Ukrajinská jižní fronta: Rusové jsou zadržováni, dokud vystačí munice

13. 3. 2024

čas čtení 1 minuta
Ruský voják se objevuje vedle svého bojového vozidla pěchoty, které bylo den předtím zasaženo, ale nebylo zničeno, spolu se dvěma dalšími. Udělá desetisekundový úprk k jednomu z dalších a pak se zdá, že vedle něj začne kopat. Nachází se 15 km odtud, poblíž Robotyne, kde probíhají tvrdé boje od pádu východoukrajinského města Avdijivka 17. února.

Každý mužův pohyb je sledován na obrazovkách v suterénu bloku v Orichivu. Nyní se nad vojákem pohybuje útočný dron a z jeho živého přenosu lze sledovat, jak granát padá přímo dolů k němu. Když se kouř rozptýlí, není tam žádné tělo. Možná voják zaslechl dron a vlezl pod vozidlo právě včas, aby si zachránil život.

Po pádu Avdijivky ruské síly obsadily odlehlé vesnice a zaútočily na několik dalších malých východních měst, jako je Konstantynivka a Pokrovsk. Na jih od Avdijivky se frontová linie stáčí a pak se mírně svažuje k řece Dněpr těsně pod průmyslovým městem Záporoží. Loni v létě panovaly velké naděje, že ukrajinské jednotky prorazí ruské linie a proniknou až k Azovskému moři, asi 100 km jižněji. Protiofenzíva selhala, ale ne dříve, než Ukrajinci obsadili vesnice Robotyne a Pjatyhatky. Od pádu Avdijivky zahájily ruské jednotky několik útoků s cílem znovu dobýt Robotyne, jehož pád by byl symbolický vzhledem k jeho dřívějšímu osvobození.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1393

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2024