Ekvádorská policie zadržela vůdce kolumbijské disidentské povstalecké skupiny

24. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Ekvádorská policie oznámila, že zadržela vůdce kolumbijské ozbrojené skupiny Olivera Sinisterru a že ho ekvádorské úřady vrátí do Kolumbie.

Zpráva o dopadení přichází uprostřed vojenské ofenzívy zahájené ekvádorskou vládou v boji proti zločineckým gangům.

Prezident Daniel Noboa na začátku ledna vyhlásil výjimečný stav se zákazem nočního vycházení po dobu 60 dnů uprostřed spirály násilí v této andské zemi a označil 22 zločineckých skupin za teroristické skupiny.

Carlos L., známý jako El Gringo, byl dopaden v neděli večer v Imbabuře na severu Ekvádoru po třech měsících příprav bezpečnostních sil.

"Bude se konat imigrační slyšení, aby mohl být vyhoštěn z Ekvádoru a poslán do Kolumbie," řekl novinářům velitel ekvádorské policie Cesar Zapata. "Má docela tučný trestní rejstřík."

Zapata hovořil s kolumbijskou policií, aby koordinoval předání.

Carlos L. byl zapojen do kriminálních aktivit v Ekvádoru, uvedla policie, zejména s teroristickými skupinami v San Lorenzo poblíž hranic s Kolumbií.

Oliver Sinisterra je frakcí skupiny disidentských rebelů Segunda Marquetalia z nyní demobilizovaných Revolučních sil Kolumbie (FARC), které v roce 2016 odstoupily od mírové dohody se státem.

Fronta Olivera Sinisterry operuje v kolumbijské provincii Narino a ekvádorské provincii Esmeraldas.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1697

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2024