Krize na Blízkém východě: Izraelský prezident označil smrt 21 izraelských vojáků při jediném útoku v Gaze za "nesnesitelně těžké ráno".

23. 1. 2024

čas čtení 10 minut
IDF uvádí , že k úmrtí došlo, když militanti vypálili raketomet zatímco izraelští  vojáci připravovali výbušniny k demolici budov

Izraelský prezident Isaac Herzog prohlásil, že to bylo "nesnesitelně těžké ráno" poté, co se dozvěděl o smrti izraelských vojáků v Gaze.

Hlavní mluvčí IDF Daniel Hagari uvedl, že zabití vojáci připravovali výbušniny k demolici dvou budov, když ozbrojenec vypálil raketometný granát na nedaleký tank.

To údajně předčasně spustilo explozi a způsobilo, že se budovy zřítily na vojáky, z nichž všichni prý byli záložníci.

Byl nasazen lékařský evakuační tým, ale jednalo se o "komplikovanou operaci, která probíhala až do posledních hodin", uvedl Hagari s poukazem na obtíže při vyprošťování těl zasypaných pod sutinami.

Hagari uvedl, že k incidentu došlo v centrální části Gazy, poblíž kibucu Kissufim na izraelské straně hranice, v pondělí v 16 hodin místního času.


Netanjahu přislíbil, že Izrael bude pokračovat v bojích v Gaze až do "absolutního vítězství"

 
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael bude pokračovat v bojích v Gaze až do "absolutního vítězství", přestože izraelské síly utrpěly nejsmrtelnější den od zahájení pozemní ofenzívy.

"Včera jsme zažili jeden z nejtěžších dnů od vypuknutí války," citovala Netanjahua agentura Reuters.

"Ve jménu našich hrdinů, v zájmu našich životů, nepřestaneme bojovat až do absolutního vítězství."

Uvedl, že armáda "vyšetřuje tragédii", při níž bylo při výbuchu budov v centru Gazy zabito 21 vojáků, čímž se počet izraelských obětí za jediný den zvýšil na 24.

Podpora války zůstává mezi Izraelci vysoká, ale průzkumy veřejného mínění ukazují, že podpora Netanjahua a jeho krajně pravicové koalice klesá.

K týdenním sobotním nočním shromážděním požadujícím propuštění rukojmích se v posledních týdnech přidaly rostoucí výzvy k volbám.

- V úterý se sejde Rada bezpečnosti OSN, aby projednala bezprecedentní násilí šířící se po celém Blízkém východě a vyslechla výzvy, aby Izrael zrušil omezení pomoci do Gazy a uznal, že budoucí palestinský stát je nezbytný pro jeho vlastní bezpečnost.

Spojené státy se budou bránit obnoveným výzvám Ligy arabských států, aby Rada bezpečnosti požadovala, aby Izrael přijal okamžité příměří, které by ponechalo Hamás u moci v Gaze.

Na zasedání pravděpodobně zazní výzva Číny, aby OSN plně uznala Palestinu jako krok k dvoustátnímu řešení.

Před zasedáním se v New Yorku sešel ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se svým íránským protějškem Hosseinem Amirem-Abdollahianem, aby vyzvali Izrael k souhlasu s příměřím a varovali USA před šířením konfliktu.

Schůzka se konala na pozadí druhého koordinovaného náletu USA a Spojeného království hluboko do húsiovských bašt v Jemenu, jakož i zpráv o zintenzivnění bojů v jižní části Gazy.

Nejvyšší íránský diplomat uvedl:

    V době, kdy Amerika a Anglie zahájily útoky proti Jemenu, se podle satelitních snímků v Rudém moři pohybovalo 230 obchodních a ropných lodí, což svědčí o tom, že pochopily jemenské poselství, že ae zastavují pouze lodě, které plují do přístavů sionistického režimu.

Dodal, že  minulý týden v Davosu řekl britskému ministru zahraničí Davidu Cameronovi: "Vaše akce spočívající v eskalaci napětí v Rudém moři a proti Jemenu je strategickou chybou."

Mezi ministry zahraničí, kteří přiletěli do New Yorku na otevřenou debatu, v níž pravděpodobně zazní také rozsáhlá kritika, že Izrael nekoná v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN přijatou před Vánocemi, která požaduje výrazné navýšení pomoci, jsou i turecký ministr Hakan Fidan a francouzský ministr Stéphane Séjourné.

- David Cameron: akce na snížení schopností Húsíů budou pokračovat

Britský ministr zahraničí David Cameron prohlásil, že akce na snížení vojenského potenciálu Húsíů budou pokračovat poté, co Spojené království a USA v pondělí zahájily novou vlnu leteckých úderů proti této povstalecké skupině.

Ve včerejším společném prohlášení USA a Spojeného království se uvádí, že obě země provedly "další kolo přiměřených a nezbytných úderů" proti osmi húsiovským cílům za podpory Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska.

Počet cílů je podstatně nižší než 60, které byly zasaženy při prvních náletech na Jemen podniknutých oběma zeměmi o 10 dní dříve, přičemž jejich účinek a počet způsobených obětí je nejistý.

- Izrael navrhuje přerušení bojů v Gaze za propuštění všech rukojmích

Izrael prostřednictvím katarských a egyptských prostředníků předložil Hamásu návrh, který zahrnuje až dvouměsíční přestávku v bojích jako součást vícefázové dohody o propuštění všech rukojmích zadržovaných v Gaze, informoval v pondělí Axios.

První fáze by údajně zahrnovala propuštění žen, mužů starších 60 let a osob v kritickém zdravotním stavu. Další fáze by se týkaly propuštění vojákyň, mladších civilních mužů, vojáků a těl mrtvých rukojmích, uvádí zpráva, která cituje dva izraelské představitele.

Tito představitelé - kteří uvedli, že realizace dohody by měla trvat přibližně dva měsíce - dodali, že návrh zahrnuje také propuštění zatím neurčeného počtu ze zhruba 6 000 palestinských vězňů zadržovaných v Izraeli, ale ne všech.

Návrh neobsahuje slib ukončení války, ale počítá s tím, že izraelské jednotky sníží svou přítomnost ve velkých městech v Gaze a postupně umožní obyvatelům návrat na zničený sever území.

V rámci týdenního příměří na konci listopadu bylo výměnou za 240 palestinských žen a dětí držených v izraelských věznicích propuštěno celkem 110 Izraelců a dalších státních příslušníků. Od té doby ztroskotalo několik pokusů o příměří.

Zdá se, že rodiny zbývajících 130 rukojmích se ve snaze dosáhnout další dohody o propuštění uchylují k drastičtějším opatřením, včetně dalších demonstrací před soukromým domem Benjamina Netanjahua.

- Palestinská společnost Červeného půlměsíce uvedla, že její sídlo v Chán Júnisu je terčem útoku. Skupina na Twitteru uvedla: "Naléhavé - izraelská okupace cílí na sídlo PRCS v #KhanYounis dělostřeleckým ostřelováním čtvrtého patra, které se shoduje s intenzivní střelbou z izraelských dronů."

    Obavy o bezpečnost nemocničního personálu a pacientů v Gaze vyjádřil generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus, který na Twitteru napsal, že "nepřetržité boje v okolí nemocnice al-Amal a dnešní nálet na nemocnici Al-Kheir v #Gaze jsou hluboce znepokojující".

    Na tyto zprávy v pondělí reagoval mluvčí Rady národní bezpečnosti USA John Kirby, který uvedl, že Izrael má právo se bránit, ale dodal: "Očekáváme, že tak bude činit v souladu s mezinárodním právem a že bude v maximální možné míře chránit nevinné lidi v nemocnicích, zdravotnický personál i pacienty."

- Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (Ocha) vydal nejnovější aktualizované informace o bojích ve válce mezi Izraelem a Gazou a uvedl, že v Chán Júnisu došlo k eskalaci nepřátelských akcí. "Dne 22. ledna se v oblasti Chán Júnis zintenzivnily pozemní operace, boje a útoky, při nichž bylo zničeno několik obytných domů, budov, věží a obytných náměstí, přičemž bylo údajně zabito nejméně 45 Palestinců, včetně vnitřně vysídlených osob [internally displaced persons], žen a dětí," uvádí se ve zprávě.

- Oficiální jemenská tisková agentura Saba uvedla, že "americko-britské síly podnikají nálety na hlavní město Saná" a několik dalších částí Jemenu,
informuje agentura France-Presse. Húsíjská televize al-Masirah uvedla, že čtyři údery byly zaměřeny na vojenskou základnu Al-Dailami severně od hlavního města, která je pod kontrolou povstalců.

    Mluvčí Húsíů v reakci na Twitteru uvedl, že letecké údery "pouze zvýší odhodlání jemenského lidu". Mohammed al-Bukhaiti obvinil Spojené království a USA z ochrany pachatelů "genocidy" v Gaze.


- Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (Ocha) zveřejnil poslední aktuální informace o bojích ve válce mezi Izraelem a Gazou.


Uvádí, že v Chán Júnisu došlo k eskalaci nepřátelských akcí:

    Dne 22. ledna se v oblasti Chán Júnis zintenzivnily pozemní operace, boje a útoky, při nichž bylo zničeno několik obytných domů, budov, věží a obytných náměstí, přičemž bylo údajně zabito nejméně 45 Palestinců, včetně vnitřně vysídlených osob, žen a dětí.

Spolu s upozorněním na zprávy Světové zdravotnické organizace o nárůstu útoků na zdravotní péči v Gaze a na Západním břehu Jordánu je v aktualizaci nastíněn nedostatek zdravotnického personálu pro ošetření pacientů:

    Humanitární zdravotničtí partneři hlásí vážný nedostatek zdravotnického personálu v některých nemocnicích v Gaze. V nemocnici al-Aksá stále pracuje pouze 12 lékařů, což je asi 10 % lékařů, kteří působili před začátkem bojů. V nemocnici Nasser došlo k výraznému poklesu počtu zaměstnanců i pacientů, neboť odešlo více než 50 % personálu a ze 750 pacientů jich zůstalo pouze 400. Někteří z nich vyhledali péči jinde nebo zůstali doma.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2138

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2024