ÚTERÝ
Exodus

22. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:58

  • Dar Al Hyat LIBANON 23:40 Prezident Bašár al-Assad při včerejším setkání s delegací amerického Kongresu řekl, že je důležité, aby vláda prezidenta Baracka Obamy "závažným a systematickým pohybem" pomáhala k "dosažení spravedlivého a komplexního míru na Blízkém východě". Prezident Assad včera přijal delegaci Kongresu, vedenou senátorem Richardem Shelbym, za přítomnosti ministra zahraničních věcí, Walida Moallema, politického a mediálního poradce Dr. Shaabana a náměstka ministra zahraničí Fajsala a amerického velvyslance v Damašku Roberta Forda. Assad vysvětlil členům Kongresu historické pozadí těchto událostí, které zdůrazňují význam schopnosti čtení situace v regionu v kontextu , a nikoli izolovaně k dosažení hlubšího porozumění vůle lidu.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚTERÝ - předchozí

  • Shorouk NewsNaseej EGYPT 23:23 do Káhiry v úterý dorazil na palubě speciální vojenské letadlo z Tel Avivu mimořádný izraelský vyslanec na krátkou návštěvu v Egyptě, která by měla trvat pouze několik hodin. Zdroje na letišti v Káhiře odmítly prozradit vyslancovu totožnost. Má vést v průběhu své návštěvy rozhovory s řadou egyptských úředníků a zkoumat případné změny egyptských pozic. Ministr obrany Ehud Barak jednal nedávno telefonicky s šéfem Nejvyšší rady ozbrojených sil, polním maršálem Mohamedem Husseinem Tantawim a tvrdil poté, že izraelsko-egyptské vztahy nebyly vystaveny žádnému nebezpečí.
  • youm7 EGYPT 22:40 Zdroje blízké rodině zmizelého imáma Musy al-Sadra "mají důkazy o tom, že je živý a je v libyjské věznici", píše ArabNet. Slavný šíitský klerik zmizel 24. 8.1987 během oficiální návštěvy Libye v doprovodu šejcha Mohammeda Yacouba a ředitele libanonské tiskové agentury Abbase Badra al-Dina. Zdroje blízké hnutí Amal , založené Sadrem v Libanonu, nyní tvrdí, že řada libyjských úředníků, která je na útěku do Egypta, Sadra ve vězení viděla. Sadrův syn prohlašoval, že Sadr zůstal utajeně ve vězení v Libyi, ale nepředložil nikdy důkaz. Sadrovo zmizení bylo doteď hlavním sporem mezi Libanonem a Libyí.
  • Ynet EGYPT 22:20 Odpoledne došlo k přeskupení vlády Ahmeda Shafika. Noví ministři složili přísahu před ministrem obrany a Nejvyšší rady egyptských ozbrojených sil, polním maršálem Husseinem Tantawim. Změna se týkala 11 ministrů resortů cestovního ruchu, zdravotnictví, vzdělávání a vědeckého výzkumu, kultury a lidských zdrojů, komunikace a sociální solidarity, obchodu a průmyslu, ropy a migrace.
  • Ynet LIBYE 22:05 Liga arabských států pozastavila členství Libyi. Oznámil to generální tajemník Amr Moussa,
  • Kadáfího ministr vnitra oznámil rezignaci a podporu pro demonstranty.
  • Merkelová pohrozila Libyi sankcemi.
  • Kaddáfí telefonoval s italským premiérem Silvio Berlusconim a snažil se ho uklidnit: "Situace je pod kontrolou", řekl.
  • "Budeme přijímat vhodná opatření v souladu s naší politikou, našimi zákony a našimi hodnotami," prohlásila Clintonová k situaci v Tripolisu. "Ale budeme muset pracovat společně s mezinárodním společenstvím."
  • Maariv│ BBC ALŽÍRSKO 22:01 Vláda Alžírska přijala rozhodnutí o odstranění branné pohotovosti v zemi a po 19 letech zrušila i výjimečný stav. Ten byl v Alžírsku vyhlášen po vítězství islámské strany ve volbách v roce 1991 . Vojenské vedení tehdy nesouhlasilo s výsledky voleb, a zrušilo druhé kolo - což vedlo k občanskému povstání, ve kterém bylo zabito asi 200 tisíc lidí. Nicméně, i přes zrušení těchto na národní traumata napojených zákonů, vláda v Alžírsku stále vládne. Očekává se, že zachová zákaz demonstrací v okolí hlavního města.
  • Elaphyoum7 IZRAEL 19:15 Mluvčí izraelské policie řekl, že policie zatkla vůdce severní větve Islámského hnutí v Izraeli. , šejcha Raed Salah, ve městě Jeruzalémě poté, co byl obviněn z pokusu o zažehnout požár - zapálení stromů v jižním Izraeli na protest proti izraelské výsadbě stromů - projektu financovaného Židovským národním fondem. Poznámka ed.: Salah byl naposledy propuštěn z izraelského vězení loni v prosinci, poté, co strávil pět měsíců ve vězení za plivání na izraelské policisty během demonstrace.
  • Al Jazeera LIBYE 18:45 Libyjské hlavní město Tripolis je obležení Kaddáfího milicemi a cizími žoldáky loajálními k režimu plukovníka Muammara Kaddáfího, aby zabránili příchodu demonstrantů z jiných měst, kteří by mohli být přesunuti na podporu demonstrantů a svržení Kaddáfího. Opoziční "Národní koordinační výbor" vyzval demonstranty k konečnému boji a k rozhodující konfrontaci s režimem.
  • AFP LIBYE 18:30 SEČ Kaddáfí hrozí demonstrantům odpovědí podobnou bombardování ruského parlamentu, americkému bombardování Fallúdže v Iráku či masakru na náměstí Nebeského klidu. Takto silná slova pronášel plukovník dnes před svým domem v Bab Azizia v Tripolisu, a vysílaným živě televizí. "Muammar Kaddáfí neodstoupí ze své pozice, je vůdce revoluce navždy", řekl. Kaddáfí řekl, že nenechá Libyi pod tlakem ulice, stejně jako ostatní státníci v regionu a nazval se soudcem krys. Dodal, že pokud zemře, nezemře ve vyhnanství, ale zemře jako mučedník.
  • Al-Arabíja/AFP ÍRÁN 18:15 SEČ Íránské bezpečnostní síly včera prohledaly domy opozičního představitele Mehdího Karúbího a jeho rodiny, vyměnily mu doma všechny zámky, zatkly jednoho z jeho synů a zabavily některé dokumenty, oznámila Karúbího osobní webová stránka Sahamnews.org. Osud opozičního klerika a jeho ženy je nyní neznámý - údajně se nachází v domácím vězení. Mezitím vysoce postavený představitel justice varoval, že podpora opozici nebude tolerována a bude považována za "protirevoluční".
  • Gulf Daily News EU/LIBYE Evropa se obává nové vlny uprchlíků poté, co Libye pohrozila ukončením spolupráce v této záležitosti, všímá si bahrajnský list. Itálie vloni s Libyí uzavřela kontroverzní bilaterální dohodu, která umožňuje jejím válečným plavidlům pronásledovat uprchlíky na lodích a vracet je zpět na libyjské území. Evropská komise vloni vedla s Libyí rozhovory o rozšíření spolupráce a nabídla pomoc ve výši více než 50 milionů euro, avšak částka dosud nebyla vyplacena. Libyjské úřady minulý týden vyhostily maďarského velvyslance a varovaly, že s evropskou sedmadvacítkou ukončí spolupráci, pokud bude pokračovat v "podpoře" protestů. Po svržení tuniského prezidenta bin Alího uprchly z Tuniska do Itálie tisíce lidí a evropské vlády na libyjskou hrozbu reagovaly s hněvem. Diplomaté varují, že pokud Kaddáfí padne, proudu ilegálních migrantů už nebude stát v cestě nic. Italský ministr zahraničí Franco Frattini včera varoval, že Evropa zaplatí za ekonomický kolaps arabských států, a vyzval k uzavření paktu v rámci EU, který by usiloval o zlepšení života lidí v regionu, jakýsi "Marshallův plán".
  • Liberté ALŽÍRSKO U příležitosti čtrnáctého výročí vzniku alžírské vládnoucí strany RND (Rassemblement national démocratique, Národní shromáždění pro demokracii) člen politbyra a Seddik Šihab na tiskové konferenci řekl, že politické změny jsou nutné musejí se týkat segmentů zaměstnanosti, bydlení a vztahu mezi občanem a správou. Šihab rovněž komentoval aktivity opoziční střechové organizace CNCD (Coordination nationale pour le changement et la démocratie, Národní koordinace pro změnu a demokracii). Podle něj je organizovaná opozice třeba, avšak musí být jasné, zda se nachází uvnitř alžírského politického systému, nebo vně.
  • Reuters LIBYE16:35 SEČ Agentura Standard&Poor dnes snížila úvěrový rating Libye o jeden stupeň (plus BBB) a tvrdí, že jej může snížit znovu, protože očekává v zemi pokračující násilí a povstání.
  • AFP LIBYE Mezinárodní federace pro lidská práva (IFHR) dnes s odvoláním na lidskoprávní organizace v Libyi oznámila, že nedaleko hlavní nemocnice Sebiaa v Tripolisu byla zřízena nouzová márnice s kapacitou 450 těl.
  • La Presse de Tunisie LIBYE Mnoho Tunisanů bydlí a pracuje v Libyi už řadu let, zatímco jiní tam dojíždějí každý týden. Ovšem od vypuknutí povstání mladých Libyjců se chování obyvatel hostující země změnilo. Došlo k násilí a napadání, k zabavování majetku, takže od neděle už uprchly do Tuniska tisíce lidí. Na hraničním přechodu Ras Džedir se shromažďují Tunisané žijící v Libyi a žádají o pomoc. Devět autobusů, pronajatých i soukromých vozidel, repatriují stovky pracovníků z lokalit Gafsa, Sfax, Gabes, Sidi Bouzid, Douz a zejména Kebili.
  • RIA Novosti LIBYE Rada bezpečnosti OSN jedná o situaci v Libyi, odkud přicházejí zprávy o tvrdém potlačování protivládních protestů. V pondělí večer arabské televize a západní agentury informovaly o bombardování obytných čtvrtí Tripolisu a dalších libyjských měst, v nichž probíhá lidové povstání.
  • CNN BAHRAJN 15:55 SEČ Doposud největší demonstraci opozice v Bahrajnu dnes navštívilo přibližně 30 tisíc občanů. Pohybovali se směrem ke středu města Manama.. V čele demonstrantů šli řidiči záchranné služby, kteří se podíleli na převozu a záchraně zraněných při evakuaci kruhového objezdu Pearl minulý čtvrtek. Během demonstrace, skandovali "Ne sunnité nebo šíité, jen Bahrajn," a "Pryč se systémem". 300 tisíc Bahrajnců "různých odstínů pleti a národností" se sešlo v pondělí v podvečer v přední části islámského střediska Ahmad Al Fateh v reakci na výzvu "k národní jednotě", jak je požádal král Bahrajnu.
  • Je pozoruhodné, tvrdí CNN, že šíitský opoziční vůdce Hasan Mushaima ve čtvrtek oznámil, že se vrátí z Londýna do Bahrajnu.
  • Shorouk News JEMEN 15:50 SEČ Jemenské námořnictvo a pobřežní obrana ve spolupráci s brigádou námořní pěchoty na ostrově Sokotra chytily íránské lodi ve svých teritoriálních vodách. 13 námořníků se vzdalo bez odporu.
  • Al Arab GAZA 15:30 SEČ Egyptské úřady otevřely přechod Rafah pro cesty v obou směrech. Přechod je otevřen od rána a palestinské zdroje uvedly, že funguje hladce. Egyptské úřady umožnily průchod až 300 cestujícím denně.
  • The Egyptian Gazette/AFP EGYPT Dvě íránské válečné lodě údajně na cestě na cvičení do Sýrie od rána proplouvají Suezským průplavem. Do plavebního kanálu vstoupily přibližně v 6:45 středoevropského času a očekává se, že celá cesta jim zabere přibližně 14 hodin, tj. že do Středozemního moře vyplují zhruba v 19:45. Jedná se o fregatu Alvand a zásobovací loď Kharg. Od islámské revoluce v roce 1979 jde o první íránské válečné lodě, kterým byla podobná cesta povolena. Podle žádosti předložené egyptským úřadům lodě nevezou zbraně ani jaderný nebo chemický materiál. Poizn. ed.: Britské listy přinesly podrobnou informaci o lodích v průplavu a jejich výzbroji v 11:40 SEČ.
  • Al Riyadh SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY 15:09 SEČ Generální tajemník Rady spolupráce Zálivu Abdulrahman Al-Attiyah dnes řekl, že libyjský lid "je vystaven genocidě" a odsoudil režim, neboť mu "chybí nejzákladnější lidské hodnoty a je neslučitelný s důstojností a lidskými právy" a volal po arabské, islámské a mezinárodní solidaritě a tlaku na vyřešení osudu lidu Libye.
  • Al Mustaqbal ÍRÁN/FRANCIE Hnutí íránské opozice ve Francii "Zelená vlna", které vzniklo v březnu 2010 a které vede íránský obchodník Amir Jahnchahi, ve svém včerejším prohlášení napsalo, že íránský diplomat, který od května 2009 působil na konzulátu své země v italském Miláně a předtím pracoval na ministerstvu zahraničních věcí 24 let, odstoupil a připojuje se k hnutí. Jahnchahi (49 let) je synovcem ajatolláha Mehdiho Karroubiho, klíčového představitele opozice v Íránu.
    Hnutí také tvrdí, že řada diplomatů v jiných zastupitelských úřadech a úředníků spojených se zahraniční politikou s ním tajně spolupracuje. Připojili se k němu údajně i bývalý íránský konzul v Norsku, důstojník letectva a vysoce postavený důstojník z republikánské gardy, kteří přeběhli a zapojili se do práce v "Zelené vlně".
  • As-Šark al-Avsat/AFP JEMEN Příznivci prezidenta Sáliha vyzbrojení dýkami a obušky se v jemenském hlavním městě Sanáa střetli se studenty a pět jich zranili. Zhruba tisícovka studentů strávila druhou noc na náměstí, které přejmenovali na Náměstí svobody, nedaleko univerzity. Dav se ráno rozrostl asi na 4 000 lidí, dal se do pohybu a když se protestující přiblížili ke stanovišti loajalistů, ti na ně zaútočili. Protesty proběhly i na jihu v Adenu, dále v Šejk Osmanu, Al-Tavahí a Mualle. Podle výzkumu agentury AFP založené na zprávách mediků bylo jen v Adenu od 16. února zabito 12 lidí a desítky dalších zraněny. Podle oficiálních údajů z ministerstva vnitra poskytnutých oficiální agentuře Saba byly oběti pouze čtyři.
  • Al-Arabíja LIBYE Navzdory nepopiratelnému vlivu revolucí v Tunisku a Egyptě přispěly k současným událostem v Libyi i jiné faktory. Podle průzkumu provedeného OSN a několika dalšími organizacemi stav civilní, zdravotnické a vzdělávací infrastruktury neodpovídá potřebám Libyjců, kteří ročně utratí více než 5 miliard dolarů za zdravotnické služby v Tunisku, Egyptě a Jordánsku. Nedůvěřují totiž vlastnímu zdravotnictví, zejména poté, co bylo více než 500 dětí v Benghází v nemocnici nakaženo AIDS. Penzisté a dělníci mají průměrný příjem okolo 200 dolarů, zatímco členové revoluční rady a lidé blízcí Kaddáfímu se těší neomezeným privilegiím.
  • Haarec LIBYE Opoziční aktivista o obyvatel Tripolisu tvrdí, že ulice vzbouřených částí libyjského hlavního města jsou pokryty těly protestujících zastřelených bezpečnostními silami loajálními k Muammaru Kaddáfímu. Ten je údajně zabarikádován ve svém sídle ve městě. Ozbrojenci údajně vydali varování, že kdokoliv, kdo se objeví v ulicích, bude zastřelen.
  • Reuters LIBYE 14:05 SEČ Letecká společnost Emirates zastavila okamžitě do odvolání lety do libyjského Tripolisu, s odvoláním na tamní násilí. Emirates provozuje jako jeden z největších arabských dopravců lety také do Benghazi. Řekla, že bude provozovat pouze některé přímé lety do Tuniska.
  • Libyjský ministr zahraničí dnes řekl, že egyptské letadlo bylo zničeno na přistávací dráze .
  • Al Arab LIBYE 13:51 SEČ Libye produkovala dosud 1,6 milionu barelů ropy za den. Televize Al-Džazíra oznámila, že těžba ropy byla zastavena na ropných polích Fountain v pánvi Sirte. B. B BP v pondělí oznámila, že pozastavila v Libyi přípravné práce v hodnotě 900 milionů dolarů při zkoumání nových ložisek. Shell, který podepsal v roce 2005 dohodu s libyjskou vládou na průzkum a vývoj v pěti oblastech, včetně pánve Sirte a získal licenci k průzkumu zemního plynu v roce 2007, stahuje všechny zahraniční pracovníky z Libye. Nippon, Eni, Gazprom, Exxon, Occidental a RWE ještě nehlásily odchod svých lidí. Mitsubishi a JAPEX nemají v LIbyi v současnosti žádné cizí pracovníky.
  • al Mustaqbal MAROKO 13:39 SEČ Ministr vnitra Tayeb Cherkaoui oznámil včera výskyt 5 ohořelých těl uvnitř pobočky banky, která byla vypálena "chuligány" v Al Hoceima, na severu země. Zraněno při demonstraci asi 37 tisíc lidí bylo 128 osob, včetně 115 příslušníků bezpečnostních sil... Demonstrace za politické a sociální reformy probíhaly včera v několika marockých městech - v Tangeru a Tetouanu, Larache a Sefrou, Marrakéši, Guelmimu . Podle sabotáže prováděné vzbouřenci, včetně některých nezletilých, a s judikaturou, následovaný akty rabování, krádeže a zabavení majetku jiných." Ministr vnitra Moulay Taieb Cherkaoui (přezdívaný Sharkawi), tvrdí, že "demonstrace provázel vandalismus, včetně útoků proti veřejným institucím a bankám, obchodům a automobilům, sabotáže prováděné vzbouřenci, včetně některých nezletilých, rabování, krádeže a zabavení cizího majetku." Vysvětlil, že z důvodů národní bezpečnosti síly Královského četnictva prolomily demonstrace těch, které ministr popsal jako "potížisty" a zatkli asi 120 lidí. Ti budou postaveni před soud a nezletilí budou doručeni jejich rodičům.
  • Tisíce lidí demonstrovalo v neděli v různých městech Maroka a volalo po politických a sociálních reformách.
  • AFP JEMEN 13:31 SEČ Nejméně tři vojáci a dva civilisté byli v pondělí večer zabiti při střetech mezi jemenskými bezpečnostními silami a al-Káidou v Marib (na východě), které vyústily v zatčení "vedení" extremistické organizace, konstatovalo jemenské ministerstvo obrany a guvernéra Maribu, šejch Naji al-Zaidi. Vládní síly zatkly i místního vůdce al-Káidy.
  • AFP IRÁK 13:24 SEČ Irácká vláda schválila zákon o snížení platů vyšších státních úředníků - prezidenta republiky a jeho náměstků, předsedy vlády a jeho náměstků, ministrů, náměstků ministrů a generálních ředitelů státních podniků - na polovinu a ušetřené peníze přidělila na rekonstrukci a výstavbu.
  • AFP IZRAEL 13:20 SEČ Izraelský ministr zahraničí chce, aby "mezinárodní společenství reagovalo pevně" na "íránskou provokaci" s průjezdem hlídkové fregaty průplavem. Řekl to mluvčí ministerstva Jigal Palmor. Íránský diplomatický zdroj v neděli řekl, že íránská plavidla budou "běžně" provádět "krátké" návštěvy do Sýrie...
  • Al Wattan OSN 12:58 SEČ Rada bezpečnosti OSN na dnešním zasedání, které je naplánováno na 14,00 GMT, bude diskutovat o krvavém potlačení demonstrací, které se odehrává v Libyi. Ban Ki-moon oznámil, že "byl šokován" potvrzením zprávy, že libyjské bezpečnostní síly střílely na demonstranty z vojenských letadel a vrtulníků. Mluvčí OSN Martin Nserski, konstatoval. že "takové útoky na civilisty jsou potvrzením vážného porušování mezinárodního humanitárního práva." Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová odsoudila Kaddáfího také. Mluvčí americké administrativy řekl, že prezident Barack Obama po událostech v Libyi "zváží veškerá vhodná opatření".
  • Kulturní atašé na velvyslanectví Libye v Austrálii Imran Dhuid prohlásil: "Zastupujeme libyjský lid, nereprezentujeme libyjský režim", zatímco místní noviny hlásily, že libyjský velvyslanec v Canbeře Lafi se v úterý ráno setkal se zástupci australské vlády. Stejně formulují svou pozici i další libyjští diplomaté, včetně velvyslance v Malajsii a Číně. V Číně libyjský velvyslanec odstoupil a vyzval všechny pracovníky libyjského diplomatického sboru, aby udělali stejný krok. Citovala ho televize Al-Džazíra. Libyjský stálý zástupce v Lize arabských států Abdel Moneim Hun novinářům řekl v neděli, že podal rezignaci na protest proti represím a násilí proti demonstrantům v Libyi.
  • Aleqt│Financial Times 12:58 SEČ Burzovní indexy pěti trhů GCC klesají. Index Dubaje klesl o 1,3%, následuje index ománského trhu s poklesem 0,94% a index Kataru s poklesem 0,88%. Index Abu Dhabi klesl o 0,47% a index trhu Bahrajnu se snížil o 0,39%. Na druhé straně stoupl index Kuvajtu o 0,50%.
  • Reuters LIBYE 12:50 SEČ Shell stahuje veškeré zahraniční pracovníky a prospektory z Libye.
  • RIA Novosti│Itar-Tass BAHRAJN 12:25 SEČ Král Bahrainu Hamad bin Isa Al Khalifa v pondělí nařídil propuštění odsouzených a zastavil trestní řízení proti šíitským radikálům. Tvrdí to Bahrajnská tisková agentura. Opozice ovšem svolává do ulic asi 100 tisíc lidí na úterý. Připravuje se na svržení vlády, neboť "si nezaslouží svůj lid"
  • Al Jazeera LIBYE 11:42 SEČ Profesorka na univerzitě v Benghází Hana Galalová hovořila pro anglickou relaci Al Džazíra o tom, že mladí muži se zbraněmi převzali zodpovědnost za organizaci provozu a služeb v Benghází. Prohlásila, že ve městě nejsou žádné vládní bezpečnostní síly. Tisková agentura Associated Press píše, že v Benghází bylo uzavřeno letiště.
  • Dar Al HyatReutersAl Arabíja SUEZ - OFICIÁLNÍ INFORMACE 11:40 SEČ Íránská válečná loď a zásobovací loď připluly v 5:45 ráno egyptského času (3,45 GMT) do Suezského průplavu a míří směrem k Středomoří - do Sýrie. Jedná se o lehkou hlídkovou fregatu třídy Alphand (94.5 m délky, výtlak 1500 t) vybavenou 114 mm děly Vickers Mark 8 a 81 mm kanóny, dvěma torpédovými šachtami, čtyřmi protilodními čínskými střelami C-802 (NATO CSS-N-8 Saccade). Pomocný tanker Kharg má výtlak 33000 t a posádku 250 mužů a může nést až tři vrtulníky vybavené torpédy. Podle egyptské armády není důvod pro neudělení povolení, neboť existuje egyptský závazek k mezinárodnímu právu a lodě nepřepravují žádné vojenské zařízení a nenesou jaderné nebo chemické zbraně. Válečná loď potřeba 12 - 14 hodin k proplutí kanálem. Íránských velvyslanec v Sýrii Ahmad Musáví zdůraznil, že "cílem návštěvy těchto dvou válečné lodí je cvičení (sic...)" a lodě pak zůstanou několik dní (sic) v syrském přístavu.
  • KUNAIEFAL Awsat SAÚDSKÁ ARÁBIE 11:14 SEČ Náměstek ministra pro ropu a nerostné zdroje Saúdské arábie princ Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz, řekl včera večer, že bude dnes v Rijádu 87 zemí podepisovat Chartu nově vzniklého Mezinárodního energetického fóra. Vysvětlil, že Fórum bylo založeno kvůli organizaci vztahů mezi výrobními státy a spotřebitelskými zeměmi. Dialog mezi třemi organizacemi - OPEC, Mezinárodní energetickou agenturou a Mezinárodním energetickým fórem by měl vést k hledání a nalezení způsobů, jak přispět ke snížení kolísání cen v krátkodobém časovém horizontu (volatility), s přihlédnutím k existenci organizovaných trhů.
  • Mimořádné zasedání ministrů IEF se dnes koná pod záštitou strážce dvou svatých mešit krále Abdullaha bin Abdulazize Al Sauda. Mimořádné zasedání bude znamenat novou éru mezinárodní energetické spolupráce, postavené na větším vzájemném porozumění a důvěře, neboť země IEF podepsaly Listiny, které prokazují významně posílit "politický závazek k neformálnímu a otevřenému globální energetickému dialogu". Toto mimořádné zasedání ministrů IEF je poslední fázi procesu, který začal významným prohlášením ministrů v Cancunu, schváleným 66 zeměmi na 12. setkáním ministrů IEF v březnu 2010. Ministerská deklarace z Cancunu řeší dva hlavní body: rozšířený rámec IEF pro posílení dialogu producentských a spotřebitelských zemí a hledání způsobů, jak snížit volatilitu energetického trhu. Program spolupráce IEA, IEF a OPEC, který byl zahrnut v Cancúnské deklaraci, pokryl workshop na téma vazeb mezi komoditními a finančními trhy s energií a fóra o regulaci, který oba se konal v Londýně v listopadu 2010, stejně jako sympozium o energetických výhledech , které se konalo se konalo v Rijádu 24. ledna 2011. Spolupráce IEA, IEF, a OPEC zahrnuje také aktivity týkající se transparentnosti údajů o trhu, zahrnující rozšíření společné banky údajů týkajících se ropy (JODI) - pokrytí údajů o ložiscích zemního plynu a shromažďování údajů o ročních investičních plánech. Tyto tři organizace se rovněž dohodly na spolupráci na související činnosti G20 a budou připravovat zprávy o tom, jak zlepšit údaje o trhu shromážděné prostřednictvím JODI. Zprávy o IEA / IEF / OPEC společných činnostech budou prezentovány všemi třemi organizacemi na této schůzi, která bude rovněž příležitostí k diskusi o pokroku a výsledcích programu spolupráce zemí OPEC s IEA a IEF
  • Ropa Brent přesáhla dnes - po událostech v Libyi - cenu 108 USD.
  • youm7 OSN-LIBYE 10:55 SEČ Generální tajemník Organizace spojených národů Ban Ki-moon řekl, že zasedání Rady bezpečnosti OSN, které, se bude konat v úterý, bude diskutovat o současné krizi v Libyi a dodal, že on sám mluvil s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím a požádal ho, aby zastavil násilí vůči občanům a dodržoval svobody projevu při demonstracích.
  • EGYPT Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt řekl, Egypt byl překvapen tím, co bylo uvedeno v dopise Saifa Isláma, syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, o účasti Egypťanů v lidových protestech ve městech Libye v posledních dnech, protože to představuje podněcování, zvyšující riziko a ohrožující životy egyptských emigrantů v Libyi. Abul-Gheit řekl, že Egypt zdůrazňuje význam toho, že libyjské orgány mají povinnost chránit životy a majetek egyptských občanůl, kteří se nacházejí ve všech městech Libye.
  • LIBYE Svědci řekli, že v současné době vládní jednotky obléhají Tripolis, a někteří ozbrojenci jsou popisováni jako afričtí žoldáci z Guineje a Nigérie, kteří se potulují po ulicích v obrněných autech a střílejí bez rozdílu na civilisty, a dokonce i na posádky ambulancí. V této souvislosti uvedl zdroj, že z letiště východně od Tripolisu proudí nepřetržitý tok těchto žoldáků.
  • Námezdní bojovníci žádají v Libyi 2000 amerických dolarů za den. Demonstrantům se podařilo už dříve zatčení 150 žoldáků. Na druhé straně libyjský ministr zahraničních věcí Khalid Kaaim přítomnost žoldnéřů v této africké zemi popřel. Popíral i masakry proti civilistům v Benghází.
  • Al Arab USA/LIBYE 10:47 SEČ Libyjští diplomaté v OSN vyzvali armádu, aby svrhla Kaddáfího. Členové libyjské diplomatické mise v čele s asistentem velvyslance Ibrahimem Dabbaším obvinili plukovníka Kaddáfího také z toho, že používá žoldáky z jiných afrických zemí k potlačení demonstrantů. Požadovali uzavření libyjského vzdušného prostoru. Ibrahim Dabbaší byl obklopen šesti libyjskýim diplomaty, ale bez velvyslance Abdala Rahmana Šalgama. Ve svém arabsky psaném prohlášení libyjští diplomaté v OSN píší, že "tyran Muammar Kaddáfí zcela jasně prokázal, přes jeho dětskou úroveň nevědomosti, která je vlastní i jeho synům, do jaké míry pohrdají Libyí." Prohlášení vyzývá libyjské vojáky, "bez ohledu na to kde jsou a bez ohledu na jejich hodnost" aby "zorganizovali pochod k Tripolisu" a "setli hlavu hada". Diplomaté vyzvali svět, aby nedovolil Kaddáfímu uchýlit se do emigrace v kterékoliv zemi a nedovolil, aby si kamkoliv mohl převést peníze, a vyzývají státy světa, aby Kaddáfího postavily před Mezinárodní trestní soud.
  • EGYNews EGYPT/LIBYE Egyptská armáda posílila bezpečnostní přítomnost na hranicích s Libyí. Nejvyšší rada egyptských ozbrojených sil se rozhodla posílit přítomnost armády na hranicích s Libyí. Plánuje také otevřít přechod Salloum k tomu, aby nemocní a zranění mohli po zhoršení situace v několika libyjských městech a eskalaci veřejných protestů proti režimu plukovníka Muammara Kaddáfího utéci do Egypta.

    Mohammad Abdel-Hakim, náměstek ministra zahraničí pro konzulární záležitosti, Egypťany v zahraničí, přistěhovalectví a uprchlíky vyzval ministerstvo zahraničí, aby spolupracovalo s "Egypt Air" s cílem zvýšit počet letů z Tripolisu, aby se všichni Egypťané mohli vrátit dobrovolně do vlasti. Abdel-Hakim poukázal na to, že na pomoc Egypťanům navracejícím se z Libye přes přechod Salloum budou vyslány autobusy.

  • Arabia.msn.com/AFP LIBYE Libyjský nejvyšší představitel Muammar Kaddáfí v televizním vystoupení přenášeném z vlastního sídla popřel zprávy, že opustil zemi. Obyvatelé Tripolisu telefonicky informují AFP, že došlo k "masakru", když ozbrojenci bez rozlišování cílů vedli palbu do davu v obvodu Tadžura. Jiný svědek ve Fašlúmu tvrdí, že vrtulníky nedaleko vyložily africké žoldnéře. Kromě diplomatů však Kaddáfího opouštějí i vojáci. Dva piloti uletěli se svými stroji Mirage F1 na Maltu a prohlásili zde, že odmítli provádět nálety na protestující v Benghází. Ropa v Londýně se kvůli krizi v Libyi přiblížila ceně 107 dolarů za barel.
  • Deutsche Welle LIBYE/FRANCIE/ITÁLIE Jak se libyjský režim dostává pod mezinárodní tlak, totéž se děje i jeho severním partnerům. Vlády Francie i Itálie pojí s Kaddáfího režimem lukrativní ekonomické vztahy a spoléhaly na jeho spolupráci při potlačování ilegální imigrace. I když francouzský prezident Sarkozy vyzval Kaddáfího k "okamžitému zastavení" násilí, sotva je v jeho zájmu, aby byl libyjský nejvyšší představitel svržen. Italská pobřežní stráž úzce spolupracuje s libyjskými protějšky při boji s africkými migranty ve Středomoří, a to na základě dohody, která je v rozporu s úmluvou OSN o postavení uprchlíků. Proti dohodě zatím otevřeně protestovaly pouze organizace na ochranu lidských práv. Itálie za ni Tripolisu zaplatila 3,7 miliardy euro a slíbila v příštích 25 letech investovat do libyjské infrastruktury.
  • Press TV ALŽÍRSKO Alžírská policie v pondělí bojovala se zhruba pětistovkou protestujících studentů, kteří se shromáždili před budovou ministerstva vysokého školství. Několik demonstrantů bylo vážně zraněno, když policie použila obušky.
  • Press TV JEMEN K protivládním protestům v severním Jemenu se připojily velké skupiny nespokojených příslušníků šíitského kmene Al-Hútí. V srpnu 2009 jemenská armáda podřízená vládnoucím sunnitům spolu s armádou saúdskoarabskou zahájila širokou ofenzívu proti šíitským povstalcům.
  • Press TV IRÁK Podle dopisovatele íránského zpravodajského webu přinejmenším padesát maskovaných ozbrojenců v uniformách zaútočilo v neděli po půlnoci na budovu rozhlasové stanice a televize Nalia v kurdské části Iráku. Budova stanice, která vysílala záběry protivládních protestů, byla kompletně vypálena, zraněni byli dva členové ostrahy a dva příslušníci personálu.
  • Al-Džazíra LIBYE 8:36 Libyjské síly loajální k Muammaru Kaddáfímu podle obyvatel Tripolisu nasadily bojové letouny k bombardování protestních shromáždění. Hovoří také o tom, že k boji s civilisty byli nasazeni zahraniční žoldnéři. Podle zdrojů, s nimiž hovořila stanice Al-Džazíra, bylo v pondělí zabito přinejmenším 61 obyvatel libyjského hlavního města.
  • RIA-Novosti/AP USA 8:26 Velvyslanec USA Alí Audžalí vyzval libyjského nejvyššího představitele Muammara Kaddáfího, aby odstoupil, a požádal mezinárodní společenství, aby odsoudilo drastická opatření používaná k potlačování protestů.
  • Elaph LONDÝN- LIBYE 2:45 SEČ Londýn čelí velkému hněvu poté, co se zjistilo, že většina zbraní, které síly Libye a Bahrajnu používají proti demonstrantům, pochází z Británie. Jen hodnota střeliva, které Libye obdržela, loni činila 5,12 milionu dolarů. Patří mezi ně odstřelovací pušky, brokovnice a omračující granáty. Bulvární "Daily Mail" tvrdí, že 150 britských společností obchodovalo s Kaddáfím. Nejhorší je, že Británie se vrátila k chybám, které páchala už během studené války. Tehdy se domnívala, že všeobjímající podporu diktátorů pomůže v boji proti Sovětskému svazu. Nyní rozšiřuje mezi arabské režimy protidemonstrační zbraně, které jim umožní přežít současné úsilí prodemokratické opozice. Přitom Británie tvrdí, že západní země jsou největší ochránci demokracie.
  • Dar Al Hyat SAÚDSKÁ ARÁBIE 2:22 SEČ Ministr kultury, médií a informací Saúdské Arábie Abdulaziz bin Mohieddin Khoja oznámil dokončení změn nového nařízení o elektronickém publikování. Mění se podmínky pro jmenování šéfredaktora on-line deníku, licence k činnosti elektronického publikování může být udělena na 5 let místo na 3 roky. Nová pravidla byla vystavena měsíc k veřejné diskuzi.
  • Al Awsat EGYPT 2:07 SEČ Muslimské bratrstvo se rozhodlo včera večer zahájit přípravy na vytvoření politické strany pod názvem "Svoboda a spravedlnost".
  • Al Awsat IRÁK 2:05 SEČ Předseda irácké Rady reprezentantů (parlamentu) Usáma Najafi včera vytvořil dvě vyšetřovací komise, aby ve spolupráci s Úřadem finančního dohledu a Ministerstvem financí zjistily osud 40 miliard USD, zmizelých z Fondu rozvoje Iráku. Jejich osud je neznámý. Do "Fondu rozvoje Iráku" byly umístěny veškeré výnosy z iráckého vývozu ropy. Organizace spojených národů z těchto příjmů vyplatila přiznané náhrady škody za válku v Kuvajtu z roku 1991 ve výši 5%.
  • Ad-Dustour LIBYE 1:55 SEČ Tisíce demonstrantů se střetly s příznivci Kaddáfího.
  • Budova, ve které je druhý veřejnoprávní kanál a rádio pro mladé byla vypleněna, hlásí očití svědkové z Tripolisu. Protestující v Tripolisu také vypálili vládní budovy, "Síň lidu" v centru, policejní stanice a ústředí revolučních výborů.
  • Bezpečnostní síly střílely slzným plynem a granáty k rozehnání demonstrantů. Všem komentátorům v regionu nejvíce vadí "pomoc cizích žoldáků proti Libyjcům", zorganizovaná Kaddáfího syny.
  • Benghází, Kaddáfího rodné Sirte a další města jsou pod kontrolou povstalců.
  • Anis al-Sharif, člen politického byra "islámského hnutí pro změnu v Libyi", (který má trvalé bydliště v Londýně), tvrdí, že "revoluce libyjského lidu začala spontánně..." (sic!)
  • Dar Al Hyat BAHRAJN 1:30 SEČ Agentura "Standard & Poor" snížila včera klasifikaci úvěrového ratingu "Central Bank of Bahrajn", fondů Bahrajnu i státního dluhu Bahrajnu, protože pokračují obavy z demonstrací v království. Umístila Bahrajn do negativního výhledu. Oficiální údaje přitom ukázaly, že v lednová meziroční inflace v Bahrajnu se zpomalila na nejnižší úroveň od roku 2007.
  • Al Arab ITÁLIE-LIBYE 1:20 SEČ Na pozadí událostí v Libyi byl vyhlášen nejvyšší stupeň bojové pohotovosti na všech italských leteckých základnách.
  • Dar Al Hyat TUNISKO 0:18 SEČ Tunisko formálně diplomatickou cestou požádalo v pondělí Saúdskou Arábii o vydání manželky vyhnaného prezidenta Ben Aliho, Leily Trabelsi Zine El Abidine Ben Ali.
  • Ropa vyskočila nad 105 dolarů za barel a unce zlata je za 1400 dolarů
  • Al Khaleej LIBYE PO 23:58 SEČ Evropská unie plánuje evakuaci svých státních příslušníků z Libye, a to zejména z města Benghází, ze kterého se stala tvrz lidových protestů. Oznámil to španělský ministr zahraničí Trinidad Jiménez. Francouzský ministr pro evropské záležitosti Laurent Wauquiez, přestože neví o "žádných přímých hrozbách", vyzval k návratu 750 francouzských občanů v Libyi. Británie oznámila svým státním příslušníkům, aby necestovali do Libye, s výjimkou případů krajní nezbytnosti, a vyzvala britské turisty k opuštění země. Německé občany varoval a vyzval k opuštění země ministr zahraničí Guido Westerwelle. Austrálie, Dánsko, Švédsko, Filipíny,Jordánsko i ruské ministerstvo zahraničí oznámily totéž. Zdroj na ruském velvyslanectví v Tripolisu řekl, že Rusko nemá žádný plán na evakuaci diplomatů, ruských odborníků a jejich rodin z Libye.
  • Libyjské orgány zabránily evakuaci tureckým letadlem z Benghází. Turecká vláda plánuje další evakuační lety pro asi 3 tisíce svých občanů. Turecko doporučilo svým občanům uprchnout do Egypta směrem na východ do Tobruku po silnici. Podle turecké tiskové agentury je v současné době v Libyi asi 25 tisíc Turků.
  • Alžírsko a Jordánsko na žádost příslušných orgánů usnadní emigraci libyjských státních příslušníků, kteří chtějí odejít ze země.
  • Dar Al Hyat BAHRAJN 23:55 Bahrajn se rozhodl odložit start bahrajnské Grand Prix - mistrovství světa závodů formule 1, plánováný na 13. březen, protože se zhoršila bezpečnostní situace v zemi. Vyplývá to z oficiálního prohlášení, zveřejněného v pondělí.
  • Elaph/Al JazeeraAl Moslim LIBYE/EGYPT PO 21:55 SEČ Předseda Mezinárodní unie muslimských učenců, šejch Yusuf al-Qaradáví v pondělí večer vyhlásil fatwu na zabití plukovníka Muammara Kaddáfího a "osvobození národa od zla tohoto člověka, který je duševně nemocný". Vyzval libyjské vojáky, aby neposlouchali rozkazy ke střelbě na demonstranty. Řekl to v živém rozhovoru na kanálu "Al Jazeera". Vyzval libyjský lid, aby byl "stálý, pevný a vydržel tváří v tvář nespravedlnosti."

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.2. 2011