Mexiko potlačuje svobodu projevu

15. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Dokumentární film režiséra Roberta Hernandeze Presumed Guilty (Považován za vinného) získal r. 2011 americkou cenu Emmy. V Mexiku překonal v kinech všechny kasovní rekordy a vyvolal zuřivou debatu o nefunkčním mexickém soudnictví. Film líčí děsivý příběh pouličního prodavače Antonia Zuñigy, který byl dvakrát neprávem odsouzen za vraždu. Nyní je film v Mexiku zakázán a režiséru je vyhrožováno smrtí.

Film informuje o celé řadě nevinných lidí ve věznicích v Mexico City a zaznamenává zneužívání moci kriminálním systémem a soudnictvím. Pouhý měsíc poté, co se film v Mexiku dostal do kin, byl zakázán, ale pirátsky vyrobená DVD se stala senzací a vyvolala naděje, že by to mohlo vést k reformě soudnictví. Proti filmu však byla zahájena celá řada právních sporů. Hlavním problémem je, že se jeden svědek, který ve filmu hovoří o tom, že lhal, že obviněný Zuñiga spáchal vraždu, pod tlakem nyní vykrucuje. Neříká, že to, o čem ve filmu svědčí, není pravda, ale že se od zveřejnění filmu stal terčem nátlaku a že nikdy ve filmu vystupovat nechtěl.

Soudy by měly vystoupit na obranu svobody slova. Namísto toho se snaží film a režiséra zlikvidovat na různých právních kličkách, protože odhalil nespravedlnost, nefunkčnost, zkorumpovanost a brutalitu celého mexického soudnictví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7754

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2013