Írán omezuje užívání internetu

6. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Írán se rozhodl silně omezit před březnovými parlamentními volbami užívání internetu. Zavádí drakonické předpisy pro internetové kavárny a připravuje se zavést "národní" internet. Přípravy na zavedení pouze "íránského" internetu provádí iránské ministerstvo informací a komunikační technologie. Policie nařídila správcům internetových kaváren, že musejí zaznamenávat totožnost uživatelů, než je pustí k počítači. Uživatelé internetu v Íránu si také stěžují, že se internet výrazně zpomaluje. Podle reformistického listu Roozegar je to důsledkem zkoušek zavádění národního internetu.

Jeden íránský odborník na IT sdělil listu Guardian, že nový národní internet, vlastně intranet, není zaměřen na omezení přístupu ke globálnímu internetu, jeho jeho účelem je vytvořit bezpečný domácí internet pro armádu, bankovnictví a další citlivé oblasti. Írán se obává počítačových útoků ze zahraničí. K takovému útoku došlo, když byl poslán ze zahraničí r. 2010 do íránských jaderných provozů vir Stuxnet.

Íránci poukazují na to, že navzdory zákazům si lidé vždycky našli cestu, jak je obejít, například v osmdesátých letech si u domů a bytů instalovali nepovolené satelitní talíře na příjem zahraniční televize. Více než 5 milionů internetových serverů Írán blokuje, avšak Íránci k nim získávají přístup prostřednictvím proxy adres anebo virtuálních soukromých sítí. Jeden činitel íránské vlády loni uvedl, že 17 milionů Íránců má vlastní stránky na Facebooku, přestože je Facebook v Íránu zablokován.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8140

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2012