Kolik zavražděných Palestinců by otřáslo dosud neotřesitelnou podporou spousty Čechů vůči Izraeli?

7. 12. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Web Irozhlas.cz zveřejnil šokující rozhovor Radiožurnálu s "analytikem" z Univerzity obrany Tomášem Řepou s názvem Na jednoho zabitého člena Hamásu dva mrtví civilisté. „To není strašlivá statistika,“ říká "analytik".

(Pozn. red. Ten údaj je samozřejmě nesprávný. 16 000 lidí bylo usmrceno, z toho 12 000 žen a dětí. 43 000 lidí bylo zraněno. Každý čtyřicátý Gazan byl od 7. října buď usmrcen, nebo zraněn. Mnoho nevyhrabaných obětí dále zůstává pod troskami, celkový počet obětí je zřejmě daleko vyšší. Český rozhlas je těmi dezinformacemi spolupachatelem izraelského vraždění.) 

Tento děsivý článek je jedním z mnoha apologetických textů popisujících dění v Izraeli a Palestině výlučně perverzní optikou izraelských propagandistů. Tuzemská mediální scéna – což samozřejmě platí i pro Českou televizi a Český rozhlas – si jako obvykle notuje, přijde-li na přetřes izraelské genocidní řádění v Gaze v reakci na útoky Hamásu ze 7. října.

Řepa považuje postup izraelské armády (IDF) za „uvážený“, přestože při něm podle jeho vlastních slov dochází k úsilí o „eliminaci jednotlivých městských čtvrtí a objektů“. Lze snadno odhadnout, s jakou by se tento údajný odborník potázal, kdyby obdobně hodnotil činnost ruských vojenských sil na okupované Ukrajině. Už nikdy by v takzvaně seriózních sdělovacích prostředcích nedostal slovo.

Podle Řepy, vycházejícího z vyjádření představitelů izraelské armády (sic), kteří tvrdí, že spolu s jedním předákem Hamásu zahynou i dva civilisté, není cena za vyhlazovací metody IDF v Gaze tak strašlivá, uvážíme-li, jak hustě je Pásmo obydleno.

Předně, žádný příčetný komentátor ani analytik by neměl brát cokoli, co prohlásí izraelská vláda nebo armáda za bernou minci – zvlášť když moc dobře víme, jak chronicky Izrael lže. A za druhé, i kdyby poměr mezi zabitými militanty a civilisty odpovídal realitě – což rozhodně neodpovídá – je přece nepřípustné, aby v moderních konfliktech za naší halasné podpory umírali nevinní civilisté v hojnějším počtu než kombatanti.

Řepa připomíná „polehčující faktory“, jimiž má být značná hustota zalidnění Pásma Gazy a pověstné lidské štíty Hamásu. Nic na tom nezmění fakt, že vyšetřování Amnesty International pro tyto zkazky, jimiž Tel Aviv světovou veřejnost neustále krmí, už dříve nenalezlo oporu v realitě.  

Nedávno shodou okolností izraelský web 972mag.com publikoval rozsáhlé expozé o stávající vojenské strategii IDF v Gaze, které neustále recyklované historky o lidských štítech rozmetává na padrť. Autor analýzy Yuval Abraham při své práci vycházel z vyjádření současných a bývalých představitelů izraelské zpravodajské komunity.  Dosud nejbrutálnější útok IDF na Gazu je podle jejich hodnocení výsledkem nasazení umělé inteligence a leteckých úderů na civilní cíle v Pásmu, přičemž tato kontroverzní strategie zahrnuje i kalkulaci ztrát na životech civilistů. Stručně řečeno: Izraelské bombardování a ostřelování Gazy je produktem chladnokrevných algoritmů, kdy je i destrukce neevakuovaných vysokopodlažních budov považována za efektivní metodu zastrašování.  

Ptám se tedy, jak je možné, že domnělý odborník oslovený Radiožurnálem o těchto závažných skutečnostech nic neví? Anebo je s nimi obeznámen, ale nepovažuje je za důležitější zdroj informací než žvásty vyšinutých izraelských propagandistů? Jestliže v českém mediálním ekosystému vycházejí podobně laděné „analýzy“, nemůžeme se divit, že podpora obrovské části Čechů vůči Izraeli je dosud neotřesitelná.

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
4854

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2023