SOBOTA
Doutnající vzpoura davů

19. 2. 2011

KD│ŠOK│ 22:00

    Guardian Middle East Blog
  • Televize al-Džazíra vyšetřuje zprávy, že její signál byl rušen v řadě zemí, včetně Saúdské Arábie, ve Spojených arabských emirátech a Egyptě. Mluvčí řekl: "Nejsme si jisti příčinou, ale hledáme ji."
  • BAHRAJN Odbory Gulf Air zveřejnily, že Všeobecný svaz bahrajnských pracovníků vyzval od 20. února ke stávce ".
  • JEMEN Bezpečnostní síly zmizely z ulic Adenu, kde vzpoura vedla k alespoň čtyřem úmrtím a hrozí město uvrhnout do chaosu. AP citovala obyvatele, tvrdící že gangy rabují a vypalují vládní budovy, aniž se kde objevuje jakákoliv známka po policii nebo ozbrojených silách.
  • LIBYE Přístup k internetu v Libyi byl odříznut v 01:18 libyjského času (pátek 23.18 GMT), ale zdá se, že byl částečně obnoven 08:01, Podle internetové monitorovací služby Renesys.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT
SOBOTA - předchozí

  • Guardian UGANDA 20:30 SEČ Miliony Uganďanů hlasovaly v prezidentských a parlamentních volbách, ve kterých, se pravděpodobně dočkáme že 25 letý mandát prezidenta Yoweri Museveniho bude pokračovat. I když kampaň i hlasování proběhly velmi mírumilovně, Museveni nehodlá nic riskovat. Tady nebude žádná Egyptská revoluce, tvrdí. Ale pro jistotu místní operátoři mají příkaz cenzurovat slova Egypt a diktátor.
  • Moheet ARMÉNIE 19:30 SEČ Tisíce arménských občanů vyšlo do ulic Jerevanu vyzvat vládu k demisi. Odsoudili politickou nespravedlnost, obtížné sociální podmínky a zvýšení inflace v této bývalé sovětské republice. Jeden z vedoucích představitelů opozice, bývalý arménský prezident arménsko-syrského původu Levon Ter-Petrosjan (bývalý předseda Pan-arménského národního hnutí) řekl davu: "hnutí pro změnu vlády, která začala v Kyrgyzstánu, Tunisko a Egyptě pokračují, dostane se nám dříve nebo později, protože situace v Arménii není nejlepší". Demonstrace proti vítězství Petrosjanova protikandidáta v prezidentských volbách v roce 2008 se změnil na vzpouru a boj s policií vyústil v zabití dvou policistů a osm civilistů, kromě desítek zraněných.
  • AFP IRÁK 18:50 SEČ Přibližně tři tisíce studentů z univerzity v Sulajmáníji, druhém největším městě v regionu Kurdistán v Iráku, demonstrovalo v sobotu za to, aby se prezident regionu Masúd Barzání omluvil za to, že stráže v sídle jeho Strany demokratického Kurdistánu ve městě zahájily ve čtvrtek palbu na demonstranty, což vedlo k úmrtí dvou osob. Raněných bylo 57 dalších.
  • KUNA IRÁK 18:25 SEČ Liga arabských států klade důraz na význam nadcházejícího arabského summitu v Bagdádu. Trvá na tom, aby se konal včas, zejména za současných okolností, které vyžadují nejvyšší stupeň koordinace a konzultací s cílem vypořádat se s vážným až zásadním vývojem, který převažuje v arabském regionu.
  • KUNA EGYPT 18:15 SEČ Egyptské muslimské bratrstvo v sobotu odmítlo "íránský model v Egyptě," a řeklo, že se těší na "občanský stát, kde lidé budou zdrojem autority", jak je uvedeno v komentáři jednoho z jeho vůdců, Saada al-Katatni, člena předsednictva Muslimského bratrstva v egyptské televizi. Odkázal přitom na zákony, Nejvyšší ústavní soud a aktivitu legislativní rady. Katatni kladl znovu důraz na absenci záměru skupiny kandidovat v nadcházejících volbách na prezidenta republiky a absenci snah o získání většiny v obou komorách sněmovny a šúře. Dodal, že principem Muslimského bratrstva je dialog se všemi institucemi kromě utajeného dialogu s cizím státem, který má činit ministerstvo zahraničí. Metrdd popřel kontakty či návštěvu ambasády Spojených států. Katatni vysvětlil, že doktrínou Muslimského bratrstva je respekt k druhým - to řekl s ohledem na kopty. "Jsou to naši bratři. Mají všechna práva a stejné povinnosti."
  • Dar Al Hyat BAHRAJN 17:55 SEČ Bahrajnský ministr zahraničí šejch Khalid bin Ahmed Al Khalifa řekl na tiskové konferenci po jednání Rady pro spolupráci zemí Perského zálivu, že policejní akce v Bahrajnu byla nutná, aby se zabránilo sklouzávání země do propasti sektářství. Zdůraznil, že "neexistuje žádná krize důvěry mezi vládou a lidem". Řekl, že tato fáze "vedla k šoku pro celý národ, ale jsme schopni se dostat přes toto utrpení..."
  • AFP JORDÁNSKO 14:35 SEČ 400 (podle organizátorů) či 300 (podle policie) převážně mladých lidí po páteční modlitbě volalo po politické reformě. Protest začal u mešity Husseini (v centru Ammánu), a demonstranti pokračovali k budovám Ammánské radnice. Požadovali pád vlády premiéra Maroufa Bakhita, která byla založena 9. února. Skandovali hesla "chléb, svobodu a sociální spravedlnost", "Chceme zvolenou vládu", "Lidé chtějí pokles korupce" a "Hlad je zlý rádce" . Nejméně osm lidí bylo zraněno. Střet je prvním svého druhu od zahájení mírových protestů v Jordánsku v lednu.
  • YnetAP│AFP BAHRAJN 14:20 SEČ podle zpráv z Bahrajnu, bahrajnský korunní princ šejk Salman bin-Hamad Al-Khalifa nařídil stažení vojsk. Armáda opustila náměstí Pearl v hlavním městě a na místě jsou zpět tisíce demonstrantů.
  • JEMEN Policie zabila studenta v kampusu University v Sana'a. Armáda se ale začala stahovat z ulic hlavního města - jak bylo požadováno opozičními vůdci.
  • ALŽÍRSKO Pozornost vyvolalo zranění opozičního poslance během demonstrace proti prezidentovi. Reuters oznámil, že demonstranti křičí "Alžírsko - svobodu a demokracii". Početné policejní síly byly rozmístěny v ulicích Alžíru, aby zabránily demonstrantům v dosažení centrálního náměstí. Desítky obrněných vozidel policie a armády byly rozmístěny v hlavních ulicích, hodiny před začátkem demonstrace. Demonstranti byli nakonec rozptýleni slzným plynem.
  • KUVAJT Kuvajtská policie zranila včera 30 lidí při střetech mezi bezpečnostními silami a beduíny, kteří požadovali od státních orgánů občanství . Při demonstraci severně od Kuvajt City bylo zatčeno asi 50 lidí, policie použila kouřové granáty a vodní děla.
  • YnetBBC ÍRÁN 13:45 SEČ Íránská opozice svolala dnes ráno občany na zítřek k protestním shromážděním v Teheránu a dalších městech v zemi. Má se tak stát u příležitosti týdne od smrti dvou demonstrantů.
  • Dostor TUNISKO 13:22 SEČ France 24 s odvoláním na americké zdroje oznámila smrt bývalého tuniského prezidenta Zine El Abidine Ben Aliho poté, co byl dva dni v kómatu v nemocnici v saúdskoarabské Džiddě. Ben Ali a jeho rodina uprchli do Saúdské Arábie 14. ledna po lidovém povstání, které skončilo jeho vlády, trvající 23 let.
  • Dostor EGYPT 13:05 SEČ Ministerstvo vnitra chce podpořit nový slogan policistů "policie ve službě lidu", a ministr vnitra vydal propouštěcí dekret několika politických vězňů, uvězněných v posledním období. Celkový počet této kategorie zadržovaných osob je 239 .
  • Dostor Mluvčí Muslimského bratrstva Essam el-Erian řekl, že jakékoli rozhodnutí o mírové smlouvě s Izraelem je vůli egyptského lidu a měl by o ní rozhodnout egyptský lid. Nebudeme to my, kdo by Egypťanům vnucoval svůj názor na tuto smlouvu, řekl pro televizi Al-Arabíja Erian a poznamenal, že "žádné smlouvy netrvají věčně..." Prohlásil: "Naše pozice se vůči zamítnutí mírové smlouvy s Izraelem nezměnila, ale naší hlavní prioritou je v současné době stabilizace vnitřních záležitostí naší země. Nebudeme nyní žádat, aby Egypt smlouvy přehodnotil, ale pokud by v budoucnu parlament projednával smlouvy a my jsme v něm měli zástupce, zdůrazníme svůj přezíravý postoj k nim." Zdůraznil , že zrušení nebo změna smluv je povinností vlády a armáda potvrdila, že bude respektovat všechny smlouvy , podepsané s předchozí egyptskou vládou.
  • El-Erian řekl, že Bratrstvo podporuje otevření přechodu Rafáh mezi Egyptem a pásmem Gazy. "Jedná se o čest Egypta a ozbrojených sil", podotkl.
  • Elaph SÝRIE 12:50 SEČ Syrské orgány zatkly v pátek za úsvitu v Aleppo na severu země, vůdce Islámského hnutí Mohammeda Ghassana Najjara. Ten svolal pokojnou demonstraci na náměstí Saadallah Jabri a apeloval na bezpečnostní síly a vládu, aby upustila od "honby na ty, kteří chtějí svobodu".
  • Generální rada Kurdské demokratické aliance v Sýrii chce provádět politické, hospodářské a sociální reformy s cílem "imunizovat zemi, udržet občanský mír, národní jednotu a stabilitu v zemi a zabránit otřesům." Vyzvala Assada, aby podnikl konkrétní kroky k odstranění kolapsu v syrských ulicích obnovením veřejných svobod a propuštěním "vězňů svědomí" a zrušil výjimečný stavu a zvláštní zákony. Rada vyzvala občany kurdské národnosti (asi dva a půl milionu lidí), k účasti na sobotních protestech a demonstracích ve městech Damašek a Aleppo.
  • Elaph SÝRIE 12:40 SEČ Včera, na protest proti urážkám muže, který byl surově zbit třemi policisty, demonstrovalo více než sto Syřanů v Damašku. Skandovali heslo "Neponižujte syrský lid", "Naši krev jsme obětovali pro vás, Bašáre" jako odkaz na syrského prezidenta Bašára Asada.
  • MoheetReuters OMÁN 12:25 SEČ Washingtonský námořní expert a šéf regionální skupiny pro boj proti pirátství v Indickém oceánu řekl v sobotu, že piráti unesli v pátek odpoledne jachtu Aikotera se čtyřmi Američany na palubě při pobřeží Sultanátu Omán. Majitelé lodi Jane a Adam Scottovi začali svou cestu kolem světa v roce 2004.
  • MoheetAl-Ahram 12:20 SEČ Zdroje v Komisi ke změně ústavy, která byla pověřena Nejvyšší radou ozbrojených sil měnit 6 článků egyptské ústavy (zrušení článku 179 Ústavy a změnu článků 77, 76, 88, 93 a 189), sdělily, že výbor zvažuje změnu i jiných částí, které původně nebyly v žádosti Rady určeny ke změně. Je obtížné změnit jen 6 článků, protože odkazují na materiály které by s novým zněním mohly být v rozporu, a úprava jednoho vyžaduje změnu článku s ním spojeného.
  • Moheet Valné shromáždění egyptského Syndikátu novinářů, které se v pondělí konalo v sídle v Káhiře , požaduje rozpuštění egyptské tajné policie a otevření vyšetřování vraždy novináře Ahmeda Mahmouda. Podle Karema Yahya, novináře z deníku Al-Ahram, by měli být hnáni k zodpovědní šéfredaktoři celostátních novin a správní rady, kteří se "pokusili poškodit obraz revoluce v očích lidu".
  • Moheet BAHRAJN 11:15 SEČ Šíitská opozice odmítá výzvu bahrajnského krále Hamad bin Isa Al Khalify k celonárodnímu dialogu a požaduje jeho odchod. Podle prohlášení vůdce opozice Abdula Jalila Khalila Ibrahima by vláda měla nejdříve stáhnout armádu z ulic a poté odstoupit - před tím, než korunní princ pozvání k dialogu vyslovil.
  • Al Jazeera ALŽÍRSKO 9:48 SEČ Alžírsko se připravuje na další protesty. Demonstrace se mají uskutečnit DNES v hlavním městě Alžíru a Oranu. Pořádá je Národní koordinační skupina pro změnu a demokracii (CNCD), složená z politické opozice, alžírské Ligy lidských práv a odborů.
  • Al Jazeera LIBYE 9:48 SEČ Human Rights Watch tvrdí, že při demonstracích vyzývajících k odchodu Muammara Kaddáfího během posledních tří dnů bylo zabito 84 lidí. Ověření zprávy z Libye bylo obtížné, neboť vláda omezila novinářům vstup do země, stejně jako internet a mobilní telefony. Desítky tisíc protivládních demonstrantů se snaží vyhnat Kaddáfího. Vyšli ve čtvrtek do ulic po celé Libyi poté, co organizátoři vyhlásili tzv. "den hněvu" po vzoru podobných protestů v Tunisku a Egyptě. V pátek demonstrace pokračovaly. Výsledkem bylo nejméně 20 mrtvých a více než dvěstě zraněných.
  • Libyjský deník Quryna napsal ve čtvrtek, že regionální šéf bezpečnosti byl zbaven svého úřadu po smrti demonstrantů v al-Bayda.
  • Rosbalt GRUZIE 3:35 Izraelské velvyslanectví ukončilo činnost v Gruzii, v Turecku a Ázerbájdžánu. Izrael zapsal Gruzii a Ázerbájdžán do seznamu pro turisty nebezpečných zemí. Pro občany Izraele představují nyní zvláštní nebezpečí Egypt, Turecko, Ázerbájdžán, Gruzie, Arménie, Côte d'Ivoire, Mali, Mauretánie a Venezuela. Bezpečnostní služba informovala Izraelce, aby, pokud je to možné, upustili od návštěvy těchto zemí. Státní velitelství pro boj proti terorismu varovalo před možností teroristických útoků proti Izraelcům v souvislosti s třetím výročím likvidace vedoucího vojenského křídla Hizballáhu Imada Mugnie. Mugnie byl zabit 13. února 2008 v Damašku. Hizballáh obviňuje Izrael.
  • Al Awsat   OMÁN 2:42 Nepokoje serozšířily i do Ománu. Včerejší "Zelený pochod" stovek demonstrantů v Sultanátu Omán požaduje od sultána Qaboos bin Said al Saida (1940) reformy vzdělávacího systému, odstoupení některých ministrů, boj proti korupci a zvýšení platů. Organizátoři jsou většinou mladí lidé. (Omán je absolutistická monarchie, vládce nicméně "hledá konsensus" s federálními, provinčními, místními a domorodými zástupci. Každý občan má možnost odvolat se se svou stížností nebo žádostí osobně k sultánovi . Nedávno dovolil Qaboos parlamentní volby, v nichž mohou hlasovat i kandidovat také ženy. Podstatnou část příjmů z ropy Omán věnuje na zdravotní péči a vzdělávání. Náboženskou většinu zde tvoří Ibadis - pouštní "puritánští" muslimové. - pozn. ŠOK)
  • Al Awsat TUNISKO 2:39 Islamističtí demonstranti požadovali včera uzavření nevěstinců v Tunisu. Po pátečních modlitbách skandovali hesla jako "V muslimské zemi není místa pro bordely" a "Zavřít bordel je povinnost". Pozorovatelé očekávají, že bordely budou zavřeny v blízké budoucnosti ze strachu před opakováním útoků. Militanti podezřelí z příslušnosti k Islámské osvobozenecká straně (který propaguje zřízení chalífátu) vpadli také do několika bordelů ve městech Beja, Kairouan a Sousse. V Tunisku se dosud provozovala prostituce otevřeně a legálně . Prostitutky mají zajištěnou zdravotní péči. Bordely jsou považovány za ideálním místo pro první sexuální zkušenosti tuniských mladých mužů.
  • Al Rai│DPA 2:23 SEČ Izrael se připravuje čelit demonstracím na západním břehu Jordánu. Vedení izraelské armády začalo s tvorbou sil rychlé reakce na pozadí možnosti že Palestinci na Západním břehu by organizovali demonstrace podobn= těm v Egyptě a Tunisku. Noviny Jeruzalem Post uvedly, že lídři projednali způsoby řešení velkých demonstrací, které by mohly rozpoutat ve stejné době v různých částech Západního břehu nepokoje. Zdrojem vážných obav je skutečnost, že v případě demonstrací ve velkém měřítku, armáda neví, jak se efektivně vypořádat s protesty.
  • Guardian Middle East Blog 2:01
    • LIBYE Elitní brigáda Khamis, vedená synem Khamisem Kaddáfím, se přestěhovala do Benghazi, al-Baydy a do několika dalších měst, řekli obyvatelé. Vojáci byli doprovázeni milicí, která je zřejmě složena z cizích žoldáků. Několik svědků hlásilo francouzsky mluvící bojovníky.
    • V al-Bayda tvrdí obyvatelé, že vojáci občas používají odstřelovače k pokusům rozptýlit demonstranty, zatímco milicionáři vedli přímý útok na demonstranty s noži a automatickými zbraněmi. Protestující zničili buldozery přistávací dráhy vojenské letecké základny aby se zabránilo příletu vojenských posil a zapálili policejní stanici. Žoldáci jsou nyní skryti v lesích. "Město je mimo kontrolu Kaddáfího režimu," řekl al-Warfali Fathi, z libyjského Výboru pro pravdu a spravedlnost. Informaci nebylo možno prověřit.
    • V Zentanu zaútočili milicionáři na město poté, co demonstranti zapálili policejní stanici a stříkali na zdi graffiti "Pryč s Kaddafím". Úředníci s reproduktory nejdříve nabídli obyvatelům, kteří přestanou protestovat, peníze, ale pak uřízli elektřinu a vodu.
    • Al-Jazeera hlásila, že bezpečnostní síly uprchly z Benghazí a dalších měst ve východní části země, včetně měst u hranic s Egyptem.
    • Amnesty International obvinila libyjské úřady z odpovědnosti za střelbu na protivládní demonstranty poté, co se dozvěděla, že v posledních 72 hodinách bylo nejméně 46 lidí zastřeleno bezpečnostními silami.
    • SAÚDSKÁ ARÁBIE Existují zprávy, že saúdskoarabský král Abdullah bin Abdul-Aziz se konečně vrátí do země poté, co strávil tři měsíce v USA a Maroku na lékařském ošetření.
    • BAHRAJN Ministerstvo zahraničí Velké Británie oznámilo tvrdé restrikce na prodej zbraní a bezpečnostního materiálu do Bahrajnu. Británie zrušila 24 individuálních krátkodobých vývozních licencí a 20 dlouhodobých a osmi samostatných licencí pro Libyi. Nyní dochází k přezkoumání vývozních licencí pro širší region, včetně Jemenu. Francie oznámila, že také pozastavila schválení vývozu bezpečnostního vybavení do Libye a Bahrajnu.
    • Německý prezident Christian Wulff zrušil cestu do Bahrajnu plánovanou na tento měsíc v reakci na vládní masakr demonstrantů. Prezidentský mluvčí Olaf Glaeseker řekl, že Wulff trval na tom, že "svoboda shromažďování a svoboda projevu v Bahrajnu musí být plně zaručeny."
    • ALŽÍRSKO Na víkend je plánováno shromáždění vyzývající k demokracii. Organizátoři protestu řekli, že nabídku vlády, aby zrušila výjimečný stav byl, špinavý trik.
  • Al Khaleej BAHRAJN 0:30 Korunní princ Salman bin Hamad Al Khalifa vyzývá k "dialogu se všemi stranami a skupinami v království, bez výjimky", a tvrdí, že mu král bin Hamad Isa Al Khalifa dal mu všechny pravomoci nezbytné k dosažení nadějí a touhy, které má celé spektrum občanů." Král apeloval, podle jeho sdělení čteného v bahrajnské televizi, aby všechny strany "spolupracovaly s láskou a upřímností" s korunním princem, který slíbil zahájit celonárodní dialog, jakmile se do země vrátí klid. Obnovené protesty v království vedly ke smrti a desítkám zraněných, když armáda a pořádková policie vypálily ostrou municí na dav.
  • Guardian BAHRAJN 0:30 V pátek, těsně po 17:30 místního času, v centru Manama znovu propuklo násilí, střelba a křik. Až 200 demonstrantů se pokusilo o pochod na náměstí Pearl, vyklizené ve čtvrtek ráno po divokém útoku, který znamenal tři mrtvé. Jen něco málo přes kilometr od centrálního orientačního bodu Bahrajnu, vojáci a policisté zahájili palbu, zabili přinejmenším ještě jednoho demonstranta a 50 dalších bylo zraněno. "Nám je fuk, jestli zabijí 5000 z nás," křičel demonstrant uvnitř nádvoří nemocnice Salmaniya, který se stal shromažďovacím bodem pro demonstrující mládež v Bahrajnu. "Režim musí padnout a buďte ujištěni, že padne." Těsně před setměním, pořádková policie postupovala na nemocnici. Zřejmě honí demonstranty, kteří se pokusili spojit se se skupinou směřující k náměstí Pearl. Policie používá zvukové granáty, gumové projektily a slzný plyn. Couvla ve chvíli, kdy dav v nemocnici se zvětšil na nejméně 7.000 lidí. Všichni skandovali slogany proti režimu. "Pryč s králem, pryč s Khalify," volali.
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.2. 2011