Poučení z průběhu a závěru akce lékařů

23. 2. 2011 / Igor Pleskot

Poučení prvé: „Nestávej panenko v koutě...“

Pokud lékaři upozorňovali na rozpory zdravotnického systému, včetně svých platů, symbolicky, sloužili se stužkami protestu, nic se nedělo. Teprve když ohrozili skutečně celý systém, věnovala jim vláda pozornost.

Zdravotnická síť

23. 2. 2011 / Petr Wagner

Je těžké v dnešní době napsat něco věcného o tématech stran zdravotnictví, která byla nadhozena. Víceméně se jedná o žonglování s čísly o počtech lékařů a tzv. akutních lůžek.

Revoluce 2011, déjà vu 1848

23. 2. 2011 / Robert Zaretsky

Evropská revoluce roku 1848 byla krátká a skončila trpce. Je samozřejmě příliš brzo na to, abychom mohli říci, jestli arabská revolta roku 2011 skončí v "bonapartistických" řešeních.

Mrtvá váha brutálních a autokratických vládců; mladá a profesionálně zdatná střední třída, které se nedostává nejen svobody, ale ani práce; hluboká a vytrvalá hospodářská krize; revoluce v komunikacích překonávající tradiční překážky, a konečně trhlina v přehradě, kterou se provalí vlna revoluce a rozlije se po kontinentu. Tyto rysy jsou charakteristické nejen pro dnešní Severní Afriku a Střední Východ, ale také pro Evropu roku 1848. Jestliže v zemích od Tuniska po Bahrajn fakticky znovu ožívá takzvané "jaro národů", zima politického rozčarování nemusí být daleko.

ÚTERÝ
Exodus

22. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:58

  • Dar Al Hyat LIBANON 23:40 Prezident Bašár al-Assad při včerejším setkání s delegací amerického Kongresu řekl, že je důležité, aby vláda prezidenta Baracka Obamy "závažným a systematickým pohybem" pomáhala k "dosažení spravedlivého a komplexního míru na Blízkém východě". Prezident Assad včera přijal delegaci Kongresu, vedenou senátorem Richardem Shelbym, za přítomnosti ministra zahraničních věcí, Walida Moallema, politického a mediálního poradce Dr. Shaabana a náměstka ministra zahraničí Fajsala a amerického velvyslance v Damašku Roberta Forda. Assad vysvětlil členům Kongresu historické pozadí těchto událostí, které zdůrazňují význam schopnosti čtení situace v regionu v kontextu , a nikoli izolovaně k dosažení hlubšího porozumění vůle lidu.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚTERÝ - předchozí

Ranní rozjímání

22. 2. 2011 / Jan Campbell

Curych, 22. února 2011, 6 hodin ráno...

Venku tma, bez deště, ale chladno... za hodinu musím odjet, odevzdal jsem kapitolu knižky „Strange Strangers“, musím jí přepsat, vše se již potvrdilo... počasí v ČR: computer ukazuje -13 s mlhou, v Moskvě -21 bez oblak, ranní sluníčko... krátký pohled na televizní obrazovku v noci, Euronews stačí: Lybie, Bahrain, Tunis, výstava vojenské techniky a naše Lady A obklopená svými K... Nejsem ani novinář, ani spisovatel, a nemám žádný úkol psát. Vnitřní pocit a televizní obrázky mně ale nabádají se pokusit zakrýt díru, která se objevila po zákazu práce novinářů v některých zemích, kde probíhá revoluce...

Osobně jsem přesvědčen, že události v severní Africe, reakce v Evropě a USA píší poslední kapitolu imperialismu, posílají euroatlantickou demokracii do zpovědnice a někde ji staví již zcela do rohu.

Americký spánek

23. 2. 2011 / Milan Kohout


Jak ještě dlouho toužíš uléhat na nevyvětranou
naději brzkého zbohatnutí?

Chceš donekonečna o nocích bořit hlavu
do slehlého polštáře zpoceného snu?

Radši vyměníš zatuchlé peří i za mokrý písek
z kterého ti bude čouhat jen obnažený krk?

Pořád oddaně věříš blyštícímu se meči
koupenému ve vysněném supermarketu?

Od koho a za co, to je, oč tu běží

23. 2. 2011

ŠOK│ Plénum Knessetu schválilo návrh zákona o financování občanských sdružení nebo veřejné prospěšných společností, které budou muset přiznávat a zveřejnit čtyřikrát ročně, od koho a za co dostávají peníze ze zahraničí.

Zákonodárci ve Wisconsinu se chystají přijmout zákon omezující práva odborů

23. 2. 2011

V úterý se Demokraté v dolní komoře wisconsinského Kongresu pokusili stovkou pozměňovacích návrhů zablokovat návrh Republikánského guvernéra, který zbavuje zaměstnance veřejného sektoru většiny odborových práv. Obě komory s Republikánskou většinou se sešly krátce před polednem za protestů před budovou Kapitolu, které pokračují už od minulého týdne.

Krasobruslař v Kimlandu a země v ....

23. 2. 2011 / Petr "Vlk"

Česká media mají nový pseudoproblém -- vystoupení krasobruslaře Tomáše Vernera v Severní Koreji. Jsem všechno jiné jen ne fanda tamního režimu obecně a rodiny Kimů zvláště. Režim pokládám za genocidiní, severokorejskou vládnoucí famílii za zločineckou. To aby bylo jasno hned na začátku a nebyl jsem podezírán ze sebemenších proseverokorejských sympatií. Je prostou skutečností, že Tomáš Verner se skupinou světových krasobruslařů vystoupil v Pchjongjangu. V rámci jejich asijské exhibiční šňůry.

Jak Češi píší česky

23. 2. 2011 / Milan Daniel

Mateřskému jazyku se člověk učí od malička. Čeština je jazyk obtížný, ale také krásný. I proto si mnoho Čechů a Češek tropí posměšky například z Asijců, kteří používají pro ně nepochopitelný tónový jazyk a jeho prvky promítají i do naší mateřštiny. Stále častějším úkazem při používání českého jazyka našimi dobrými rodáky je však neznalost, nedbalost a někdy i úplná ignorance.

O úloze teoretiků v experimentálních vědách

23. 2. 2011 / Boris Cvek

Ve fyzice je to známo už dávno. A. Einstein ve svých čtyřech článcích v Annalen der Physik z roku 1905 (editorem časopisu byl tehdy Max Planck) neučinil také žádné měření a "pouze" interpretoval měření jiných, např. vysvětlil tzv. fotoefekt, za což dostal později Nobelovu cenu v oboru fyziky. Podobně Max von Laue pouze spojil pozorování z oboru krystalografie a z oboru zkoumání tehdy mystického záření, jež objevil W. C. Roentgen, a navrhl svým asistentům, aby vyzkoušeli, zda toto záření nebude difraktovat na krystalu. Laueho čistě teoretická úvaha se ukázala býti pravdivou, díky čemuž byla vysvětlena povaha tajemného záření "X" (elektromagnetické záření s velmi malou vlnovou délkou, difraktujícího na mřížkách s velmi malými štěrbinami, jako jsou např. krystaly) a zároveň molekulární struktura krystalů. Dodnes je difrakce rentgenových paprsků na krystalové mřížce hlavní metodou pro zjišťování struktury látek, včetně biologických vzorků jako jsou proteiny, nukleové kyseliny nebo viry (struktura viru HIV byla určena právě takto). A zde bych se chtěl napojit na příběh objevu struktury DNA, jak se ukazuje z nově objevené korespondence Francise Cricka (The lost correspondence of Francis Crick, Nature 30. září 2010).

Co libyjský vůdce řekl na Valném shromáždění OSN 2009

23. 2. 2011 / Jan Mrskoš

Jak pojednáno v článku Daniela Veselého "Cesta teroristické Libye do náruče západních korporací a politiků", jestli se Muammar Kaddáfí těší přízni či nepřízni jiných vládců světa, to záleží na aktuální potřebě toho kterého (ne)příznivce. Na podzim roku 2009 se celý svět smál jeho teatrálnímu výstupu na valném shromáždění OSN, kterému předcházelo neméně teatrální lahůdka pro tisk - postavení beduínského stanu pro Kaddáfího na soukromém pozemku společnosti Donalda Trumpa v New Yorku a jeho pozdější stržení na příkaz místních úřadů.

Francie:

Slon se chystá zašlápnout mravence

23. 2. 2011 / Josef Brož

Víkendový přílet Dominiqua Strausse-Kahna do Paříže některé francouzské noviny označily za "přílet prince". Jelikož jde o předpokládaného kandidáta Socialistické strany na prezidenta v příštím roce, mělo by se říkat spíše: "přílet kamaráda".

Povinné očkování -- kdo rozhoduje o kom a jak?

23. 2. 2011

V úterním pořadu ČRO 2 Čaj pro dva aneb Jak to vidíte? byl otevřen prostor k debatě týkající se povinnosti rodičů, respektive role státu v otázce povinného očkování dětí. Jako čerstvý rodič se skepsí k východiskům zdravotnictví v éře tzv. volného trhu jsem velmi uvítal diskusi umožňující konfrontovat své názory se zástupcem o.s. Rozalio Petrem Sedláčkem a předsedou České vakcinologické společnosti prof. MUDr. Romanem Prymulou, píše čtenář Tomáš Vágai.

Olomoucká univerzita:

Proč mě odvolali z místa šéfa katedry

22. 2. 2011 / Lubomír Machala

Zhruba v polovině ledna, tedy nedlouho poté, co vznikl spor o legitimitě a legálnosti mého odvolání z funkce vedoucího katedry bohemistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, jsem několikrát pro média odmítl podrobněji se k problému vyjadřovat dřív, než bude právnicky vyřešen. 8. 2. jsme s děkanem FF UP doc. Jiřím Lachem podepsali dohodu o narovnání vztahů, o níž média (včetně Olomouckého deníku) bezprostředně podrobněji informovala.

Pokrytec s modrou krví

22. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

K situaci okolo násilných protestů v Libyi se vyjádřil i Karel Schwarzenberg. Evropská unie podle něj může této severoafrické zemi pomoci, pokud o to bude požádána, své názory jí ale vnucovat nesmí.

Hospodářské noviny ZDE

Co říct, když šlechtic v roli diplomata souhlasí se střelbou raketami z vojenských vrtulníků do demonstrantů? Co říct, když ministerstvo zahraničí České republiky dělá užitečného idiota "lidskoprávním aktivistům" české rozvědky v Barmě (na žádost Václava Havla a jeho řídících důstojníků ve State departmentu), v Čečensku či na Kubě (dtto, navíc za potlesku "demokratické CIA" - Freedom House)? Barma ANO, Egypt NE?

Gorbačov zaútočil na Putinovu "falešnou" demokracii

22. 2. 2011

Rusko za vlády Vladimíra Putina je "falešná demokracie", vyjádřil se bývalý šéf sovětského státu Michail Gorbačov (80). "Máme všechno - parlament, soudy, prezidenta, premiéra a tak dále. Ale je to všechno imitace," konstatoval poslední prezident Sovětského svazu.

Cesta teroristické Libye do náruče západních korporací a politiků

22. 2. 2011 / Daniel Veselý

Zatímco Libyí nyní možná zmítá občanská válka poté, co její vůdce Muammar Kaddáfí nechal zmasakrovat stovky lidí a nakvap opustil svůj trůn (Pozn. red.: Britské listy od počátku upozorňovaly, že zprávy o útěku Muammara Kaddáfího jsou nepotvrzené, jeho nepřítomnost v médiích lze vysvětlit jinými důvody a útěk do zahraničí bez rodiny je extrémně nepravděpodobný; tyto zprávy byly nyní spolehlivě vyvráceny), západní státy a jejich mediální kohorty nepropukly v hysterický odsudek, jak by se podle brutality rozsévané plukovníkovými hrdlořezy dalo čekat. Libye se z mezinárodního padoucha, jímž byla celá 70. a 80. léta, pomalu transformovala do klíčové pozice ekonomického a politického partnera západních zemí zvláště poté, co Kaddáfí podpořil Bushovo tažení proti terorismu, přestože americké ropné korporace za rehabilitaci této neposlušné země lobovaly již v 90.letech.

Irácký "Curveball" (Křivák) vyslovil jen další lež

22. 2. 2011 / Mojmír Babáček

Rafid Ahmed Alvan al Jalabi, přezdívaný západními službami "Curveball" (Křivák) žádal v roce 1999 v Německu o politický azyl, protože další pobyt v Iráku pro něj byl kvůli jeho podvodům nebezpečný. Aby ho získal, tvrdil, že v Iráku pracoval nedaleko od Bagdádu, v Džerf Al Nadaf, v továrně na výrobu pojízdných biologických laboratoří.

Všechny pozabíjet

22. 2. 2011

Plukovník Muammar Kaddáfí a jeho okolí při odporu vůči demonstrantům požadujícím změnu režimu nakonec vsadili na sílu. Přitom "nespolehlivé" armádě už libyjský diktátor nedůvěřuje - došlo tedy na "vlastní" prapory jeho synů a žoldnéře najaté v jiných afrických zemích, píše server Lenta.ru.

Daň z ubrané hodnoty

21. 2. 2011 / Jan Keller

V sobotu 19. února se sešlo v Kongresovém paláci v Praze více než tisíc odborových předáků z celé republiky. Protestním shromážděním zahájili akci Otevřete oči, jejímž cílem je pravdivě informovat občany o skutečných dopadech prováděných vládních opatření. Přinášíme plný text vystoupení sociologa Jana Kellera, který byl hostem shromáždění.

Kupředu pravá -- aneb ČR na cestě k rozvojovým zemím

21. 2. 2011 / Ilona Švihlíková

Ministr Kalousek si pochvaluje koaliční dohodu, která by měla vést ke skokovému navýšení DPH o deset procentních bodů u většiny statků, které se nyní nalézají ve snížené sazbě. Ministr Bárta nicméně s úsměvem ujistil "socky", že jim vybral několik potravin, aby nezdechly ihned v první fázi úžasných reforem trojkoalice. S pobavením zbohatlíka vlastnícího Maserati národu sdělil, že je příliš tlustý a že ryby a zelenina tedy zůstanou ve snížené sazbě. Že v ní nezůstane voda, teplo a ostatní náklady, které se v ceně potravin stejně tak projeví, už ovšem nedořekl. Stejně tak už se nikdo z vlády "rozpočtové odpovědnosti" neobtěžoval zabývat tím, že globálně dochází k bezprecedentnímu nárůstu cen potravin, za kterým stojí jak politika biopaliv, tak i souběh neúrod v klíčových zemích (například v Rusku) .

Pro koho Promopro...?!?

21. 2. 2011 / Ladislav Žák

Přestávám aféře kolem společnosti Promopro pomalu rozumět. Nechápu, proč se nyní tolik pozornosti věnuje tomu, jak Promopro naložila s penězi, které obdržela na základě odsouhlasené fakturace na svůj účet. Jedině snad, kdyby šlo o účelově vázané zálohy a ještě by ve smlouvě stálo, že konkrétní plnění musí pocházet právě z této konkrétní dávky peněz. Což je tak trochu nonsens...

Kam by mohla kráčet ČSSD v objetí Zelených

22. 2. 2011 / Marie Saša Lienau

Jutta Ditfurth byla jednou ze zakládajících osobností německé Strany zelených. Po několika aktivních letech ze strany vystoupila a stala se její nesmiřitelnou kritičkou. V právě vycházející knize a v poskytnutém interview internetovému Spiegel-online mluví o situaci kolem převzetí mladé sociálně-ekologické Strany zelených skupinou původně levicových aktivistů z frankfurtské scény.

Voliči Zelených chtějí být klamáni

22. 2. 2011

Interview s Juttou Ditfurth vedl Christoph Twickel, z němčiny přeložila Saša Lienau

Zelení jako protestní strana? Ne tak pro Juttu Ditfurth. Bývalá spolková předsedkyně této strany na své dřívější spolubojovníky ve interview na Spiegel-online ostře zaútočila: stali se z nich prý neo-konzervativní „splachovací eko-hoši" a mistři v umění zrady.

Wisconsin: Počátek americké vzpoury?

21. 2. 2011

Mezitím vzniká ještě další hnutí zaměřené na obranu chudých a střední třídy. Města po celé zemi chystají na 26. února Akční den "zaměřený na korporátní daňové podvodníky".

Chvíli to trvalo, ale události ve Wisconsinu ukazují, že chudí a střední třída v USA jsou možná připraveni vracet rány. Madison může být pouhým počátkem, napsala Sarah van Gelder pro magazín Yes! o protestech proti omezování práv zaměstnanců.

Je libo koblihový chléb s náplní meruňkovou?

21. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

Povídala rybě ryba, že moc mluvit, to je chyba. Ryba rybě řekla na to, že být zticha, to je zlato. A v tom byla chyba celá - jedna druhou neslyšela.
Josef Kainar

Co všechno budou výrobci uvádět na trh pod pojmem chléb; je podmáslí ještě mlékem, nebo něčím jiným? A co smetana a šlehačka? To nemůže pořádně vědět ani sám Pán Bůh. Odborářský šéf Zavadil vládní návrh snížené sazby DPH pro sedm specifických druhů zboží nazval včera v OVM (20. 02. 2011) výstižným pojmem cochcárna.

Hrůzostrašný sen občana Janoveckého

21. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

"Hovada ve chlívě bučí, probouzí malého spáče, avšak božské jezulátko ani málo nezapláče."
(Kurt Vonnegut, 1969)

To ráno se pan Janovecký probudil se zpoceným čelem. Přes noc zřejmě výrazně poklesl tlak vzduchu, nebo musely být silné erupce na Slunci, což bylo zřejmě příčinou jeho lehkého spaní a příšerných snů. Několik dní před touhle noční hrůzou přelouskal jedním dechem knihu Jatka č. 5 amerického spisovatele Kurta Vonneguta, která se svým dějem vrací ke spojeneckému náletu na Drážďany, při němž zahynulo kolem 100 000 německých civilistů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní