PONDĚLÍ
Armáda zakáže stávky, Egypťané se vracejí zpět do práce

14. 2. 2011

ŠOK│ 23:15

  • Reuters TUNIS 19:44 GMT Tunis nasadil vojsko na kontrolu pobřeží, přístavu a plážích v okolí zálivu Gabes a v Zarzis, aby zastavil tok nelegálních přistěhovalců do Itálie. Uvedl to vojenský zdroj. Analytici se domnívají, že revoluce v Tunisu a Egyptě se může rozšířit na další země v regionu a vytvářet hrozivý sled událostí pro evropské vlády, které se doposud spoléhaly na autoritativní vůdce v zemích severní Afriky a jejich pomoc při snižování migrace.
  • Sabq Náměstek generálního tajemníka Ligy arabských států, velvyslanec Ahmed Ben Helli řekl, že Rada Ligy arabských států doporučila poskytnout ekonomickou podporu pro Egypt a Tunisko, s odkazem na arabskou solidaritu.Ta by se měla odrazit v poskytnutí ekonomické podpory a rozvoje pro obě země. Prohlášení přišlo během tiskové konference den po mimořádném zasedání Rady Ligy arabských států, kterou vedla delegace Království Saudské Arábie prostřednictvím svého stálého zástupce v lize, velvyslance Ahmeda bin Abdulazize Kattana.
  • GUARDIAN Middle East NewsEFE 19:58 GMT Španělská média hlásí, že španělský konzul v Teheránu, Ignacio Pérez Cambra, byl čtyři hodiny během dnešních protestů v hlavním městě Íránu zadržen policií spolu s velvyslaneckým řidičem.
  • AlJazeeraBBC CNN ÍRÁN Jakmile v Íránu padla noc, BBC hlásila, že světla v Teheránu byla vypnutá a bezpečnostní síly útočily na demonstranty ve tmě. Ve zpravach se uvádi, že k težkým střetům došlo na náměstí Enghelab a ulici Vali-Asr. Demonstranté zakládají požáry kontejnerů, stavějí zátarasy, skandují protivládní slogany. Podle zpravodajky v Teheránu Jabbari íránský vůdce tvrdí, že pondělní protesty "nejsou odrazem toho, co lidé skutečně chtějí." Věří, to jsou malé skupiny "osob, které mají postranní úmysly, které jsou hrozbou pro národní bezpečnost, a proto je úkolem bezpečnostních síl zabránit jim vytvářet hrozbou uvnitř země, "řekl Jabbari.
  • AlArabíja Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak, který po svém sesazení upadal opakovaně do bezvědomí, je nyní v komatu. Podle AlArabíji to potvrdila většina místních novin a zdrojů blízkých rodině. Informaci přinesl jako první deník "Al Masry Al Youm" [ze kterého ji včera přebraly bez záruky i Britské listy]. Noviny dodaly, že Mubarak je pod lékařskou péčí a bylo rozhodnuto o jeho přemístění do nemocnice, a to uvnitř nebo vně Egypta." Oficiální egyptské zdroje popsaly na základě dobře informovaných zdrojů poblíž bývalého prezidenta jeho stav s tím, že je "nemocný, ale odmítá řešit v rámci léčby psychický stav, který zahrnuje velmi těžké deprese." Vládní zdroje konstatují, že bývalý prezident "trval na tom, že neopustí zemi za žádných okolností." Bývalý egyptský prezident byl operován v březnu loňského roku v Německu , a před svým odstoupením, oznámil že je připraven odcestovat znovu na dlouhý léčebný pobyt. Omar Suleiman v té době ale řekl, že Mubarakův zdravotní stav je dobrý a do Německa nebude cestovat.

NEWS MONITOR PÁTEK SOBOTA NEDĚLE PONDĚLÍ - starší

  • AlJazeera ÍRÁN Zpravodajka Al-Džazíry Dorsa Jabbari v Teheránu potvrdila zprávy, že bezpečnostní síly použily slzný plyn, pepřový sprej a obušky proti demonstrantům. Agentuře AFP uvedla, že policie zahájila palbu na demonstranty paintballovými kuličkami. Tvrdila, že bezpečnostní síly byly nasazeny až do výše 10.000 osob proti demonstrantům na shromáždění na náměstí Azadi, kde se očekávalo, že se zde pochody přicházející z různých míst v Teheránu spojí.
  • LeFigaro Zatýkání v Teheránu? "Několik set lidí", bylo zatčeno během pondělních incidentů, napsaly internetové stránky předního íránského pravicově orientovaného reformátora Mir-Husajn Musávího Kaleme.com, Údaje jsou citovány jako "nepotvrzené". Zahraniční novináři mají zákaz vstupu do země.
  • GUARDIAN Middle East News 18:56 GMT Hillary Clinton vyjádřila podporu pro íránské demonstranty a obvinila íránskou vládu z "pokrytectví" chválu na protesty v Egyptě, zatímco provádí rázná opatření proti disentu ve své vlastní zemi. Clintonová řekla, že i íránští protestující "si zaslouží, aby měli stejná práva, které viděli v Egyptě a jsou součástí jejich vlastní práv od narození," a že americká vláda "velmi jasně a přímo podporuje aspirace lidí, kteří jsou v ulicích" v Teheránu.
  • [Wael] Ghonim, jednatel společnosti Google, který byl držen ve vězení po dobu dvou týdnů během protestů, potvrdil agentuře Reuters, že obsah jednání Ústavní výboru je zveřejněn na sociální síti Facebook. "Ústavní výbor známý pro integritu, čest a nepatří k žádným politické trendům a je připraven dokončit ústavní změny během 10 dnů a a budou předloženy k referendu ve lhůtě dvou měsíců," uvedl na stránce Facebook, nazvaný "My všichni jsme Khaled". Stránka, zřízená Ghonim, je věnován webovému aktivistovi z Alexandrie, který zemřel v policejní vazbě v loňském roce.
  • 16:25 GMT Britský ministr zahraničí William Hague právě řekl poslanecké sněmovně, že Británie obdržela oficiální žádost ze strany egyptské vlády zmrazit majetek vysokým představitelům Mubarakova režimu. Evropská unie tvrdí, že rovněž obdržela podobnou žádost.
  • Hague řekl: "Existuje vážná hrozba pro naši národní bezpečnost z provozu al-Kajdy v Jemenu,"
  • Britské ministerstvo pro mezinárodní rozvoj přispělo podle Hagua 50 milionů £ na podporu vzdělání, zdravotní péči a mikrofinancování iniciativ [v Jemenu].
  • Hague zopakoval, že pozice britské vlády k situaci v Egyptě zahrnuje výzvu k propuštění politických vězňů a pevný časový plán pro volby, konané do šesti měsíců. "Ale demokracie je víc než o konání voleb," řekl Hague s odvoláním na potřebu nových politických stran, podporu občanské společnosti a zrušení zákonů o mimořádném stavu.
  • Hague přiznal, že si britská vláda ponechala určité kontakty i na Muslimské bratrstvo: "A to zejména na ty, kteří vyhráli místní volby v roce 2005 v Egyptě".
  • 15:56 GMT Egyptská armáda řekl mladých aktivistů, že uspořádá referendum o nové ústavě ve lhůtě dvou měsíců.
  • RIA Novosti "Tyto kroky [stávky a demonstrace] vedou k negativním důsledkům. Potřebujeme koordinované úsilí všech občanů k zajištění bezpečnosti naší vlasti.", píše se v pondělním dokumentu Nejvyšší rady ozbrojených sil Egypta. Ta vyzvala občany, aby upustili od pořádání stávek a demonstrací. Uvedla to v prohlášení, přečteném v egyptské národní televizi. "Rada vyzývá občany i profesní organizace, aby sehráli plně své role , každý na svém místě. Doufáme, že všichni budou pomáhat při vytváření příznivého prostředí pro běh země během tohoto období a předávání kontroly legitimní civilní autoritě, volené lidem.", zdůraznila armáda a upřesnila, že protest přešel jako každodenní obecně, do "poškozování národní ekonomiky." Revoluce v Egyptě přešla na několika desítkách míst v protesty a stávky pracovníků, bankovních úředníků, novinářů a dokonce i policistů. Protestující požadovali vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky. Často, zaměstnanci vyžadovali změnu ve vedení jejich odborů a agentur pod záminkou, že jsou spojeny s režimem bývalého prezidenta Husního Mubaraka.
  • Několik stovek zaměstnanců egyptské policie v uniformě bylo v pondělí na centrálním náměstí Tahrír s národními vlajkami, skandovali hesla na podporu revoluce a národa, píše také RIA Novosti. Policie [civilní] řekla, že chtěla takto najít způsob, jak ukázat svou solidaritu s lidmi a vzdát čest těm, kteří zemřeli při střetech demonstrantů [s vojáky a policisty - sic!]. Vojenské orgány přinesly místo toho protestujícím na náměstí Tahrir ultimatum . Vojenská policie hrozí demonstrantům, kteří zde stále přetrvávají, zatčením, pokud neodejdou.
  • AlQabas - ArabTimes V Bejrútu se bude konat 11 - 13. dubna 10. mezinárodní konference panarabského Institutu pro plánování. Oznámil to sekretariát instituce, Jejím cílem má být mobilizovat domácí finanční zdroje, přímé zahraniční investice i soukromý tok peněz a řešit problémy týkající se financování rozvoje v arabských zemích zejména, a rozvojových zemích obecně. Akce je organizovaná ve spolupráci s Islámskou rozvojovou bankou v Džiddě, katedrou sociální politiky a rozvoje technického sekretariátu Rady arabských sociálních věcí Ligy arabských států, Hospodářskou a finanční radou Basil Fuleihan v Libanonu a Arabskou organizací pro administrativní rozvoj, společenský pokrok a štěstí v Libanonu.
  • AP KD│ 11:20 Stovky dělníků egyptských státních podniků v Káhiře protestují před budovami státní televize Nile TV a rozhlasu kvůli lepším mzdám a pracovním podmínkám. Ráno na náměstí Tahrír s podobnými požadavky vystoupily stovky členů státních mládežnických a sportovních organizací. Centrální banka kvůli stávce zaměstnanců největšího státního finančního ústavu - Národní banky - nařídila bankám v celé zemi, aby uzavřely své pobočky.
  • Al Jazeera KD│ 14:08 Vojenská policie na náměstí Tahrír odděluje skupiny demonstrujících policistů a ty, kdo protestují proti policii. Reportéři hlásí, že jim armáda zakázala pořizovat fotodokumentaci a videodokumentaci z událostí.
  • GUARDIAN Middle East News
    • ALŽÍRSKO 19 let trvající výjimečný stav v Alžírsku skončí během několika dnů, řekl ministr zahraničních věcí Mourad Medelci . V sobotu se zde konaly bitvy mezi policisty a demonstranty v počtu asi 2000 osob . Úředníci přiznali, že asi 400 bylo zatčeno policií.
    • Bahrajnská společnost pro lidská práva BAHRAIN - Nuweidrat Demonstranti začali po ranní modlitbě v Nuweidratu pokojně demonstrovat . Vyvěsili vlajku Bahrajnu a požadovali vyšetřování porušování lidských práv. Bezpečnostní síly vystřelily gumové projektily a slzný plyn, poté byli demonstranti rozptýleni, po 15 minutách se sešli znovu . Policie zaútočila znovu, nyní už za účasti zahraničního tisku. Mnoho demonstrantů bylo zraněno a jeden demonstrant musel být přesunut do nemocnice. Crowdvoice.org má fotografie slzného plynu používaného dnes v Bahrajnu, i foto zraněných demonstrantů. Je to dle editora Guardianu dobrý zdroj pro fotografie a videa z protestů, stejně jako odkazy na novinové články a zprávy.
      Blízkovýchodní editor Guardianu Ian Black poznamenává: Není to poprvé, kdy pořádková policie pálila slzným plynem a gumovými projektily na protestující mládež v obcích v okolí Manama, ale náladu zpřísnilo od povstání v Tunisku a Egyptě. Twitter a Facebook opět dostaly ven dav a demonstrace solidarity je plánována od bahrajnských exulantů (sic!) v Londýně. Rozdíl Bahrajnu oproti ostatním státům regionu je, že sunnitská dynastie Al-Khalifa vládne často nervózní šíitské většině, která již dlouho stěžovala na diskriminaci v práci a bydlení. Přesná čísla nejsou k dispozici, ale populace se rozrostla z 750.000 na více než 1 milion za několik let, zatímco počet šíitů ve vyšších pracovních místech se snížil. Velké množství nebahrajnských sunnitů bylo naturalizováno. Toto sektářské rozdělení klade Bahrajn na významnou regionální zlomovou linie, neboť Íránem se mračí přes Záliv na stát, který je také domovem americké 5. flotily.
    • Reuters EGYPT Znovuotevření egyptské burzy bylo znovu odloženo . Burzovní úředník řekl, že zůstane zavřená, dokud se nevrátí stabilita do hospodářství a finančního sektoru .
    • AP IRÁK Associated Press píše, že stovky Iráčanů se shromáždily v centru Bagdádu proti korupci a nedostatkům veřejných služeb, které trápí tuto zemi po celá léta. Mnoho z demonstrantů mělo transparenty s obrazem zlomeného červeného srdce jako symbol, že protest se konal na Valentýna. Iráská demonstrace byla malého rozsahu, ačkoliv organizátoři slibují mnohem větší událost na 25. února. Iráčané požadují vládní reformy a více pracovních míst.
    • ÍRÁN V Íránu se stovky demonstrantů pochodovaly dolů ulicí Azadi (Svobody) , širokým bulvárem směrem k náměstí Azadi, tradičnímu shromažďovacímu místu pro protesty v centru Teheránu, odkud byly vytlačeny pořádkovou policií. Dnešek je prvním pokusem íránské opoziční za více než rok organizaovat pouliční protesty proti vládě. Demonstrace se rovněž odehrává na náměstí Enghelab v Isfahánu a náměstí Namazi v Shirazu. Opoziční aktivisté v Íránu sledovali, podle dopisovatele Guardianu, íránského novináře Saeeda Kamali Dehghana, dění v Tunisku a Egyptě se smíšenými pocity - inspirací a napětím, ale také frustrací, že jejich vlastní úsilí svrhnout autokratický režim se nezdařilo.
    • Panují dohady, jestli íránská vláda vydala pro dnešní protesty povolení. Na íránských státem schválených internetových stránkách stálo, že povolení bylo vydáno, ale perská BBC říká, že povolení nebylo vydáno. Následují spekulace na Twitteru, že vláda vydat povolení mohla, a pak ho zrušila.
    • Internetové stránky íránské opozice uvádějí, že Abdollah Naseri, reformační aktivista a blízký spojenec bývalého prezidenta Mohammada Chátamího, byl zatčen.
    • V Egyptě asi 1000 demonstrantů zůstalo na náměstí Tahrir i přes pokračující vojenské pokusy o jejich vytlačení.
    • Policie použila gumové projektily a slzný plyn proti demonstrantům na "den hněvu" v Bahrajnu. V obci Nuweidrat bylo podle svědků 10 osob lehce zraněno .
    • Přítomnost tureckého prezidenta Abdullaha Güla v Teheránu by mohla mít omezující vliv na způsob, jakým se íránské bezpečnostní služby vyrovnávají s dnešní demonstrací. Gul na tiskové konferenci se svým íránským protějškem naléhal na (blíže neurčené) vlády blízkovýchodních zemí, aby naslouchaly požadavkům svých občanů. Řekl: Touhy lidí je třeba vzít v úvahu. V tomto ohledu je třeba provádět zásadní reformy, ať už ekonomické či politické.
  • Dar Al Hayat LIBANON Marwan Hamadeh, bývalý dlouholetý libanonský ministr a dnes kritik syrské okupace Libanonu, řekl včera v rozhovoru pro "Hlas Libanonu" , že "revoluce 25.ledna v Egyptě je dvojčetem "cedrové revoluce" v Libanonu".
  • Dar Al Hayat SÝRIE - Damašek Syrský prezident vyzývá svět, aby přezkoumal svou politiku vůči této oblasti. Syrský prezident Bashar al-Assad při setkání s italským ministrem zahraničních věcí Franco Frattinim řekl, že je třeba přezkum mezinárodní a evropské (EU) politiky, zejména vůči národům regionu, který prokázal svou schopnost reformy a odmítnutí cizího diktátu.
  • AFP DWReuters JEMEN 13:00 SEČ│ Tisícové demonstrace v Sanaa a Taizu. Tisíce studentů a právníků dnes dopoledne v Sana'a požadovalo demokratické změny a odchod prezidenta Ali Abdullah Saleha, a to i přes souhlas opozice k obnovení dialogu po zrušení Salehovy cesty do Spojených států. Stovky studentů jsou v kampusu University of Sanaa, před vstupem je početná delegace advokátní komory, jakož i občanských aktivistů, píše korespondent AFP. Děje se tak uprostřed přísných bezpečnostních opatření . Většina z více než tří tisíc demonstrantů pochodovala pryč z areálu, snaží se dosáhnout hlavního náměstí, kde od neděle kempuje asi tisíc lidí - příznivců vládnoucí strany. Bezpečnostní síly chtějí zabránit demonstrantům dojít až k sídla jemenské vlády překážkami z elektrifikovaného ostnatého drátu, píše Deutsche Welle. Demonstranti vykřikovali: "Lidé chtějí svrhnout režim" a "Po Mubarakovi půjde Ali" a "Po dnešku už bez korupce". Policie, jejíž někteří příslušníci jsou v civilu, provází demonstranty a za použití obušků rozptyluje střety klacky a kameny, které vypukly mezi demonstranty, kteří se staví proti režimu a demonstranty vládnoucí strany. Oba tábory se střetly, když se oponenti pokusili vstoupit na náměstí. Demonstranti se chtěli vrátil do areálu, ale úřady zavřely dveře před budovou, aby demonstrace se pomalu rozešla. Svědci řekli, že policie střílela do vzduchu, ale byla neschopná řídit dav další demonstrace po průmyslové městě Taiz. Ty povzbudilo povstání v Sanaa, píše Reuters. V Taiz (Jižní Jemen), tisíce demonstrantů také volají po změně režimu.
  • AlJazeera 8:03 GMT Prezident Barack Obama podpořil Mezinárodní tribunál pro potrestání atentátu na bývalého libanonského prezidenta Rafíka Harírího. Řekl to dnes, v den šestého výročí atentátu. Dodal, že "soud odhalí pravdu o tomto ostudném teroristickém činu ". "V této těžké době zveme všechny přátele Libanonu a libanonské občany, aby měli mít možnost svobodně si zvolit svou vlastní budoucnosti". Obama zdůraznil, že "libanonský lid, kteří vidí svou budoucnost v duchu míru a usmíření, nalezne vždy ve Spojených státech silného partnera"... Harírí byl zavražděn neznámými útočníky při explozi nálože u projíždějící kolony 14. února 2005 v libanonské metropoli Bejrútu.
  • BBC Ne 23:39 GMT Palestinská vláda odstoupila "v rámci přeskupení". Prezident Mahmúd Abbás okamžitě požádal premiéra Saláma Fajada o jmenování nového kabinetu. Jde o spor mezi frakcí Fatah a Hamás o přípravy k prezidentským a parlamentním volbám, o kterých rozhodl výkonný výbor OOP. Korespondent BBC na Západním břehu Jon Donnison říká, slib voleb vypadá jako záměr ukázat, že palestinští vůdci budou reagovat na události v Egyptě a Tunisku. Pozn.ed.: Izraelský Ma'ariv to považuje za "stín nepokojů v arabském světě" a důkaz dominového efektu. Nová vláda má být totiž "pod vedením expertů a odborníků" s cílem "rehabilitovat palestinské vládní instituce".
  • Ma'ariv 11:49 Senior analytik New York Times Thomas Friedman zaútočil na chování Izraele, pokud jde o revoluci v Egyptě. Tvrdí, že Bílý dům je znechucen izraelských partnery. Když se zeptal mladých Egypťanů, kdo je podporuje, uvědomili si, že dvě největší země v regionu - Izrael a Saúdská Arábie - s nimi nesympatizují... Varoval, že izraelská vláda je "izolovaná" a chybí jí představivost. Byl to okamžik svobody dětí Egypta a Izraelci se rozhodli postavit za faraóna až do samého konce," napsal Friedman. Dodal, že Muslimské bratrstvo vedlo kampaň za svržení egyptského prezidenta, že nebudou chtít obnovit válku s Izraelem, ale "jsou to lidé, kteří touží mít příležitost začít znovu určovat jejich budoucnost, jejich životy."
  • nana10 Barak: Muslimské bratrstvo by mohlo vyhrát volby. Izraelský ministr obrany Ehud Barak odmítá být obtěžován situací v Egyptě. V rozhovoru s Amanpourovou na ABC ještě předtím, než odstoupil Mubarak, řekl, že situace je podobná jako v Íránu během revoluce v roce 1979. "Nicméně nevěřím, že události, které nastaly před 30 lety v Íránu, se bude dít nyní znovu," řekl. Varoval ale, že pokud by se nyní konaly předčasné volby, dostalo by se Muslimské bratrstvo do vlády.
  • IDF Generálmajor výsadkářů Benjamin "Benny" Gantz (1959) byl v neděli ráno jmenován 20. náčelníkem generálního štábu IDF. V roce 1979 absolvoval školu důstojníků izraelské armády, magisterský titul má z National Defense University ve Spojených státech. V roce 1987 byl jmenován velitelem parašutistického praporu Ef'a, v roce 1994 byl jmenován velitelem brigády Judea divize v Judeji a Samaří, v roce 1999 byl jmenován velitelem jednotky pro styk s Libanonem, v roce 2000 byl jmenován velitelem divize v Judeji a Samaří, v roce 2002 byl jmenován velitelem Severního velitelství izraelské armády, v roce 2005 byl jmenován velitelem pozemních sil IDF. V roce 2007 byl jmenován vojenským přidělencem ve Spojených státech.
  • AL-DŽAZÍRA KD│ 10:35 Manažer společnosti Google Wael Ghonim a blogger Amr Salamahey, dva online aktivisté organizující protesty, informují, že vojenská rada chce přepsat ústavu za deset dní a předložit ji k referendu během dvou měsíců.
  • REUTERS KD│ 9:30 Egyptští generálové po svržení prezidenta Mubaraka přejímají řízení země. V pondělí se chystají zakázat stávky a varují, že zasáhnou proti "chaosu a nepořádku".
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.2. 2011