Irán frustruje mezinárodní pozorovatele rostoucími zásobami štěpného materiálu

22. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Írán maří mezinárodní snahy o přezkoumání svého jaderného programu, protože urychluje výrobu uranu obohaceného téměř na úroveň potřebnou pro výrobu zbraní, upozorňuje Jonathan Tirone.

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) došli k závěru, že Írán má nyní dostatečné množství vysoce obohaceného uranu k výrobě několika atomových hlavic, řekl generální ředitel Rafael Mariano Grossi ve čtvrtek v rozhovoru pro Bloomberg News ve švýcarském Davosu.

"Je to velmi frustrující cyklus," řekl Grossi. "Nechápeme, proč neposkytují potřebnou transparentnost."

Inspektoři sice nezjistili zneužití íránských zásob uranu pro výrobu zbraní, ale výroba a skladování takového množství materiálu vyvolává obavy. Írán v prosinci ztrojnásobil tempo obohacování uranu a zrušil opatření, která byla zavedena v zákulisí diplomacie s USA.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) vydala své nejnovější komentáře k Íránu v době, kdy regionální napětí stoupá. Írán odpálil rakety proti údajným militantům v Iráku a Pákistánu. Mezitím byli íránští spojenci, Húsiové v Jemenu podnikající útoky na lodě v Rudém moři, označeni USA za teroristy.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1904

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2024