Izrael chce zřízením nárazníkové zóny uloupit 16% území Gazy

21. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Izraelský plán na vytvoření "nárazníkové zóny" uvnitř Gazy podél hranice s Izraelem zabere 16% území pásma, uvedl deník The Wall Street Journal s odvoláním na analýzu operace, kterou vypracoval profesor geografie na Hebrejské univerzitě Adi Ben Nun. Izrael zahájil proces výstavby zóny, zahrnující demolici palestinských domů a zemědělské půdy, které stojí v cestě. Nárazníková zóna bude široká asi jeden kilometr, informuje Dave DeCamp.

Izraelská média v lednu informovala, že Izrael zničil 1 100 z 2 800 budov v pohraničních oblastech. Ve stejném měsíci bylo při demolici jedné budovy zabito 21 izraelských vojáků poté, co raketa Hamásu odpálila výbušninu, kterou tam vojáci IDF nastražili.

Izraelská armáda trvá na tom, že potřebuje vytvořit nárazníkovou zónu, aby zabránila budoucím útokům ve stylu 7. října. Plán však také podporuje izraelské zabrání území Gazy, zatímco mnozí ministři izraelské vlády jsou nakloněni opětovnému založení židovských osad v Pásmu.

Kromě nárazníkového pásma Izrael také buduje silnici, která rozdělí pásmo Gazy na dvě části. Izrael tvrdí, že neusiluje o okupaci Gazy, ale chce si udržet časově neomezenou bezpečnostní kontrolu Pásma, což není možné bez určité formy okupace.

Bidenova administrativa tvrdí, že je proti jakýmkoli izraelským plánům, které zmenšují území Gazy. USA však nadále poskytují Izraeli bezpodmínečnou vojenskou pomoc, zatímco ten uskutečňuje plán na uloupení 16% gazanského teritoria.

 

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1377

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2024