SOBOTA
Alžírsko už také směřuje ke změně režimu, věří opozice

12. 2. 2011

Živé vysílání televize Al Džazíra v angličtině. Doporučujeme - vysoce kvalitní, objektivní novinářská práce, hájící obyčejného člověka ZDE

ŠOK│ SOBOTA 23:55
Britské listy monitorují CNN, BBC, DW, AFP, AlJazeeru a světové deníky

  • The Telegraph 19:25 GMT Alžírsko vyplo internet a facebook jako startéry protestů. Tisíce prodemokratických demonstrantů byly zatčeny při násilných pouličních demonstracích. Policie používala plastové projektily a slzný plyn, aby se pokusila rozptýlit velké davy v hlavním městě a dalších městech, s 30.000 příslušníky pořádkové policie v ulicích. Novináři, a zejména ti s kamerami, byli odváženi policií. Vstupy do měst, jako je Alžír, byly zablokovány. V sobotu v podvečer mělo být alespoň 500 osob zatčeno v samotném Alžíru, spolu se stovkami dalších v Annabě, Oranu a Constantine. V Annabě dochází k bitkám, odehrávajících se po celém městě. Je to chaos. Jak padne noc, situace se ještě zhorší, tvrdí demonstranti.
  • Ynet Egyptská generální prokuratura schválila usnesení zakazující odchod z Egypta asi 43 představitelů předchozí vlády, včetně premiéra Ahmeda Nazifa, ministr vnitra Habib al-Adli a Al-Lepke, který se zřejmě pokusil o útěk a poslal svoje zavazadla do Londýna, ale nestihl je už následovat. Bylo také hlášeno zmražení bankovních účtů Al-Adliho a jeho rodiny. Podle Al-Arabíja nejméně tři z nich včetně ministra informací Anase al-Lepke, zavřela do domácího vězení.
  • Mako2 21:57 "Následující Egypt? Palestinské volby dřív než v září" Palestinská samospráva oznámila svůj záměr uspořádat všeobecné prezidentské volby a volby do legislativní rady nejpozději příští rok v září. Mezitím Saeb Erekat odstoupil dnes jako vedoucí palestinského vyjednávacího týmu, zřejmě kvůli úniku dokumentů o izraelsko-palestinských jednáních do televize Al-Džazíra . Jásir Abed Rabbo, senior poradce předsedy Palestinské správy Mahmúda Abbáse, o kterém se hovoří jako o hlasu z pozadí "lotosové revoluce" v Egyptě, prozradil novinářům, že palestinské vedení se rozhodla uspořádat volby ještě dříve než v září. "Je to výzva všem stranám, aby své spory odložily", řekl s odkazem na soupeření s Hamásem v Gaze. Hamas již oznámil že by to nebyly čestné volby. "Hamas se nebude účastnit těchto voleb. Nemůžeme legitimovat ani uznat výsledky těchto voleb" řekl mluvčí Fawzi Barhum. Minulý týden totiž Olmert nabídl Palestincům rozdělení Jeruzaléma a převod části údolí Beit Shean Lakíš. "Rádi bychom získali pro tento program jednomyslný souhlas Rady bezpečnosti OSN."
  • nana10 21:40 Izraelský ministr obrany Ehud Barak hovořil s novým egyptským protějškem maršálem Tantawim.
  • ANSA Virgilio 21:06 Itálie řeší problém. Asi 4 tisíce přistěhovalců z Tunisu přistálo za poslední čtyři dny v italské Crotone, v Porto Empedoklés, na Lampeduse . Agentuře ANSA to řekl velitel přístavu na ostrově. V pohotovosti je armáda, která do oblasti poslala hlídkovou loď námořnictva a hlídkovou loď Pobřežní stráže, a policie, která stráží pevninu. Italský Červený kříž poskytl migrantům základní zdravotní péči.
  • AFP 19:40 Úředník íránského ministerstva vnitra řekl, že Írán nedovolí opozici uspořádat shromáždění na podporu arabského povstání, neboť státní úředníci věří, že je to pouze trik pro oživení protivládních protestů podobných těm, které se konaly v roce 2009. Opoziční vůdci Mir Hossein Musáví a Mehdi Karroubi žádali na ministerstvu povolení k demonstraci, která by měla v pondělí ukázat solidaritu s povstáním v Tunisku a Egyptě. "Oni vědí, že nebude uděleno povolení k výtržnostem," prohlásil pro íránskou agenturu FARS Mehdi Alikhani Sadr, vyšší úředník.
  • ABC V exkluzivním rozhovoru s Christiane Amanpour v pořadu "Tento týden" , nový egyptský viceprezident a výkonný šéf tajné služby Omar Suleiman řekl směrem k demonstrantům: "Mohu říct jen jedno: jděte domů". "Nemůžeme dělat víc než děláme. Nemůžeme tlačit silou," řekl. "Každý musí jít domů. Chceme normální život. Nechceme nikoho v ulicích. Vraťte se do práce. Přiveďte zpět turisty. Vraťte se do normálního života. Zachraňte ekonomiku země," řekl .
  • VOA - Hlas Ameriky Tisíce lidí v ulicích Alžíru požadují změnu vlády. Protesty proběhly také v ostatních městech, včetně středomořském centru Oranu. Sobotní protesty byly organizovány novou zastřešující skupinu, Národní koalicí pro změnu a demokracii. Ale nebyly podpořeny hlavními alžírskými odbory nebo zakázanými islamistickými skupinami.
  • Guardian OnlineNewsBlog
    • 16:38 Nejvyšší rada ozbrojených sil vydala prohlášení, v němž se zavázala působit jako prozatímní vláda až do doby, kdy bude zvolena demokratická vláda. Rada rovněž zavázali dodržovat egyptské mezinárodní smlouvy, včetně smluv s Izraelem.
    • Organizátoři protestů v Egyptě oznámili, že tvoří Radu na obranu revoluce a která bude vyjednávat s vojenskou radou.
    • 16:24 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přivítal prohlášení egyptské armády, že bude trvat na Káhirských mezinárodních smlouvách. "Dlouhodobé mírové dohody mezi Izraelem a Egyptem výrazně prospěly oběma zemím a jsou základním kamenem pro mír a stabilitu na celém Středním východě," řekl Netanjahu ve svém prohlášení.
    • 13:39 Saúdská Arábie vítá pokojný přechod moci v Egyptě, oznámila státní tisková agentura. "Vláda království Saúdské Arábie vítá pokojný přechod moci z Egyptské arabské republiky Egypta, a vyjadřuje naději v úsilí egyptských ozbrojených sil k obnovení míru, stability a klidu," napsala saúdská agentura, podle agentury Reuters .
    • 11:47 Funkcionáři egyptských letišť oznámili, že současní nebo bývalí úředníci Mubarakovy vlády mají zakázáno cestovat bez povolení.
    • Sýrie, která měla napjaté vztahy s Egyptem vzhledem k jeho pozici jako klíčového spojence USA v arabském světě a kvůli jeho mírové smlouvě s Izraelem, přivítala Mubarakův pád. Jeho odchod změní "tvář Egypta, regionu a celého světa", oznámil al Ba'ath, deník vládnoucí syrské strany Baas.
    • Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh uspořádal nečekané setkání s vojenskými a politickými vůdci včera pozdě večer po odchodu Mubaraka. Saleh, který vládl Jemenu 32 let a je klíčovým spojencem USA proti Al-Kajdě, minulý týden slíbil, že odstoupí na konci funkčního období v roce 2013 ve snaze odvrátit politické nepokoje.
    • Turecko vyzvalo egyptskou armády, aby pokračovala v přípravě voleb.
    • Tisíce demonstrantů v hlavním městě Jemenu, Saná, se střetlo s příznivci vlády. Protestující skandovali: "lidé chtějí pád vlády a jemenskou revoluci po egyptské revoluci..." YouTube
    • Organizace Human Rights Watch uvedla, že úřady zadržely včera v noci 10 protivládních demonstrantů uprostřed oslav po odchodu Mubaraka. Protest se stal násilným, když stovky mužů vyzbrojených noži, holemi a samopaly zaútočila na protestující a bezpečnostní síly.
  • EnnaharAP ALŽÍRSKO Sobotní protestní shromáždění na "náměstí 1. máje" v Alžíru skončilo střety mezi policií a demonstranty a zatýkáním , namísto opozicí ohlášeného pochodu ke "změně systému". Během půl hodiny od plánovaného začátku pochodu pořádaného Národní koordinační skupinou pro změnu a demokracii (NCCD), která zahrnuje politické strany, občanskou společnost a nezávislé odbory, přišlo 400 až 500 demonstrantů, podle svědků agentury AFP. Celá oblast je ohraničena kordonem stovkami policie v uniformě a obrněných vozidel, které blokují silnice pro pěší. Svědci hlásili dva zatčené, včetně člena Rally pro kulturu a demokracii (RCD), Othmane Maazouze. Orgány státu přijaly drastická opatření s téměř 30.000 policisty nasazených v hlavním městě na plánované trase pochodu.
  • Christian Science Monitor Jemen Jemenci vyzývají k vlastní revoluci. Tisíce separatistů dnes protestovalo v jižní přístavu Jemenu přes distrikt Mansoura za a skandování: "Revoluce, revoluce na jihu." Jen několik hodin předtím, bezpečnostní síly vypálily podle očitých svědků ostrou municí během protestu na stejné ulici. Stovky demonstrantů protestovaly po celém Adenu, stejně jako v dalších městech po celém jižním Jemenu. Exilový vůdce hnutí jihu a bývalý viceprezident Ali Salim Al Beidh řekl, že události v arabském světě, a zejména to, co se děje v Tunisku a Egyptě, odrážejí novou etapu v historii, která může být přirovnávána ke konci studené války.
  • NPRAP Organizátoři protivládní demonstrace v hlavním městě Alžíru tvrdí, že se v centru města shromáždilo několik tisíc lidí. Demonstranti skandovali "ne policejnímu státu" a "Bouteflika ven" s odkazem na prezidenta Abdelazize Boutefliku, který je u moci od roku 1999.

Starší příspěvky z 12. 2. 2011 ZDE

  • REUTERS AfricaAlžířané říkají, že chtějí změnu, ale ne chaos. Mnozí Alžířané věří, že jejich země potřebuje nové lidi u kormidla, kteří obnoví naději a budou vytvářet pracovní místa, ale změny musí být hladké, protože po letech islamistických sporů, v nichž zemřelo 200.000 lidí, nemohou čelit větším zmatkům.
  • TEHERAN TIMES Íránský ministr zahraničí Ali Akbar Salehi přijel do Alžíru. Bouteflika a Salehi během své schůzky projednali nejnovější regionální a mezinárodní otázky včetně vývoje v Afghánistánu, Iráku a Palestině, a povstání proti vládám na Středním východě a v severní Africe. Politici také "zkoumali způsoby, jak posílit bilaterální vztahy a zdůraznili důležitost konzultací a jednání mezi politiky obou zemí s cílem 'připravit cestu pro rozšíření vztahů'...." Alžírský prezident chválil íránské vztahy se svými sousedy a dalšími regionálními zeměmi. Řekl, že se ukazuje, že "Írán se upřímně snaží navázat vztahy s regionálními státy založené na principu dobrých sousedských vztahů". Íránský ministr zahraničí řekl, Teherán a Alžír pojí těsný a silný vztah, protože obě země sdílejí společné postoje k regionálním a mezinárodním otázkám. V odděleném setkání se Salehim Ouyahia řekl, že Alžírsko je ochoten použít íránské zkušenosti v oblasti vědy a techniky. Alžírský premiér poukázal na íránský jaderný program a řekl: "Vždy jsme stáli za vámi. Věříme, že využití jaderné energie pro mírové účely islámskou republikou je správné."
  • CNN11:08 GMT Asi 100 demonstrantů bylo zadrženo podle alžírské Ligy pro lidská práva, jedné z hlavních opozičních skupin, která organizovala dnešní shromáždění. Demonstrace byly většinou klidné, s policií obkličující demonstranty a rozbíjející dav na malé skupinky.
  • Guardian10.42 GMT Alžírská policie provedla zátah na demonstranty. Asi 50 demonstrantům se podařilo dosáhnout na náměstí, kde se protest konal, ale byli obklopeni stovkami policistů a někteří byli zatčeni, hlásila agentura Reuters.
  • Al Jazeera Pro-demokratičtí demonstranti, inspirovaní egyptskou revolucí, ignorovali úřední zákaz pochodu, a pochodují hlavním městem Alžíru. Nejméně 2000 demonstrantům se podařilo překonat bezpečnostní kordon v okolí náměstí 1.máje, připojují se k dalším demonstrantům vyzývajících k reformě. Bezpečnostní síly uzavřely ráno všechny vchody do hlavního města a už zatkly stovky účastníků protestů, řekly zdroje Al-Džazíry.
  • AFP9:45 Vypukly rvačky a bezpečnostní síly zadržují demonstranty.
  • BBC Alžírsko nasadilo policii. Nejméně 15 policejních dodávek, džípy a autobusy byly seřazeny na náměstí 1. máje, kde má začít pochod, a zhruba stejný počet v blízké boční ulici u nemocnice Mustapha. Malá obrněná vozidla vojenské stylu byla rovněž zaparkována na křižovatkách v okolí města.
  • Al Jazeera Bezpečnostní síly uzavřely všechny vchody do hlavního města a zatkly několik mladých demonstrantů. Saïd Sadi, vůdce opoziční politické strany "Rally for Culture and Democracy" (RCD) a prezidentský kandidát z roku 1995, již dříve řekl, že očekává kolem 10.000 policistů jako posilu těch 20 000, kteří blokovali poslední demonstraci 22. ledna, při které bylo pět lidí zabito a více než 800 zraněno.
    • Jordánský král Abdalláh po protestech nahradil svého ministerského předsedu .
    • Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh slíbil soupeřům, že nebude v novém funkčním období kandidovat.
    • Bahrajnská vláda učinila v posledních týdnech také několik ústupků, včetně slibného zvýšení sociálních výdajů. Aktivisté v Bahrajnu svolali protesty na 14. února, k desátému výročí bahrajnské ústavy.
  • Reuters Africa Alžírská policie se snaží potlačit protesty, inspirované událostmi v Egyptě. Tisíce policistů se spolu s demonstranty přelévá do centra alžírského hlavního města s úmyslem zastavit na sobotu plánované demonstrace, kopírující povstání, dík kterému byl nucen opustit funkci egyptský prezident Husní Mubarak. Skupině asi 20 demonstrantů se podařilo dosáhnout až na náměstí, kde má později začít protestní pochod , a vykřikovali : "Bouteflika pryč!"
    Úředníci zakázali pochod opozice, a připravují půdu pro případné střety mezi policií a demonstranty, kteří vyžadují větší demokratické svobody, změnu vlády a více pracovních míst. Rozšíření nepokojů do Alžírska by mohlo mít důsledky pro světové hospodářství, protože to Alžír je hlavním vývozcem ropy a zemního plynu, ale mnozí analytici říkají, že vzpoura v egyptském stylu je nepravděpodobná, protože vláda může využít své energetické bohatství k vyřešení většiny stížností.
    "Je mi líto říci, že vláda rozmístila tak obrovskou sílu, aby zabránila pokojnému pochodu. To není dobré pro obraz Alžírska," řekl Mustafa Bouachichi, vůdce Ligy pro lidská práva, která pomáhá uspořádat protest.
  • Protest byl naplánován na náměstí 1.máje, v centru Alžíru v blízkosti přístavu, v 11:00 místního času (10:00 GMT). Dvě hodiny předtím policejní vrtulník se vznášel nad okolím a asi 200 důstojníků v helmách, vyzbrojených obušky, už byly na náměstí. Desítky policejních vozidel byly zaparkované poblíž. Další tisíce policistů byly na stanovištích v jiných částech města.
  • Vláda říká, že odmítla povolit shromáždění z důvodů veřejného pořádku, ne proto, že se snaží umlčet disent. Říká, že se usilovně snaží vytvářet pracovní místa, stavět nové domy a zlepšovat veřejné služby. Sobotní protest není doprovázen hlavními alžírskými odborovou centrálou, největšími opozičními stranami, nebo radikálními islamistickými skupinami, které byly zakázány na počátku devadesátých let, ale ještě si udržují zbytkový vliv. Je pravděpodobné, že pochod bude násilný, ale je nepravděpodobné, že by destabilizoval režim," tvrdí Eurasia Group, poradenská skupina pro politická rizika.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.2. 2011