Západní mocnosti mohly zastavit genocidu v Gaze, místo toho ji kryjí "humanitární pomocí"

21. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Probíhající genocida v Gaze ostře odhalila nerovné a zcela selektivní uplatňování mezinárodního práva západními vládami a zároveň se jí podařilo upozornit na nefunkční roli, kterou v regionu hrají zahraniční dárci a jejich rozvojové programy, píší Caroline Lund a Brendan Ciarán Browne.   

Po dosud neprokázaných obviněních Izraele, která naznačují, že členové Agentury OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) sehráli aktivní roli při útocích Hamásu, přijalo více než patnáct západních vlád drakonické rozhodnutí zastavit financování život zachraňujících programů této organizace v Gaze. Chybné letecké dodávky potravinových balíčků byly následně na denním pořádku, západní státy upouštěly od pomoci a zároveň dodávaly zbraně izraelskému státu, který v obleženém pásmu Gazy vymazával existenci hladovějícího palestinského lidu.

Ve stejné době, kdy izraelské úřady zakázaly vjezd tisícům nákladních automobilů naložených humanitární pomocí, které jsou připraveny doručit základní potřeby uprostřed této pokračující katastrofy způsobené člověkem, se více než 1,1 milionu Palestinců potýká s nedostatkem potravin. Situace je den ode dne zoufalejší.

Je však třeba mít na paměti, že to není způsobeno neschopností západních vlád jednat nebo zasáhnout, ale spíše neochotou řešit základní příčiny palestinského utrpení a útlaku - tendence, která pramení z desetiletí trvajícího uplatňování nekontextualizovaného přístupu k humanitárním intervencím "business-as-usual". Od vzniku oxymóronního názvu "mírový proces" a rozhodnutí realizovat v 90. letech 20. století liberální program "budování míru", který soustřeďuje západní intervence kolem proklamovaného cíle dosáhnout mýtického řešení dvou států, jsou rozvojové intervence v regionu navzdory vysoké míře fiskální podpory hluboce neúčinné.

Podle OSN dárci důsledně upřednostňují územní zájmy Izraele a jeho údajné bezpečnostní požadavky, jakož i své vlastní politické cíle před uplatňováním mezinárodního práva. Rozvojová pomoc v Palestině nebyla po celá desetiletí uplatňována na rovnoprávném základě nebo na základě vnímání práv.

Ve snaze dosáhnout hmatatelných "rozvojových výsledků" navzdory chronickému a neustále se prohlubujícímu ekonomickému a demokratickému deficitu v Palestině začaly organizace jako OSN uplatňovat tzv. rámec odolnosti, což je postup, který je podle řady vědců a odborníků z praxe hluboce chybný.

Nedávné rozhodnutí zapojit se do symbolického shazování pomoci z letadel, navzdory protestům mezinárodních humanitárních organizací, které argumentují jejich neúčinností, je dalším důkazem hluboce problematické intervenční strategie Západu v Gaze. Mnohé z těchto balíčků skončily v moři nebo na izraelském území, zatímco u jiných se nepodařilo rozvinout padák a při dopadu zabíjely. Tento impotentní zákrok neslouží ničemu jinému než k fotografování sponzorů pokračující genocidy a dehumanizaci Palestinců žijících v Gaze.

Sponzorování genocidy v Gaze ze strany Západu, který dodává zbraně a politicky kryje akce Izraele, spolu s jeho angažovaností v neúčinných humanitárních intervencích, které dále ohrožují životy Palestinců, je dokonalým příkladem toho, jak Západ zachází s životy Palestinců od vzniku izraelského státu v roce 1948.

Kromě prodloužení humanitární krize o několik měsíců by vybudování "dočasného" mola u pobřeží Gazy pro údajné dodávky pomoci mohlo ve skutečnosti usnadnit "dobrovolnou migraci" z Pásma. Vzhledem k tomu, že se USA ani Izraeli nepodařilo vyvinout tlak na sousední Egypt, aby otevřel své hranice Palestincům prchajícím před hladem a nevybíravým bombardováním, vytvoří molo pohodlně vstupní bod do Gazy, který nehraničí s Izraelem. Není tedy zdaleka cynické tvrdit, že tyto údajné humanitární zásahy jsou něčím jiným než zdržovací taktikou, která má USA a Izraeli poskytnout čas potřebný k dosažení jejich konečných politických cílů - etnicky vyčištěné Gazy.

Používání pomoci jako zbraně proti obleženému obyvatelstvu uprostřed genocidy zahanbuje členy mezinárodního dárcovského společenství a odhaluje jejich hlubokou spoluvinu na zločinech proti lidskosti. Rozvojové a humanitární intervence v Palestině jsou již dlouho kouřovou clonou, která umožňuje pokračující útlak a vyvlastňování Palestinců a současně předstírá zájem přihlížejících na Západě.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

1
Vytisknout
1458

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2024