Všechny pozabíjet

22. 2. 2011

Plukovník Muammar Kaddáfí a jeho okolí při odporu vůči demonstrantům požadujícím změnu režimu nakonec vsadili na sílu. Přitom "nespolehlivé" armádě už libyjský diktátor nedůvěřuje - došlo tedy na "vlastní" prapory jeho synů a žoldnéře najaté v jiných afrických zemích, píše server Lenta.ru.

O tom, co vlastně v Libyi probíhá, existuje dosud jen málo ověřených informací, i když internet odblokovaný státními orgány v některých částech země chvílemi znova funguje. Podle toho se celkový obraz událostí stává více či méně jasným.

Zpočátku vypadala informace o po zuby ozbrojených černoších střílejících obyčejné Libyjce natolik divoce, že nenacházela ochotné ucho. Nicméně byla tolikrát potvrzena, že ignorovat ji už nebylo možné. V arabském vysílání Al-Džazíry také uvedli, že žoldnéři (přinejmenším ti, které se podařilo zajmout v Benghází) pocházeli z Čadu, Etiopie a Ugandy.

Tito "turisté" podle zpráv z Libye projevovali zvířeckou krutost: Zabíjeli všechny bez rozdílu, znásilňovali ženy, vylupovali domy a obchody. Ale jestli bylo jejich cílem vzbudit v lidech strach a zlikvidovat veškerou vůli postavit se režimu na odpor, tak svůj úkol splnili pouze zčásti. Libyjci nejsou ochotni zanechat boje. A co více, poslední události pouze podpořily jejich rozhodnost a zlost.

Teď, poté co Kaddáfí za účelem zničení svých spoluobčanů přivedl cizince, bude pro něj velmi těžké se udržet. Sotva se na světě najde stát, jehož obyvatelstvo by dokázalo svému představiteli něco takového odpustit. Jeden z obyvatelů předměstí hlavního města to vše komentoval následujícími slovy: "Věděli jsme, že je šílený, ale nikoliv, že až do takové míry."

V souvislosti s tím je výmluvná reakce Libyjců na krátké vystoupení diktátora ve vysílání státní televize. Zpráva o tom, že se Kaddáfí dosud nachází v Tripolisu, způsobila jeho spoluobčanům velkou radost. Avšak nikoliv proto, že by ho tolik milovali. Spíše naopak. Teď se celá Libye zabývá tím, jak to zařídit, aby zblblý plukovník neutekl ze země a neunikl soudu.

Článek v ruštině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.2. 2011