Evropou obchází strašidlo...

19. 2. 2011 / Karel Dolejší

...přichází z Barbarica a neobtěžovalo se představit. V záběrech z egyptských náměstí, ve zprávách z libyjských provincií, v lodích tuniských uprchlíků se ozývá, jak šramotí chodbou za dveřmi. Nepřichází splnit skrytá přání, potvrdit vetché teorie ani posvětit obstarožní proroctví. V atmosféře náhle se probudivší solární aktivity prostě pozorujeme, že se sociální magma hnulo a vyteklo napovrch. Známe některé strukturální podmínky pohybu, ale to neznamená, že mu rozumíme, známe zákonitosti a dovedeme ho popsat. A snad nejhorší iluze, kterou si lze nyní pěstovat, je představa, že lidé v zemích ležících "kdesi na jihu" budou konečně "jako my".

My sami už nejsme, co jsme bývali, jen si toho zatvrzele odmítáme všimnout. Bývalá jádrová oblast světového systému je ve vztahu k bouři hned vedle oázou dočasného klidu, do níž se stahují svržení utlačitelé a jejich zbohatlické klaky. Namyšlená ambice radit těm dole za mořem, jak si mají uspořádat vlastní záležitosti, by musela ztroskotat už na tomhle, i kdyby jiných překážek nebylo. A že jich je...

Ti, kdo ještě nedávno spřádali velkorysé plány, jak se Severní Afrika v 21. století stane naší energetickou kolonií, se v posledních dnech kamsi vytratili. Oblast, již třeba Francie stále považuje za jakýsi zadní dvorek, má vlastních starostí až nad hlavu: Drahotu, bídu, přelidnění, šíření pouští, nedostatek vody a potravin, hranice svévolně vytyčené kolonialisty, mikroskopické kmenové a národnostní tenze typické pro celou oblast bývalého osmanského impéria, a spoustu dalších. Západní média připravená čelit vždy maximálně jedné ohraničené krizi současně, po Velké recesi navíc s personálem patřičně "optimalizovaným", nestíhají na tak veliké ploše informovat ani o tom, co jejich konzumenti vidět a slyšet chtějí - natož aby zvládala mapovat, co se skutečně děje.

Víme starou belu. Namísto vykřikování rad a diktátu požadavků bychom měli raději udělat jinou věc: Nechat ty lidi v ulicích zkropených krví obětí konečně na pokoji. Už nás poslouchat nebudou, tyhle doby jsou dávno pryč.

Cože? Že musíte vojensky zabezpečit strategické zájmy?

Careful with that axe, Eugene...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.2. 2011