V Rusku může zdražit chleba až o 150%

17. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Ruští zemědělci zvyšují ceny obilí a orientují se podle cen na světovém trhu. Při současném pádu rublu to může znamenat, že se cena zvedne až o 150%. S tím nevyhnutelně porostou ceny chleba a dalších potravin. Množství osob žijících v bídě poroste a podle vicepremiérky Olgy Goloděcové se již pod hranicí životního minima nachází zhruba 15,7 milionu lidí.

Průměrný nárůst cen spotřebního zboží v první polovině roku 2015 je prognózován na 15%. Tuto prognózu předložil ředitel společnosti AKORT Andrej Karpov. Ten nicméně nevyloučil, že koncem roku dojde ke korekci prognózy s ohledem na prudce padající kurs rublu.

Prezident a generální prokuratura tvrdí, že budou sledovat nárůst cen a v případě potřeby zasáhnou. Nemají však k tomu adekvátní nástroje.

V období říjen-listopad cena ruského vepřového masa stoupla o 30%, nicméně generální ředitel společnosti Čerkizovo Sergej Michajlov na příští rok prognózuje zdražení o 15%.

Na Dálném východě v období říjen-listopad cena obilí vzrostla o 60%, v důsledku čehož zdražuje i mouka a chléb. Dochází k tomu i přesto, že v Rusku letos sklidili rekordní úrodu v objemu 110 milionů tun obilí. Podíl pšenice byl totiž nízký a chlebové ještě nižší.

Přitom generální ředitel společnosti ProZerno Vladimir Petričenko očekává, že se růst cen obilí v důsledku pádu rublu zrychlí. Intervenční nákupy pro státní rezervy, jejichž cílem je stabilizovat domácí ceny obilí, jsou aktuálně relativně malé, protože státem stanovená nákupní cena je nízká.

Zemědělci se kvůli propadu rublu stále více orientují na vývoz obilí. Průměrná nákupní cena v USA nebo ve Francii je téměř dvakrát vyšší, než minimální ceny, které platí nákupčí pro ruský státní fond rezerv, nebo kolik činí průměrná cena na ruském trhu.

Růst cen by mohl patrně ovlivnit zákaz exportu, ministerstvo zemědělství však včera oznámilo, že s takovým opatřením se nepočítá.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11682

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2014