Ruské letadlo s 65 ukrajinskými válečnými zajatci se zřítilo, všichni zahynuli

24. 1. 2024

čas čtení 4 minuty
Rusko obviňuje Kyjev ze sestřelení letadla s ukrajinskými válečnými zajatci

Moskva tvrdí, že letadlo, které spadlo v pohraniční oblasti Belgorod, převáželo zajatce, kteří měli být vyměněni.

Rusko obvinilo Kyjev ze sestřelení velkého vojenského dopravního letadla, které ve středu převáželo ukrajinské válečné zajatce na výměnu, po havárii v Belgorodské oblasti, při níž zahynuli všichni na palubě.

Ukrajina nepotvrdila ani nepopřela, že letadlo zasáhla, ale uvedla, že Moskva vytvořila "úmyslné ohrožení života a bezpečnosti" svých zajatců tím, že Kyjev před výměnou nevarovala, aby dekonfliktoval vzdušný prostor.

 
Ukrajinská vojenská rozvědka uvedla, že nemá "spolehlivé a komplexní" informace o tom, kdo nebo co bylo na palubě letounu Iljušin Il-76, který byl ve středu odpoledne natočen, jak se zřítil a explodoval v ohnivé kouli.

Ruské ministerstvo obrany rychle obvinilo Ukrajinu ze sestřelení letounu Il-76 a prohlásilo, že na palubě letadla bylo 65 ukrajinských válečných zajatců, kteří měli být vyměněni, spolu se šesti členy posádky a třemi ruskými vojáky. Všichni lidé na palubě zahynuli, uvedlo Rusko.

Nebylo možno bezprostředně ověřit ruská tvrzení o tom, kdo byl na palubě, a příčina havárie zatím nebyla potvrzena.

Ve středu večer ukrajinská vojenská rozvědka ve svém prohlášení přímo nepotvrdila ani nevyvrátila zaměření letounu Il-76, ale obvinila Rusko, že předem neoznámilo, které letadlo bude přepravovat zajaté ukrajinské vojáky na výměnu.

Potvrdila plány na výměnu a uvedla, že splnila svou část dohody, dopravila ruské vojáky na místo výměny a zajistila jejich bezpečnost.

"Podle dohody měla  ruská strana povinnost zajistit bezpečnost našich obránců," uvedla ukrajinská vojenská rozvědka v prohlášení. "Ukrajinská strana nebyla informována o nutnosti zajistit bezpečnost vzdušného prostoru v okolí města Belgorod po určitou dobu, jak tomu bylo opakovaně v minulosti."

Agentura dodala: "To může naznačovat záměrné akce Ruska zaměřené na vytvoření hrozby pro život a bezpečnost zajatců."

Iljušin Il-76 sovětské konstrukce je vojenské dopravní letadlo určené k letecké přepravě vojáků, nákladu, vojenského vybavení a zbraní.

Rusko rychle obvinilo Ukrajinu, že se na letoun zaměřila pomocí západních protiletadlových zbraní.

Předseda Dumy Vjačeslav Volodin uvedl, že letadlo "sestřelil" Kyjev, a obvinil z toho západní rakety. "Stříleli na své vlastní vojáky ve vzduchu. Své vlastní," řekl Volodin zákonodárcům na plenárním zasedání. "Naši piloti, kteří prováděli humanitární misi, byli sestřeleni."

Andrej Kartapolov, vysoce postavený zákonodárce ruského parlamentu a generál ve výslužbě, během parlamentního zasedání uvedl, že letadlo bylo sestřeleno třemi raketami. Zdroj svých informací neuvedl. Kartapolov dodal, že vyšetřování ukáže, zda šlo o rakety Patriot dodané Západem nebo Iris-T. Tvrdil, že Rusko a Ukrajina si měly ve středu před pádem letadla vyměnit po 192 zajatcích.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Rusko později ve středu svolalo mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, aby projednalo to, co označil za "ukrajinský kriminální čin".

Ukrajinský státní orgán odpovědný za výměnu zajatců incident nepotvrdil, ale vyzval k opatrnosti vůči "nepřátelským propagandistickým zdrojům o havárii". Ukrajinská vojenská rozvědka později potvrdila, že plánovaná výměna zajatců se ve středu neuskutečnila.

Deník Ukrajinska pravda původně citoval zdroje, podle nichž kyjevské ozbrojené síly letadlo sestřelily, později však zprávu stáhl.

Později ukrajinská armáda obvinila ruskou armádu, že v posledních týdnech používala vojenská dopravní letadla k dopravě raket do Belgorodské oblasti k provádění přeshraničních útoků.

Tento měsíc obě země oznámily největší výměnu zajatců od začátku války, která zahrnuje návrat více než 200 vojáků z každé strany v rámci dohody zprostředkované Spojenými arabskými emiráty.

Belgorodská oblast, která hraničí s Ukrajinou, je důležitou zastávkou na ruských zásobovacích trasách. Již několik měsíců je předmětem rozsáhlého ostřelování a útoků bezpilotních letounů, včetně prosincového raketového útoku na hlavní město regionu, při němž zahynulo nejméně 25 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
2427

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2024