Putin si uvědomuje, jak velkou strategickou roli má brutalita, a plně jí využívá

30. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Tutéž strategii vraždění civilistů, žen a dětí a bombardování nemocnic a civilní infrastruktury použil Vladimir Putin v čečenské válce v letech 1999-2000 proti městu Groznyj, píše v časopise Foreign Policy Mark Galeotti.

Čečenská válka prokázala ruskému vojenskému velitelstvu obrovskou strategickou roli brutality.

"Každá válka je strašná, někdy je uměním být co nejstrašnější," řekl Galeottimu s pokrčením ramen jeden ruský armádní důstojník, když hovořil o válce v městě Groznyj, v níž zahynuly tisíce lidí, desetitisíce lidí zůstaly bez přístřeší a OSN charakterizovalo město Groznyj jako nejzničenější město na této planetě.

Stejně jako na Aleppo, i na město Groznyj útočili Rusové nejen konvenčním dělostřelectvem a leteckými údery, ale i raketomety TOS-1 "Buratino", schopnými odpalovat salvy 24 raket s termobarickou municí, jejichž ničivé výbuchy se svou schopností srovnat městské obytné bloky se zemí rovnají skoro jaderným zbraním.

Rusko používá v Sýrii brutalitu, protože chce přesvědčit povstalce, že jakýkoliv odpor je marný, a zlomit tak jejich morálku. Rusko je naprosto jedno, že je v důsledku jeho jednání svět v šoku. Popírá i zcela zdokumentovaná zvěrstva. Propagandisticky útočí proti Západu. Ruští politikové jsou přesvědčeni, že jim to projde, protože je Západ cynický a má krátkou paměť.

Ruské politické kruhy jsou upřímně přesvědčeny, že Západ jedná čistě podle principů reálpolitiky. Poukazování na etické hodnoty a lidská práva ruští politikové odmítají jako pokrytectví. Je ironické, že čím více se v Rusku ve vládních kruzích prosazuje ideologie, tím víc ruští politikové věří, že Západ nevěří v nic.

Rusko si myslí, že Západ jeho brutální chování v Sýrii přijme, pokud to povede k žádoucímu cíli, jako například k zničení Islámského státu, že bude Západ naoko předstírat rozhořčení, ale ve skutečnosti při tom bude na Rusko spiklenecky mrkat. Konec konců, Západ nic nepodnikl proti podobnému rozsáhlému vraždění lidí v Čečensku. Moskva z toho usoudila, že Západní podpora lidských práv se může bezpečně ignorovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8484

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2016