"Amano spadl do Cheneyho pasti":

Mezinárodní agentura pro atomovou energii je "prozápadně zaujatá"

23. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kontrolní organizace při OSN, která stojí v centru vyostřující se íránské krize, byl několika bývalými vysokými představiteli MAAE obviněn ze zaujatosti ve prospěch Západu, nadměrného spoléhání na neověřené zpravodajské údaje a obcházení skeptiků.

Japonský diplomat Jukija Amano převzal řízení agentury v červenci 2009. Od té doby se konfrontace Západu s Íránem kvůli jadernému programu prohloubila a častěji se objevují hrozby izraelskou nebo americkou vojenskou akcí.

Souběžně s tím se zprávy MAAE o íránském počínání stávají stále kritičtějšími. V listopadu agentura zveřejnila bezpříkladný objem zpravodajských informací poukazujících na to, že Írán údajně v minulosti pracoval na vývoji jaderné zbraně.

Nicméně někteří bývalí představitelé MAAE tvrdí, že agentura zachází příliš daleko. Robert Kelley, americký vědec, který se věnoval zbrojnímu výzkumu a vedl akční tým agentury v Iráku v době americké invaze, říká, že existují znepokojivé paralely mezi omyly Západu ve věci předpokládaných iráckých zbraní hromadného ničení a současným hodnocením Íránu ze strany MAAE.

"Amano spadl do Cheneyho pasti. Když se v letech 2002 a 2003 schylovalo k válce, zjistili jsme, že peer review je velice důležité a že analýza by neměla být přenechána malé skupině osob," říká Kelley.

"Takže v čem jsme se od té doby poučili? Absolutně v ničem. Amano stejně jako [bývalý americký viceprezident] Dick Cheney spoléhá na velmi malou skupinu osob a jejich názory nejsou kontrolovány."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9032

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2012