Francie má novou socialistickou vládu se zelenou ministryní

17. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Nový francouzský premiér Jean-Marc Ayrault sestavil kabinet, který představuje vyváženou směs žen a mužů napříč politickým spektrem od středu nalevo.

Bývalý premiér z Mitterandovy epochy Laurent Fabius bude ministrem zahraničí. Šéf Hollandeho volební kampaně a někdejší ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici dostal na starosti finance. Hollandeho přítel Jean-Yves Le Drian bude ministrem obrany. Manuel Valls, který v rámci Hollandeho kampaně šéfoval komunikacím, se stane ministrem vnitra. Blízký spojenec prezidenta Michel Sapin bude řídit ministerstvo práce a Arnaud Montebourg ministerstvo reindustrializace. Ve vládě je sedmnáct mužů a sedmnáct žen; nicméně vlivnější posty vesměs obsadili muži. Například ministryní zdravotnictví a sociálních věcí se stane poslankyně Marisol Touraineová a ministryní životního prostředí Nicole Bricqová. Ministryní pro ženská práva bude lyonská radní frankomarockého původu Najat Vallaud-Belkacemová.

Jak Hollande avízoval v březnu, vzniká nové ministerstvo "teritoriální rovnosti", které má odstranit nedostatek pozornosti postihující venkovské oblasti. V jeho čele stane Cécile Duflotová, předsedkyně koalice ekologických a regionalistických stran Europe Écologie.

Vláda se poprvé sejde k jednání dnes odpoledne.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6185

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2012