Bílý dům: Americká vláda nemůže nutit reportéry, aby zničili své počítače

20. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Bílý dům se vyjádřil, že by "nebylo vhodné", aby americká vláda ničila prozrazená vládní tajemství, k nimž získala přístup média, způsobem, jímž to nařídila britská vláda.

"Je velmi obtížné si představit scénář, kdy by něco takového bylo u nás vhodné," řekl v úterý náměstek mluvčího Bílého domu Josh Earnest.

Earnest se takto vyjádřil jménem Obamovy vlády poté, co šéfredaktor deníku Guardian Alan Rusbridger zveřejnil skutečnost, že britská vláda požadovala, aby jí Guardian odevzdal anebo zničil počítače, v nichž se nacházejí tajné informace, které poskytl whistleblower Edward Snowden.

Rusbridger vysvětlil, že se rozhodl počítače se Snowdenovými daty zničit, než aby byl jeho deník zatažen do dlouhého právního sporu, o němž by Guardian nesměl psát, a nemohl by ani dál publikovat články o Snowdenově materiálu. Kopie Snowdenovy dokumentace jsou už ve Spojených státech a jejich analýza v deníku Guardian bude dál pokračovat z USA.

Spojené státy poskytují větší ochranu novinářům než Velká Británie. Ernest však odmítl kritizovat Británii, nejbližšího spojence USA. Vyjádřil se, že ví jenom to, že data byla zničena, a že "je pro mě obtížné zhodnotit, nakolik to bylo vhodné".

Americké inspekční orgány, které sledují svobodu projevu, charakterizovaly nucené zničení kopií Snowdenových dat jako silně problematické pro svobodu tisku.

Guardianu "vyhrožovala jeho vlastní vláda předběžnou cenzurou a nechala zničit hard disky jeho počítačů v suterénu redakce listu, aby tím zdůraznila svůj (stupidní) argument," napsal Ryan Chittum v Columbia Journalism Review. "Jsou to věci, jaké se dějí v policejních státech. Potřebujeme vědět, jakou roli v těchto událostech hrála americká vláda - a jaký má vůči nim postoj - a to co nejdříve."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7372

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2013