Kterak Drábkovi drábkové honí sprosté podezřelé

12. 4. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Ministr Drábek zjevně soutěží s ministrem Kalouskem v tom, čí exkrement lid v podhradí na svých hlavách už neunese. Protože jde zjevně o prestižní záležitost, nedají si pokoj.

Zatím posledním trumfem ministra práce je pokyn, jímž jemu podřízený Státní úřad inspekce práce (SÚIP), přikazuje svým inspektorům, aby razantně přitvrdili v buzeraci zaměstnavatelů i zaměstnanců.

Inspektoři SÚIP se s platností od Nového roku nebývale rozmnožili. Úřad nabobtnal zejména proto, že Drábek s Kalouskem usoudili, že část nevybraných daní jde na konto černé práce. Původně z ní podezřívali zejména cizince, nyní už všechny, a to hlava nehlava. Jeden můj známý personalista, to ilustruje slovy inspektora Trachty z Cimrmanovy hry Rozpuštěný a vypuštěný: "Hlaváčku, máte před sebou přinejmenším sprostého podezřelého!"

Inspektoři SÚIP nyní po celé zemi školí za státní peníze ve smyslu Drábkem posvěceného nařízení nebohé zaměstnavatele. Hrozí jim přitom, že pokud nebudou mít na pracovišti svého zaměstnance okamžitě k dispozici doklady prokazující legálnost vykonávané práce (v praxi zejména pracovní smlouvy, resp. pracovní povolení), dostanou minimálně čtvrtmilionovou pokutu.

Podle zákona padajícího exkrementu dopadlo nařízení nejvíce na zaměstnance, jimž zaměstnavatelé jednoduše přikázali, aby tyto dokumenty měli neustále při sobě. V terénu nyní probíhá bojovka: rojnice inspektorů pročesávají krajinu, aby načapaly tu nepřipraveného montéra, tu kopáče nebo dřevorubce. Podle klíčových ministrů TOP 09 jsou lidé této kategorie podezřelí z toho, že se mezi nimi skrývají největší viníci rozpočtového schodku, "kteří nás táhnou do toho Řecka".

Drábek (SÚIP) ovšem svým pokynem porušuje zákon, konkrétně zákon o zaměstnanosti, který podmínky provádění kontrol upravuje. Organizační pokyn zdrojem práva není a Drábkovi podřízený úřad mohl sáhnout k výhrůžkám jen proto, že si osobuje mávat nástrojem, jímž by mohl tvrdě sankcionovat ty, kteří nebudou tančit tak, jak on píská. Jsou tací, kteří při hrozbě likvidační sankce raději srazí podpatky a s mručením sice, ale vyhoví.

Autoři i aktéři zmíněného postupu však nemohou nevědět, že postupují nezákonně. Prostě jen zkoušejí, co (a jak dlouho) si nechají kontrolované subjekty líbit. A přiznejme, že mnohé i nechají -- z praxe vědí, že zprotiví-li se, tak dlouho bude inspektor chodit po provoze, dokud něco nenajde.

I Jaromír Drábek ale ví, že tak dlouho se chodí s kontrolním džbánem nezákonně vytloukat, až se ucho utrhne. V daném případě je na místě ptát se orgánů činných v trestním řízení, zda nedochází ke zneužívání pravomoci veřejného činitele podle § 158 trestního zákona.

Nemáme snad, Hlaváčku, před sebou sprostého podezřelého?

0
Vytisknout
16099

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2012