Rasismus ve Francii

16. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Pop píseň, kterou si na YouTube pustila miliarda lidí

Aya Nakamura, popová hvězda, která se ocitla ve středu pařížské olympijské bouře kvůli rasismu

Rozhořčení krajní pravice kvůli zvěstem o jejím vystoupení na zahajovacím ceremoniálu odhalilo hluboké rozpory ve Francii.

Je to nejposlouchanější francouzská zpěvačka na světě, jejíž neúnavně atraktivní  hity o lásce a zradě byly streamovány 7 miliardkrát. Loni se zapsala do historie, když vyprodala tři pařížské koncerty během 15 minut.

Aya Nakamura, největší francouzská popová superstar, která je známá svým jedinečným francouzským stylem ovlivněným afrobeatem a karibským zoukem, však tento týden kritizovala  rasismus a ignoranci poté, co krajně pravicoví politici vyjádřili pobouření nad možností, že by mohla zpívat na pařížské olympiádě.

 22817

Protestujeme proti cenzúre

16. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Oznámenie Borisa Zalu a Petra Weissa o ukončení spolupráce s denníkom Pravda

Tento týždeň nás oboch postihla “nemilá udalosť”. Riaditeľ obsahu denníka Pravda pán Ľuboš Kamenistý najprv odmietol publikovať pravidelný utorňajší komentár Petra Weissa a následne piatkový komentár Borisa Zalu žiadal upraviť v podstatných pasážach. Preto, lebo sme si dovolili kriticky sa vyjadriť k politike alebo vyhláseniam premiéra Róberta Fica. (V prípade Petra Weissa išlo o opakované zabránenie zverejnenia článku. Prvýkrát sa tak stalo tesne pred voľbami taktiež z dôvodu kritiky predsedu strany Smer za jeho proti ukrajinskú politiku.)

 20461

Rusové byli vyzváni, aby narušili poslední den prezidentských voleb Vladimira Putina

17. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Po dvou dnech útoků barvami, požárů a ukrajinských přeshraničních úderů byli ruští voliči vyzváni, aby najednou zaplavili volební místnosti a zkazili hlasovací lístky


Kritici Vladimira Putina a jeho kremelského režimu vyzvali k masovým protestům v ruských volebních místnostech v neděli, poslední den prezidentských voleb, které zaručeně upevní jeho tvrdou vládu.

Třídenní hlasování již zasáhlo ukrajinské bombardování a řada vpádů protiputinovských sabotážních skupin na ruské území. V neděli časně ráno způsobil útok dronu požár v rafinerii ve Slavjansku v Krasnodarském kraji na jihu Ruska, zatímco v sobotu zemřeli podle úřadů dva lidé po útoku dronu v ruském městě Belgorod.

 20967

Naděje na příměří v Gaze vzrostly poté, co Hamás upustil od svých klíčových požadavků

16. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Izraelští vyjednavači by měli v neděli dorazit do Kataru v rámci nových intenzivních snah o alespoň dočasné zastavení války v Gaze poté, co se Hamás minulý týden po sérii neúspěchů vzdal klíčových požadavků na příměří.

V posledních dnech byla militantní organizace zklamána neúspěchem svých výzev k vlně protestů během muslimského posvátného měsíce ramadánu, rozzlobila ji skutečnost, že Palestinská samospráva (PA) bez konzultace jmenovala nového premiéra, a utrpěla možnou smrt klíčového vojenského velitele při izraelském leteckém útoku v Gaze.

V pátek izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že schválil plány na vojenský útok na Rafáh, nejjižnější město Gazy, které je poslední hlavní baštou Hamásu, ale také nyní domovem více než milionu lidí, většinou vysídlených z jiných částí území.

Vývoj situace oslabil vyjednávací pozici Hamásu, i když počet obětí v Gaze stále roste a celosvětové pobouření stále sílí.

 22794

Těžce zranění pacienti uvízli v nemocnicích v Gaze, evakuace byla zastavena

17. 3. 2024

čas čtení 6 minut

 
Zničení budov, příliš málo sanitek a nutnost pracovat v "rudých zónách" - to vše přispívá k traumatizaci obyvatelstva


Již více než měsíc neprobíhají žádné lékařské evakuace ze severní části Gazy, takže těžce zranění lidé jsou uvězněni v poškozených nemocnicích, kde se jim nedostává adekvátní péče, varovala přední lékařská charitativní organizace.

Sanitky potřebují naléhavý přístup, aby mohly odvézt nejzranitelnější pacienty ke specializované péči, uvedl Patrick Münz, vedoucí mise v Gaze německé lékařské charity Cadus.

Na severu Gazy nefungují žádné jednotky intenzivní péče, takže Palestinci nejvážněji zranění při izraelských náletech a pozemních bojích umírají.

 22185

Izraelští obhájci lidských práv svědčí v Ženevě o týrání Palestinců v izraelských věznicích

16. 3. 2024

čas čtení 13 minut

- Obhájci práv odsuzují "systematické týrání" v izraelských věznicích

Rekordní počet palestinských vězňů zaplňuje izraelské věznice, kde čelí "systematickému týrání" a mučení, varovali obhájci práv a vyzvali k mezinárodní akci, informuje agentura AFP.

Členové několika izraelských nevládních organizací se tento týden vydali do Ženevy, aby před OSN vyjádřili obavy z velké "krize" uvnitř věznic v zemi.

"Jsme nesmírně, nesmírně znepokojeni," řekla Tal Steinerová, výkonná ředitelka Veřejného výboru proti mučení v Izraeli (PCATI). "To, na co se díváme, je krize," řekla agentuře AFP.

Dodala, že podle izraelských zdrojů zemřelo od 7. října za mřížemi údajně devět lidí. "V izraelské vazbě je nyní téměř 10 000 Palestinců, ... což je 200% nárůst oproti jakémukoli normálnímu roku," řekla.

Ačkoli OSN a další organizace již dlouho vyjadřují znepokojení nad podmínkami palestinských vězňů v izraelských věznicích, Steinerová uvedla, že situace se dramaticky zhoršila po vypuknutí války v Gaze.

"Během vojenského útoku na Gazu došlo v izraelských zadržovacích zařízeních a věznicích ke krizi, která byla  ignorována," řekla agentuře AFP Miriam Azemová z právního centra Adalah. Toto centrum se zabývá ochranou práv palestinských občanů Izraele.

Její organizaci se jen od 7. října podařilo zdokumentovat "19 jasných případů" mučení v izraelském vězeňském systému, včetně sexuálního násilí, řekla AFP.

"Jsme svědky skutečně rozsáhlého a systémového používání mnoha a mnoha nástrojů za účelem mučení a špatného zacházení s Palestinci."

Tato krize podle ní "vyžaduje okamžitý zásah mezinárodního společenství". Steinerová souhlasila a varovala, že se jedná o "pokračující krizi.

"Lidé (nyní) trpí ve vazbě... Je velmi nutný naléhavý zásah," řekla.

Izraelská vězeňská služba sdělila agentuře AFP: "Všichni vězni jsou zadržováni v souladu se zákonem."

Služba si není "vědoma stížností", které jsou proti ní vznášeny, uvedl mluvčí, ale zdůraznil, že veškeré stížnosti podané zadrženými "budou plně prozkoumány a řešeny oficiálními orgány".


- "Každé třetí dítě mladší dvou let je nyní v severní Gaze akutně podvyživené," konstatuje UNRWA

Agentura OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky (UNRWA) v sobotu v příspěvku na Twitteru uvedla, že "každé třetí dítě mladší dvou let je nyní v severní Gaze akutně podvyživené".

"Podvýživa dětí se v Gaze rychle šíří a dosahuje bezprecedentní úrovně. Hrozí hladomor. Není času nazbyt," dodal.

Humanitární agentury opakovaně uvedly, že dovážení pomoci do Gazy po moři a prostřednictvím leteckých výsadků nebude stačit k tomu, aby nahradilo obtíže s dopravou zásob po souši.

Agentura AFP uvádí, že ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem zaznamenalo v posledních týdnech nejméně 27 úmrtí na podvýživu a dehydrataci, většinou dětí.

 22437

USA očekávají chmurný průběh pro Ukrajinu, pokud návrh zákona o pomoci v Kongresu padne

15. 3. 2024

čas čtení 12 minut

 

Bidenova administrativa dospěla k přesvědčení, že bez větší americké vojenské podpory přijde letos o život "nespočet lidí", zatímco se  Kyjev  snaží odvrátit kolaps, varuje Washington Post.

Američtí představitelé předvídají celou řadu chmurných scénářů na Ukrajině, pokud nedojde k poskytnutí vojenské pomoci, o kterou požádal Kongres prezident Biden, včetně katastrofálního zhroucení ukrajinských linií v nejchmurnějším případě a pravděpodobnosti masových obětí v nejlepším případě.

I když Biden stupňuje tlak na Kongres, aby schválil jeho návrh na novou pomoc ve výši 60 miliard dolarů, který měsíce brzdí odpor republikánů, představitelé administrativy uznávají, že se musí připravit i na jiné výsledky.

Ruský raketový útok na Oděsu zabil nejméně 20 lidí

15. 3. 2024

čas čtení 3 minuty


 
Více než 75 zraněných v černomořském městě při nejsmrtelnějším útoku na ukrajinskou civilní oblast za poslední týdny


Ruský útok balistickou raketou zabil v černomořském městě Oděsa nejméně 20 lidí a více než 75 jich zranil, uvedli ukrajinští představitelé.

Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko dostane od ukrajinských sil "spravedlivou odpověď" za podle něj "podlý" úder na město, které bylo tento měsíc téměř každý den napadáno ruskými drony nebo raketami.

Útok na civilní infrastrukturu byl nejsmrtelnějším ruským útokem za poslední týdny poté, co Moskva nedávno zvýšila počet úderů na toto přístavní město.

Gaza. Děti umírají hladem. Cynikové a Izraelci řeknou, že je to vinou Hamásu

15. 3. 2024

čas čtení 7 minut



Reportér, Channel 4 News, čtvrtek 14. března 2024, 19 hodin: Na jeho utrpení je velmi bolestivé se dívat. Šestiletý Fadi je den ode dne slabší.

Matka: "Je to velmi chytré dítě, říkával mi, mami, já miluji život a rád dělám spoustu činností."


Reportér: Fadi trpí cystickou fibrózou a nyní se na tomto drobném, křehkém tělíčku strašlivě podepisuje rozsáhlý hlad, který řádí na severu Gazy. Jeho matka není schopna sehnat jídlo ani léky, které potřebuje.


Matka:  "Fadi vyžaduje speciální stravu, kterou mu nemůžeme nyní  zajistit, což ho často vyčerpává. V Gaze nemůžeme vůbec sehnat kuřecí maso. Speciální mléko pro něj se také těžko shání. Jednomu doktorovi se jednou podařilo dát nám dvě konzervy, což Fádího potěšilo, ale už žádné nemá.  Některé léky, které by měl pravidelně užívat, už nejsou k dispozici."

Reportér:  Tato rodina patří mezi přibližně 300 000 Palestinců, kteří zůstávají  v severní Gaze. Jsou prvním cílem zuřivého izraelského útoku, kam se konvoje s humanitární pomocí jen těžko dostávají a kde velké části obyvatelstva hrozí hladomor.

 22816

Netanjahu schválil plány útoku na Rafáh, do Gazy dorazila loď s pomocí

15. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Podle pozorovatelů může být cílem rozhodnutí izraelského premiéra vyvinout na Hamás tlak při vyjednávání poté, co jeho kabinet projednal návrh příměří

Benjamin Netanjahu schválil plány na útok na Rafáh, nejjižnější město v Gaze, kde se snaží před izraelskými útoky chránit více než milion lidí vysídlených z jiných částí území, uvedli představitelé Izraele.

Rozhodnutí bylo učiněno v okamžiku, kdy k pobřeží Gazy v pátek připlula loď táhnoucí bárku naloženou potravinami. Jednalo se o testovací jízdu nové trasy pomoci po moři z Kypru na zničené palestinské území, kde po pěti měsících izraelské vojenské kampaně hrozí hladomor.

Jakýkoli útok na Rafáh pravděpodobně způsobí civilní oběti a zhorší již tak akutní humanitární krizi v celé Gaze.

 22816

Krize na Blízkém východě: Španělská loď s humanitární pomocí je vidět u pobřeží Gazy, hlásí zprávy

15. 3. 2024

čas čtení 17 minut

 
Loď Open Arms, která táhne bárku s 200 tunami potravin pro Palestince ohrožené hladomorem, se nachází pět kilometrů od pobřeží Gazy


Španělské plavidlo s humanitární pomocí je vidět u pobřeží Gazy 


První plavidlo s humanitární pomocí mířící do obléhaného pásma Gazy prostřednictvím nového námořního koridoru bylo v pátek vidět u pobřeží válkou zničeného území

Videozáznam a fotografie agentury AFP ukázaly španělské plavidlo s humanitární pomocí viditelné u pobřeží Gazy, které táhlo bárku, jež podle španělské charitativní organizace, která ji provozuje, převáží 200 tun potravin pro Palestince, jimž po více než pěti měsících války hrozí hladomor.

Na pobřeží posetém sutinami se v pátek shromáždila hrstka civilistů, aby plavidlo sledovala, ukázaly záběry AFP, i když nebylo jasné, kdy loď skutečně dorazí k pobřeží.

Potraviny dodala americká nevládní organizace World Central Kitchen, která má v Gaze tým stavějící molo, na které bude možné náklad vyložit.

Kypr, středomořská země, která je výchozím bodem námořního koridoru, uvedl, že se připravuje druhé, větší plavidlo, které se vydá na stejnou cestu.

Námořní mise a výsadky však nejsou "žádnou alternativou" k pozemním dodávkám, uvedlo tento týden ve svém prohlášení 25 organizací včetně Amnesty International a Oxfamu.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem zaznamenalo v posledních týdnech nejméně 27 úmrtí na podvýživu a dehydrataci, většinou dětí.

Ne, katastrofa, kterou uměle vyvolal Izrael v Gaze, není vinou Hamásu

15. 3. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Cítím povinnost reagovat na kontroverzní článek Neri Zilbera  a Andrew Englanda "Hamás prodělal otřes. Nyní bojuje o přežití". Je to vlastně hodně obscénní článek.

Ano, je možné, že Hamás měl v úmyslu vyprovokovat co nejbrutálnější reakci Izraele v Gaze, a tak - konspirační teorie! - Izrael globálně zdiskreditovat.

Tedy, ať už to skutečně byl plán Hamásu nebo ne (jinou konspirační teorií jednoho bývalého britského kandidáta na poslance Labouristické strany bylo, že Izrael záměrně nechal Hamás zabít přes tisíc Izraelců, aby měl záminku provést genocidu v Gaze - obě konspirační teorie jsou dost podobné, že?) - co DONUTILO Izrael chovat se s jeho neuvěřitelnou brutalitou vůči naprosto nevinným lidem? 

Jenom proto, že údajně Hamás si takovouto provokační strategii vůči Izraelu vymyslel, musel skutečně Netanjahu začít v masovém měřítku vraždit děti? No to snad ne. 


Dovolte mi citovat prát vět z emailu Fabiana Golga:

"Ať už Hamás zvyšuje počty obětí, nebo ne, neznamená to, že by jakákoli smrt dětí izraelskými silami byla méně nepřijatelná. Navíc, přiznejme si to: tato civilní úmrtí zamlčují pouze česká média. Všechny ostatní civilizované země světa mají vyvážené zpravodajství, kde nikdo nepopírá zrůdnost Hamásu, ale zároveň poukazuje na izraelské excesy. 

Jen imbecilové mohou omlouvat smrt tisíců dětí (nebo dokonce jednoho) tím, co udělal Hamás. Kdo akceptuje, že Izrael zabíjí nevinné kvůli Hamásu, měl by být ochoten akceptovat i to, až Rusko bude bombardovT Prahu, vždyť většina Pražanů je pro Ukrajinu. V podstatě je to sofismus, který jsem našel jen mezi Čechy nebo krajně pravicovými idioty. Zajímalo by mě, co spojuje obojí."


A k článku útočícímu na "levici", která se údajně proviňuje tím, že neustále neodsuzuje Hamás, je nutno podotknout toto: K vraždění, které spáchal Hamás, došlo před více než pěti měsíci. Nebagatelizuji kritimanitu a odpornost tohoto vraždění, avšak od toho 7. října systematicky vraždí civilisty Izrael,  nikoliv Hamás. A Izrael už vyvraždil více než třicetkrát větší množství lidí, většinou žen a dětí, než loni v říjnu Hamás. Je tedy poněkud logické, že lidé vyjadřují hrůzu nad vražděním, které páchá Izrael, protože to neustále pokračuje, na rozdíl od vraždění Hamásu.

Ne, nešel bych tak daleko, že bych označil vraždění civilistů Hamásem za legitimní osvobozenecký boj (i když máme v našem programu filmového kursu na Glasgow University film The Battle of Algiers (Bitva o Alžír), od režíséra  Gilla Pontecorva (1966), je to film o osvobozeneckém boji Alžířanů proti okupaci Francie - a tam kupodivu - film je polodokumentární - se opakované vraždění civilních Francouzů, sedících v kavárnách, z kolemjedoucího automobilu samopalem, považuje za legitimní boj Alžířanů proti okupaci - který také několik málo let před  natočením tohoto filmu vyhráli. Jiná doba, jiný mrav. Anebo jiná země?)

 18993

Pěkná demokracie: Britským lékařům, kteří se zapojili do protestů proti klimatu, hrozí výpověď z práce

16. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Praktičtí lékaři, kteří byli odsouzeni za protesty, budou čelit soudům, které rozhodnou o tom, zda si mohou ponechat licenci k výkonu povolání


Doktorka Sarah Bennová se dlouhodobě zabývá klimatickou krizí a pilně recykluje. Ale vznik klimatické aktivistické skupiny Extinction Rebellion v roce 2019 ji a jejího manžela inspiroval k dalším krokům. "Řekli jsme si: No, když to neuděláme my, tak kdo jiný to udělá?" dodala.

Zatímco pracovala jako praktická lékařka nedaleko Birminghamu, Bennová se v následujících letech stále více zapojovala do přímých akcí a jednou si na protest proti nečinnosti vlády v oblasti klimatu přilepila ruku na dveře ministerstva pro obchod, energetiku a průmyslovou strategii.

Letadlo Boeing společnosti United Airlines ztratilo za letu vnější panel

16. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

 

FAA vyšetřuje ztrátu panelu před bezpečným přistáním Boeingu 737-800 v Oregonu

 
Americký Federální úřad pro letectví vyšetřuje, jak je možné, že  letoun Boeing 737-800 společnosti United Airlines ztratil vnější panel před bezpečným přistáním v Oregonu.

Let 433 společnosti United přistál na letišti v Medfordu v pátek kolem 13.45 hodin se 139 cestujícími a šesti členy posádky po odletu ze San Francisca, uvedl FAA a letecká společnost.

FAA uvedl, že kontrola 25 let starého letadla po přistání provedená leteckou společností odhalila chybějící panel. Společnost United uvedla, že rovněž zahájí vyšetřování. Uvedla, že nebyla vyhlášena žádná mimořádná situace, protože během letu nic nenasvědčovalo poškození.

 19879

Babišovy excesy jenom připomínají běžnou realitu v Česku

15. 3. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Redukovat „reputační management“ a další špehovací a informační manýry velkých firem a politických stran v Česku na problém Andreje Babiše je ukázkou rezignace vlády Petra Fialy na dlouhodobý stav Česka, ze kterého vzešla místní oligarchie a populismus.

Rozhořčení s jakým vládní strany odsuzují Babišoy zavrženíhodné praktiky, kontrastuje se zapomněním, jaké provází ještě před pár lety sledovanou skrytou PR kampaň PPF na podporu Číny, či praktiky spojované s uhelným konglomerátem Sev.En Pavla Tykače a namířené na kritiky společnosti Sev.En. V namátkovém výčtu by neměla chybět ani největší energetická společnosti EPH a její vazby na největší český mediální dům Czech News Center (CNC) skrz osobu Daniela Křetínského.

 19879

Rekordní podpora hnutí ANO v českých průzkumech, zatímco Babiš přejímá narativ vstřícný vůči Kremlu

15. 3. 2024 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut



Česká strana ANO populistického expremiéra a miliardáře Andreje Babiše by podle celostátního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) získala rekordních 38,5 % hlasů. Řádné volby jsou naplánovány na podzim 2025, píše Albín Sybera na serveru Intellinews.

Jde o nejvyšší podporu politické strany za deset let průzkumů agentury Kantar a znamená, že bez hnutí ANO by nemohla vzniknout žádná vláda. Přichází také v době, kdy Andrej Babiš přitvrzuje svou rétoriku a v komentáři zveřejněném v deníku MF Dnes, který dříve patřil jeho konglomerátu Agrofert, tvrdí, že "Česko je zataženo do války" na Ukrajině.

 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko tvrdí, že zmařilo ukrajinský útok na Belgorod v době, kdy v Rusku začíná prezidentské hlasování

15. 3. 2024

čas čtení 10 minut


V Rusku a v okupovaných oblastech Ukrajiny začínají tři dny hlasování. Rusko tvrdí, že  odrazilo pokus o útok  ukrajinských vojsk do  Belgorodu

- Rusko tvrdí, že zmařilo pokus Ukrajiny o přeshraniční vpád do Belgorodu

Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že jeho síly ve čtvrtek zmařily ukrajinský pokus o přeshraniční útok na ruskou Belgorodskou oblast.

Podle agentury Reuters ministerstvo ve svém prohlášení uvedlo, že Ukrajina se pokusila vysadit síly pomocí vrtulníků v Belgorodské oblasti, pohraniční provincii, která je v posledních měsících pravidelně napadána.

Pokusy o vpád přicházejí v době, kdy Rusko během tří dnů hlasuje v prezidentských volbách, v nichž má prezident Vladimir Putin téměř jisté vítězství.

Suspilne nadále hlásí výbuchy v Oděse.

Tereza Matějčková, hvězdná filosofka manýrismu dekadence

15. 3. 2024 / Bohumil Sláma

čas čtení 5 minut


Když jsem si před nedávnem na Seznamu přečetl, že v Tereze Matějčkové máme novou filosofickou hvězdu, zajásal jsem, brzo mě to však přešlo. Nejdříve a částečně po vyslechnutí jejích podcastů, úplně pak po nahlédnutí do jejích knih „Kdo tu mluvil o vítězství? Osm cvičení v rezignaci“ a „Bůh je mrtev. Nic není dovoleno.“


 20679

Hitlerův takzvaný pivní puč

15. 3. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut



Pokračuji v četbě životopisu Adolfa Hitlera napsaného Volkerem Ullrichem. Na konci roku 1922 měla NSDAP asi 20 tisíc členů tohoto složení (čísla v závorce jsou procenta): řemeslníci (20), drobní podnikatelé a obchodníci (13,6), bílé límečky (11,1), farmáři (10,4), dělníci nespecializovaní (9,5) a specializovaní (8,5).

Gaza: Izrael zastřelil dvanáctiletého "teroristu" a zabil pět lidí bombardováním střediska humanitární pomoci

14. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Reportér, Channel 4 News, středa 13. března 2024, 19 hodin: Reportér: Jen se podívejte na rozsah zkázy způsobené izraelským útokem. Krátký klid v bojích v Chán Unisu znamená příležitost pokusit se získat z trosek, co se dá.



Tohle auto nějakým způsobem stále jezdí. Boje v této čtvrti zuří už více než týden. Dnes se izraelské jednotky stáhly. Některým obyvatelům už nic nezbylo.

 

 22795

Ptala jsem se kolegů z veřejného zdravotnictví na hladomor v Gaze. Říkají, že to, co se děje, nemá obdoby

14. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Hladomor se zdá být bez urychleného zásahu nevyhnutelný. Děti strádají nedostatkem jídla - a lze tomu zcela zabránit

Sledovat zprávy z Gazy je příliš bolestné, píše Devi Sridhar, profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku. Videa bezprostředního násilí zaujmou televizní diváky i diváky na sociálních sítích: během několika vteřin jsou zničeny celé nemocnice a budovy padají k zemi. Sledujeme smrt v reálném čase. Ve svém posledním článku o Gaze jsem upozornila na rekordy, které padají: vzhledem ke krátkému trvání se jedná o nejsmrtonosnější válku v moderních dějinách pro děti, novináře, zdravotníky a pracovníky OSN. Jsou však části situace na místě, které se v krátkých klipech hůře zprostředkovávají. Když mluvím s kolegy z humanitárních organizací, nejčastěji slyším, že se obávají hladomoru.

 22815

Proč za to investoři reklamy platí?

15. 3. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Také vás tak drrrrrtí televizní reklama? Když chcete konečně chvilku pokoukat na solidní film? Hlavně starší člověk si tu a tam film pustí, aby si vylepšil šedivý večer... třeba v době, kdy je v kinech přehlídka bacilů a kde kdo tam chrchle bez respirátoru.

Chápu, že komerční televize někde peníze sehnat musí a reklama je důležitá. Ale proč si tvůrci reklamy myslí, že tupé, hloupé, někdy až slabomyslné scénky omílané kolem dokola v závratných smyčkách, často až do úplného umletí diváka (ze kterého se tím stává téměř psychiatrický pacient) přivedou klientovi mnoho nových (šťastných) zákazníků? To vypadá jako finální nesmysl.

 22728

Hlad je v Gaze využíván jako "válečná zbraň", konstatuje šéf zahraničních věcí EU

13. 3. 2024

čas čtení 20 minut

- Palestinský občan Izraele získal - bezprecedentně - azyl ve Spojeném království poté, co svědčil, že by mu v jeho vlasti hrozilo pronásledování na základě jeho rasy, muslimské víry a názoru, že v Izraeli "vládne režim apartheidu". Je pozoruhodné, že mu Británie udělila azyl, aby ho ochránila před Izraelem, normálně považovaném za zemi spřátelenou se Západem

"Hasan", jehož pravá totožnost není z důvodu jeho vlastní ochrany zveřejněna, se ve Spojeném království účastnil propalestinských protestů a jeho právníci rovněž argumentovali tím, že by se kvůli svému aktivismu vystavil po návratu zvýšenému riziku nepřátelské pozornosti od izraelského státu.

Jeho právníci v úterý uvedli, že podle nich je rozhodnutí britského ministerstva vnitra v případě Palestince, který má izraelský pas, bezprecedentní.

Čtyřiadvacetiletý Palestinec strávil většinu svého života ve Spojeném království. Požádal o azyl, aby se vyhnul deportaci do Izraele, a ve středu se mělo konat slyšení před soudem prvního stupně. Ministerstvo vnitra však v pondělí nečekaně ustoupilo a Hasanovi azyl udělilo, čímž se vyhnulo slyšení, při němž jeho právní tým hodlal argumentovat tím, že palestinští občané Izraele nejsou v bezpečí, a to zejména ti, kteří jsou ochotni promluvit.

Podle Hasanova přesvědčení, jak uvedli jeho právníci, vládne v Izraeli "režim apartheidu, který se dopouští systematické a všudypřítomné diskriminace, pronásledování a násilí, jež se dotýká všech aspektů palestinského života".

Rozhovor Britských listů 648. Bude mít Česká republika dostatek elektřiny?

11. 3. 2024

čas čtení 18 minut


Petr Fiala a politikové kolem něho přesvědčují českou veřejnost, že investice do jaderných elektráren vyřeší jak globální oteplování, tak problém, kde a jak získávat elektrickou energii. Občané podle nich mohou být v klidu, všechno je zařízeno a zajištěno. Ono to ale tak jednoduché nebude. Vůbec ne. O tom hovoří Jan Čulík s Edvardem Sequensem, odborníkem na energetiku z organizace Calla.

Kompletní transkript rozhovoru:

 21929

Hamás prodělal otřes. Nyní bojuje o přežití

15. 3. 2024

čas čtení 9 minut

Ve 14. patře izraelského vojenského velitelství v Tel Avivu, vysoko v kanceláři ministra obrany, zdobí zeď tvořenou podobiznami nejvyšších představitelů Hamásu velká pyramida. Titulek: "Stav atentátů na vedení", píší Neri Zilber a Andrew England.

Rozhovor Britských listů 647. Zrazeni Evropskou unií se v ČR cítí chudí lidé

9. 3. 2024

čas čtení 17 minut


" Kdyby tady fungovala iniciativa na zlepšení povědomí o tom, co Evropská unie dělá, rozhodně by to přispělo i k celkové oblibě Evropské unie v České republice." 

 Hrozí Czexit? Jak velká je radikální skupina odpůrců EU? Co je definuje? Jaká je znalost Čechů o EU a jaká jsou témata, která si s EU spojují? Bohumil Kartous hovoří s Filipem Hankou, vedoucím výzkumného projektu České zájmy, který realizuje analytický ústav STEM.

Kompletní přepis tohoto rozhovoru:

 17919

Varšava začne stavět protiletecké kryty

15. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Úřady stále většího počtu evropských zemí berou hrozbu ruského útoku vážně a přijímají preventivní opatření. Starosta Varšavy ve středu oznámil přidělení 117 milionů zlotých (27 milionů eur) na výstavbu protileteckých krytů a dalších bezpečnostních opatření. Očekává se, že budou postaveny v příštích 2–3 letech; evropští politici, zpravodajští důstojníci a armáda v posledních měsících varovali před možnými ruskými údery na země NATO v horizontu 3-5-8 let.

 22814

Británie: Ministr Michael Gove čelí výhrůžkám žalobou poté, co naznačil, že muslimské organizace jsou extremistické

15. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 

Nová definice extremismu od Michaela Govea, ministra pro záležitosti Společenství vyvolává v parlamentu kritiku, včetně kritiky ze strany bývalého ministra za Konzervativní stranu

Množství lidí v Británii protestuje, že není možné ostrakizovat občany a organizace za pouhé názory. Obávají se, že bude brzo v Británii potrestán každý, kdo bude chtít kritizovat vládu
 
Michael Gove čelí výhrůžkám právními kroky poté, co jmenoval muslimské organizace, které by mohly spadat pod novou definici extremismu.

Michael Gove,  ministr pro komunity poslancům řekl, že advokační skupiny Muslimská asociace Británie (MAB), Mend a Cage jsou organizace s "islamistickou orientací a přesvědčením", které by mohly být zařazeny na seznam skupin, jimž je zakázán přístup k veřejným penězům, ministrům a státním úředníkům.

V reakci na to organizace MAB a Mend vyzvaly Govea, aby tato obvinění zopakoval bez parlamentních privilegií, aby jej mohly žalovat.

Muslimská rada Británie (MCB), největší britská muslimská organizace, se poradila s právníky v očekávání, že v případě zákazu vstupu do Whitehallu a Westminsteru požádá o soudní přezkum.


 22807

Marný boj Británie proti extremismu

15. 3. 2024

čas čtení 9 minut

V roce 2015 se shora rozhlásilo, že každá britská škola je nyní zákonem povinna prosazovat "základní britské hodnoty", jinak se dostane do konfliktu s Ofstedem, nebo ještě něco horšího. Vzpomeňte si na začátek roku: Odstartoval vraždou pařížských karikaturistů, po níž rychle následovaly zrnité záběry tří školaček z Bethnal Green na cestě k ISIS, které se objevily na všech titulních stránkách. Rok předtím bylo ve skandálu Trojský kůň odhaleno spiknutí s cílem desekularizovat hrstku birminghamských škol a vštípit jim "netolerantní islámský étos" – a navzdory následnému revizionismu k tomu skutečně došlo.

 22814

Pro Británii existuje mnohem větší hrozba než okrajoví extremisté: Radikalizace toryů

15. 3. 2024

čas čtení 8 minut

Foto: Konzervativní ministr Michael Gove, který se nyní snaží - i přes protesty některých konzervativců!! bojovat proti "extremismu" (je to islamofobie!) je sám extremista - kamarádí se s Donaldem Trumpem

Pokud chce Michael Gove skutečně vymýtit síly ohrožující britskou společnost, možná by se jeho strana měla podívat do zrcadla, píše Rafael Behr
 

Když byl ultrapravičák Thomas Mair v roce 2016 zatčen za vraždu poslankyně Jo Coxové, řekl policii, že je "politický aktivista". Když byl u soudu požádán, aby se identifikoval, řekl: "Jmenuji se 'smrt zrádcům, svoboda pro Británii'."

Když byl Ali Harbi Ali, muž, který v roce 2021 zavraždil poslance Davida Amesse, vyslýchán policií, tvrdil, že slouží "spravedlivé věci". Na otázku, zda si myslí, že jeho jednání bylo racionální, odpověděl: "Kdybych si myslel, že jsem udělal něco špatného, tak bych to neudělal."

Ani jeden z mužů nebyl členem zakázané organizace. Vydali se osamělou cestou seberadikalizace. Harbi Ali si svou věrnost Islámskému státu pěstoval na sociálních sítích. Mair sbíral zásilkové neonacistické fanziny.

 22784

Prosba o pomoc, adresovaná řediteli VZP, milionáři panu Zdeňku Kabátkovi

13. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Bez těch cévek se nevymočím...

Dobrý den, vážený pane Ing. Zdeňku Kabátku.

Jmenuji se Ivan Drlík. Jsem  z Liberce.

Od roku 2000 jsem upoutaný na invalidním vozíku. Mám přerušenou míchu v oblasti krčního obratle, a tak jsem kvadruplegik. Když jsem v roce 2017 žádal o nový elektrický vozík, protože ten původní se porouchal v době, kdy mi umíral otec na rakovinu, tak jsem prosil na pobočce VZP v Liberci o pomoc. Jenže úřednice se stále oháněly,  že mají nějaké směrnice na vše, ač se jedná o cévky, tak vozík, postel atd... Nic.

Tak jsem se tedy rozhodl založit stránky a oslovit veřejnost + firmy. Předpokládal jsem, že si najdu i přátelé, ale když jsem oslovil zámožné osoby, tak mi finančně nepomohli ani korunou, to spíš mi pomohl obyčejný dělník.

Hospodaření OSBL za leden 2024

2. 2. 2024

čas čtení 1 minuta


Vážení čtenáři,

prosincová krize ohledně financování Britských listů víceméně pominula, děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podpořili. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně, kteréžto částky nedosahujeme.  Děkujeme všem!!

V lednu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 57 535,45 Kč.

Výdaje byly 67 620,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19468

Francouzský parlament schválil bezpečnostní dohodu s Ukrajinou

15. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Po Národním shromáždění Senát ve středu večer drtivou většinou schválil bezpečnostní dohodu mezi Paříží a Kyjevem. V jednacím sále, kde nejsou žádní volení zástupci La France insoumise a pouze tři členové Národního sdružení, hlasovala drtivá většina senátorů Les Républicains pro.

31325

Internet mimo jiné upevňuje i jinak zcela iluzorní a neudržitelné postoje

Iluze o demokratizaci internetem je neudržitelná tváří v tvář skutečnosti

14. 3. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

"Já si myslím, že ta obava, kterou tady prezentoval pan Kartous, že s AI budou média víc manipulativní než dnes, je zcela lichá," píše pan Samohýl v reakci na můj článek o tom, žer AI hrozí zničit demokracii. Pan Samohýl se naopak domnívá, že lidé nyní mohou lépe a svobodněji komunikovat prostřednictvím sociálních sítí a tím pádem dokážou jaksepatří nastavit zrcadlo propagandě a zaujatým médiím. Dá se říct, že takový postoj k rozvoji internetu sdíleli někteří optimisté na konci 90. let 20. století, kdy se věřilo na demokratizační vliv internetu (rovnoměrná distribuce vědění, možnost produkovat a šířit informace bez nutnosti vlastnit kapitál a mediální technologii). Optimismus pana Samohýla mě překvapuje, neboť těch více než 20 let ukázalo pravý opak. Ve světě nabírají na síle radikalizované, v euroatlantickém prostoru nejvíce ultrapravicové politické proudy. Jak? No přece díky internetu...

 19879

Není Babiš jako Blažek, nebo, není Blažek jako Babiš, nebo jsou tak nějak stejní?

14. 3. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 4 minuty

Po delším čase se opět strhla politická mela ohledně takové jedné záležitosti: „Já mám kompro, ty máš kompro, kdo má víc?“ Odpovědná koalice vedená skrznaskrz prohnilou ODS rychle sborově haleká, že ona, oni, ony nikdy kompro ani zdaleka, ani náhodou. Stačí ovšem zadat do vyhledávače na internetech dotyčné slovo a už to vyskakuje jeden odkaz za druhým i s pikantními podrobnostmi. Tentokrát se do kompromatu zanořil agent nejpovolanější, vybavený znalostmi z vinárny U Obuvníka. Nadutý oligarcha udělal začátečnickou chybu, když si ve vzteku nepohlídal, komu a co píše. ZDE Kdyby byl by hlídal, byl by klid, protože my jako dědici komunistických reálií jsme tady zvyklí na prapodivné roztodivnosti ze všech stran politického, byznysového i kdovíjakého prostředí, kde jde o moc a peníze a moc.

 20352

Ekonomický blok německé vlády vyzval k předání střel Taurus na Ukrajinu

15. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Němečtí ministři financí a hospodářství očekávají, že kancléř Olaf Scholz nakonec bude souhlasit s dodávkou střel dlouhého doletu Taurus na Ukrajinu. Scholz trvá na tom, že provoz těchto zbraní bude vyžadovat účast německého vojenského personálu - a to považuje za nepřijatelné. Ministři a armáda poukazují na to, že je možné se bez nich obejít.

 22363

Izrael v Gaze patrně připravil o život mnohem více lidí, než se oficiálně uvádí

14. 3. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Snahy o diskreditaci počtu obětí izraelského genocidního tažení v Gaze s poukazem na nedůvěru v cokoli, co pochází od Hamásu, jsou v jádru rasistické a nechutné. Nejenže jsou data zveřejňovaná ministerstvem zdravotnictví v Gaze podle prosincové studie vědeckého časopisu Lancet jako tradičně akurátnídalší věrohodné analýzy tvrdí, že celkový počet obětí vražedné izraelské mašinérie může být v reálu mnohem vyšší. Ostatně i autoři této studie píší, že izraelské nálety již loni 10. listopadu vedly ke kolapsu komunikace a reportování gazanského ministerstva zdravotnictví, což nevyhnutelně způsobilo podhodnocování skutečného počtu zabitých osob.

 22806

Gaza: Cesta k příměří vede přes ofenzívu v Rafáhu

15. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč navzdory devastaci Gazy a masivnímu diplomatickému úsilí mnoha zemí Hamás nadále odmítá příměří? Má to hodně společného s jejich počáteční strategií ze 7. října – a se Spojenými státy, píší Jacob Stoil a John Spencer.

31842

Důl Turów přišel o povolení k těžbě do roku 2044. Polský soud rozhodl, že při rozšíření dolu byl porušen zákon

14. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR, Sousedského spolku Uhelná a platformy Společně pro vodu

Polský správní soud ve Varšavě ve středu rozhodl, že posouzení vlivů na životní prostředí (tzv. proces EIA) pro prodloužení licence polského uhelného dolu Turów na období do roku 2044 nebylo provedeno řádně a v souladu se zákonem. Rozhodnutí EIA je přitom zásadní podmínkou pro pokračování v těžbě.

Kromě povolení k těžbě do roku 2044 získal provozovatel dolu ještě povolení do roku 2026, které však žádné posouzení vlivů na životní prostředí neobsahovalo a které kvůli tomu podle vyjádření generálního advokáta Soudního dvoru EU porušilo unijní právo. Současná těžba v dole Turów je tak podle ekologických organizací nelegální.

 20876

Polsko odvolalo 50 velvyslanců jmenovaných bývalou pravicovou vládou

15. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

 

Polsko odvolává 50 svých velvyslanců v rámci snah nové proevropské vlády o zlepšení diplomatických misí v náročném období, uvedlo polské ministerstvo zahraničí.

Ve svém prohlášení ministerstvo uvedlo, že obměna vyslanců je "nezbytná" a poslouží "lepšímu a profesionálnímu plnění obtížných úkolů", kterým čelí polská zahraniční politika.

 22313

Co bude navrhovaný zákon EU o regulaci umělé inteligence znamenat pro spotřebitele?

15. 3. 2024

čas čtení 10 minut


 
Jak návrh zákona definuje umělou inteligenci, jak bude chránit spotřebitele před zneužitím a co si o něm myslí velké technologické společnosti?

Evropský parlament ve středu schválil návrh zákona EU o umělé inteligenci, který je milníkem v regulaci této technologie. Hlasování je důležitým krokem k zavedení legislativy, která nyní vyžaduje formální souhlas ministrů členských států EU.

Spotřebitelé sice nezaznamenají okamžitý rozdíl vzhledem k tomu, že zákon bude zaváděn po dobu tří let, ale odpoví na některé obavy týkající se této technologie.

European Broadcasting Union: Návrhy slovenské vlády ohrožují nezávislost médií

14. 3. 2024

čas čtení 3 minuty


EBU je velmi znepokojena návrhy slovenské vlády, které ohrožují redakční nezávislost jejího člena Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS).


Podle návrhu zákona by se RTVS přejmenovala na Slovenskou televizi a rozhlas, což by vládě umožnilo odvolat všechny současné členy správní rady RTVS včetně generálního ředitele. Vznikla by nová řídící rada složená ze sedmi členů - tři jmenuje ministerstvo kultury a čtyři parlament ovládaný vládní koalicí. Generálního ředitele nového vysílání by jmenovala tato Rada, která by rovněž měla pravomoc jej z jakýchkoli důvodů odvolat.

 22793

Krize na Blízkém východě: Izrael tvrdí, že zničil raketomety v Gaze; příbuzní rukojmích blokují silnici při protestu v Tel Avivu

14. 3. 2024

čas čtení 8 minut

 

- Loď humanitární pomocí z Kypru, která má dorazit k břehům Gazy, je jen "kapkou v moři" toho, co je potřeba k řešení akutní krize na tomto území, uvedl včera pozdě večer vedoucí pracovník Mezinárodního záchranného výboru pro tuto krizi.


Arvind Das popsal vážnou podvýživu a nedostatečné zásoby vody a hygienických zařízení v Gaze poté, co od prosince vedl na území čtyři týmy zdravotníků z IRC a organizace Medical Aid for Palestinians.

"Dvě stě tun je při pohledu na potřebu kapka v moři," řekl Das z Káhiry po nedávném návratu z Gazy. "Vidím podvýživu v táborech, v nemocnicích, v přístřešcích, vidím ji doslova všude. Jen se to zhoršuje."

Při nedávném rychlém hodnocení formálních a neformálních přístřešků Das uvedl, že nedostatek potravin, vody nebo hygienických zařízení je v Gaze evidentní. V jednom přeplněném útulku viděl ženy rodit děti v prostorách úzkých až 1,5 metru. Pitné vody, kterou mají ukrývající se civilisté k dispozici, je méně než 200 ml na osobu denně.

Žádná ze 47 tun pomoci, kterou byl IRC schopen dodat, sice nebyla pro Gazu odmítnuta, IRC však uvádí, že se zdržel vkládání věcí do nákladních aut, které by v Gaze potřeboval, ale které jsou na seznamu věcí, jež do Gazy nesmí, včetně věcí potřebných k zajištění bezpečného zásobování vodou.

Das popsal, že vidí stovky odmítnutých kamionů s pomocí, protože podléhají pravidlům a pokynům, které podle něj "často nedávají smysl".

Ze všech krizí, v nichž Das pracoval, včetně Afghánistánu, Jemenu, Súdánu a Sýrie, je podle něj v Gaze výrazný rozdíl v počtu žen a dětí, které byly v konfliktu zabity nebo zraněny.

"Téměř 75 %, 80 % zraněných, které tvoří děti, a vidět kojence, děti a ženy, to jsem v Afghánistánu, Sýrii ani nikde jinde neviděl," řekl Das. "Tady jsem záměrně viděl cílení na nemocnice, školy, útulky, to je velmi těžko pochopitelná logika a zdůvodnění, to je rozdíl."

 18993

Británie: V předvolebně vypjaté atmosféře zápasí šéf Konzervativní strany s dalším skandálem

14. 3. 2024

čas čtení 8 minut

Mám vždycky určité pochybnosti, píše Jan Čulík, zda tu mám informovat o dalším britském vnitropolitickém skandálu, jevícím se jako další bouře ve sklenici vody, ale nešť. Je to důkazem, že britští konzervativci nezvládají.

V pondělí přinesl deník Guardian exkluzivní informaci, že největší finanční dárce Konzervativní straně, podnikatel Frank Hester, který za poslední rok věnoval konzervativcům 10 milionů liber (300 milionů Kč), řekl před několika lety, že při pohledu na černošskou (donedávna) labouristickou poslankyni Diane Abbottovou,  "máte chuť nenávidět všechny černošky", a prohlásil, že tato poslankyně "by měla být zastřelena".

To je trochu na hraně, protože v posledních letech byli v Británii zavražděni už dva poslanci.

Od pondělka se britská média nezabývají skoro ničím jiným. Premiér Rishi Sunak konečně po určité pauze přiznal, že tyto výroky jsou rasistické, ale nechce dárci těch 10 milionů liber vrátit (oni už je asi konzervativci utratili), jak to mnoho lidí požaduje, nejen opozice, ale i řada lidí v Konzervativní straně.

Přes 50 organizací vyzývá poslanecké kluby, aby projednávaly Istanbulskou úmluvu

14. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Koalice Hlas proti násilí s podporou 50 organizací vyzývá poslanecké kluby, aby pokračovaly v projednávání Úmluvy proti násilí a podpořili ji v hlasování. K této výzvě se připojila i veřejnost.

Koalice Hlas proti násilí s podporou 357 signatářů a signatářek z řad veřejnosti a organizací poslala dne 13. března otevřený dopis předsedům a předsedkyni poslaneckých klubů. Koalici Hlas proti násilí tvoří organizace Amnesty International ČR, Konsent, Ženy v právu, Otevřená společnost a Česká ženská lobby, která ji vede.

Senát síce Úmluvu odmítl, ale to nemusí být důvodem k zastavení ratifikačního proces. Naopak, Sněmovna může pokračovat v jednání o Úmluvě a hlasování horní komory se bude opakovat v novém složení po letošních senátních volbách.

 16879

Čtvrtstoletí v NATO

14. 3. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Rozšíření Severoatlantické aliance o bývalé země východního bloku před pětadvacet lety bylo možné vnímat jako dovršení amerického vítězství ve studené válce. Ačkoli Rusko, coby nástupnický stát Sovětského svazu, mohlo pohlížet na rozšíření NATO do Střední Evropy s nevolí, a argumentovat sliby o tom, že k ničemu takovému nedojde, dotyčná ujištění byla pouze ústní. Jako taková byla závazná podobně, jako když vám bohatý strýček slíbí, že vám vše odkáže – dokud vaše jméno nefiguruje v poslední vůli, jsou podobné výroky jen flatus vocis.

 20706

40 %? Nevadí, naše čísla jsou jiná, zatni zuby občane a táhni

13. 3. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Aneb volby se blíží

Na prosinec roku 2021 budeme dlouho se slzou v oku vzpomínat. Na prosinec roku 2021 budeme chtít velmi rychle zapomenout. Měla se rodit těžce, ta koalice naděje, státnické moudrosti a dalších tradičních líbivých keců, leč zrodila se náhle lehce. Otěže moci tehdy plně třímal Miloš Zeman, dlouhodobá mezinárodní ostuda číslo dvě Země české. Ostuda číslo jedna je vždy Václav Klaus, aby bylo jasno. Obě ostudy zvládly poškodit tuto republiku víc než ústřední výbory komunistických strejců.

Výzva - Odmietame demontáž slobody médií zásahmi do nezávislosti RTVS

14. 3. 2024

čas čtení 8 minut

Demontáž RTVS je priamym zásahom do slobody médií

Verejné prehlásenie česko - slovenskej občianskej spoločnosti k zasahovaniu do slobody slova.

V čase, keď si väčšina krajín EÚ uvedomuje dôležitosť verejnoprávnych médií v kontexte boja proti dezinformáciám, vláda Roberta Fica sa rozhodla túto inštitúciu na Slovensku zrušiť a nahradiť ju vysielateľom, ktorý bude pod priamou politickou kontrolou. Vyplýva to z návrhu nového zákona, ktorým sa ruší súčasná RTVS a na základe ktorého vznikne nový vysielateľ, ktorý bude pod priamou kontrolou súčasnej vládnej garnitúry.

 18389

dTest: Nástrahy telefonické komunikace

14. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Dnešní doba nabízí opravdu širokou paletu možností komunikace. Spotřebitelé si z tohoto rozsáhlého výběru komunikace s prodávajícími či poskytovateli služeb vybírají vždy ty nejpohodlnější – zasílání dopisů dnes využívají spíše ve výjimečných případech, velmi časté jsou e-maily a v případě potřeby rychlé komunikace stále vyhrává telefonický hovor. Jaké problémy však mohou nastat v případě, že problémy řešíte pouze telefonicky?

 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Litevský vůdce po útoku na spojence Navalného prohlásil, že "Putina se nikdo nebojí"

13. 3. 2024

čas čtení 5 minut

 
Litevský prezident Gitanas Nauseda uvedl, že útok na Leonida Volkova byl jasně předem naplánovaný a souvisí s dalšími provokacemi proti pobaltskému národu


- Putin prohlásil, že na finské hranici budou umístěny ruské síly a "systémy"


V rozhovoru pro ruskou státní tiskovou agenturu RIA a státní televizi Rossija-1 ruský prezident Vladimir Putin naznačil, že hodlá posílit ruské jednotky podél hranic země s Finskem.

Ruský vůdce kritizoval vstup Finska a Švédska do NATO, uvedla agentura Reuters.

"Z hlediska zajištění vlastních národních zájmů je to (pro Finsko a Švédsko) naprosto bezvýznamný krok," řekl a dodal:

    "Neměli jsme tam (na finských hranicích) vojáky, teď tam budou. Nebyly tam žádné ničivé systémy, nyní se tam objeví.

- Litevský prezident řekl, že útok na Volkova byl jasně předem naplánovaný


Litevský prezident Gitanas Nauseda uvedl, že útok na Leonida Volkova, vrchního poradce zesnulého ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který žije v Litvě, byl jasně předem naplánovaný a souvisí s dalšími provokacemi proti pobaltské zemi.

Na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina Nauseda řekl: "Putinovi mohu říci jen jedno - nikdo se vás tady nebojí."

Volkov byl v úterý večer napaden kladivem před svým domem v Litvě a krátce hospitalizován. Ve středečním videoklipu zveřejněném na Telegramu Volkov řekl: "Budeme pracovat a nevzdáme se" a prohlásil, že útok, po němž má zlomenou ruku, byl "charakteristickým banditským pozdravem" Putinových nohsledů.

Litevské ministerstvo státní bezpečnosti ve středu uvedlo, že útok pravděpodobně zorganizovalo a provedlo Rusko.

 19387

Studie zjistila, že vakcíny proti covidu snižují riziko srdečního selhání a krevních sraženin způsobených viry

13. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Vědci sdělují, že očkování podstatně snižuje až na dobu jednoho roku  rok pravděpodobnost závažných kardiovaskulárních komplikací

Podle rozsáhlé studie podstatně snižuje očkování proti viru covidu až na rok riziko srdečního selhání a potenciálně nebezpečných krevních sraženin spojených s touto infekcí.

Vědci analyzovali zdravotní záznamy více než 20 milionů lidí z Velké Británie, Španělska a Estonska a našli konzistentní důkazy, že očkování chrání před závažnými kardiovaskulárními komplikacemi onemocnění.

 22785

Británie: Dokumentární seriál Up byl zvolen nejvlivnějším britským televizním pořadem posledních 50 let

13. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

 
Dokumentární seriál, který po dobu pětapadesáti let sleduje životy 14 dětí v sedmiletých intervalech, se umístil na prvním místě žebříčku k 50. výročí založení společnosti Broadcasting Press Guild

 
Přelomový dokumentární seriál Up byl v anketě předních televizních publicistů zvolen pořadem, který za posledních 50 let nejvíce změnil televizi.

Seriál, který sleduje skupinu dětí z různých sociálních vrstev a každých sedm let dokumentuje jejich pokroky, se umístil na prvním místě v žebříčku nejvlivnějších pořadů posledních pěti desetiletí, který sestavil Cech novinářů (BPG).

 22782

Ukrajina při přeshraničních útocích na ruská ropná zařízení přerušila výrobu v ruské rafinerii

13. 3. 2024

čas čtení 5 minut

Foto: V úterý havarované ruské letadlo


Útoky drony a raketami na energetickou infrastrukturu přicházejí v době, kdy proukrajinské prapory hlásí nájezdy přes hranice

Ukrajina zaútočila na ruská energetická zařízení při jednom z největších přeshraničních útoků drony a raketami v této válce, čímž narušila výrobu ve velké ruské ropné rafinerii. Ozbrojené skupiny se přihlásily k rozsáhlému nájezdu přes ukrajinskou hranici do Ruska.

Chaotický den v Rusku, který zahrnoval také havárii vojenského dopravního letadla, při níž zahynulo všech 15 osob na palubě, přichází v citlivém okamžiku, kdy se Vladimir Putin snaží před prezidentskými volbami, které se konají tento víkend, vytvořit obraz klidu a kontroly.

 22432

Rozzuřené Maďarsko si předvolalo amerického vyslance kvůli Bidenovu výroku o "diktatuře"

13. 3. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Joe Biden prohlásil, že maďarský premiér Viktor Orbán "usiluje o diktaturu" poté, co se Orbán setkal s Trumpem na Floridě.



Maďarsko si předvolalo amerického velvyslance kvůli výroku amerického prezidenta Joea Bidena, který řekl, že premiér Viktor Orbán chce diktaturu.

Maďarský vůdce v pátek odcestoval na Floridu na jednání s Donaldem Trumpem během návštěvy, při níž se nesetkal s nikým z Bidenovy administrativy.

 19361

Prohlášení generálního ředitele ČRo na podporu RTVS

13. 3. 2024

čas čtení 2 minuty

Český rozhlas sleduje s velkým znepokojením současné dění kolem Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). 

Aktuální kroky slovenské vlády v nás vyvolávají hluboké obavy o osud veřejnoprávního vysílatele a demokracie na Slovensku. Návrh zákona Národní rady Slovenské republiky ze dne 11. 3. 2024 znamená de facto likvidaci stávajícího nezávislého média veřejné služby RTVS, dlouholetého a
 respektovaného člena Evropské vysílací unie (EBU). Dle zákona ho má nahradit nová instituce s názvem Slovenská televize a rozhlas, jejíž vedení, ale i program a vysílání by byly pod přímým politickým vlivem. Jde nepochybně o počáteční krok směřující k zestátnění média veřejné služby na Slovensku a k potlačení jeho svobodného a objektivního vysílání, které je jednou z podmínek pro zachování demokracie a názorové plurality v této zemi.


 22437

Ukrajinská jižní fronta: Rusové jsou zadržováni, dokud vystačí munice

13. 3. 2024

čas čtení 1 minuta

Ruský voják se objevuje vedle svého bojového vozidla pěchoty, které bylo den předtím zasaženo, ale nebylo zničeno, spolu se dvěma dalšími. Udělá desetisekundový úprk k jednomu z dalších a pak se zdá, že vedle něj začne kopat. Nachází se 15 km odtud, poblíž Robotyne, kde probíhají tvrdé boje od pádu východoukrajinského města Avdijivka 17. února.

Británie požaduje od Izraele "úplné vysvětlení" týrání zdravotníků po izraelském útoku na nemocnici v Gaze

13. 3. 2024

čas čtení 4 minuty


Náměstek ministra zahraničních věcí Spojeného království vyzval k prošetření zprávy, podle níž byl zdravotnický personál v Gaze po izraelském útoku na nemocnici  vystaven násilnému a ponižujícímu zacházení


Násirova nemocnice v jižním městě Chán Júnis - v té době největší fungující nemocnice na palestinském území - byla během několikadenního útoku, který začal 15. února, napadena izraelskými silami.

Lékaři tehdy uvedli, že pozemní jednotky Izraelských obranných sil (IDF) vtrhly do areálu poté, co odřízly cesty ke zdravotnickému středisku a ostřelovaly jeho zařízení. Útok donutil pacienty, zdravotnický personál a vysídlené civilisty, kteří se v nemocnici ukrývali, k útěku a podle personálu zemřelo na jeho následky nejméně 13 pacientů, většinou kvůli výpadku elektřiny potřebné k provozu přístrojů, jako jsou ventilátory.
 

29362