Tak znovu: Co je to rasismus?

10. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

"Nedávno jsem se opravdu dobře pobavil nad textem člověka, velkého bojovníka proti rasismu. V závěru svého textu žádá o radu - napadlo mě, že byste mu jí mohl - jako znalec v oboru - poskytnout," píše Vítězslav Štoček.

Odpovídá Jan Čulík:

Tento článek J. X. Doležala je hrubě rasistický, protože nepřijatelné chování jedné rodiny zobecňuje na všechny. Doležal nemá etiku ani společenskou odpovědnost. Články, jako je ten, co tu zplodil, povedou k zakládání koncentračních táborů. Měl plné právo si stěžovat na asociální chování svých sousedů. Proč je při tom důležité zdůrazňovat jejich etnický původ? Jediný důvod, který to může mít, je pošpinit pověst jiných Romů, kteří se tak nechovají.

Jak k tomu přijdou lidé, kteří se tak nechovají? Co si na primitivovi Doležalovi vezmou?

Primitiv je J.X. Doležal proto, že si nedokáže uvědomit, že je sprosté a neférové extrapolovat zkušenosti, které má s jedinou asociální rodinou, na všechny Romy. Řečeno s Biblí: Jestliže existuje jen jediný spravedlivý, jen jediný Rom, který se tak nechová, nesmí se tohle dělat. Spojovat asociální chování s etnicitou.

Dovedete si představit, jak je těžké pro příslušníky pronásledované etnicity v tomhle rasistickém prostředí žít? Pak se děje, že cestující v tramvaji plivou na třileté děti s tmavou pletí, kteří nic zlého neučinily, anebo zatracují už při narození paterčata, která nikomu ještě nestačila udělat nic zlého.

Mohu vám prozradit sladké tajemství. Přesně tak, jak popisuje Doležal všechny Romy na základě své jediné zkušenosti s asociální rodinou, líčí dnešní rasistický bulvární britský tisk VŠECHNY Středo a Východoevropany: Kradou, jsou špinaví a hluční, nemyjí se a jediným jejich životním cílem je přicestovat v milionech do Británie a krást tam sociální dávky. Poznáváte se v tomto portrétu, pane Štočku? Vy takový skutečně jste?

Ve čtvrtek současnou neuvěřitelnou rasistickou kampaň britského tisku proti Středo a Východoevropanům právem naprosto brutálně satirizoval v televizi BBC ve svém pořadu Charlie Brooker's Weekly Wipe. Velmi správně při tom použil klip z nacistického antisemitského filmu, který ukazoval, jak se židi šíří po Evropě přistěhovalectvím jako krysy: ve filmu byly záběry cestujících židů prostříhávány záběry běžících krys. Argumentace a obrazy dnešního britského bulvárního tisku jsou - je to děsivé - velmi podobné. Máte, milí čeští čtenáři, taky pocit, že jste nevzdělaní, špinaví, asociální a jediným vaším cílem v životě je krást britské sociální dávky? Jak se asi cítí Romové, kteří nekradou a nechovají se asociálně, když je do jednoho pytle hází pan Štoček, primitiv Doležal a skoro celý český národ?

Rasismus je, když individuální chování zobecňujete na všechny. Například dnešní Němci asi nemohou za nacistické koncentrační tábory. Nebo mohou? A vy, pane Štočku, jako občan někdejší komunistické země nesete vinu za vraždu Milady Horákové? Takže Rom, který studuje na vysoké škole a chová se normálně, může za asociální chování souseda pana Doležala?

Je to skandálně neférové.

0
Vytisknout
20237

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2014