PONDĚLÍ
Občanská válka v Libyi

21. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:58

  • Al Arabíja JEMEN 21:55 Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh v pondělí řekl, že by mohl vyhovět požadavkům demonstrantů a odstoupit od moci, "ale pouze prostřednictvím hlasovací uren" - voleb. Saleh řekl na tiskové konferenci, že parlamentní opozice, pod vlajkou společného postupu, "zvýšila strop svých požadavků, ovšem některé z nich nejsou legitimní."
  • Saleh popíral tvrzení opoziční koalice "Asociace Jemenu", že demonstranti byli zbiti nebo zabiti bezpečnostními silami, a vyzval opozici, aby "uspořádala celostátní konferenci za účasti všech politických a společenských sil, a dohodla se na řešení problémů Jemenu a na aktuálním konsensu o vytvoření dočasné vlády národní shody.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT
SO NE PONDĚLÍ - předchozí

  • Svědci dnešních demonstrací řekli, že jeden mladý Jemenec byl zabit a čtyři zraněni při střetu s vojáky v městě Aden v jižním Jemenu. Říkali, že vojáci zahájili palbu na mladé lidi, kteří házeli kameny na jejich hlídku u vojenského velitelství Adenu.
  • Elaph LIBYE-MALTA 21:25 Vedle dvou letadel Mirage F1 s dvoučlennými posádkami na Maltě přistály i dva policejní vrtulníky, přepravující sedm lidí. Piloti neutekli před Kaddáfím - čtyři vojáci, kteří přiletěli na palubě stíhaček, oznámili, že utekli z vojenské základny Benghází, obsazené demonstranty.
  • SRN Analytics BAHRAJN 20:45 Do hlavního města Bahrajnu se přestěhovaly tanky. Probíhala zde schůzka zemí Zálivu. Velvyslanci zemí z celého regionu se shromáždili uvnitř přímořského paláce. Výstupem byla zpráva, že stojí jednotně za monarchou a jeho vládnoucím systémem. Takže pokud vládci Bahrajnu nabízejí jednání s opozicí, aby našli společnou řeč s představiteli povstání v ostrovním království, jejich vyjednávací možnosti jsou omezeny obavami z spojenců v Perském zálivu, říkají odborníci. "Myslí si, že musejí vývoj 'udržet na uzdě," řekl Shadi Hamid, ředitel výzkumu v pobočce jednoho ze tří nejvlivnějších amerických think tanků Brookings Institution v Dauhá v Kataru. "Mocný soused" Saúdská Arábie a další státy Perského zál ivu mohou použít značného tlaku na královský dům v Bahrajnu, aby zabránily hlubokým ústupkům, které by mohly povzbudit ostatní, kteří se bouří proti absolutistickým monarchiím.
  • Americký admirál Mike Mullen, předseda sboru náčelníků štábů, začal svou diplomatickou misi po Zálivu v neděli v Saúdské Arábii, která se zavázala k použití "všech svých schopností" na podporu vůdci v Bahrajnu, který je přístavem 5. flotily US Navy.
  • Premiér David Cameron odletěl do regionu v pondělí.
  • Sunnitští vůdci se obávají, že šíitská většina v Bahrajnu - asi 70 procent obyvatel, budou tvořit základ celoregionálních protestů a mohou nabídnout oporu pro vzestup šíitského systému Íránu.
  • SRN News LIBYE-MALTA 18:40 SEČ Dvě libyjské proudové stíhačky Mirage F1 libyjských leteckých sil dorazily na Maltu. Vojenští představitelé tvrdí, že jejich piloti požádali o politický azyl, během krvavého zákroku proti protivládní demonstraci v Libyi. Plukovníkům libyjského letectva bylo umožněno přistát, když cestou rádiem informovali Maltu, že chtějí žádat o politický azyl. Vzlétli ze základny poblíž Tripolisu a v libyjském vzdušném prostoru letěli nízko pod horizontem radarů, aby zabránili odhalení.
  • 7Days LIBYE 15:41 Bulvární list vydávaný ve Spojených arabských emirátech s odvoláním na údajné svědky informuje o bojích v libyjském hlavním městě Tripolisu, kde prý na demonstranty útočí vládní odstřelovači (Pozn. ed.: Taková taktika příznivců režimu by ovšem odpovídala předchozím zprávám z východu země.) Obyvatelé druhého největšího sídla Benghází kontrolují město a ozbrojují se. Na budově hlavního soudu byla podle jednoho svědka libyjská vlajka nahrazena vlajkou bývalé monarchie svržené v roce 1969 vojenským pučem plukovníka Kaddáfího.
  • Debka LIBYE 15:41 Izraelský server interpretuje současné události v Libyi jako povstání obyvatel východní poloviny země - Kyrenaiky - proti režimu obyvatel západní části, Tripolitánie. Na rozdíl od jiných zemí tu údajně nejde tolik o sociální tématiku, jako o kmenové a regionální spory.
  • As-Šark al-Avsat/AP BAHRAJN 15:21 Demonstranti v Bahrajnu požadují zrušení závodu F1. Podle jejich názoru by královská rodina měla zrušit grand prix otvírající letošní závodní sezónu, protože jde o nákladný marnivý projekt - ačkoliv jde také o mezinárodní premiéru tohoto podniku v malé ostrovní monarchii.
  • El-Watan ALŽÍRSKO 14:42 Policie zmlátila účastníky pokojné studentské demonstrace před budovou ministerstva vysokého školství v Alžíru. Několik studentů bylo vážně zraněno a nejméně tři byli převezeni na jednotku intenzivní péče.
  • El-Watan MAROKO 14:34 Podle zpráv marockých úřadů bylo při protivládních manifestacích zabito 5 osob a 128 dalších zraněno - z toho 115 příslušníků pořádkových sil.
  • Le Quotidien d'Oran LIBYE Alžířan Jazíd Alila upozorňuje na problém s mediálním pokrytím událostí v Libyi, kde na východě země nejsou registrováni prakticky žádní zahraniční novináři, takže zprávy odsud jsou založeny zejména na vyjádřeních nevládních organizací, jež lze obtížně ověřit. Situaci dále komplikují vládní zásahy do provozu Internetu a mobilních i pevných telefonních sítí.
  • Xinhua.net/al-Arabíja LIBYE 14:02 Podle živého vysílání televize Al-Arabíja hoří hlavní vládní budova v libyjském hlavním městě Tripolisu.
  • STRATFOR LIBYE Zprávy o tom, že se nepokoje šíří z východní Libye do hlavního města Tripolisu, hovoří o tom, že v centru byla slyšet intenzívní střelba. Al-Džazíra hlásí za dnešek v Tripolisu 61 mrtvých. Detaily jsou kusé, ať už jde o počet protestujících nebo vážnost střetů v Tripolisu. Protesty údajně zesílily po televizním vystoupení Kaddáfího syna Sejfa al-Isláma, který se snažil prezentovat jako nová reformní tvář režimu. Zprávy o dezercích v Benghází a Bajdě na východu země a šíření nepokojů do Tripolisu vedou k pochybnostem o loajalitě armády a její schopnosti situaci zvládat.
  • Al-Arabíja LIBYE Podle anonymního svědectví předaného prostřednictvím telefonního hovoru demonstranti v libyjském hlavním městě Tripolisu v noci vydrancovali kanceláře státní televize a rozhlasu - TV al-Džamahírija 2 a rádia al-Šababíja. Vysílání bylo obnoveno dnes v ranních hodinách.
  • American Forces Press Service SAÚDSKÁ ARÁBIE Předseda Sboru náčelníků štábů admirál Mike Mullen pobývá na první návštěvě spojeckých zemí Středního Východu po pádu Husního Mubaraka. Snaží se přesvědčit o trvajícím zájmu USA na udržení regionální stability. Kromě Saúdské Arábie, kam přicestoval včera, navštíví Mullen také Katar, Spojené arabské emiráty, Džibuti a Kuvajt.
  • RIA Novosti BAHRAJN Bahrajnské děti se účastní protestů spolu s dospělými. Video ZDE.
  • AP LIBYE BP připravuje evakuaci některých zaměstnanců z Libye, kde se šíří násilné nepokoje, oznámil dnes mluvčí společnosti David Nicholas.
  • L'Orient-Le Jour LIBYE Zhruba tisícovka Tunisanů z přibližně padesátitisícové tuniské menšiny žijící v násilnostmi zmítané Libyi žádá o repatriaci. Oznámil to podle státní agentury TAP velvyslanec Tuniska v Libyi Slah Eddinne Jemali.
  • The Daily Star LIBYE Libanonské satelitní kanály NBN, Al-Džadíd a Al-Manar spolu s dalšími regionálními stanicemi byly zasaženy elektronickými protiopatřeními libyjských orgánů, které se snaží zabránit vysílání záběrů zachycujících násilnosti v Libyi.
  • Syria News TUNISKO Chcete-li najít miliony dolarů, euro a  diamantů, navštivte    palác  sesazeného prezidenta Tuniska. Tuniská státní televize   v sobotu ukázala, jaké poklady skrýval palác Zina el-Abidina bin Alího v Tunisku. Evropská unie se přidala ke Švýcarsku a Kanadě, když prohlásila, že země EU zmrazily majetek bývalého prezidenta a jeho rodiny. Média už dříve  oznámila, že objem bohatství Bin Alího a jeho blízkých je   odhadován na 5 miliard amerických dolarů.
  • Saba Net SAÚDSKÁ ARÁBIE Generální tajemník  Organizace islámské konference Ekmeleddin Ihsanoglu vyjádřil v neděli  obavy z vývoje  událostí odehrávajících se v řadě členských států.
  • Al Arab BRITÁNIE Britský ministr zahraničí William Hague naléhal v neděli na arabské země, aby odsoudily pokračující represe v Libyi.
  • Oman Daily Observer BAHRAJN 10:53 Tisíce protestujících v Bahrajnu opět staví stanové městečko na manamském Perlovém náměstí. Očekává se, že opozice předloží své požadavky - zřízení konstituční monarchie a přímou volbu vlády - korunnímu princi. Přeje si také stažení bezpečnostních sil, propuštění politických vězňů a jednání o nové ústavě.
  • Jordan Times/AFP TUNISKO 10:30 Tuniská udržovací vláda čelící protestům, které žádají její rezignaci, podle státní agentury TAP v neděli požádala Saúdskou Arábii o vydání exprezidenta bin Alího. Exprezident odcestoval do saúdského exilu 14. ledna, po týdnech protestů a 23 letech autoritativní vlády.
  • Al-Haját Komentátor Abdullah Iskandar upozorňuje, že současné bouřlivé události v arabském světě jsou záležitostí improvizace a nemají jasný cíl. Držitelé moci se snaží provádět krizový management spíše než krizi řešit, takže takřka jediným prostředkem "řešení" se stalo násilí. Mocenské struktury - dokonce i v zemích, kde už došlo k určitým změnám, jako v Tunisku a Egyptě - reprezentují v jistém smyslu pokračování předchozích režimů a čelí lidovým revoltám. Protože v minulých desetiletích došlo k ustálení modelu, který na obou stranách nahradil politickou rivalitu existenciálním nepřátelstvím, přetrvává absence důvěry mezi lidovým hnutím a mocí.
  • Haarec LIBYE 9:44 Představitel východolibyjského kmene Al-Zuvajja dnes pohrozil zastavením vývozu ropy na Západ, pokud do 24 hodin nedojde k ukončení násilí. Libye je čtvrtým největším africkým vývozcem ropy a exportuje denně 1,1 milionů barelů. Ceny ropy v obavě z přerušení dodávek stouply na 103,5 dolaru za barel.
  • Deutsche Welle LIBYE 9:30 Tváří v tvář protestům v arabském světě zůstává Evropa pouhým divákem. EU zdůrazňuje svobodu a demokracii, ale ekonomické a pragmatické ohledy ji dlouho vedly ke spolupráci s autokratickými režimy. Nespravedlivý Kaddáfího režim je současně také tím, na koho EU spoléhá tváří v tvář proudu ilegálních imigrantů. Dodávky ropy znamenají teplo a plné nádrže aut. Evropa až dosud nezaujímala jasný postoj k diktátorům v Libyi a dalších zemích, a neexistuje žádná záruka ohledně toho, kdo je nahradí. Převládnou prodemokratičtí aktivisté? Nebo moc skončí ve stejných rukou, které před pěti lety při protestech proti dánským karikaturám proroka Mohameda podpalovaly evropské konzuláty? Existují vůbec jasné rozdíly mezi těmito dvěma tábory? Odpověď zní: Nikoliv. Protestní hnutí jsou stejně komplexní a mnohovrstevnatá jako samotné arabské společnosti.
  • Al-Arabíja LIBYE 9:14 Stovky libyjských vzbouřenců, někteří vyzbrojení noži a střelnými zbraněmi, dnes dvakrát zaútočily na část Tripolisu, v níž jihokorejská firma provádí stavební projekt. Došlo k poranění tří jihokorejských dělníků, z nichž jeden byl pobodán, a zraněni jsou také jeden nebo dva dělníci z Bangladéše.
  • AP LIBYE 9:01 Americká zpravodajská agentura upozorňuje, že nepřítomnost Muammara Kaddáfího v médiích a nahrazení synem nesvědčí nutně o nepřítomnosti nejvyššího představitele, o níž některé zdroje spekulují, ale může jít o snahu prezentovat v krizové situaci tvář režimu asociovanou s reformami.
  • Saba Net PALESTINA 8:57 Fatah v současné době odmítá vytvoření nové vlády. Čeká na kontakt s Hamasem, který by  ukončil  rozdělení a vytvořil vládu národní jednoty. Chce  usilovat o práci na přípravě všeobecných voleb v Gaze a na Západním břehu a po letech uzavřít dohodu o usmíření. Člen ústředního výboru Fatahu  Dr. Nabil Šás  řekl pro včerejší palestinské zprávodajství, že "není třeba tvořit nová ministerstva, nyní musíme čekat na chvíli, kdy bude možné sestavit vládu národní jednoty, která bude zahrnovat Hamas, zejména pokud usilujeme o národní usmíření."
  • Xinhua.net LIBYE 8:46 Syn nejvyššího libyjského představitele Sejf al-Islam v televizi varoval před občanskou válkou, pokud bude pokračovat násilí. Někteří demonstranti v druhém největším městě Benghází se údajně zmocnili těžkých zbraní včetně tanků.
  • Reuters LIBYE 8:31 Libyjský nejvyšší představitel hodlá s lidovou revoltou bojovat, "dokud bude poslední muž stát", řekl dnes poté, co poprvé vypukly protesty i v hlavním městě, ve státní televizi jeho syn Sajf. Dal tím najevo, že nepokoje budou potlačeny za jakoukoliv cenu. Protivládní demonstranti se shromáždili v ulicích Tripolisu, kmenoví vůdci vystupovali proti Kaddáfímu, a některé armádní oddíly přešly na stranu opozice.
  • Al Awsat LIBYE 2:54 SEČ Velvyslanec Libye v Lize arabských států Khaled Mahmoud Abdel-Moneim zaslal plukovníkovi Kaddáfímu svou rezignaci a připojil se ke vzbouřencům. Učinil tak na protest proti tomu, jak libyjské síly útočily na neozbrojené demonstranty. "Věřím, že libyjský občan o těchto zločinech, které znamenají genocidu, nemůže mlčet". Mustafa Abdul Jalil, libyjský ministr spravedlnosti, rezignoval jako první už včera. Silnou morální ránu Kaddafiho režimu zasadil šejk Mohammed, syn libyjského hrdiny šejka Omara Al-Mukhtara [1862 - 1931], odmítnutím použití ozbrojených sil proti demonstrantům, a podpisem prohlášení sympatizujícího s aktivisty.
  • Dům Kaddáfího ve městě blízko hlavního města Tripolisu shořel. Zapálili ho demonstranté.
  • Al Jazeera LIBYE 2:14 SEČ Více než 100 tisíc demonstrantů se shromáždilo před libyjským soudem v Severním Benghazí a vyvěsili zde vlajku nezávislosti.
  • 1:23 SEČ Informace o útěku Kaddáfího "do Venezuely nebo Brazílie", které šíří některá média (včetně českých), není možno z relevantních zdrojů ověřit - pozn. ed. Jediným, kdo už nyní prognosticky říká, že "tyran Muammar Kaddáfí skončil", je šéf Mezinárodní unie muslimských učenců, šejch Jusúf al-Karadáví, který to řekl v telefonickém rozhovoru s televizí Al-Džazíra z Káhiry. Televize Al-Arabíja, která nyní věnuje podstatnou část svého zpravodajství situaci Libye, řekla, že informace o Kaddáfího útěku nejsou zatím potvrzeny.
  • Libyjské střety dostaly už i své jméno: "Povstání světlic".
  • Al Jazeera LIBYE 1:04 SEČ Kaddáfího syn Sajf al-Islám Kaddáfí hovoří v televizi Al-Džazíra o spiknutí. Po krvavých protestech proti vládě jeho otce, které zachvátili hlavní město Tripolisu, přislíbil program reforem. "Budeme psát nové mediální zákony, rozšíříme občanská práva, budeme mít ústavu... Můžeme zítra společně vytvořit novou Libyi. Můžeme se shodnout na nové národní hymně, nové vlajce, nové Libyi. Nebo se připravte na občanskou válku. Zapomeňte na ropu. Země bude rozdělena, jako je Severní a Jižní Korea, budeme se vídat přes plot. Budete čekat měsíce ve frontě na vízum." Kaddáfí varoval před občanskou válkou v Libyi a před rozdělením země na několik malých států. Prohlásil, že režim jeho otce se nevzdá, neboť je podporován armádou. "Budeme bojovat do poslední minuty, do poslední kulky." Zopakoval několikrát, že Libye není jako Tunisko nebo Egypt. "Libyjci, kteří žijí v Evropě či USA, kde jejich děti chodí do školy, chtějí, abyste bojovali. A pak chtějí přijít a vládnout nám i Libyi" Seif al-Islam přiznal, že demonstranti dostali pod kontrolu některé vojenské základny a tanky. "Musím být upřímný. Jsme všichni ozbrojení, i hrdlořezové a nezaměstnaní. V tomto okamžiku jsou tanky řízené asi i civilisty." Uznal, že armáda udělala mnohé chyby během protestů, protože občané se pokusili zaútočit na armádu a vojáci nebyli připraveni na bitvu s demonstranty.
  • Mezitím šéf kmene Al-Zuwayya ve východní Libyi hrozil odříznutím vývozu ropy do 24 hodin, pokud orgány nezastaví "útlak demonstrantů". Kmen žije na jih od Benghází, ve kterém bylo zaznamenáno nejhorší vražedné násilí v posledních dnech. Kmen Warfala, jeden z největších v Libyi, se údajně připojil k protikaddáfíovským protestům. Akram Al-Warfalli, vůdčí postava v kmeni Al Warfalla, prohlásil: "Říkáme bratru Kaddáfímu, i když je bratr, aby opustil zemi." Kmen žije jižně od Tripolisu. Podle Al-Jazeery se k demonstrantům přidaly i kmeny Rafla (odhadem jeden milion lidí). Kmeny Tuaregů na jihu Libye oproti tomu se k protivládním demonstrantům nepřipojily. Podle Al-Džazíry v Tripolisu hrozí kmenové střety.
  • Protesty také údajně vypukly v ostatních městech, včetně al-Bajdá, Derny, Tobruku a Misraty.
  • Al-Džazíra LIBYE 0:47 SEČ V Bengházi převzali demonstranti kontrolu nad ulicemi města, po čtyřech dnech krvavých střetů a po zásahu bezpečnostních sil pronikli do budov Ředitelství pro bezpečnost a vypálili je. Předtím vyrabovali zbrojnici. Podle svědků bezpečnostní síly a žoldáci pálili z vrtulníků neřízenými raketami, těžkými kulomety a protitankovými střelami a granáty na demonstranty i na obyvatele Benghází v jejich domech.
  • V Benghází demonstranti spálili všechna střediska a ústředí revolučního rozhlasu. Místní svědek řekl, že část vojáků se připojila v neděli k demonstrantům.
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.2. 2011