Studie zjistila, že vakcíny proti covidu snižují riziko srdečního selhání a krevních sraženin způsobených viry

13. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
 

Vědci sdělují, že očkování podstatně snižuje až na dobu jednoho roku  rok pravděpodobnost závažných kardiovaskulárních komplikací

Podle rozsáhlé studie podstatně snižuje očkování proti viru covidu až na rok riziko srdečního selhání a potenciálně nebezpečných krevních sraženin spojených s touto infekcí.

Vědci analyzovali zdravotní záznamy více než 20 milionů lidí z Velké Británie, Španělska a Estonska a našli konzistentní důkazy, že očkování chrání před závažnými kardiovaskulárními komplikacemi onemocnění.

 

Vakcíny proti covidu, včetně vakcín od společností Oxford-AstraZeneca, Pfizer a Moderna, se ukázaly jako vysoce účinné při prevenci závažných onemocnění v průběhu pandemie, ale regulátoři léčiv zaznamenali také nárůst některých vzácných srdečních a srážlivých stavů, podobně jako u jiných vakcín, například očkování proti chřipce.

Nejnovější studie se snažila prozkoumat celkový dopad očkování proti covidu, vzhledem k tomu, že je známo, že infekce samotným virem výrazně zvyšuje riziko srdečního selhání a různých dalších závažných kardiovaskulárních problémů.

"V této velmi rozsáhlé studii jsme prokázali, že u lidí, kteří jsou očkováni, je riziko těchto komplikací po očkování vakcínou proti covidu velmi snížené," uvedl Daniel Prieto-Alhambra, profesor farmakologie a epidemiologie zařízení na Oxfordské univerzitě a hlavní autor studie.

Vědci v časopise Heart popisují, že vakcíny proti covidu na bázi adenoviru vyráběné společnostmi Oxford-AstraZeneca a Janssen a vakcíny na bázi mRNA od společností Pfizer a Moderna nejvíce chránily před srdečním selháním a krevními sraženinami souvisejícími s virem covidu v prvním měsíci po nakažení virem.

V tomto období bylo riziko srdečního selhání o 55 % nižší a riziko vzniku krevních sraženin v žilách a tepnách o 78 %, resp. 47 % nižší ve srovnání s mírou výskytu u neočkovaných osob.

Zatímco ochranné účinky vakcín v delším časovém horizontu slábly, u osob, které dostaly očkování proti covidu, zůstalo riziko srdečního selhání a krevních sraženin souvisejících s covidem nižší než u neočkovaných osob po dobu až jednoho roku, zjistili vědci.

Tři až šest měsíců po nákaze bylo riziko srdečního selhání u očkovaných osob o 39 % nižší než u neočkovaných osob a riziko vzniku krevních sraženin v žilách a tepnách kleslo o 47 %, resp. 28 %. Šest až 12 měsíců po infekci bylo riziko stejných komplikací u očkovaných osob nižší o 48 %, 50 % a 38 %.

Ochranný účinek vyplývá z toho, že vakcíny snižují závažnost onemocnění v případech, kdy u lidí dojde k průlomové infekci, kdy se virus uchytí navzdory tomu, že je člověk očkován.

"Celkově lze říci, že pokud se necháte očkovat, riziko kardiovaskulárních a tromboembolických komplikací po očkování se poměrně výrazně snižuje," uvedl Prieto-Alhambra. "Zejména pro lidi, kteří jsou ve vysokém riziku nebo se obávají kardiovaskulárních komplikací či krevních sraženin, je to velmi uklidňující."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1727

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2024