STŘEDA
Diplomatická horečka

16. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:45

  • Israel Hayom IZRAEL 21:52 Jen den poté, co byl jmenován do funkce NGŠ, vydal se genrálmajor Benny Gantz, za doprovodu ministra obrany Ehuda Baraka na inspekční cestu po severní hranici v Horní Galileji. "Situace by mohla zhoršit, pak budete muset použít všechno, co jste se naučili," řekl s odkazem na očekávaný konflikt s Hizballáhem příslušníkům elitní brigády Nahal ministr Barak.
  • GALC - izraelský armádní rozhlas 21:22 "Muslimské bratrstvo nechce smlouvu s Izraelem", prohlásil Ředitel Národní zpravodajské služby DNI James R. Clapper při slyšení před americkým Senátem.
  • Ma'ariv 21:12 SEČ Dnes večer by měly proplout přes Suezský průplav dvě íránské válečné lodě směřující přes Středozemní moře do Sýrie, což se nestalo už mnoho let. Egyptský vedoucí dispečinku Suezského průplavu Ahmad Al - Maliki prohlásil, že Írán nepředložil žádost o proplutí jakékoliv válečné lodě kanálem. "Je to provokace, která dokazuje, že arogance Íránců roste každým dnem," komentoval to izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman ve svém projevu v Jeruzalémě. "Bohužel, mezinárodní společenství neprokazuje ochotu zabývat se opakovanými provokacemi Íránu. Mezinárodní společenství musí pochopit, že Izrael nemůže ignorovat navždy tyto provokace," dodal. Podle mezinárodního práva válečné lodi každé země mohou přeplout přes Suezský průplav.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT STŘEDA

  • OsInformNEWSru Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev opět zaujal agresivní rétoriku proti Arménii, související s problémem Náhorního Karabachu. "Dobrovolné vydání Arménií okupovaných území je jediný způsob, jak se vyhnout nové válce o Náhorní Karabach," řekl v pondělí na Policejní akademii Ministerstva vnitra Ázerbajdžánu. Prezident Ázerbájdžánu, jehož jižní část zůstala po rusko-perské válce íránským územím a dodnes s Íránem na jihu sousedícím, řekl, že jeho země se nikdy nesmíří s okupací svého území a osvobodí jej jakýmkoliv způsobem, dokonce v extrémních případech, i za pomoci armády, i přes možné negativní důsledky. Ázerbájdžán ztratil kontrolu nad Náhorním Karabachem a sedmi přilehlými regiony během krvavého konfliktu, který začal v roce 1990.
  • OsInformRegnum Konzulární oddělení francouzského velvyslanectví v Ázerbajdžánu zveřejnilo dokument ve kterém konstatuje, že francouzští občané v Ázerbajdžánu by kategoricky neměli navštěvovat hraniční pásmo s Arménií a území sousedící s územím linie příměří.
  • AlJazeera Rusko varovalo Západ před "podporou revolucí" na Blízkém východě jako nápodoby těch v Egyptě a Tunisku s tím, že taková podpora může mít za "kontraproduktivní následky". Řekl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a vyzval k preferenci dialogu "s cílem zajistit stabilní vývoj v zájmu lidu všech národů." Lavrov to řekl v Londýně na společné tiskové konferenci se svým britským protějškem, William Haguem. "Měli jsme v Rusku naše revoluce a nevěříme, že potřebujeme revoluce další ..." Varoval před pokusy podporovat "konkrétní model demokracie" v zemích Blízkého východu, jako je Írán a Bahrajn. Účinky se mohou odrazit tváří v tvář Západu. Lavrov poukázal na palestinské volby, který vyústily v roce 2006 vítězstvím Hnutí islámského odporu (Hamas) v Gaze. "Musíme si uvědomit důsledky z takového povzbuzení", řekl Lavrov.
  • Alit Tihad Rusko včera odmítlo uvalit další sankce na Írán za odmítnutí zastavit svůj jaderný program. Tvrdí, že by to způsobilo zbytečné sociální problémy.
  • Rádio Sawa IRÁK 19:35 SEČ V irácké provncii Kut se odehrávají ozbrojené střety mezi demonstranty a strážci, kteří zabili jednu osobu a 17 jiných zranili, uvedla AFP. Asi 2000 demonstrantů se shromáždilo na nádvoří správního centra města Kut, a pak šlo do budovy provinční rady požadovat rezignaci guvernéra provincie Wasit, Latifa Hamida Blinka kvůli nedostatku základních služeb. Agentura poznamenává, že demonstranti zapálili kancelář guvernéra a dům provinční rady stojící vedle, stejně jako guvernérův dům. Dvoupatrová budova hoří. Provinční policejní úředníci na stráži zahájili na demonstranty palbu.
  • Jordan Times JORDÁNSKO Kmenový protest v Jordánsku skončil pokojně. Demonstranti z kmene Bání Sakr po rozhovoru s úředníky ministerstva vnitra zrušili blokádu cesty vedoucí k letišti v hlavním městě Ammánu. Protestující žádali kontrolu na státní půdou, která byla kmeni přidělena v době Osmanského impéria (tzv. vadžihát). Podobné protesty se odehrály na jiných místech země už v sobotu a vláda přislíbila nalézt "spravedlivé" řešení kmenových požadavků. Kmen Bání Sakr si stěžuje, že část jemu přidělené půdy byla vládou poskytnuta jiným k výstavbě bydlení - mimo jiné pro státní úředníky.
  • RIA-Novosti Libanonský Hizballáh vyzývá své členy, aby se připravili k válce na izraelské půdě. Hlavní představitel hnutí Hasan Nasralláh dnes oznámil bojovníkům, že pro případ útoku na Libanon se mají připravit k přenesení války na území Galileje (severovýchodní části Izraele). Nasralláh reagoval na úterní vyjádření izraelského ministra obrany Ehuda Baraka, podle nějž musí být izraelská armáda připravena znovu vstoupit na libanonské území.
  • Deutsche Welle Protesty v Benghází vyvolávají obavy z celostátního povstání v Libyi; analytici to však nepovažují za příliš pravděpodobné. Násilné střety mezi demonstranty za propuštění uvězněného aktivisty a policií, při nichž bylo na východě země zraněno přinejmenším 38 lidí, zahrnovaly vrhání kamenů a vodní děla. Po ukončení nepokojů státní média informovala, že vězněný Fathí Turbíl byl propuštěn. Znalci místních poměrů upozorňují, že čtyřicet let vládnoucí hlava státu, Muammar Kadáfí, byla v Benghází vždy neoblíbena, a že město v tomto směru představuje anomálii. Podle britského Guardianu však došlo k protestům také ve městě al-Bejda, rovněž na východě země. Představitelé opozice vyzvali na zítřek k masivním celostátním akcím.
  • Haarec Mubarak definitivně vzdal boj s horšícím se zdravotním stavem, odmítl i nabídku odletět do Saúdské Arábie a přeje si zemřít v letovisku Šarm el-Šejch u Rudého moře.
  • Press TV Stovky Izraelců vyšly do ulic Tel Avivu, aby protestovaly proti rostoucím cenám paliv a potravin. Kabinet slibuje, že zabezpečí růst mezd a sníží ceny vody, veřejné dopravy a benzínu.
  • Al-Arabíja Při střetech mezi bezpečnostními složkami a protestujícími v jihoiráckém Kútu byli tři lidé zabiti a desítky zraněny, včetně patnácti policistů. Demonstranti žádali zlepšení základních služeb, odstranění zkorumpovaných úředníků. Vrhali kamenné kostky na bezpečnostní síly a obsadili důležité veřejné budovy.
  • AP Nepokoje v arabském světě se americké armády dosud nedotkly. Ale mohlo by se to změnit, pokud revolta převrátí vzhůru nohama malé království Bahrajn, jež je dlouho sídlem 5. flotily U.S. Navy a svorníkem americké strategie na Středním Východě. Nespokojenost většinových šíitů zasáhla včera ulice hlavního města Manamy a dosud nepřinesla protiamerické sentimenty, nicméně v sázce není nic menšího než přítomnost vojenského námořnictva Spojených států v Perském zálivu. Ministerstvo zahraničí proto vyjádřilo "velké znepokojení" nad násilnostmi při protestech.
  • Reuters Rusko kritizovalo výzvy mocností ležících mimo region Středního Východu k zavedení specifických typů demokracie v zemích, kde právě probíhají bouřlivé politické změny. Označilo takové zasahování za kontraproduktivní.
  • Dar Al Hyat 12:09 SEČ IRÁK Uprostřed protestů v Bagdádu a dalších provinciích odsuzujících špatné služby a korupci vlády, varoval v úterý premiér Nuri al-Maliki od využívání demonstrací k "diskriminaci mezi Iráčany podle sektářských a klanových hledisek" a varoval před "škodami pro bezpečnost a suverenitu země".
  • EGYPT Nejvyšší rada ozbrojených sil je "šokována rozsahem korupce v zemi"... Členové rady se včera setkali s vedoucími představenstev a šéfy redakcí egyptských novin, aby je "ujistili o znalosti sociálních podmínek občanů a rozsahu utrpení lidí, což vyžaduje, aby všichni stáli při sobě, a spojili se k překonání těchto negativních okolností".
  • Reuters 11:10 SEČ Tunisko přijalo technickou pomoc z Říma na odstranění vlny ilegálních přistěhovalců, kteří přijeli na italském ostrovy. Po úterním jednání s prozatímním premiérem Mohamedem Ghanoučim řekl italský ministr zahraničí Franco Frattini, že obě země dohodly na rámci spolupráce "při respektování suverenity státu Tunisko" v boji proti nelegálnímu přistěhovalectví.
  • BL│ŠOK Výroky Baraka Obamy a Hillary Clintonové či mluvčího ministerstva zahraničí Philipa Crowleye z posledních dnů vyvolávají po celém arabském světě smíšené pocity. Schizofrenie je znát skoro ze všech diskuzí pod články na arabských zpravodajských serverech. Skalní příznivci demonstrantů ho oceňují - "i Amerika nás podporuje", "mlčící většina" ho považuje za nemístné vměšování, urážející arabskou hrdost "co nám mají co z USA poroučet, jak máme nebo nemáme protestovat a co si máme myslet" a příznivci dosavadních vládců ho považují za důkaz zákulisního působení CIA a americkou diplomacií zaplacených místních aktivistů, kteří protesty vedou - "placení agenti". Je vidět, že USA stále posuzují své oficiální výroky nejvíce podle domácích měřítek a jsou určeny domácímu publiku, před kterým musí Obama udržet vizáž rozhodného vůdce, kterého neunáší arabský revoluční proud. Až směšně naivně v tu chvíli vypadá včerejší komentář Hillary Clintonové o svobodě internetu, která před médii přiznala, že "naši diplomaté úzce spolupracují s aktivisty, novináři a občany... Je to nebezpečná práce..." Clintonová v tu chvíli kritizovala Wikileaks. Ale není třeba příliš inteligence ke srovnání s revoluční vlnou v arabském světě, a s počáteční bezradností a dezorientovaností americké diplomacie. Není třeba inteligence rozpoznání úpěnlivé, existenčními důvody vynucené snahy USA po udržení, nedejbože zvýšení vlivu v tomto ropou nasáklém regionu. Jak moc nebezpečně vypadá taková "úzká spolupráce" s americkými diplomaty? Není to koordinované protestování za peníze USA, na jehož pozdí se odehrává tvrdé diplomatické vyjednávání a vydírání?
  • Guardian Middle East News
    • IRIB│ÍRÁN 8:47 GMT Íránská státní televize IRIB hlásí střety mezi vládními stoupenci a demonstranty v Teheránu. Podle BBC Vbylo v Libyi zapojeno do střetů až 2000 lidí.
    • AP│BAHRAJN Tisíce lidí strávilo noc v provizorním stanovém táboře v v Manama. Protestující, kteří začali s odporem v pondělí, se stále zdržují u kruhového objezdu Pearl.
  • Guardian 10:37 SEČ Irácký odpadlík Rafid Ahmed al-Alwan Janabi, který od CIA dostal kódové označení Curveball, dnes pro Guardian tvrdí, že lhal o biologických zbraních Saddáma Husajna "ve snaze přinést svobodu Iráku". Příběh vyvolává řadu otázek. Jaké jsou důsledky jeho nové výpovědi? Jaký je její význam? Jaké byly jeho původní motivace pro lhaní? Můžeme věřit tomu, co říká teď?
  • AlJazeera LIBYE│10:14 SEČ Zdroje AlJazeery uvedly, že libyjská policie pálila do davu slzným plynem a rozptýlila zástup demonstrantů. AlJAzeera dodává, že už v úterý skupina osobností a frakcí politických sil a organizací za lidská práva požadovala rezignaci Muammara Kaddáfího a právo libyjského lidu na pokojné demonstrace bez obtěžování nebo hrozeb od systému.
  • MoheetAl Moslim LIBYE│ 9:45 SEČ Protesty pokračují v Libyi. 14 lidí bylo zraněno. Dav stovek libyjských občanů ve středu ráno před policejním ředitelstvím v Benghází ve východní Libyi, požadoval propuštění zadržených a jejich advokátů, kteří byli zatčeni v případech svědomí. Svědci hlásili střety mezi zastánci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, kteří hlídkovali v ulicích Benghází, a demonstranty během pochodu. Demonstranti skandovali hesla proti systému, jako například "Probuď se, Benghazí, to je den Tantzerinh" a "krev mučedníků netekla nadarmo" nebo "lidé chtějí svrhnout korupci".
  • Libyjské opoziční strany organizují protest na čtvrtek 17 února. Libyjská TV hlásila, že ve středu a ve čtvrtek budou shromáždění v různých částech země i na podporu Muammara Kaddáfího.
  • AAwsat 2:32 Komise pro ústavní změny začíná svá setkání s polním maršálem Tantawim. Dohodla se s ním na změně 6 článků za 10 dní. Někteří lidé vyjadřovali obavy z islámské kontroly Komise. Abul-Ela Madi, vůdce středové strany s islámskou orientací řekl, že na výběr poradce Tariqa panuje shoda nacionalistů, levice, liberálů i islamistů a poukázal na to, že složení ústavodárné komise bylo navrženo z několika stran během konzultací ozbrojených sil se všemi proudy.
  • AlWattan 1:25 Jordánský místopředseda vlády a ministr vnitra Saad Hayel prohlásil, že Rada ministrů, změnila zákon o veřejném shromažďování, zejména pokud jde o zrušení požadavku na předchozí schválení pořádat shromáždění nebo pochody. Schvalovací procedura bude nahrazena oznámením pořadatele 48 hodin předem, které musí obsahovat jména organizátorů setkání, nebo omezující podmínky pochodu účastníků a závazek, že pořadatelé budou dodržovat zákony a předpisy". Poukázal na to, že "podněcovatel narušování pořádku nebo veřejné bezpečnosti ponese trestní odpovědnost".
  • Guardian Middle East News
    • EGYPT CBS korespondent Lara Logan byla brutálně zbita a sexuálně napadena davem na náměstí Tahrir v noci, kdy Mubarak odstoupil. Byla zachráněna skupinou žen a přibližně 20 egyptskými vojáky. Ukázala to televize CBS
    • JEMEN Během pátého dne protestů došlo ke střetům v celé zemi. Asi 1,000 demonstrantů pochodovalo po ulici, která vede k prezidentskému paláci a byli zablokováni pořádkovou policií, hlásil reportér Reuters. Jakmile se rozptýlili do bočních ulic, byli konfrontováni stovkami vládních podporovatelů a obě strany na sebe házely kameny.
    • "Vláda Jemenu by měl ctít právo na protest", řekl v prohlášení Alistair Burt, státní tajemník pro Blízký východ a severní Afriku britského parlamentu.
    • "Revoluce bude snazší v Jemenu než v Egyptě," řekla agentuře Reuters členka islámské opoziční strany Islah, Tawakul Karman. "Chudoba je horší, a tam je víc hlad ... hněv v Jemenu je silnější než jinde." Z 23 milionů lidí Jemenu 40% žije z méně než 2 USD na den, třetina trpí chronickým hladem a jeden ze dvou lidí vlastní zbraň. To je hodně zbraní... "Reakce mezinárodního společenství byla povzbudivá. Věříme tomu po stanovisku, které zastávalo na podporu Tunisu a Egypta. To podporuje naši revoluci," řekla.
    • MAROKO Marocká vláda se podle všeho snaží uklidnit obavy nad zvyšováním cen základního zboží. Nákupní panika začala ve chvíli,kdy na facebooku mládež oznámila uspořádání demonstrace na neděli 20. února.
    • USA Today 68% respondentů dotazovaných Gallupovým ústavem řeklo, prezident Obama udělal při komentování protestů v Egyptě dobrou nebo velmi dobrou práci.
    • USA utratí 25 milionů USD za plány, které umožní uživatelům internetu obejít ofirewally, jako je "Great Firewall" v Číně, blokace Facebooku a dalších sociálních médií v Íránu, jakož i jako pokusy o zmaření protisystémových protestů odpojením internetu v zemi. Plné znění projevu Hillary Clintonové o volném přístupu k internetu je k dispozici jak jinak... ...na internetu. Komenář ed.: 25 milonů na vybudování technologie nezávislosti infrastruktury na libovůli států je zcela určitě málo... Otázka je, jak se tato technologie bude líbit BilluGatesovi, RIAA, telekomunikačním firmám a americkému Homeland security. Každá zbraň se dá použít různě... I proti zájmům vlády USA. Kdyby začala americká vláda financovat hackery jako jsou třebas Anonymous, působiloby to schizofrenně. Pokud by chtěla oživit technologie nekontrolovatelného vytváření občanských sítí, potřebovala by stokrát tolik dolarů.
    • Naši diplomaté úzce spolupracují s aktivisty, novináři a občany, aby kritizovali zločiny tyranských vlád. Je to nebezpečná práce..., řekla Clintonová.
    • BAHRAJN Tisíce demonstrantů se v úterý sešly na kruhovém objezdu Pearl v hlavním městě Manáma na pokojné demonstraci. Mnoho z nich postavilo stany jako ozvěny egyptského náměstí Tahrir a říkají, že tam zůstanou , dokud jejich požadavky nebudou splněny.
    • TUNIS Země rozšířila výjimečný stav, který byl v platnosti odchvíle, kdy Zine El Abidine Ben Ali uprchl do Saúdské Arábie, ale skončil zákaz vycházení, který platil během protestů.
    • ÍRÁN potvrdil zatčení na 1.500 lidí během včerejších protestů, hlásilo rádio Zamaneh.
  • AlArabíjaDar Al Hayat Ministerstvo školství v Saudské Arábii rozhodlo včera o zákazu knih, obsahujících "pobuřující a opoziční myšlení" v knihovnách veřejných škol a jejich přidružených zařízeních. Stejně tak podléhají ministerskému schválení knihy, získané věnováním či darem sdružení nebo rodičů. Má na mysli například knihy Džihád na cestě Boží či knih Hasana Ahmada ʿAbdurrahmán al-Banná ( jednoho z nejvlivnějších muslimských teologů 20. století, zakladatele fundamentalistického islamismu a Muslimského bratrstva, zabit nájemným vrahem 12. února 1949, autor Pěti Traktátů - pozn. ed.) a Sajída Qutba ("praotce al-Kájdy", pedagoga, jednoho z hlavních teologů islamismu a ideologa egyptského Muslimského bratrstva v 50 a 60. letech, autora Ma'arakat al-Islam wa'l-Maliyya Ra - Bitva mezi islámem a kapitalismem / 1951 - pozn. ed.) či knih Fataawa Taqi ad-Din Ahmada ibn Taymiyyaha (ulama, teolog a logik, nazývaný "Sheikh ul-Islam" - pozn. ed.). Dr. Mohammed al-Zulfi, člen šúry řekl, že tento krok přišel příliš pozdě. Sice na ministerstvu školství začal pohyb, ale mnozí ho vidí jako pozdní a požadavek stažení militantích knih pravděpodobně nesplnitelný, protože o něm budou ve finále rozhodovat ti, kteří s radikálními myšlenkami souhlasí.
  • ElAphAlJazeera Král Bahrajnu Hamad bin Isa Al Khalifa (*1950) se rozhodl zřídit vyšetřovací výbor, kterému předsedá místopředseda vlády Jawad bin Salem. Ten má za úkol prozkoumat dění v zemi, včera a dnes, neboť byli zabiti dva lidé a zraněno více než 20 osob. Šíitský opozoční blok na pozadí těchto událostí pozastavil účast opozice ve Sněmovně reprezentantů. Bahrainský král lituje smrti demonstrantů a zdůraznil v televizi, že "před deseti lety započaté reformy se nezastaví". Ministr vnitra Sheikh bin Rashid Abdulla Al Khalifa vyjádřil svou upřímnou soustrast rodině. Ministr chce znát okolnosti incidentu a důvody, které vedly k použití zbraní, přičemž zdůraznil, že neexistoval žádný právní důvod pro užití zbraní.
  • Internetové stránky, které byly spuštěny, vyzývají k pokojným demonstracím požadujícím reformy. Termín se se shoduje s oslavami desátého výročí Bahrajnské národní charty.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.2. 2011