V Gaze už Izraelci zabili více než 25 000 lidí

22. 1. 2024

čas čtení 3 minuty


Moderátorka, Channel 4 News, neděle 21. ledna 2024: V Gaze bylo zabito již více než 25 000 lidí, sdělují tamní představitelé. Izraelský premiér vyloučil řešení v podobě dvou států. Jaká je šance na ukončení konfliktu? Dobrý večer. Za něco málo přes 100 dní bylo zabito více než  25 000 Palestinců. Mezinárodní tlak na Izrael, který sám zaznamenal 1300 mrtvých při útoku Hamásu, aby přijal nutnost řešení v podobě dvou států, roste. Premiér Benjamin Netanjahu ho opět vyloučil, i když USA, Saúdská Arábie a Velká Británie varují, že je to jediné řešení.
Blízký východ je sud prachu, varoval v neděli šéf OSN Antonio Guterres v souvislosti s rostoucími obavami, že válka v Gaze hrozí rozšířením nepřátelství do celého regionu. Znovu vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří, zatímco podle jiných zpráv se Spojené státy začaly připravovat na reálnou možnost širšího konfliktu. 

 

Reportérka: Nesnesitelná bolest smutku, který je zde tak běžně pociťován. V nejdrsnějším městě Gazy oplakávají své blízké.

Mezi mrtvými jsou i čtyři lidé, kteří zahynuli při zásahu izraelského letectva do auta, a bylo dosaženo dalšího chmurného milníku. Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví řízeného Hamásem bylo zabito již více než 25 000 lidí, OSN zabíjení odsoudila.


Generální tajemník OSN: "Po strašlivých teroristických útocích Hamásu ze 7. října se v Gaze v důsledku izraelských vojenských operací rozšířila obrovská zkáza a zahynuli civilisté v rozsahu, který nemá za dobu mého působení ve funkci generálního tajemníka obdoby, včetně více než 150 členů našeho vlastního personálu. To je srdcervoucí a naprosto nepřijatelné."

Reportérka: Od října muselo své domovy opustit přibližně 85 % obyvatel Gazy, mezi nimi i tato žena, která říká, že nikde není bezpečno.

Žena: "Kde je tedy bezpečno? Kde je bezpečí? Přišla jsem z Džabalíje. Cestou do Chán Júnisu jsem byly nálety a v Chán Júnisu jsem byly nálety. Když jdu přinést jídlo, abych uvařila svým dětem, byly nálety na ulici v městě Rafah.. Kde je bezpečí?"

Reportérka: Izraelská armáda zveřejnila tyto záběry podzemních tunelů, kde jsou podle ní drženi rukojmí. Jsou tam opuštěné matrace.


Ale stále je zadržováno  více než 130 Izraelců, kteří se nikdy nevrátili domů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se včera vzepřel prezidentu Bidenovi a znovu odmítl možnost vzniku palestinského státu. Dnes se o své zklamání podělil v televizi britský ministr obrany.

Britský ministr obrany:  Palestinci si zaslouží svrchovanost. Izrael si zaslouží plnou schopnost obrany, vlastní bezpečnost, a pokud nebudete usilovat o řešení dvou států, opravdu nevidím, že by existovalo jiné řešení.

Reportérka: Zatímco konflikt v celém regionu pokračuje poté, co izraelský úder na jižní Libanon zabil dva bojovníky Hizballáhu, saúdskoarabský ministr zahraničí, řekl, že jedinou cestou vpřed je nyní palestinský stát.


Saúdskoarabský ministr zahraničí: Myslím, že klíčem k celkové eskalaci je nyní ukončení konfliktu v Gaze, protože ten živí veškerou nestabilitu v regionu. Víte, už předtím jsme bohužel byli velmi nestabilním regionem.


Reportérka: Po téměř čtyřech měsících této války se v Gaze z velké části zastavily základní služby. Z ulic se nesbírají odpadky, hromadí se trosky a destrukce, přičemž narůstají obavy o zdraví těch, kteří tam zůstali.

0
Vytisknout
2115

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2024