pošta redakci
31. 5. 2003 Hospodaření OSBL za květen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Orchestr hluchého dirigenta opustil přecitlivělý sólista Josef  Trnka
2. 6. 2003 Irák zaplaven tříštivými bombami   
2. 6. 2003 Tisková konference primátora Béma a dalších zastupitelů k výsledkům šetření příčin zatopení metra   
2. 6. 2003 Děti se nerodí: místo příčin řešíme následky Michal  Rusek
1. 6. 2003 Summit G8: bohatí hodují za astronomické částky   
1. 6. 2003 Bývalá britská ministryně: "Blair nás ohledně Iráku podvedl"   
1. 6. 2003 Drzost policie, která nezná mezí, podivné okolnosti a nebezpečný šašek Štěpán  Kotrba
1. 6. 2003 Co je to být opravdu hippy   
31. 5. 2003 Spolek Šalamoun Klausovi: Je důležité v ČR udělovat milosti   
31. 5. 2003 Město Praha zamlžuje příčiny zaplavení metra Petr  Šafránek
30. 5. 2003 Sarin a mučení zajatců v Iráku   
30. 5. 2003 Chystáte se rozvracet republiku? Eduard  Vacek
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv v USA   
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv v Rusku   
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv na Slovensku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Jana Bobošíková: "V této společnosti začíná převládat atmosféra strachu" Jan  Čulík
2. 6. 2003 Orchestr hluchého dirigenta opustil přecitlivělý sólista Josef  Trnka
2. 6. 2003 Top Czech journalist harassed by police Jan  Čulík
2. 6. 2003 Helsinský výbor amerického Kongresu znovu žádal zrušení českých zákonů o difamaci   
1. 6. 2003 Drzost policie, která nezná mezí, podivné okolnosti a nebezpečný šašek Štěpán  Kotrba
30. 5. 2003 AI: Výroční zpráva o porušování lidských práv na Slovensku   
5. 5. 2003 Bývalý agent KGB žaluje firmu Amazon za recenzi   
28. 4. 2003 Svoboda dráždí Klause (a naopak) Josef  Trnka
13. 3. 2003 ČR - bezprávní stát? John  Bok, Stanislava Adoltová
26. 2. 2003 ÚOHS: Tvrdý nátlak paní Válové z Media Observatory by byl bojkotem práva   
24. 2. 2003 Ani Husajnovu diktaturu, ani americký protektorát, ale svobodnou společnost! Ondřej  Slačálek
11. 2. 2003 Media Observatory varuje před monopolizací českého tisku   
11. 2. 2003 Bitva o americkou demokracii Mojmír  Babáček
11. 2. 2003 Vltava-Labe-Press bylo před volbami vázáno smlouvami vůči politikům? Štěpán  Kotrba

Je český tisk ještě český? RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Kryje antimonopolní úřad monopol PNS ? Poslanci požadují změnu tiskového zákona   
1. 6. 2003 Drzost policie, která nezná mezí, podivné okolnosti a nebezpečný šašek Štěpán  Kotrba
5. 5. 2003 K Světovému dni svobody tisku Jaroslava  Čajová
14. 3. 2003 O monopolizaci distribuce českého tisku Jaroslava  Čajová
26. 2. 2003 ÚOHS: Tvrdý nátlak paní Válové z Media Observatory by byl bojkotem práva   
25. 2. 2003 Media Observatory: Český antimonopolní úřad ignoruje ústavní pořádek   
11. 2. 2003 Media Observatory varuje před monopolizací českého tisku   
11. 2. 2003 Vltava-Labe-Press bylo před volbami vázáno smlouvami vůči politikům? Štěpán  Kotrba
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
17. 12. 2002 Co nebylo v novinách: jak psaly o válce proti Afghánistánu některé české a britské deníky Nellie  Woods
12. 12. 2002 Media Observatory ČR protestovala Evropské komisi proti monopolním praktikám v ČR   
12. 11. 2002 Media Observatory ČR k nejvážnější situaci tisku v ČR od roku 1989   
23. 10. 2002 Aktivistická česká publicistika za okupace aneb příběh záhadně zmizelého novináře Jaroslava  Čajová
8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba

Televize Nova RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2003 Jana Bobošíková: "V této společnosti začíná převládat atmosféra strachu" Jan  Čulík
2. 6. 2003 Top Czech journalist harassed by police Jan  Čulík
1. 6. 2003 Drzost policie, která nezná mezí, podivné okolnosti a nebezpečný šašek Štěpán  Kotrba
17. 5. 2003 Fričovou do NOVY určitě chtít nebudou, je totiž profesionálka... Štěpán  Kotrba
28. 4. 2003 Svoboda dráždí Klause (a naopak) Josef  Trnka
22. 1. 2002 Jana Bobošíková se nechová nezávisle Zbyněk  Ptáček