Investigativní reportáž Al Džazíry: Co se loni 7.října ve skutečnosti odehrálo v Izraeli?

21. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Ozbrojený vpád Hamásu do Izraele 7. října 2023 změnil politickou mapu Blízkého východu. Investigativní jednotka Al-Džazíry (I-Unit) provedla forenzní analýzu událostí toho dne - prozkoumala sedm hodin záznamů z průmyslových kamer, autokamer, osobních telefonů a kamer na hlavě mrtvých militantů z Hamásu a sestavila obsáhlý seznam obětí. 

I-Unit odhaluje rozsáhlé porušování lidských práv ze strany Hamásu a dalších osob pocházejících z Gazy, které je následovaly na izraelské území.  

Vyšetřování však také zjistilo, že mnohé z nejhorších zpráv, které se ve světových médiích objevily ve dnech následujících po útoku, byly nepravdivé. Týkalo se to zejména zvěrstev, jimiž politici v Izraeli a na Západě opakovaně ospravedlňovali krutost bombardování pásma Gazy, jako například masové zabíjení kojenců a obvinění z rozsáhlého a systematického znásilňování.  

I-Unit kupříkladu odhalila, že tvrzení izraelských obranných sil (IDF), že v jednom domě v kibucu Be'eri našly těla osmi upálených kojenců, byla zcela nepravdivá. V domě žádné děti nebyly a 12 civilistů uvnitř zabila izraelská armáda poté, co vtrhla do domu.  

Jednalo se o jeden z řady incidentů, kdy policie a armáda zřejmě usmrtily  izraelské občany.  

Sedmý říjen je hlubokým ponorem do událostí, které vedly ke smrti desítek tisíc lidí a jejichž význam bude doznívat po celá desetiletí.

 

Celá reportáž ke zhlédnutí v anglickém jazyce ZDE

 

1
Vytisknout
2112

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2024