STŘEDA
Kde se najde místo pro emigraci zchudlých elit?

23. 2. 2011

STŘEDA - AKTUALIZOVÁNO KD│ŠOK│ 23:22

  • The Telegraph LIBYE 23:21 SEČ Tanky za doprovodu afrických žoldáků v Tripolisu zaujaly pozice v okolí veřejných budov, včetně vládních úřadů.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT STŘEDA - předchozí

  • Komentář editora BL: V absurdním kontextu se ocitla fotografie protikaddáfíovské demonstrace v deníku Ma'ariv. Fotografie je opatřena titulkem "Demonstrace proti Muammaru Kaddáfímu v Libyi. Blízký východ se stává válečnou zónou". Na fotografii jsou přitom turečtí demonstranti z Devrimci Sosyalist İşçi Partisi - Revoluční socialistické strany dělnické. Tato miniaturní strana, založená v roce 1997 se v Turecku hlásí ke kombinaci liberálního socialismu a trockismu (což je i v Česku už trochu out of date), voleb se sama neúčastní a ve volbách 2007 deklarovala podporu nezávislým kandidátům Demokratik Toplum Partisi - Strany demokratické společnosti. Tu v prosinci 2009 Ústavní soud Turecka zakázal kvůli "činnosti proti nedělitelné jednotě státu, země a národa". Tím skončily i parlamentní ambice DSİP. Jako ilustrace "hororových scénářů" amerického analytika o radikální šíitské islamizaci Blízkého Východu je tato fotografie kontextově značně misinterpretační... Ale nic proti mediální gramotnosti izraelských redaktorů. Třeba to byl záměr...
  • Ma'ariv IZRAEL 22:11 SEČ Pokus Íránu o převzetí moci nad zeměmi Blízkého východu a opačné úsilí o zastavení šíitského postupu může poslat ceny ropy v letošním roce až na vrchol 220 USD za barel, tvrdí v "hororovém" scénáři analytik Brian King. Podle něj se vývoj konfliktu na Blízkém východě obrátí do fáze válek mezi šíity a sunnity, které bude mít vliv z části na ceny ropy. 90% celkového vývozu ropy ze Středního východu musí projít Hormuzským průlivem a Írán by mohl zastavit dodávky ropy uzavřením úžin. Íránci také podporují šíity v jižním Iráku, což je oblast, kde se rozrůstá šest hlavních ropných polí v Iráku. Mezitím, Íránci převezmou kontrolu nad Jemenem, který USA považují za strategickou zemi. Podle Kinga, vůdci v Egyptě, Jordánsku a Saúdské Arábii byli varováni před vzrůstem napětí mezi šíity a sunnity na pokraji exploze násilí. Státy Perského zálivu doplňovaly v poslední době velké množství zbraní do svých arzenálů.
  • Sabq│Arab LIBYE 20:47 SEČ Právník a člen Mezinárodního trestního soudu v Haagu, Dr. Hadi Shalluf, tvrdí, že počet obětí povstání v Libyi, které vypuklo 17. února , je dodnes 10 tisíc mrtvých a 50.000 zraněných.
  • Mezinárodní organizace pro lidská práva požádaly Spojené státy a Evropskou unii o sledování letového provozu a terénu v Libyi od vypuknutí "poslední intifády" prostřednictvím satelitů.
  • Vanity Fair USA 20:36 SEČ Netradičně a s ironií pojal problematiku Libye časopis západních liberálních elit Vanity Fair. Souborem fotografií, nazvaným "Plukovník Kaddáfí - život s módou". V jednou textu s bohatým obrazovým doprovodem se tak laskavý čtenář může v duchu módní policie pokochat všemi těmi neuvěřitelnými oblečky, jimiž libyjský vůdce oblažoval státníky. Uniforma s připíchnutou fotografií libyjského hrdiny Omara al-Muktara, jehož popravili Italové v roce 1930, musela Berlusconiho, za nímž Kaddáfí přijel na návštěvu, opravdu potěšit (o čtyřiceti panenských osobních strážkyních nemluvě)... Mou favoritkou je ovšem bunda s připíchnutým panelem vyznamenání.
  • Elaph LIBYE 20:06 SEČ Tripolis: Al-Káida má vytvořit islámský emirát ve městě Derna. Prohlásil to dnes libyjský ministr zahraničí Khalid Al-Kaaim při setkání s velvyslanci Evropské unie. Upřesnil, že Al Kajdu ve městě Derna vede Abdul Karim Al-Husdi, bývalý vězeň z Guantánama. Jde o scénář "cesty Talibanu" pro Libyi.
  • Al Wattan│AFP JEMEN 19:36 SEČ Osm Jemenců, patřících do Kongresové strany, vládnoucí lidovému Kongresu převahou 230 míst z 301, dnes odstoupilo z parlamentu na protest proti "útlaku" vůči demonstrantům. Požadovali změnu systému. Dalších 59 poslanců mají k rezignaci blízko.
  • Reuters SÚDÁN 18:39 SEČ Súdánské ministerstvo zahraničí obvinilo súdánské rebely z účasti na násilí v Libyi v době, kdy se pokoušel libyjský vůdce Muammar Kaddáfí potlačit lidové povstání. Jde o povstalce z Dárfúru, včetně Khalila Ibrahima, vůdce hlavní povstalecké skupiny "Hnutí za spravedlnost a rovnost", který je ještě v Libyi... Řekl to Khaled al-Musa, mluvčí súdánského ministerstva zahraničí.
  • Al Qabas SÚDÁN 18:39 SEČ Hnutí "Spravedlnost a rovnost" popírá účast na potlačení Libyjců. Mluvčí "Hnutí za spravedlnost a rovnost" řekl, že obvinění ministerstva je nepodložené a nezodpovědné. Dodal, že v Libyi žádní bojovníci hnutí nejsou, ale pouze čtyři úředníci, neschopní se vrátit do Dárfúru. Dodal, že existence dárfúrských ozbrojených bojovníků v Libyi není nic jiného než provokace, aby Libyjci lovili všechny Súdánce. Súdánské ministerstvo zahraničí řeklo, že odhaduje počet Súdánců v Libyi na půl milionu a nemá žádné zprávy o obětech mezi nimi.
  • Saba│MENA EGYPT 18:21 SEČ Velvyslanec a bývalý poradce egyptského ministra zahraničí, profesor politických věd Abdullah Al-Ashal, řekl tiskové agentuře MENA, že z důvodu "skutečného zastoupení mládeže revoluce 25. ledna během nadcházejícího období" zakládá stranu "Svoboda Egypta". Cílem je "vytvořit moderní stát v Egyptě po pádu režimu nespravedlnosti a útisku", nalézt "optimální rozvoj dostupných finančních zdrojů", "dosažení sociální spravedlnosti mezi občany" a "návrat Egypta do náruče arabského národa a islámských zemí".
  • Al Ahram EGYPT 17:45 SEČ Egyptský nejvyšší prokurátor Abdel Meguid Mahmúd dnes rozšířil seznam osob, kterým Nejvyšší rada ozbrojených sil Egypta zakazuje vycestovat ze země. V usnesení Úřadu generálního prokurátora se objevilo i jméno bývalého ředitele státní TV Osama el-Sheikha a bývalého ministra kultury Farúka Hosniho.
  • Reuters ITÁLIE-LIBYE 17:35 SEČ Obří producenti libyjské ropy, španělský Repsol a italská ENI, přerušili práci kvůli násilí a nejistotě v zemi. Eni rovněž pozastavila část produkce zemního plynu a zastavila dodávky plynu z Libye přes plynovod Zelený potok. Italský ministr pro průmysl a energetiku, zodpovědný za dodávky ropy a plynu, Stefano Salia řekl, že ministerstvo oznámilo bezpečnostnímu výboru přerušení dodávek a že Řím je připraven sáhnout v případě potřeby na strategické zásoby .
  • KUNA LIBYE Prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo dnes uvedl, že soud se nemůže zabývat údajnými zločiny proti lidskosti spáchanými libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím, pokud nebude splněna alespoň jedna ze dvou podmínek. Intervence ICC může nastat jen v případě, že libyjské orgány přijmou pravomoci Soudního dvora, přes Římský statut. Nebo, pokud Rada bezpečnosti OSN se nerozhodne předat věc Soudnímu dvoru. "Úřad prokurátora bude jednat až poté, co obdrží rozhodnutí", řekl Moreno-Ocampo. Žalobu ze spáchání genocidy a zločinů proti lidskosti během probíhajících nepokojů na Kaddáfího podal libyjský zástupce stálého velvyslance při OSN Ibrahim Dabbashi. Jeho nadřízený, velvyslanec se od tohoto kroku distancoval a vyjádřil přátelství vůči Kaddáfímu.
  • KUNA LIBYE 17:19 Turecký ministr zahraničí Ahmed Davutoglu nechal během posledních 72 hodin evakuovat 5099 tureckých občanů z Libye , tři tisíce z nich se plavily na palubě trajektů z libyjského přístavu Benghází v časných ranních hodinách.
  • KUNA OPEC Sekretariát OPEC nevylučuje neformální kontakty o svolání mimořádného zasedání Organizace. Ceny ropy OPEC dosáhly své nejvyšší úrovně od globální finanční krize před třemi lety - 104,01 USD za barel .
  • KUNA KUVAJT Emíra šejcha Sabaha Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabaha navštívila dnes americká velvyslankyně v Kuvajtu Deborah Jonesová, která mu předala vlastnoruční dopis od prezidenta Baracka Obamy. Emír také přijal egyptského velvyslance v Kuvajtu, Ahmada Farahata , který mu předal dopis šéfa Nejvyšší Rady Ozbrojených sil polního maršála Hussaina Tantawi, týkající se vzájemných vztahů.
  • youm7 EGYPT 16:59 Nejvyšší státní zástupce Abdel Meguid Mahmúd podal žalobu proti ministrovi vnitra, generálmajorovi Mahmúdu Wagdy. Prokurátor ho obviňuje z krytí policistů, kteří terorizovali a mučili demonstranty, z trestních stíhání, jimž nepředcházelo žádné vyšetřování a podílu na zabíjení demonstrantů ostrou střelbou.
  • youm7 IRÁK 16:50 Šíitský vůdce Muktada al-Sadr, jeden z nejhlasitějších kritiků americké okupace Iráku, se vrátí do Nadžafu, jižně od Bagdádu. Al-Sadra bude doprovázet řadou prominentních vůdců, včetně kleriků Mustafy Yacoubiho a Haidara El Gabry.
  • KUNA LIBANON 16:38 Včera vstoupil podpisem vlády v platnost zákon o Palestincích v Libanonu . Zástupce generálního tajemníka Organizace spojených národů v Libanonu Michael Williams dnes přivítal zahájení uplatňování nového zákona z oboru pracovního práva, který umožňuje palestinským uprchlíkům, aby mohli v Libanonu pracovat .
  • AP LIBYE Milice a žoldnéři loajální k Muammaru Kaddáfímu potlačují protesty v Tripolisu, zatímco opozice hlásí obsazení dalších měst v západní části země. Kromě pádu Misraty (200 km východně od hlavního města) vypukly boje také v Sabratě západně od Tripolisu, kde armáda a milice zasáhly proti davu, jenž obsadil vládní budovy. Dva piloti se katapultovali z letounu Suchoj, aby se vyhnuli rozkazu bombardovat Benghází, tvrdí opoziční webová stránka Quryna s odvoláním na anonymního důstojníka. Oba piloti měli být údajně z Kaddáfího kmene Kaddaddfa. Videozáběry z facebookové stránky libyjské opozice ukazují protivládní demonstranty vyvěšující vlajku monarchie na budově v Zavíji, zhruba 60 km západně od Tripolisu. Opozice také tvrdí, že kontroluje Zvaru zhruba 60 kilometrů od tuniských hranic. Opozice na Internetu vyzývá k pátečnímu útoku na hlavní město.
  • Press TV PALESTINA Nejméně třináct Palestinců, z toho tři děti, bylo zraněno při dvou izraelských útocích v Pásmu Gazy, informují medicinské zdroje. K událostem došlo během krátkého nájezdu izraelských sil na východní část města Gaza. Tanky a buldozery vjely na palestinské území, patrně ve snaze zničit zemědělskou půdu poblíž hraniční oblasti. Tři bojovníci zranění, když stříleli na izraelské tanky z minometu, patřili k Brigádám Al-Kuds, ozbrojenému křídlu organizace Islámský džihád.
  • The Daily Star LIBANON Jordánské úřady kvůli závadám na plynovodu přerušily dodávky elektřiny do Libanonu. Oznámila to v úterý státní energetická společnost Electricity du Liban. Zemi, kde jsou již tak běžné výpadky v zásobování až v délce 12 hodin denně, tímto způsobem postihnou důsledky zničení plynovodu z Egypta, který pomáhal udržet v provozu jordánskou energetiku. Jordánsko kvůli nedostatku energetických surovin muselo omezit export energie do Libanonu a také do Sýrie. Výpadek může trvat zhruba dva týdny, než bude poškozený plynovod opraven. Libanon před poruchou odebíral z Jordánska přibližně 100 Megawattů elektrické energie.
  • BBC VELKÁ BRITÁNIE Studenti LSE protestují proti spojení školy s Kaddáfího rodinou. Obsadili i kanceláře ředitele, sira Howarda Daviese. LSE už vydala prohlášení o tom, že přehodnocuje své vazby na libyjský establishment, ale studenti požadují zpětné vyplacení částky 300 000 liber z grantu ve výši 1,5 milionu liber od neziskové organizace vedené Kaddáfího synem.
  • Deutsche Welle NĚMECKO/SEVERNÍ AFRIKA Projekt Desertec je zaměřen na zásobování Evropy obnovitelnou energií ze Severní Afriky. Výstavba první solární elektrárny by měla brzy začít, avšak nepokoje v regionu znamenají velký otazník nad budoucností celého projektu.
  • AP LIBYE/ITÁLIE 14:06 V Tripolisu, kde se síly loajální Muammaru Kaddáfímu snaží obnovit kontrolu nad městem, je slyšet intenzivní střelbu. Boje v Tripolisu vypukly poté, co opozice údajně obsadila Misratu - první velké město na západě země. Zatímco na východě, v Kyrenaice, se oslavuje, obyvatelé hlavního města Libye se bojí vycházet do ulic kvůli bezhlavé střelbě příznivců Kaddáfího. Italský ministr zahraničí Franco Frattini označil odhady obětí libyjských nepokojů dosahující zhruba tisícovky za "důvěryhodné", i když zdůraznil, že informace jsou neúplné. Americká lidskoprávní organizace Human Rights Watch odhadla počet obětí zhruba na 300.
  • Jordan Times/Petra JORDÁNSKO Vláda v úterý na návrh ministra vnitra schválila novelu zákona o shromažďování a odeslala ji do parlamentu. Návrh odstraňuje povolovací proces a nahrazuje jej pouhým ohlášením akce v předstihu 48 hodin. Vláda také schválila vznik výboru pro národní dialog, který zahrnuje ministry, zástupce politických stran, profesních sdružení, ekonomických odvětví, občanské společnosti a mládežnických a ženských organizací.
  • BBC LIBYE/VELKÁ BRITÁNIE Skotský dělník James Coyle z Erskine v hrabství Renfrewshire řekl BBC, že se již řadu dnů spolu s dalšími 300 lidmi nachází v pouštním táboře nedaleko Benghází a zbývá jim voda a potraviny na pouhý jeden den.
  • Financial Times LIBYE/VELKÁ BRITÁNIE Libye aktuálně produkuje cca 1,6 milionu barelů ropy denně, a může se stát, že dočasně přeruší dodávky. Pokud by se ovšem nepokoje rozšířily i do dalších ropných zemí, zvláště do Kuvajtu (2,3 milionu barelů denně), Íránu (3,7 milionu) nebo Saúdské Arábie (8,3 milionu), situace ropného kartelu OPEC se může stát bezvýchodnou. Fatih al-Chaját, bývalý ředitel plánování na iráckém ministerstvu ropného průmyslu, v Londýně prohlásil, že kromě chybějící libyjské produkce se mohou brzy objevit i problémy v Alžírsku. Jemen a Egypt kromě toho dohromady produkují cca 4 miliony barelů denně. Pokud by pouze tyto čtyři země přerušily dodávky na mezinárodní trh, OPEC nebude schopen výpadek kompenzovat. Nasmlouvané dodávky z Iráku by měly v roce 2017 dosáhnout 13,7 milionu barelů denně, což je více než u kterékoliv jiné země na světě. Podle al-Chajáta takového objemu dodávek nemůže být v praxi dosaženo.
  • AFP LIBYE/ITÁLIE Všechny libyjské přístavy byly dočasně uzavřeny. (Export ropy probíhá prostřednictvím námořních terminálů; dá se tedy očekávat, že trhy budou reagovat dalším růstem cen strategické suroviny, které již včera dosáhly dvouapůlletého maxima - pozn. ed.) Italský ministr zahraničí Frattini prohlásil, že Muammar Kaddáfí ztratil kontrolu nad východní částí země, Kyrenaikou.
  • RIA-Novosti INDIE Protesty proti růstu cen organizované odbory paralyzují indické hlavní město Nové Dillí. Podle různých údajů se jich účastní asi 40 000 lidí. Cena cibule vzrostla za rok o 31,3%, u jiných zelenin to bylo v průměru 24%. Zdražilo i ovoce, mléko, vejce a rýže. Účastníci protestu poukazují na události v Egyptě a Libyi.
  • Tayyar LIBANON Papež Benedikt XVI. dnes odhalil v přední části baziliky Svatého Petra ve Vatikánu sochu světce a hlavy maronitské komunity - Sv. Marona. Stalo se tak s požehnáním maronitského patriarchy kardinála Mar Nasralláha Butrus Sfeira, a za přítomnosti předsedy vlády Sulejmana a jeho manželky Wafaa, kromě řady ministrů, poslanců a 4 000 libanonských politických osobností a hostů, kteří přicestovali z řady zemí světa. Maronitská církev vznikla na konci 4. století v oblasti mezi Antiochií a Aleppem. Maronitská liturgie je západosyrského původu, ale doznala vlivu východosyrských a latinských tradic. Liturgickým jazykem je syrština. Dnes mají maronité přibližně 3 miliony věřících po celém světě, v samotném Libanonu dnes žije okolo 850 000 maronitů. Hlavou maronitské církve je patriarcha z Antiochie.
  • Al-Arabíja LIBANON/EGYPT/LIBYE Libanonský šíitský klerik a zakladatel hnutí Amal Músá al-Sadr, který v srpnu 1978 záhadně zmizel během oficiální návštěvy Libye, je podle svědectví několika libyjských důstojníků uprchlých do Egypta naživu a nachází se v libyjském vězení.
  • Al-Ittihad SAÚDSKÁ ARÁBIE Král Abdalláh bin Abdal Azíz ve středu rozhodl o podpoře Fondu rozvoje 40 miliardami riálů (66,1 miliard USD), podpoře bydlení ve výši 15 miliard riálů, příspěvku státním zaměstnancům na životní náklady ve výši 15% a přidělení dotace nezaměstnaným na jeden rok. Zároveň královský fond Real Estate Development osvobodil všechny zesnulé dlužníky od povinnosti splatit půjčky. Král rovněž rozhodl zvýšit minimální přídavky pro rodiny s dětmi, na něž se vztahuje systém sociálního zabezpečení do 15 osob, vytvořit 1 200 pracovních míst v monitorovacích programech a přidělit dočasné roční dotace pro mladé výzkumné pracovníky. Cílem je usnadnit občanům bydlení, realizaci sociálních programů a zvýšit úroveň příjmů.
  • Reuters SAÚDSKÁ ARÁBIE 11:58 Saúdskoarabská facebooková kampaň vyzývající k protestům zaměřeným proti absolutní monarchii, požadující větší svobodu pro ženy a propuštění politických vězňů, má v úmyslu vyvolat 11. března "revoluci touhy". Od dnešního rána se na stránce zaregistrovalo více než 460 lidí, ale nelze ověřit, kolik jich skutečně pochází ze Saúdské Arábie, ani zda k protestům také skutečně dojde.
  • CNN LIBYE Několik hodin poté, co libyjský ministr vnitra Abdal Fattáh Junis al-Abidi oznámil rezignaci a podporu protivládním protestům, oznámila vláda, že byl "unesen". Zmizelý exministr včera řekl CNN, že Muammar Kaddáfí plánuje masívní útok na civilisty.
  • Corriere della Sera ITÁLIE/LIBYE 11:02 SEČ Italský premiér Silvio Berlusconi včera odpoledne telefonoval libyjskému nejvyššímu představiteli Muammaru Kaddáfímu. Podle agentury TMNews trval rozhovor asi dvacet minut a Kaddáfí v něm tvrdil, že situace v Libyi bude v pořádku a pravdivé zprávy o ní přinášejí libyjská média. Podle této zprávy Kaddáfí hovořil také o dodávkách raket používaných ke střelbě do demonstrantů, což Berlusconi rozhodně popírá.
  • Jerusalem Post VELKÁ BRITÁNIE Prestižní britská univerzita London School of Economics oznámila, že zruší studijní program zaměřený na problematiku Středního Východu, který financovala nezisková organizace řízená synem Muammara Kaddáfího Sejfem al-Islámem.
  • CNN LIBYE Televizní reportér Ben Wedeman je prvním západním novinářem, který pronikl do východní části Libye kontrolované povstalci. Informuje o skupinách mužů v civilních oděvech ozbrojených čímkoliv od brokovnic až po kulomety, kteří hlídají ulice. Opozice tvoří "lidové výbory" za účelem udržení veřejného pořádku.
  • Al-Džazíra LIBYE ► Protivládní protesty v tripolské čtvrti Dahara.
  • SANA SÝRIE/LIBYE Dnes dopoledne by měla druhá dvojice letadel evakuovat Syřany z Tripolisu do Damašku. Podle zprávy syrské státní agentury jsou aerolinky připraveny vypravit "neomezený" počet letů do Libye, pokud to bude třeba. Z Benghází na východě země možná bude zahájena evakuace lodí. Zatím nejsou zprávy o syrských obětech nepokojů.
  • RIA Novosti RUSKO/LIBYE 9:57 První letadlo evakuující ruské občany z Libye přistálo na moskevském letišti Domodědovo. Na palubě bylo 118 pasažérů včetně šesti dětí. Další tři letadla, která přistála v Tripolisu včera večer, budou následovat.
  • Press TV JEMEN Přinejmenším dva studenti byli včera zabiti během protivládních protestů před univerzitou v Sanáa.
  • Time LIBYE 9:42 Robert Baer, analytik časopisu Time, s odvoláním na údajný zdroj v libyjské vládě tvrdí, že Kaddáfí nařídil útoky na ropnou infrastrukturu, konkrétně na ropovody.
  • AP LIBYE 9:37 Dvě turecké lodě eskortované fregatou evakuují z Benghází asi 3 000 tureckých občanů z Libye do přístavu Marmaris. Tisíce lidí zůstávají na letišti v Tripolisu a Egypťané se shromáždili na hranicích. Společnosti British Airways a Emirates, které jsou na Středním Východě hlavními přepravci, včera kvůli násilí ukončily lety do Tripolisu. Americké ministerstvo zahraničí zahájí dnes evakuaci svých občanů trajektem via Malta.
  • Reuters POBŘEŽÍ SLONOVINY Exploze a střelba se včera ozývaly z Abidžanu, mšsta s nejsilnější podporou uchazeče o prezidentskou funkci Alassana Ouattary. Při střetech s odpůrci exprezidenta Gbagby přinejmenším tři vojáci zemřeli.
  • Al-Arabíja KUBA/LIBYE Fidel Castro se postavil na stranu Muammara Kaddáfího. Podle včerejšího večerního vyjádření generálního tajemníka Komunistické strany Kuby se USA "nebudou rozpakovat nařídit NATO invazi do této bohaté země, patrně v příštích hodinách nebo dnech".
  • Rada bezpečnosti OSN na svém zasedání v noci na středu odsoudila použití síly proti demonstrantům v Libyi a žádá potrestání těch, kdo jsou odpovědní za útoky na civilisty. Vyzvala k okamžitému ukončení násilí. Vláda Libye má "splnit legitimní požadavky svých obyvatel"...
  • IndependentReuters   POBŘEŽÍ SLONOVINY 1:26 SEČ Střelba a výbuchy otřásly v úterý na Pobřeží slonoviny oblastí Abidjan, která podporuje prezidentova protivníka Alassane Ouattara, a nejméně tři vojáci zemřeli při střetech s demonstranty vyzývající k odstoupení jeho soupeře, úřadujícího prezidenta Laurenta Gbagbo, který vládl Pobřeží slonoviny po dobu 10 let a odmítá opustit svůj úřad. O den dříve se delegace - prezidenti Jihoafrické republiky, Čadu, Mauretánii a Tanzanie - setkali s Gbagbo, který se vzepřel mezinárodním sankcím a tlaku na výnos na výsledky voleb, které ukázaly, že prohrál s Ouattarem. Volby, které měly zahojit rány z občanské války 2002-3, rozpoutaly konflikt. Více než 300 lidí bylo od té doby zabito a ceny kakaa vystoupaly na nejvyšší hodnoty za posledních 30 let. Pobřeží slonoviny je největší světový producent kakaa.
  • Ad Dustour   LIBANON 0:26 Libanonské letecké úřady odmítly vydat povolení k přistání libyjskému letadlu s deset cestujícími na soukromém pozemku u mezinárodního letiště Bejrút. Libanonské úřady požádaly Libyi, aby sdělila totožnost všech deseti cestujících. Libyjská strana žádost ignorovala. Pilot letadlo odklonil do některé sousední země - do Sýrie nebo na Kypr.
  • Al JazeeraReuters   BAHRAJN ÚT 23:58 SEČ Desítky tisíc stoupenců opozice v Bahrajnu vyšly do ulic hlavního města Manama, aby masivním pochodem svrhli vládu, jak tvrdí. Na mostě ve městě pověsili transparent , na kterém stojí : "Žádný dialog před pádem režimu" a skandovali "Chceme svrhnout vládu". Obrovské davy se táhly kolem tří kilometrů hlavní ulicí v centru Manama, vedoucí ke kruhovému objezdu Pearl. Účastníci zahájili svou demonstraci jako "pochod loajality vůči mučedníkům." Plakát s tímto heslem nesli v čele průvodu spolu s plakáty mrtvých sedmi lidí, zabitých od počátku protestního hnutí.
  • Více než deset tisíc demonstrantů, tentokrát provládních, se sešlo v úterý v Manama - na podporu královské rodiny. Demonstranti se shromáždili v mešitě Al Fateh, skandovali hesla na podporu krále Hamad bin Isa Al Khalifa, vyzývali k jednotě a dialogu. Dav přečetl prohlášení, v němž odmítá jakékoli pokusy zpochybňovat legitimitu vlády, ale zároveň vyzval k propuštění politických vězňů.
  • Opoziční vůdce Hnutí práva na svobodu a demokracii v Bahrajnu Hassan Mushaima, žijící v Londýně, byl v Bahrajnu souzen v nepřítomnosti na základě obvinění z loňského pokusu o svržení režimu. Král Bahrainu v pondělí naznačil, že tento proces nebude pokračovat a dláždil tak cestu pro bezproblémový návrat Mushaimy do Bahrajnu. Korunní princ Bahrajnu, který měl jménem krále vést dialog s opozicí, se již během posledních pár dní setkal s některými jejími vůdci, ale opoziční skupiny řekly, že "dialog dosud nezačal"...
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.2. 2011