Rusko na Ukrajině použilo severokorejské balistické rakety a usiluje o nákup íránských raket

5. 1. 2024

čas čtení 3 minuty
Američtí zpravodajští činitelé zjistili, že Rusko získalo balistické rakety ze Severní Koreje a usiluje o balistické rakety krátkého doletu z Íránu, protože Moskva se snaží doplnit zásoby pro válku s Ukrajinou, uvedl ve čtvrtek Bílý dům.

Nedávno odtajněné informace zpravodajské služby zjistily, že Severní Korea poskytla Rusku odpalovací zařízení balistických raket a několik balistických raket, uvedl mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby. Ruské síly odpálily nejméně jednu z těchto balistických raket na Ukrajinu 30. prosince a dopadla na otevřené pole v Záporožské oblasti, řekl.

Rusko v úterý odpálilo několik severokorejských balistických raket jako součást nočního útoku a USA vyhodnocují dopad, řekl. Rakety mají dolet zhruba 900 kilometrů.

Američtí zpravodajci se domnívají, že Severní Korea na oplátku za svou zbrojní podporu chce, aby jí Rusko poskytlo letadla, rakety země-vzduch, obrněná vozidla, zařízení na výrobu balistických raket a další pokročilé technologie.

Kirby řekl, že rusko-íránská dohoda nebyla dokončena, ale že USA "jsou znepokojeny tím, že ruská jednání o získání balistických raket krátkého doletu z Íránu aktivně postupují".

Zjištění amerických zpravodajských služeb podporuje hodnocení Jižní Koreje, že Severní Korea zvýšila spolupráci s Moskvou. Jihokorejská armáda v listopadu uvedla, že má podezření, že Severní Korea poslala do Ruska kromě pušek, raketometů, minometů a granátů také blíže nespecifikovaný počet balistických raket krátkého doletu, protitankových střel a přenosných protiletadlových střel.

Bidenova administrativa se opakovaně snažila dokázat, že se Kreml stal závislým na Severní Koreji a Íránu, pokud jde o zbraně, které potřebuje k vedení války proti Ukrajině, a zveřejnila zpravodajská zjištění, která to podle ní ukazují.

Severní Korea a Írán jsou na mezinárodní scéně kvůli svým jaderným programům a porušování lidských práv do značné míry izolovány.

Bílý dům v říjnu uvedl, že Severní Korea dodala Rusku více než 1 000 kontejnerů s vojenským vybavením a municí.

Vztahy mezi Ruskem a Severní Koreou sahají až k založení Severní Koreje v roce 1948. Sovětští představitelé dosadili mladého a ambiciózního nacionalistu Kim Ir-sena, zesnulého dědečka současného vůdce Kim Čong-una, na post prvního vládce země. Dodávky sovětské pomoci byly klíčové pro udržení severokorejské ekonomiky nad vodou po celá desetiletí před rozpadem Sovětského svazu na počátku 90. let.

Kim v září odcestoval do Ruska, aby se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem a navštívil klíčové vojenské lokace.

Bílý dům uvedl, že Rusko obdrželo z Íránu stovky útočných dronů a také vybavení pro výrobu dronů. Demokratická administrativa také obvinila Teherán, že poskytuje Rusku materiál na výstavbu továrny na výrobu dronů východně od Moskvy.

Kirby řekl, že USA vznesou své znepokojení nad zjištěními v Radě bezpečnosti OSN a budou usilovat o uvalení dalších sankcí proti severokorejským a íránským jednotlivcům a subjektům zprostředkovávajícím transfery zbraní Rusku.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2591

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2024