Karadáví je asi jako Semín

21. 2. 2011 / Lukáš Lhoťan

Médii proběhla zpráva o návratu předního islamistického teologa Karadávího do Egypta. Jusúf Karadáví je předním teologem islamistů z Muslimského bratrstva. Je propagátorem silně konzervativního náboženského modelu společnosti. V podmínkách České republiky bychom mohli jeho názorové spektrum připodobnit ke katolíkům z okolí Michala Semína (Institut svatého Josefa).

Karadáví je považován za reformního propagátora spojení islámu a státu, v kontextu omezené reformace. Jeho stěžejním dílem je spis Zakázané a povolené v islámu (v češtině vydala Islámská nadace v Praze) v němž popisuje, co je dle jeho názoru muslimům v každodenním životě povoleno a co povoleno není. Je také autorem kontroverzních výroků na adresu Izraelců, židů, křesťanů a proslavil se schvalováním sebevražedných atentátů proti izraelským civilistům.

Byl mu zakázán vstup do USA a Velké Británie. Jeho pozice je kontroverzní i v rámci blízkovýchodních muslimů. Například v roce 2004 vydalo 2500 muslimských teologů a intelektuálů z Palestiny, Iráku a Saudské Arábie manifest odmítající hlásání nenávisti a teroru ze strany některých muslimů. Mezi muslimskými teology propagujícími násilí byl uveden i Jusúf Karadáví. V textu prohlášení se doslovně píše: "tito jedinci prezentují islám ve špatném světle a podporují nenávist mezi civilizacemi".

Karadáví také vydal fatvu, náboženský edikt, povolující zabíjení amerických vojáků a civilistů v Iráku po invazi západních zemí v roce 2003. A dovolil i vědomé útoky na těhotné izraelské ženy a děti, neboť "je lepší zabít izraelské děti dříve, než vstoupí do armády".

Nechci vyvozovat žádný závěr z rozhodnutí egyptské armády povolit Karadávímu návrat do Egypta, ale také bych byl k tomuto kroku pozorný a sledoval, co bude následovat. Neboť může jít jen o gesto k uklidnění islamistů, ale na druhou stranu může to být i příznak změny orientace egyptské armády od sekulárního směru k radikálnímu islamismu.

Článek o Karadávím na Wikipedii ZDE

Autor je spolupracovník Islámské nadace v Brně a Ustředí muslimských náboženských obcí,je místopředsedou brněnského muslimského sdružení Libertas Independent Agency

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.2. 2011