Společné prohlášení vlád Spojených států amerických, Austrálie, Bahrajnu, Belgie, Kanady, Dánska, Německa, Itálie, Japonska, Nizozemska, Nového Zélandu a Spojeného království

5. 1. 2024

čas čtení 2 minuty
Uznávajíce široký konsensus vyjádřený 44 zeměmi světa dne 19. prosince 2023, jakož i prohlášení Rady bezpečnosti OSN ze dne 1. prosince 2023, které odsuzuje útoky Húsiů na obchodní plavidla proplouvající Rudým mořem, a s ohledem na probíhající útoky, včetně významné eskalace v uplynulém týdnu zaměřené na komerční plavidla, s raketami, malými čluny a pokusy o únosy, tímto opakujeme následující a varujeme Húsie před dalšími útoky:

Pokračující útoky Húsiů v Rudém moři jsou nezákonné, nepřijatelné a hluboce destabilizující. Neexistuje žádné zákonné ospravedlnění pro úmyslné cílení na civilní lodní a námořní plavidla. Útoky na plavidla, včetně obchodních plavidel, za použití bezpilotních vzdušných prostředků, malých člunů a raket, včetně prvního použití protilodních balistických střel proti těmto plavidlům, jsou přímou hrozbou pro svobodu plavby, která slouží jako základ globálního obchodu na jedné z nejkritičtějších vodních cest světa.

Tyto útoky ohrožují životy nevinných lidí z celého světa a představují významný mezinárodní problém, který vyžaduje kolektivní akci. Přes Rudé moře prochází téměř 15 % světového námořního obchodu, včetně 8 % celosvětového obchodu s obilím, 12 % ropy obchodované po moři a 8 % světového obchodu se zkapalněným zemním plynem. Mezinárodní lodní společnosti pokračují v přesměrování svých plavidel kolem mysu Dobré naděje, což značně zvyšuje náklady a vyvolává týdny zpoždění dodávek zboží a v konečném důsledku ohrožuje pohyb kritických potravin, paliva a humanitární pomoci po celém světě.

Nechť je náš vzkaz nyní jasný: Vyzýváme k okamžitému ukončení těchto nezákonných útoků a propuštění nezákonně zadržovaných plavidel a posádek. Húsiové ponesou odpovědnost za následky, pokud budou i nadále ohrožovat životy, globální ekonomiku a volný průběh obchodu na kritických vodních cestách v regionu. Jsme i nadále odhodláni dodržovat mezinárodní řád založený na pravidlech a jsme odhodláni pohnat škodlivé aktéry k odpovědnosti za nezákonné zabavování a útoky.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6675

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2024