Spojené státy potvrzují svůj dlouhodobý negativní postoj vůči řešení izraelsko-palestinského konfliktu

21. 2. 2011 / Daniel Veselý

Spojené státy stojí osamoceny v patnáctičlenné Radě bezpečnosti OSN poté, co vetovaly rezoluci odsuzující výstavbu židovských příbytků a osad na okupovaných palestinských územích, která má podporu přinejmenším 130 členských zemí OSN, včetně Organizace pro osvobození Palestiny. Budování izraelských osad představuje zásadní rozkol mezi Izraelci a Palestinci při takzvaných "mírových vyjednáváních."

Washington prostřednictvím své velvyslankyně v OSN Susan Riceové rezoluci vetoval, přestože jeho nejbližší spojenci v RB OSN -- Velká Británie, Francie a Německo -- rezoluci podpořili s tím, že izraelské osady na palestinském území "včetně Východního Jeruzaléma považují za ilegální podle mezinárodního práva, za překážku míru a ohrožení dvojstátního řešení." Jedná se zatím o první veto Obamovy administrativy v Radě bezpečnosti OSN.

Prezident Obama tak ve chvíli, kdy arabským světem otřásají revolty proti tyranským věrchuškám vesměs podporovaných Bílým domem, navazuje na své nechvalně proslulé předvolební vystoupení před izraelskou lobby AIPAC, kde prohlásil, že "Jeruzalém zůstane hlavním městem Izraele a musí zůstat nerozdělený." Tímto prohlášením se tehdy postavil dokonce napravo od izraelsko-palestinské agendy svého nepopulárního předchůdce.

Vetování rezoluce o zákazu výstavby ilegálních osad na arabské půdě přirozeně přilije více oleje do ohně již tak rozjitřené nenávisti obyčejných Palestinců a řady obyvatel arabského světa vůči Izraeli a Spojeným státům; ale jistě není ani dobrou zprávou pro stoupence Izraele, kteří rovněž považují kontroverzní výstavbu za překážku mírového řešení takzvaného blízkovýchodního procesu. Přitom samotný Bílý dům ústy své ambasadorky v OSN Susan Riceové Izrael za stavění osad odsoudil, ačkoliv vzápětí rezoluci smetl ze stolu. Tato schizofrenní logika se ukazuje v horším světle obzvlášť poté, co Riceová prohlásila, že "není moudré řešit klíčové záležitosti Izraelců a Palestinců, které je rozdělují, prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN." To už představuje otevřený výsměch a pohrdání mezinárodním právem a regulemi OSN v přímém přenosu.

Nicméně se nemůžeme ničemu divit. Spojené státy kráčejí ve šlépějích neblahé kontinuální tradice týkající se sabotáže řešení izraelsko-palestinského konfliktu, sahající do roku 1976, kdy společně s Izraelem odmítly přistoupit na možnost vytvořit na Blízkém východě dva samostatné státy v rámci zachování klidu zbraní v oblasti. OOP a Hamas už tuto skutečnost v minulosti opakovaně reflektovaly, o čemž podrobně píše třeba Norman Finkelstein.

Není rovněž divu, že naše veřejnoprávní médium ke kontroverznímu vetu o zásadně důležité záležitosti přistoupilo velice vágně, ba servilně, aniž by vyjádřilo pohoršení nad otevřeným pohrdáním mezinárodním právem ze strany Spojených států a Izraele: "Izrael si hluboce váží rozhodnutí prezidenta Obamy uvalit veto na rezoluci Rady bezpečnosti OSN," uvádí se v komuniké izraelského premiéra Banjamina Netanjahua. Podle něj rozhodnutí USA vetovat rezoluci Rady ukazuje, že jediná cesta k míru vede přes přímá jednání a nikoli oklikou přes rozhodnutí mezinárodních organizací."

Dlužno také dodat, že poté co WikiLeaks publikovaly takzvané palestinské deníky, jež potvrdily skutečnost, že ani palestinští předáci z Fatahu nemají žádný zájem na smysluplném řešení samotného konfliktu, je americké veto jen dalším z mnoha hřebů do rakve vidiny samostatného palestinského státu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.2. 2011