Wagnerovi náboráři v Sýrii nyní pracují pro Moskvu

13. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Rusko využívá Syřany, aby uspokojilo své imperiální ambice, píše Faríd al-Mahlúl.

Putinova invaze na Ukrajinu, která měla trvat tři dny, pokračuje i po více než dvou letech. Očekávání ruských úřadů se nenaplnila, ale moskevský režim hodlá pokračovat ve válce proti Ukrajině za každou cenu.

Vzhledem k jasnému selhání vojenských cílů Kremlu nechtělo mnoho Rusů bojovat (nebo spíše zemřít); Rusové nechtěli obětovat své životy za ambice na cizí půdě. Aby Rusko kompenzovalo rostoucí počet obětí těch, kteří se rozhodli bojovat, spolu s tím, že mnozí odmítají bojovat, rekrutuje zahraniční žoldáky. To zahrnuje civilisty i vojáky ze Sýrie.

Vešlo ve známost, že syrští žoldáci jsou rekrutováni prostřednictvím cestovních kanceláří a poté posíláni na výcvik na vojenskou základnu poblíž syrského města Aleppo a letiště Kujers. Rusové slíbili, že Syřané budou pracovat v Jakutsku pro zlaté a diamantové doly s platem přibližně dva tisíce dolarů měsíčně a že jim rychle vydají ruské pasy. Ale poté, co je vydán pas, jsou Syřané stejně rychlým tempem mobilizováni do armády.

Zprostředkovatelé podvodně rekrutují lidi na frontu a přepravují uprchlíky do Evropy přes Rusko a Bělorusko. Podle deníku Novaja Gazeta syrský vyjednavač Wasim Al-Dimaški, který se dříve podílel na náboru lidí pro soukromou vojenskou společnost Wagner, verbuje syrské občany, aby cestovali do Ruska. V Moskvě se Syřané setkávají se svým krajanem, doktorem Akramem Díbem Tarrafem.

Ruští propagandisté tvrdí, že Syřané se cítí zavázáni Rusku, které jim "pomohlo" v občanské válce, a proto dluh splácejí. Ve skutečnosti je ale většina dobrovolníků nucena jít do války proti Ukrajině kvůli chudobě. Zarážející je, že na začátku invaze, tedy v březnu 2022, Rusové nabídli 7 000 dolarů za účast v nepřátelských akcích na frontě a 3 500 dolarů za práci v týlu. Nyní ceny klesly na 2000 dolarů. Ukrajinská obranná zpravodajská agentura nedávno zveřejnila částečný seznam syrských žoldáků, kteří se podílejí na genocidě moskevského režimu proti ukrajinskému lidu.

Způsob, jakým Rusko zachází se Sýrií, ukazuje jeho imperiální záměry. Cílem ruské vojenské intervence v Sýrii byla "malá vítězná válka", která měla sjednotit ruské voliče, a také touha posílit vliv na Blízkém východě.

Rusko potřebuje Syřany pouze jako nástroj k dosažení svých zločinných cílů na mezinárodní scéně.

Zatahování Syřanů do války proti Ukrajině prostřednictvím podvodů a nedostatečných plateb naznačuje vyčerpávání ruských zdrojů. Ruská propaganda vnucující narativ o "dluhu Rusku" může být ruskými úřady v budoucnu interpretována jako důvod k bezplatnému vykořisťování Syřanů, vzhledem k žalostnému stavu ruské ekonomiky.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1409

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2024