Gorbačov zaútočil na Putinovu "falešnou" demokracii

22. 2. 2011

Rusko za vlády Vladimíra Putina je "falešná demokracie", vyjádřil se bývalý šéf sovětského státu Michail Gorbačov (80). "Máme všechno - parlament, soudy, prezidenta, premiéra a tak dále. Ale je to všechno imitace," konstatoval poslední prezident Sovětského svazu.

Gorbačov na tiskové konferenci v předvečer svých osmdesátých narozenin kritizoval Putina za to, že manipuluje s volbami. Gorbačov také kritizoval výrok, že Putin a jeho chráněnec Dmitrij Medveděv si mezi sebou rozhodnou, kdo bude kandidovat na prezidenta v březnu 2012. Gorbačov zdůraznil, "O tom nemá rozhodovat Putin. O tom musí rozhodnout národ při volbách."

Gorbačov také kritizoval stav lidských práv v Rusku a vyjádřil se, že strana Spojené Rusko, jejímž jediným cílem je podporovat Putinovo vedení, je návrat do doby Sovětského svazu. "Spojené Rusko mi připomíná nejhorší kopii komunistické strany," řekl Gorbačov. "Máme tu instituce, ale nefungují. Máme zákony, ale ty je nutno vynucovat. Svěrací kazajka, v níž je uzavřen politický život, je kontraproduktivní. Monopol vede k hnilobě a ochromuje rozvoj demokratického procesu."

Gorbačov v současnosti stojí v čele charitativní organizace a uspořádá dne 30. března v Londýně gala večer k svým 80. narozeninám. Spoluvlastní také čelný ruský opoziční list Novaja Gazeta. V Rusku Gorbačovem lidé většinou pohrdají. Je tam považován za zrádce, který dopustil, aby se rozpadlo ruské impérium a způsobil vznik období velké nejistoty. Gorabčov nyní podporuje ruské liberály, které jsou v zemi naprosto okrajovým politickým jevem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.2. 2011