Kaddáfí bezostyšně spáchal masakr

21. 2. 2011

Libye vzdorně čelí ostré mezinárodní kritice, poté, co její vojáci a zahraniční žoldáci začali střílet do davu neozbrojených demonstrantů. Celkem bylo usmrceno více než 200 osob.

K nejnásilnějšímu potlačení protestů v arabském světě došlo právě v Libyi, kde použil diktátor Muammar Kaddáfí brutální síly proti demonstrantům, ohrožujícím jeho moc.

<
p> V městě Benghází a jinde ve východní Libyi hovořili šokovaní svědkové o "masakrech" a mluvili o mrtvolách, hromadících se v nemocnicích, se střelnými ranami na hlavě na prsou či na krku. Nemocnicím dochází zásoby krve a léků.

Podle odhadů bylo za posledních šest dní nepokojů v Libyi usmrceno nejméně 173, nejvíce 285 osob. Některé opoziční zdroje hovoří až o 500 mrtvých.

Veliteli vojenských operací proti pokojným demonstrantům v Benghází byli podle zpráv Kaddáfího synové Khamis a Saadi a šéf rozvědky Abdullah Sanussi. V městě Benghází byly zdemolovány budovy a vojsko a policie byly nuceny ustoupit do policejního areálu, odkud na demonstranty stříleli z ručních zbraní a dělostřelectvem.

Saúdský list Al-Sharq al-Awsat citoval zdroje blízké Kaddáfího rodině, že "zemře na libyjském území" a nikdy se nevzdá moci jako prezidenti Egypta a Tuniska.

Libyjské úřady začaly rušit vysílání televize Al Džazíra a blokovaly i telefony a internetové připojení. Avšak do zahraničí se dostaly desítky svědectví o tom, že armáda střílela do davů a zaměřovala se na účastníky pohřbu osob, usmrcených v sobotu. Libyjský zpravodajský server al-Yawm citoval jednoho místního lékaře, který uvedl, že jen v Bengází zahynulo 285 osob.

"Nyní, když umírají lidé, nemáme už proč žít," sdělil listu Guardian jeden studentský blogger. "Zabíjení musí přestat. Ale k tomu dojde teprve, až bude Kaddáfí donucen rezignovat. Chceme prostě žít normálně jako lidi. K ničemu nedojde, dokud nezačnou protesty v Tripolisu, v hlavním městě. Je to tu jako v papiňáku. Už se ani nebojím. Dřív bych takhle otevřeně telefonem nemluvil, ale teď je mi to už jedno."

Spojené státy, Británie a Evropská unie vyjádřily znepokojení nad eskalací násilí, ale neoznámily žádná trestní opatření. V pátek Británie zrušila vývozní licence do Lybie pro zařízení pro násilnou kontrolu davů. Libye varovala v neděli Evropskou unii, že zastaví blokaci ilegálních přistěhovalců do EU, pokud EU nepřestane podporovat prodemokratické protesty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.2. 2011