Pobaltské státy vybudují obrannou linii a 600 bunkrů na hranicích s Ruskem

22. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Orgány Estonska, Lotyšska a Litvy se v reakci na možnou ruskou agresi rozhodly přijmout společná opatření k posílení východní hranice. Konkrétně Estonsko plánuje vybudovat asi 600 betonových bunkrů na východní hranici na ochranu před potenciálními hrozbami, řekl Kaido Tiitus, poradce náměstka estonského ministra obrany.

Většina bunkrů se bude nacházet v kraji Ida-Viru a na jihovýchodě Estonska se některé z nich budou nacházet v blízkosti jezera Peipus.

Hlavním účelem výstavby bunkrů je zabránit možným útokům z Ruska a zajistit bezpečnost území. Každý bunkr, určený pro deset osob, bude schopen odolat přímému zásahu 152 mm granátem a ochránit armádu před palbou a střepinami.

"Rusko je a bude největší hrozbou pro bezpečnost Estonska. Válka na Ukrajině snížila útočnou sílu Ruska, ale podle různých odhadů je připraveno ji obnovit během dvou až tří let. Musíme být připraveni a zajistit, aby náklady na útok na Estonsko byly pro Rusko co nejvyšší," řekl Tiitus.

Projekt zahrnuje nejen bunkry, ale také další zařízení fyzické ochrany, jako jsou protitankové zátarasy a minová pole. Nebudou instalovány přímo v době míru, aby nenarušovaly pohyb civilistů, ale budou nasazeny v případě potřeby.

Konečný počet bunkrů a jejich umístění bude stanoveno v průběhu prací. Předpokládá se, že projekt bude stát asi 60 milionů eur. Bunkry budou lokalizovány do konce roku 2024 a výstavba začne v první polovině roku 2025. Ministerstvo obrany začne v nadcházejících týdnech komunikovat s místními obyvateli a vlastníky pozemků, aby se dohodlo na podrobnostech projektu a zajistilo pochopení veřejnosti.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2045

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2024