29. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 5. 2003

Jak být zahraničním reportérem v diktaturách

Kultovním reportérem televize BBC se stal během útoku na Irák její bagdádský reportér, Rageh Omaar, jemuž začaly americké deníky (neboť se jeho reportáže vysílaly i v USA) přezdívat scud stud, raketový hřebec; kromě toho, že je to velmi dobrý novinář, (absolvent historie z Oxfordu) je tento šestatřicetiletý Somálec také, jak přiznává trochu ironicky i deník Guardian, nesmírně atraktivní... :)

Bulvární týdeník Mail on Sunday básnil o jeho "očích jako tekutá čokoláda, o jeho dlouhých řasách a dokonalém britském přízvuku..." Ovšem Rageh Omaar je seriozní novinář, africký korespondent společnosti BBC. Začal pracovat jako zahraniční reportér, když se odebral po absolvování vysoké školy do Etiopie s několika stovkami liber v kapse a s intenzivní touhou informovat svět o zoufalství této země.

Mail on Sunday specializující se na profily "celebrit", psal nedávno s nadšením o dětství Rageho Omaara na pražných ulicích v somálském Mogadišu, o tom, jak chodil do školy a pak na univerzitu v Oxfordu, jak se dostal do BBC skrze její zahraniční vysílání a nakonec jak se přiženil do anglické aristokratické rodiny (jeho manželka je dcerou baroneta s rodokmenem, který sahá do sedmnáctého století).

Poté, co pravidelně během útoku na Irák vystupoval Rageh Omar jako zpravodaj BBC v Bagdádu v hlavních večerních zprávách BBC, sdělili mu jeho šéfové, že jeho jméno už "prorazilo". Nejprve nevěděl, co to znamená. "Bydlím teď u rodičů své manželky v malinké vesnici v hrabství Berkshire a jel jsem s dcerkou na trh do vesnice Wantage koupit zeleninu. Zastavili mě tam čtyři lidi nad šedesát a říkali mi: 'Ragehu, to je dobře, že jsi se už vrátil, opravdu jsme o tebe měli starost.' Tam jsem to teprve pochopil. Už dřív mě lidi poznávali na ulicích, ale to bývali hlavně mladí černoši nebo Asijci. Když vás ale začnou na ulici poznávat penzisti v tiché anglické vísce, a znají přitom vaše plné jméno - to je něco úplně jiného."

Avšak, poznamenává Guardian, britský žurnalismus nikomu nedovolí plný úspěch. Jeden reportér deníku Guardian našel po pádu Saddáma Husajna na iráckém ministerstvu informací dopis, který Rageh Omar napsal řediteli tohoto ministerstva. Vyjadřuje v něm potěšení, že s ním mohl jít na večeři. Timesy to publikovaly na titulní stránce.

"Divím se, že nevysvětlily kontext," říká Rageh Omaar. "Dělat reportáže z uzavřených a fašistických společností je novinářsky nesmírně obtížné. Nepočítaně často jsem na hranicích takových zemí otevřeně lhal. Musíte taky být trochu protřelý, to platí pro každého novináře. Ale na tom dopise nebylo nic neprofesionálního ani nevhodného a nic, co by ovlivnilo mou novinářskou práci."

Timesy kritizují BBC dost často, mimo jiné i proto, že jejich vlastník, magnát Rupert Murdoch přímo konkuruje televizi BBC svou Sky TV. Během útoku na Irák jí někteří vyčítali, že prý byla příliš "prosaddámovská". Vedoucí pracovníci zpravodajství BBC to odmítají. Diváci si podle nich jsou sami schopni učinit vlastní názor, aniž by musela každá reportáž začínat slovy: "Dobrý večer z Bagdádu, nejprve chci dát jasně najevo, že je Saddám Husajn vrah a tyran. Je-li to jasné, řeknu vám, co je tu dnes nového."

Omaar s tím souhlasí. "Kdybyste se postavili na střeše hotelu Palestina a řekli: 'Saddám Husajn, šílenec, který zavraždil desetitisíce lidí, konstatoval dnes v televizi,' vyhostili by vás z Iráku. Ale tím by to neskončilo. Všichni Iráčané, kteří pro vás pracovali jako řidiči, průvodci a překladatelé, by byli ve smrtelném nebezpečí."

V Iráku bylo pro Omara výhodou, že je Somálec. Mluví arabsky a vzhledem k tomu, že je muslim, byl zřejmě tolerován více než jiní. Avšak v Británii, domnívá se Omaar, musejí novináři z etnických menšin pracovat usilovněji, mají-li dosáhnout téhož úspěchu jako běloši.

Podrobnosti v angličtině viz ZDE
V BL jsme o Ragehu Omaarovi psali také ZDE
                 
Obsah vydání       29. 5. 2003
29. 5. 2003 Nešetřený případ smrti na policejní stanici: oprávněná mezinárodní kritika
28. 5. 2003 Amnesty International kritizuje českou vládu a smrt Roma v Brně
29. 5. 2003 Íránský básník si zašil rty, oči a uši
28. 5. 2003 Amnesty International: Utrpení, o něž se nikdo nezajímá
29. 5. 2003 První kruh pekla: o vzdělaných lidech, kteří "nerozliší Strausse" Jan  Čulík
29. 5. 2003 Rumsfeld: "Zbraně hromadného ničení budou nalezeny, pokud tam ještě jsou..."
29. 5. 2003 Robin Cook: Saddám žádné zbraně neměl. Této válce jsme se mohli vyhnout
29. 5. 2003 Američané jsou přesvědčeni, že Írán skrývá šéfy al Kajdy
29. 5. 2003 George Orwell o válce: české vydání jeho klasického díla Jiří  Lněnička
28. 5. 2003 Fleet Sheet: Chce se Cyril Svoboda stát komisařem EU, a proto útočí na Kavana? Jan  Čulík
28. 5. 2003 Neodolatelné kouzlo závisti Zdeněk  Jemelík
29. 5. 2003 Al Džazíra propustila svého ředitele
28. 5. 2003 Jak být zahraničním reportérem v diktaturách
29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
29. 5. 2003 Klikaté cesty Štěpána Kotrby aneb bezbarvý novinářský exhibicionismus Zdeněk  Doleček
28. 5. 2003 K případu Lumíra Šimečky, "vzdorného brněnského antikomunisty"
28. 5. 2003 Je vstup ČR do EU jistý? Michaela  Škardová
28. 5. 2003 Akí a v akej Európe Martin  Muránsky
28. 5. 2003 Rusko a USA sa po vojne v Iraku opäť opatrne zbližujú Viktor  Kovaľov
28. 5. 2003 Pád Ameriky: Rozhovor s Emmanuelem Toddem
28. 5. 2003 Prozatímní vláda v Iráku
27. 5. 2003 Jak spolu bojují Pentagon a americké ministerstvo zahraničí
28. 5. 2003 Letní dialog mezi vědou a uměním na Hluboké
25. 5. 2003 Dobrou zprávu já přináším vám Dominik Joe Pantůček
26. 5. 2003 Chcete mít obsah BL na své stránce?
2. 5. 2003 Hospodaření OSBL za duben 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech