Olomoucká univerzita:

Proč mě odvolali z místa šéfa katedry

22. 2. 2011 / Lubomír Machala

Zhruba v polovině ledna, tedy nedlouho poté, co vznikl spor o legitimitě a legálnosti mého odvolání z funkce vedoucího katedry bohemistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, jsem několikrát pro média odmítl podrobněji se k problému vyjadřovat dřív, než bude právnicky vyřešen. 8. 2. jsme s děkanem FF UP doc. Jiřím Lachem podepsali dohodu o narovnání vztahů, o níž média (včetně Olomouckého deníku) bezprostředně podrobněji informovala.

Gorbačov zaútočil na Putinovu "falešnou" demokracii

22. 2. 2011

Rusko za vlády Vladimíra Putina je "falešná demokracie", vyjádřil se bývalý šéf sovětského státu Michail Gorbačov (80). "Máme všechno - parlament, soudy, prezidenta, premiéra a tak dále. Ale je to všechno imitace," konstatoval poslední prezident Sovětského svazu.

Ranní rozjímání

22. 2. 2011 / Jan Campbell

Curych, 22. února 2011, 6 hodin ráno...

Venku tma, bez deště, ale chladno... za hodinu musím odjet, odevzdal jsem kapitolu knižky „Strange Strangers“, musím jí přepsat, vše se již potvrdilo... počasí v ČR: computer ukazuje -13 s mlhou, v Moskvě -21 bez oblak, ranní sluníčko... krátký pohled na televizní obrazovku v noci, Euronews stačí: Lybie, Bahrain, Tunis, výstava vojenské techniky a naše Lady A obklopená svými K... Nejsem ani novinář, ani spisovatel, a nemám žádný úkol psát. Vnitřní pocit a televizní obrázky mně ale nabádají se pokusit zakrýt díru, která se objevila po zákazu práce novinářů v některých zemích, kde probíhá revoluce...

Osobně jsem přesvědčen, že události v severní Africe, reakce v Evropě a USA píší poslední kapitolu imperialismu, posílají euroatlantickou demokracii do zpovědnice a někde ji staví již zcela do rohu.

Všechny pozabíjet

22. 2. 2011

Plukovník Muammar Kaddáfí a jeho okolí při odporu vůči demonstrantům požadujícím změnu režimu nakonec vsadili na sílu. Přitom "nespolehlivé" armádě už libyjský diktátor nedůvěřuje - došlo tedy na "vlastní" prapory jeho synů a žoldnéře najaté v jiných afrických zemích, píše server Lenta.ru.

ÚTERÝ
Exodus

22. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:58

  • Dar Al Hyat LIBANON 23:40 Prezident Bašár al-Assad při včerejším setkání s delegací amerického Kongresu řekl, že je důležité, aby vláda prezidenta Baracka Obamy "závažným a systematickým pohybem" pomáhala k "dosažení spravedlivého a komplexního míru na Blízkém východě". Prezident Assad včera přijal delegaci Kongresu, vedenou senátorem Richardem Shelbym, za přítomnosti ministra zahraničních věcí, Walida Moallema, politického a mediálního poradce Dr. Shaabana a náměstka ministra zahraničí Fajsala a amerického velvyslance v Damašku Roberta Forda. Assad vysvětlil členům Kongresu historické pozadí těchto událostí, které zdůrazňují význam schopnosti čtení situace v regionu v kontextu , a nikoli izolovaně k dosažení hlubšího porozumění vůle lidu.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚTERÝ - předchozí

PONDĚLÍ
Občanská válka v Libyi

21. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:58

  • Al Arabíja JEMEN 21:55 Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh v pondělí řekl, že by mohl vyhovět požadavkům demonstrantů a odstoupit od moci, "ale pouze prostřednictvím hlasovací uren" - voleb. Saleh řekl na tiskové konferenci, že parlamentní opozice, pod vlajkou společného postupu, "zvýšila strop svých požadavků, ovšem některé z nich nejsou legitimní."
  • Saleh popíral tvrzení opoziční koalice "Asociace Jemenu", že demonstranti byli zbiti nebo zabiti bezpečnostními silami, a vyzval opozici, aby "uspořádala celostátní konferenci za účasti všech politických a společenských sil, a dohodla se na řešení problémů Jemenu a na aktuálním konsensu o vytvoření dočasné vlády národní shody.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST ČT
SO NE PONDĚLÍ - předchozí

Cesta teroristické Libye do náruče západních korporací a politiků

22. 2. 2011 / Daniel Veselý

Zatímco Libyí nyní možná zmítá občanská válka poté, co její vůdce Muammar Kaddáfí nechal zmasakrovat stovky lidí a nakvap opustil svůj trůn (Pozn. red.: Britské listy od počátku upozorňovaly, že zprávy o útěku Muammara Kaddáfího jsou nepotvrzené, jeho nepřítomnost v médiích lze vysvětlit jinými důvody a útěk do zahraničí bez rodiny je extrémně nepravděpodobný; tyto zprávy byly nyní spolehlivě vyvráceny), západní státy a jejich mediální kohorty nepropukly v hysterický odsudek, jak by se podle brutality rozsévané plukovníkovými hrdlořezy dalo čekat. Libye se z mezinárodního padoucha, jímž byla celá 70. a 80. léta, pomalu transformovala do klíčové pozice ekonomického a politického partnera západních zemí zvláště poté, co Kaddáfí podpořil Bushovo tažení proti terorismu, přestože americké ropné korporace za rehabilitaci této neposlušné země lobovaly již v 90.letech.

Irácký "Curveball" (Křivák) vyslovil jen další lež

22. 2. 2011 / Mojmír Babáček

Rafid Ahmed Alvan al Jalabi, přezdívaný západními službami "Curveball" (Křivák) žádal v roce 1999 v Německu o politický azyl, protože další pobyt v Iráku pro něj byl kvůli jeho podvodům nebezpečný. Aby ho získal, tvrdil, že v Iráku pracoval nedaleko od Bagdádu, v Džerf Al Nadaf, v továrně na výrobu pojízdných biologických laboratoří.

Co dávají v internetu

22. 2. 2011 / Bohumil Kartous

Reklama už avizuje, že internet pohltí telefon. Kdyby jen telefon. Internet pohltí také televizi. Bude to poměrně pozvolný a nepříliš bouřlivý proces. Současná televize, na kterou se dívají děti v nejmladším věku, důchodci a lidé z nejnižších sociálních vrstev, je zoufalá. Její statická nemohoucnost donekonečna podlézavých pořadů postavených na několika primitivních principech napodobujících "realitu" nemůže přežít velmi tvrdý atak ze strany konektivního internetu, který skutečnou realitu vytvořil a stále rozšiřuje její časoprostor. Jeho rozšiřování vytlačuje televizního diváka do minority, která do značné míry znemožní komerční podstatu a podnítí diskuse o existenci televize veřejné služby.

Bude to možná trvat ještě relativně dlouho ("dlouho" se dnes počítá na roky), ale časoprostor internetu televizi pohltí. Přesněji řečeno, forma televize přežije, její obsah ale naplní daleko koncentrovanější a mnohodimenzionální internet. Sedět u velké obrazovky a pojídat u toho chipsy je podle mě více než dobře zakořeněno v antropologické podstatě člověka 21. století, nicméně u toho bude muset být také servis v podobě dnešního televizního obsahu, obsahu internetu a nezbytné komunikace k tomu. Formáty televizního obsahu (filmy, seriály, reality show atd.) musejí být doplněny o možnost komentovat je on-line z televizní pohovky na sociální síti. Média nedonutí člověka sedět na nepohodlné židli, pohovka je místo, z nějž je možné sdílet televizní obsah v rámci daleko pestřejšího internetu daleko snesitelněji. Čistě lidsky - je blbost odbíhat od monitoru počítače k televizi, nebo hledět na dvě obrazovky zároveň ...

Možná to není nic objevného, v něčem je to třeba zpochybnitelné, ale přišlo mi to jako zajímavá úvaha k dalšímu zamyšlení.

Pokrytec s modrou krví

22. 2. 2011 / Štěpán Kotrba

K situaci okolo násilných protestů v Libyi se vyjádřil i Karel Schwarzenberg. Evropská unie podle něj může této severoafrické zemi pomoci, pokud o to bude požádána, své názory jí ale vnucovat nesmí.

Hospodářské noviny ZDE

Co říct, když šlechtic v roli diplomata souhlasí se střelbou raketami z vojenských vrtulníků do demonstrantů? Co říct, když ministerstvo zahraničí České republiky dělá užitečného idiota "lidskoprávním aktivistům" české rozvědky v Barmě (na žádost Václava Havla a jeho řídících důstojníků ve State departmentu), v Čečensku či na Kubě (dtto, navíc za potlesku "demokratické CIA" - Freedom House)? Barma ANO, Egypt NE?

A co takhle lidskost?

22. 2. 2011 / Jan Čulík

Představa Štěpána Kotrby, že si v každé uzavřené zemičce může každý diktátor, který se kdysi násilně dostal k moci, dělat se "svým" obyvatelstvem, co chce, třeba ho i zmasakrovat, je poněkud svérázná.

Takže máme apely těch lidí, které slyšíme v západních televizních z mobilních telefonů "Pomozte nám! Oni do nás tady střílí!" ignorovat? Protože Kaddáfí stojí v čele suverénního státu a může si vraždit, koho chce? Tuším, že stále ještě - aspoň na papíře - existují určité normy mezinárodního práva. Podle nich je diktátor, který vraždí své obyvatelstvo, zločinec.

Reakce ŠOK: A jak se říká vůdci státu, který dlouhodobě vraždí cizí obyvatelstvo?

20. 06. 2009 Štěpán Kotrba: Americké podkopávání demokracie aneb "autoritáři 21. století" podle Freedom House ZDE

16. 01. 2007 Štěpán Kotrba: Vějička evropské lidskoprávní politiky a vějička boje proti terorismu ZDE
24. 04. 2003 Štěpán Kotrba: Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv ZDE

Kam by mohla kráčet ČSSD v objetí Zelených

22. 2. 2011 / Marie Saša Lienau

Jutta Ditfurth byla jednou ze zakládajících osobností německé Strany zelených. Po několika aktivních letech ze strany vystoupila a stala se její nesmiřitelnou kritičkou. V právě vycházející knize a v poskytnutém interview internetovému Spiegel-online mluví o situaci kolem převzetí mladé sociálně-ekologické Strany zelených skupinou původně levicových aktivistů z frankfurtské scény.

Voliči Zelených chtějí být klamáni

22. 2. 2011

Interview s Juttou Ditfurth vedl Christoph Twickel, z němčiny přeložila Saša Lienau

Zelení jako protestní strana? Ne tak pro Juttu Ditfurth. Bývalá spolková předsedkyně této strany na své dřívější spolubojovníky ve interview na Spiegel-online ostře zaútočila: stali se z nich prý neo-konzervativní „splachovací eko-hoši" a mistři v umění zrady.

Daň z ubrané hodnoty

21. 2. 2011 / Jan Keller

V sobotu 19. února se sešlo v Kongresovém paláci v Praze více než tisíc odborových předáků z celé republiky. Protestním shromážděním zahájili akci Otevřete oči, jejímž cílem je pravdivě informovat občany o skutečných dopadech prováděných vládních opatření. Přinášíme plný text vystoupení sociologa Jana Kellera, který byl hostem shromáždění.

Je libo koblihový chléb s náplní meruňkovou?

21. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

Povídala rybě ryba, že moc mluvit, to je chyba. Ryba rybě řekla na to, že být zticha, to je zlato. A v tom byla chyba celá - jedna druhou neslyšela.
Josef Kainar

Co všechno budou výrobci uvádět na trh pod pojmem chléb; je podmáslí ještě mlékem, nebo něčím jiným? A co smetana a šlehačka? To nemůže pořádně vědět ani sám Pán Bůh. Odborářský šéf Zavadil vládní návrh snížené sazby DPH pro sedm specifických druhů zboží nazval včera v OVM (20. 02. 2011) výstižným pojmem cochcárna.

Karadáví je asi jako Semín

21. 2. 2011 / Lukáš Lhoťan

Médii proběhla zpráva o návratu předního islamistického teologa Karadávího do Egypta. Jusúf Karadáví je předním teologem islamistů z Muslimského bratrstva. Je propagátorem silně konzervativního náboženského modelu společnosti. V podmínkách České republiky bychom mohli jeho názorové spektrum připodobnit ke katolíkům z okolí Michala Semína (Institut svatého Josefa).

Spojené státy potvrzují svůj dlouhodobý negativní postoj vůči řešení izraelsko-palestinského konfliktu

21. 2. 2011 / Daniel Veselý

Spojené státy stojí osamoceny v patnáctičlenné Radě bezpečnosti OSN poté, co vetovaly rezoluci odsuzující výstavbu židovských příbytků a osad na okupovaných palestinských územích, která má podporu přinejmenším 130 členských zemí OSN, včetně Organizace pro osvobození Palestiny. Budování izraelských osad představuje zásadní rozkol mezi Izraelci a Palestinci při takzvaných "mírových vyjednáváních."

Hrůzostrašný sen občana Janoveckého

21. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

"Hovada ve chlívě bučí, probouzí malého spáče, avšak božské jezulátko ani málo nezapláče."
(Kurt Vonnegut, 1969)

To ráno se pan Janovecký probudil se zpoceným čelem. Přes noc zřejmě výrazně poklesl tlak vzduchu, nebo musely být silné erupce na Slunci, což bylo zřejmě příčinou jeho lehkého spaní a příšerných snů. Několik dní před touhle noční hrůzou přelouskal jedním dechem knihu Jatka č. 5 amerického spisovatele Kurta Vonneguta, která se svým dějem vrací ke spojeneckému náletu na Drážďany, při němž zahynulo kolem 100 000 německých civilistů.

Alenka v říši nedivů

21. 2. 2011 / Milan Daniel

Když jsem si před loňskými Vánoci začal na BL číst článek Jiřího Šejnohy s titulkem "Havlovy děti, měl jsem pocit, že čtu o své dlouholeté kamarádce Alence. Teprve posléze jsem konstatoval, že příběh paní Martiny vykazoval jisté odlišnosti. I z tohoto důvodu jsem se v případu jistou měrou angažoval a snad i maličko přispěl k tomu, že se život paní Martiny a jejích dětí radikálně změnil.

Americko-pákistánská krize

21. 2. 2011

V Pákistánu vznikla obrovská americko-pákistánská krize. Raymond Davies, agent CIA, který byl v Pákistánu pracovně, se stal v ulicích města Lahore terčem útoku dvou násilníků, kteří se ho pokusili okrást. Agent CIA je na místě zastřelil. Stalo se to 25. ledna.

Kupředu pravá -- aneb ČR na cestě k rozvojovým zemím

21. 2. 2011 / Ilona Švihlíková

Ministr Kalousek si pochvaluje koaliční dohodu, která by měla vést ke skokovému navýšení DPH o deset procentních bodů u většiny statků, které se nyní nalézají ve snížené sazbě. Ministr Bárta nicméně s úsměvem ujistil "socky", že jim vybral několik potravin, aby nezdechly ihned v první fázi úžasných reforem trojkoalice. S pobavením zbohatlíka vlastnícího Maserati národu sdělil, že je příliš tlustý a že ryby a zelenina tedy zůstanou ve snížené sazbě. Že v ní nezůstane voda, teplo a ostatní náklady, které se v ceně potravin stejně tak projeví, už ovšem nedořekl. Stejně tak už se nikdo z vlády "rozpočtové odpovědnosti" neobtěžoval zabývat tím, že globálně dochází k bezprecedentnímu nárůstu cen potravin, za kterým stojí jak politika biopaliv, tak i souběh neúrod v klíčových zemích (například v Rusku) .

Pro koho Promopro...?!?

21. 2. 2011 / Ladislav Žák

Přestávám aféře kolem společnosti Promopro pomalu rozumět. Nechápu, proč se nyní tolik pozornosti věnuje tomu, jak Promopro naložila s penězi, které obdržela na základě odsouhlasené fakturace na svůj účet. Jedině snad, kdyby šlo o účelově vázané zálohy a ještě by ve smlouvě stálo, že konkrétní plnění musí pocházet právě z této konkrétní dávky peněz. Což je tak trochu nonsens...

Chce se mi zvracet

19. 2. 2011 / Ladislav Žák

Vedení Karlovarského kraje podmínilo podle informací ČT24 možnost přestěhování několika dětí z dětského domova v Horním Slavkově do bytových jednotek, což je v souladu s doporučenými trendy v péči o opuštěné děti, souhlasem všech nájemníků "dotčených" domů.

Nevím, co dodat. Snad jenom zopakovat titulek...

Evropou obchází strašidlo...

19. 2. 2011 / Karel Dolejší

...přichází z Barbarica a neobtěžovalo se představit. V záběrech z egyptských náměstí, ve zprávách z libyjských provincií, v lodích tuniských uprchlíků se ozývá, jak šramotí chodbou za dveřmi. Nepřichází splnit skrytá přání, potvrdit vetché teorie ani posvětit obstarožní proroctví. V atmosféře náhle se probudivší solární aktivity prostě pozorujeme, že se sociální magma hnulo a vyteklo napovrch. Známe některé strukturální podmínky pohybu, ale to neznamená, že mu rozumíme, známe zákonitosti a dovedeme ho popsat. A snad nejhorší iluze, kterou si lze nyní pěstovat, je představa, že lidé v zemích ležících "kdesi na jihu" budou konečně "jako my".

Česká vláda chce zvýšeným zdaněním zlikvidovat knižní kulturu

18. 2. 2011

Průměr DPH na knihy ve vyspělých evropských zemích je mezi 5 až 6%. Se započítáním všech zemí EU 7,6%. Osm zemí EU má na knihy dokonce speciální sazbu, která je zdaněním řadí například i pod potraviny nebo léky. U nás je DPH na knihy v současnosti 10%, ale vláda zamýšlí zvýšit sazbu na 19%. Tímto v historii bezprecedentním skokem se propadneme téměř až na samotné dno Evropy, přiblížíme se Bulharsku, kde je sazba DPH na knihy 20%. Půjde naše země západoevropskou, anebo bulharskou cestou?

Knihy nejsou maso

18. 2. 2011

Mezinárodní Festival spisovatelů Praha a redakce literární.cz podporují prohlášení trojice českých nakladatelů proti zvýšení DPH za knihy. Česká nekomerční kultura je na úbytě a lhostejnost politických elit k jejím potížím jde ruku v ruce s trendem krátkozrakých plošných řešení. Myslet si, že s kulturou lze nakládat jako s kterýmkoli jiným segmentem trhu, je necitlivé. Knihy nejsou maso. Tento manažerský přístup plíživě likviduje všechny projevy kultury, které si na sebe nejsou schopny vydělat. Kulturní hodnota je penězi nevyčíslitelná a tlaky na ziskovost kultury jsou jen horším způsobem cenzury. Právě na toto téma apeluje trojice nakladatelů -- Martin Vopěnka, Michal Rybka a Pavel Nýč v souvislosti se zamýšleným navýšením daně z přidané hodnoty za knihy.

Kalouskův tah Drábkem

18. 2. 2011 / Jiří Šejnoha

Nejde samozřejmě o žádnou šachovou figurku, jak by se mohlo některým na první pohled zdát. Ale že jde snad o promyšlený tah ministra financí, o tom by se dalo uvažovat. Po zhlédnutí včerejších (17. 02. 2011) Událostí na kanálu ČT24 mohl mít český divák dojem, že Drábek je Kalouskův muž na černou práci.

Obchod s uprchlíky:

Proč lidé utíkají z Kavkazu do Evropy?

18. 2. 2011 / Jana Ridvanová

Od rozpadu Sovětského svazu se Moskva snaží udržet si moc nad svými bývalými územími pevnou rukou místních diktátorů. Jsou zdokumentované případy, kdy spolupracovníci silových struktur, tzv. eskadron smrti, unášejí odpůrce režimu, kterým se málokdy podaří ze státních mučíren uniknout. Častější jsou případy zfabrikování trestních případů s mnohaletými tresty, nebo mimosoudní popravy či prosté mizení lidí beze stopy.

Máte-li zájem podpořit další existenci Britských listů, podepište tuto petici

11. 2. 2011

Velká studentská schůze proti škrtům na Glasgow University, pátek 11. 2. 2011

Další existence Britských listů, které jsou projektem University of Glasgow (mohou dosud existovat, protože je jejich šéfredaktor placen jako docent university v Glasgow, projekt Britských listů nedostává od univerzity žádné přímé dotace), je přímo spojena s kauzou další existence tamějšího střediska (Centre of Excellence) pro studium středovýchodní Evropy. Další informace ZDE.

Facebook: Modern Languages and Cultures at the University of Glasgow under Threat

My nížepodepsaní chceme vyjádřit svůj pevný odpor proti hrozbám, které činí vedení University of Glasgow centru Moderních jazyků a kultur.

Navrhované škrty by vážně ohrozily kvalitu vzdělání v humanitních oborech, ve společenskovědních oborech i jinde. Zpochybnily by také podstatnou měrou tvrzení univerzity, že slouží širší společnosti poskytováním takové odborné kvalifikace svým absolventům, která jim umožní fungovat v dnešním světě, v němž jsou jazykové a kulturní kompetence naprosto zásadní.

Pokud souhlasíte, že jsou moderní jazyky důležité pro univerzitní vzdělávání ve Velké Británii, a pokud se stavíte proti škrtům navrhovaným na University of Glasgow, podepište níže uvedenou petici. Zásadní manažerská rozhodnutí budou učiněna velmi brzo, takže je tato věc naléhavá.

Petice byla právě zveřejněna ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2011

19. 2. 2011

V lednu 2011 přispělo finančně na Britské listy 333 osob celkovou částkou 138 009.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.01. 2011 částku 175 490.02 Kč Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní